Page 1050 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1050
59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
April WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
26-30
ИСПИТИВАЊЕ ЕТАРСКОГ УЉА ПЛОДА КЛЕКЕ (JUNIPERUS COMMUNIS L) СА РАЗЛИЧИТИХ ЛОКАЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Аутор: Зорана Радовић, Тамара Ђукић
e-mail: zorana.radovic28@gmail.com
Ментор: доц. др Мирослав Соврлић
Фармација, Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу
Увод: Етарско уље плода клеке састоји се углавном од монотерпенских (58-85%) и сесквитерпенских (2-10,2%)
угљоводоника и њихових деривата. Етарско уље клеке испољава бројне фармаколошке активности при чему делује као
диуретик, антисептик, рубефацијенс и лаксатив. Поред испољавања фармаколошких активности и употребе у фармацији
користи се и у ароматизацији алкохолних пића.
Циљ рада: Циљ овог истраживања је добијање, квалитативна и семиквантитативна анализа етарског уља плода клеке
(Juniperus communis L.) са различитих локација Републике Србије. Компарацијом добијених резултата ће се утврдити да ли и
у којој мери географско порекло утиче на квалитативни и квантитативни садржај појединих компоненти етарског уља клеке.
Материјал и методе: Узорци дроге су прикупљени са самониклих жбунова клеке и то са следећих локација: Баваниште,
Таково, Мачкат и Копаоник. Дрога је након прикупљања била сасушена и складиштена. Етарско уље је изоловано методом
дестилације воденом паром из здробљених плодова клеке. Oдређен је садржај етарског уља и изражен у запреминским
процентима. Квалитативна и семиквантитативна анализа уља вршена на гаснохроматографском апарату. Једињења су
идентификовна упоређивањем њихових масених спектара са спектрима из спектралне базе.
Резултати: Испитивањем хемијског састава етарских уља добијених из плода клеке са различитих локалитета Републике
Србије утврђено је пристуство више моно и сесквитерпенских једињења. Најзаступљеније једињење у свим узорцима је α –
пинен (41,95-51,1%). β –пинен, лимонен, α –елемен, β и α –кариофилен су идентификовани у свим испитиваним уљима, али
се њихова квантитавна заступљеност разликовала. Садржај β –пинена у уљу плодова пореклом са виших надморских
висина (Мачкат и Копаоник) био је изнад 10%, док је његов садржај био испод 10% у уљима добијених из плодова предела
нижих надморских висина (Баваниште и Таково). Ароматични бициклични терпен сабенен је идентификован у уљу дроге
пореклом са Мачката (17,82%), док у осталим уљима његово присуство није потврђено.
Закључак: Резултати овог истраживања показују да квалитативни и квантитативни састав етарског уља клеке значајно
зависи од подручја са ког потиче дрога.
Кључне речи: Juniperus communis L; етарско уље; хемијски састав; терпени
TESTING THE FRUIT JUNIPER ESSENTIAL OIL (JUNIPERUS COMMUNIS L) FROM DIFFERENT LOCATIONS OF THE REPUBLIC OF
SERBIA
Author: Zorana Radović, Tamara Đukić
e-mail: zorana.radovic28@gmail.com
Mentor: Assist. Prof. Miroslav Sovrlić
Department of Pharmacy, Faculty of Medical Sciences University of Kragujevac
Inroduction: The juniper essentiall oil is composed mainly of monoterpenes and sesquiterpenes hydrocarbons and their
derivatives. The juniper oil exhibits numerous pharmacological activities and acts as a diuretic, antiseptic, rubefaction and laxative.
In addition to the manifestation of pharmacological activities and use in pharmacy.
The Aim: The aim of this research is to obtain essential oil from the fruit of the juniper from different locations in the Republic of
Serbia and its qualitative and semi-quantitative analysis.
Material and Methods: Samples of drugs were collected from selfgrow juniper bush in the following locations: Bavaniste, Takovo,
Mačkat and Kopaonik. The drug was collecting, dried and stored. The oil is isolated by the method of distillation with water vapor
from the crushed fruits. Qualitative and semi-quantitative analysis was carried out on a gas chromatographic apparatus. The
compounds were identfied by comparing theirs mass spectra with spectra from the spectral base.
Results: Examination of the chemical composition of essential oils obtained from the flesh of the plum with different localities of
the Republic of Serbia has determined that the presence of several monocultures and sysqviterpian compounds.The most common
unification in all forms is α-pin (41.95-51.1%). β-pinene, lemon, α-elemen, β and α-caripylene were identified in all test oils, but the
monetary quintitative neighborhood varied. The content of beta-pineen in the fruit-bearing origin with higher altitudes (Mackat
and Kopaonik) was above 10%, while its present less than 10% due to the low altitudes of the lower altitudes (Bavanište and
Takovo).Aromatic bicyclic terpain sabenen was identified Mackat oil (17.82%), while in the rest of the oil there was no presence.
Conclusion: The results of this study show that the qualitative and quantitative composition of the essential oils of the larvae is
significantly dependent on who the drug stimulates.
Keywords: Juniperus communis L; essential oil; chemical composition; terpenes
Kopaonik, 2018.
1044