Page 1051 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1051

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

                       ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА ЗАЧИНСКИХ БИЉАКА АНИСА И МОРАЧА НА ПОДРУЧЈУ НОВОГ САДА

            Аутор: Дариа Чорбо
            e-mail: dariacorbo@gmail.com
            Ментор: доц. др Неда Гаварић
            Катедра за фармацију, Медицински факултет Универзитетa у Новом Саду

            Увод: Анис (Pimpinella anisumL.) и морач (Foeniculum vulgareMill.) су ароматичне биљке из фамилије Apiaceae. Плодови ових
            биљака се широко примењују у народној медицини, фармацеутској индустрији, козметици, као природни конзерванси и
            зачини.
            Циљ рада: Циљ истраживања је био испитивање квалитета аниса и морача као зачинских биљака.
            Материјал и методе: Биљни материјал аниса и морача набављен је на територији Новог Сада. Узорци су прво
            идентификовани макроскопском (органолептички) и микроскопском анализом. Присуство страних примеса је одређено
            прегледом материјала голим оком, а затим мерењем масе страних примеса. Проценти влаге и пепела у испитиваним
            узорцима одређени су на основу фармакопејских прописа, гравиметријски. Изолација етарског уља извршена је поступком
            хидродестилације на апаратури по Clevenger-у.
            Резултати: Макроскопском и микроскопском анализом установљено је да су поједини узорци фалсификати, као и да су
            поједини узорци прекривени плеснима. Одређивањем страних примеса у неким узорцима пронађене су непрописане и
            недозвољене нечистоће. Резултати добијени одређивањем влаге показују да сви узорци имају дозвољен садржај влаге.
            При одређивању укупног пепела утврђено је да поједини узорци садрже проценат пепела који је близак дозвољеном
            лимиту, што потенцијално указује на повећано присуство минералних материја. Принос етарског уља код свих узорака
            аниса и морача је у оквиру прописаних граница.
            Закључак: На основу урађених испитивања и добијених резултата утврђено је да је неопходна стална контрола квалитета
            свих фаза процеса, од сакупљања до крајњих корисника, како би зачинске биљке анис и морач имале задовољавајући
            квалитет на тржишту.
            Кључне речи: анис; Pimpinella anisum L.; морач; Foeniculum vulgare Mill.; испитивање квалитета; зачинске биљке


                                QUALITY CONTROL OF ANISE AND FENNEL FRUITS IN THE CITY OF NOVI SAD

            Author: Daria Čorbo
            e-mail: dariacorbo@gmail.com
            Mentor: Assist. Prof. Neda Gavarić
            Department of Pharmacy, Faculty of Medicine University of Novi Sad

            Introduction: Anise (Pimpinella anisum L.) and fennel (Foeniculum vulgare Mill.) are aromatic plants from the Apiaceae family. The
            fruits of these plants are widely used in folk medicine, pharmaceutical industryand cosmetics, as natural preservatives and spices.
            The Aim: The aim of this study was to examine the quality of anise and fennel fruits.
            Material and Methods: Herbal material was purchased on the territory of Novi Sad. Samples were first identified by macroscopic
            (organoleptic) and microscopic analysis. Percentage of foreign matter, loss on drying and total ash were determined in accordance
            with procedures described in European Pharmacopoeias and measured gravimetrically. Isolation of essential oil was done by the
            hydrodistillation process on the Clevenger apparatus.
            Results: By macroscopic and microscopic methods, we found that some samples were counterfeits, and some samples were
            covered with mold. Determination of foreign matter in some samples found forbidden impurities. The results obtained by
            determining the loss on drying showed that all samples have allowed water content. The results of total ash demonstrated that
            some samples contain a percentage of ash that is close to the allowed limit, which potentially indicates an increase in mineral
            matter. The yields of essential oils in all samples of examined anise and fennel fruits were within the prescribed limits.
            Conclusion: Based on the examinations and results obtained, it can be concluded that it is necessary to have continuous quality
            control of all phases of preparation of plant material (i.e. anise and fennel fruits) for consumption in order to provide their
            satisfying quality on the market.
            Keywords: anise; Pimpinella anisum L.; fennel; Foeniculum vulgare Mill.; quality control; spices





















                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           1045
   1046   1047   1048   1049   1050   1051   1052   1053   1054   1055   1056