Page 1051 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1051
59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ 26-30.
СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ Април
ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТА ЗАЧИНСКИХ БИЉАКА АНИСА И МОРАЧА НА ПОДРУЧЈУ НОВОГ САДА
Аутор: Дариа Чорбо
e-mail: dariacorbo@gmail.com
Ментор: доц. др Неда Гаварић
Катедра за фармацију, Медицински факултет Универзитетa у Новом Саду
Увод: Анис (Pimpinella anisumL.) и морач (Foeniculum vulgareMill.) су ароматичне биљке из фамилије Apiaceae. Плодови ових
биљака се широко примењују у народној медицини, фармацеутској индустрији, козметици, као природни конзерванси и
зачини.
Циљ рада: Циљ истраживања је био испитивање квалитета аниса и морача као зачинских биљака.
Материјал и методе: Биљни материјал аниса и морача набављен је на територији Новог Сада. Узорци су прво
идентификовани макроскопском (органолептички) и микроскопском анализом. Присуство страних примеса је одређено
прегледом материјала голим оком, а затим мерењем масе страних примеса. Проценти влаге и пепела у испитиваним
узорцима одређени су на основу фармакопејских прописа, гравиметријски. Изолација етарског уља извршена је поступком
хидродестилације на апаратури по Clevenger-у.
Резултати: Макроскопском и микроскопском анализом установљено је да су поједини узорци фалсификати, као и да су
поједини узорци прекривени плеснима. Одређивањем страних примеса у неким узорцима пронађене су непрописане и
недозвољене нечистоће. Резултати добијени одређивањем влаге показују да сви узорци имају дозвољен садржај влаге.
При одређивању укупног пепела утврђено је да поједини узорци садрже проценат пепела који је близак дозвољеном
лимиту, што потенцијално указује на повећано присуство минералних материја. Принос етарског уља код свих узорака
аниса и морача је у оквиру прописаних граница.
Закључак: На основу урађених испитивања и добијених резултата утврђено је да је неопходна стална контрола квалитета
свих фаза процеса, од сакупљања до крајњих корисника, како би зачинске биљке анис и морач имале задовољавајући
квалитет на тржишту.
Кључне речи: анис; Pimpinella anisum L.; морач; Foeniculum vulgare Mill.; испитивање квалитета; зачинске биљке
QUALITY CONTROL OF ANISE AND FENNEL FRUITS IN THE CITY OF NOVI SAD
Author: Daria Čorbo
e-mail: dariacorbo@gmail.com
Mentor: Assist. Prof. Neda Gavarić
Department of Pharmacy, Faculty of Medicine University of Novi Sad
Introduction: Anise (Pimpinella anisum L.) and fennel (Foeniculum vulgare Mill.) are aromatic plants from the Apiaceae family. The
fruits of these plants are widely used in folk medicine, pharmaceutical industryand cosmetics, as natural preservatives and spices.
The Aim: The aim of this study was to examine the quality of anise and fennel fruits.
Material and Methods: Herbal material was purchased on the territory of Novi Sad. Samples were first identified by macroscopic
(organoleptic) and microscopic analysis. Percentage of foreign matter, loss on drying and total ash were determined in accordance
with procedures described in European Pharmacopoeias and measured gravimetrically. Isolation of essential oil was done by the
hydrodistillation process on the Clevenger apparatus.
Results: By macroscopic and microscopic methods, we found that some samples were counterfeits, and some samples were
covered with mold. Determination of foreign matter in some samples found forbidden impurities. The results obtained by
determining the loss on drying showed that all samples have allowed water content. The results of total ash demonstrated that
some samples contain a percentage of ash that is close to the allowed limit, which potentially indicates an increase in mineral
matter. The yields of essential oils in all samples of examined anise and fennel fruits were within the prescribed limits.
Conclusion: Based on the examinations and results obtained, it can be concluded that it is necessary to have continuous quality
control of all phases of preparation of plant material (i.e. anise and fennel fruits) for consumption in order to provide their
satisfying quality on the market.
Keywords: anise; Pimpinella anisum L.; fennel; Foeniculum vulgare Mill.; quality control; spices
Kopaonik, 2018.
1045