Page 1046 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1046
59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
April WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
26-30
АНТИОКСИДАТИВНА АКТИВНОСТ МЕТАНОЛНИХ ЕКСТРАКАТА И СОКА ПЛОДА АНАНАСА (Ananas comosus (L.) Merr.)
Аутор: Миљана Јовановић, Милена Манић
e-mail: miljana.kikiriki.jovanovic@gmail.com
Ментор: ass.mr ph Милица Милутиновић
Kатедра за Фармацију, Meдицински факултет Универзитетa у Нишу
Увод: Доказано је да фенолна једињења као секундарни метаболити биљака имају значајну улогу у превенцији настанка
многих болести. Сматра се да фенолна једињења имају овакво деловање захваљујући њиховој израженој антиоксидативној
активности. Ананас (Ananas comosus (L.) Merr. фамилија Bromeliaceae) је биљна врста пореклом из Централне Америке, али
расте и гаји се највише на Тајланду, Филипинима, у Кини, Бразилу и Индији. Како у исхрани, тако и у медицинске сврхе,
најчешће се користи плод ананаса, док се многобројна лековита својства приписују осталим деловима биљке.
Циљ рада: Циљ рада јесте одређивање садржаја укупних фенола у соку и метанолним екстрактима пулпе, перикарпа и
листова који окружују плод ананаса, као и одређивање њихове антиоксидативне активности.
Материјал и методе: Биљни материјал купљен је у локалном маркету, а пореклом је из Колумбије, осушен је и коришћен за
израду екстраката. Екстракти су припремани ултразвучном методом, помоћу апсолутног метанола, 80% метанола и 60%
метанола у односу 1:10. Сок ананаса припремљен је од свеже пулпе која је самлевена у блендеру и цеђена кроз слој газе.
Садржај укупних фенола одређен је Folin-Ciocaltеu мeтодом, док је антиоксидативна активност испитивана у DPPH систему.
Резултати: Највећи садржај укпних фенола пронађен је у екстракту листова који окружују плод, који је добијен помоћу 60%
метанола (25,94±3,54 mgGAE/g), док је најмања количина фенолних једињења детектована у соку ананаса (0,79±0,07
mgGAE/g). Најбољу антиокасидативну активност показао је екстракт перикарпа у апсолутном метанолу (IC 50 =1,745±0,046
mg/ml), док је најслабију антиоксидативну активност показао сок (IC 50 =88±2,09 mg/ml)
Закључак: Садржај фенола у метанолним екстрактима и соку ананаса упућује на значајну антиоксидативну активност истих,
самим тим и на могућност њихове примене у медицини и фармацији. Међутим, неопходно је извршити даља in vitro и in
vivo испитивања, како би се потврдили потенцијални фармаколошки ефекти ових препарата.
Кључне речи: Аnanas comosus (L.); феноли; сок; екстракт; антиоксидативна активност
ANTIOXIDANT CAPACITY OF PINEAPPLE METHANOLIC EXTRACTS AND JUICE (Ananas comosus (L.) Merr.)
Author: Miljana Jovanović, Milena Manić
e-mail: miljana.kikiriki.jovanovic@gmail.com
Menthor: TA Milica Milutinović
Department of Pharmacy, Medical Faculty University of Nis
Introduction: Phenols are secondary plant metabolites with proven highly expressed antioxidant activity, which have an important
part in prevention of many diseases. Pineapple (Ananas comosus (L.) Merr. family Bromeliaceae) is a plant native to Central
America, but it is also grown in Thailand, Philippines, China, Brazil and India. Pineapple fruit is the most common part of plant used
in both, nutrition and medicine, but other parts of the plant also have certain healing properties.
The Aim: The aim of the paper is to determine the content of total phenols in juice and methanol extracts of pulp, pericarp and
leaves surrounding the fruit of pineapples, as well as determining their antioxidant activity
Material and Methods: Plant material, originating from Colombia, was purchased at a local market. The pericarp and leaves of the
fruit were separated, dried and extracted with absolute methanol, 80% methanol and 60% methanol in 1:10 ratio. The juice was
prepared by the crushing of the fresh pulp in a blender and filtering through a thin layer of gauze. Total phenolic content was
determined using Folin-Ciocaltеu method and the antioxidant capacity was estimated in 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl system.
Results: The highest content of total phenolic compounds was determined in the leaf M60% extract (25.94±3.54 mgGAE/g) while
the lowest phenolic compounds content was detected in pineapple juice (0.79±0.07 mgGAE/g). Pineapple fruit skin extract in
absolute methanol showed the highest antioxidant capacity (IC 50 =1.745±0.046 mg/ml), while the lowest antioxidant capacity was
estimated in pineapple juice (IC 50 =88±2.09 mg/ml).
Conclusion: The significant amount of phenols in pineapple fruit extracts and juice indicates their high antioxidant activity, thus
these extracts and juice can be used in both medicine and pharmacy. It is, however, necessary to perform in vivo and in vitro
studies in order to verify pharmaceutical effects of these extracts and juice, and to examine their possible toxicity.
Keywords: Ananas comosus (L.); phenols; juice; antioxidant capacity
Kopaonik, 2018.
1040