Page 1043 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1043

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

                      ЕТАНОЛНИ ЕКСТРАКТ БИЉНЕ ВРСТЕ PALIURUS SPINA-CHRISTI MILL.: ПОТЕНЦИЈАЛНИ АГЕНС ПРОТИВ
                                              ГАСТРОИНТЕСТИНАЛНИХ ПАТОГЕНА

            Аутор: Немања Живановић, Миљана Милијић
            e-mail: nemanjaziki95@gmail.com
            Ментор: доц. др Јелена Матејић
            Катедра за фармацију, Медицински факултет Универзитета у Нишу

            Увод: Paliurus spina-christi Mill. је у народу познат као добар биљни антисептик, природан лек делотворан код дијареје,
            дизентерије, запаљења дебелог црева, као и у лечењу нервних и реуматских болести
            Циљ рада: Циљ овог рада био је одређивање укупног садржаја фенола и флавоноида као и испитивање антимикробне
            активности етанолних екстраката грана, листова, семена, зелених и зрелих плодова биљне врсте P. spina-christi Mill.
            Материјали и методе: Екстракција је извршена употребом 70% етанола помоћу ултразвучног купатила. За одређивање
            садржаја фенола и флавоноида су коришћене спектрофотометријске методе. Метода микродилуције је коришћена за
            одређивање антимикробне активности.
            Резултати: Највећи садржај фенола је добијен из екстракта зелених плодова 310,96 mg галне киселине/g сувог екстракта,
            док је највећи садржај флавоноида добијен из ектрсакта листова 179,00 mg кверцетина/g сувог екстракта. Антимикробно
            дејство је тестирано на стандардне ATCC сојеве микроорганизама: Staphylococcus aureus, Salmonella enterica, Bacillus cereus,
            Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Candida albicans као и на 7 изолата Salmonella sp. из столице пацијената. Највећу
            осетљивост на тестиране екстракте је показао сој S. aureus, подједнако су били осетљиви сојеви B. cereus и E. coli, одмах за
            њима је и S. enterica, док је најрезистентнији сој био E. aerogenes и гљива C. albicans. Сви биљни екстракти су показали
            изузетно добру активност на све изолате Salmonella sp.
            Закључак: Тестирани екстракти би се могли користити као одлични антимикробни агенси у третману различитих
            интестиналних болести, чији су узрочници испитивани сојеви микроорганизама.
            Кључне речи: Paliurus spina-christi Mill.; екстракти; феноли; флавоноиди; антимикробна активност


                ETHANOLIC EXTRACT OF PALIURUS SPINA-CHRISTI MILL.: POTENTIAL AGENT AGAINST GASTROINTESTINAL PATHOGENS

            Author: Nemanja Živanović, Miljana Milijić
            e-mail: nemanjaziki95@gmail.com
            Mentor: Assist. Prof. Jelena Matejić
            Department of Pharmacy, Faculty of medicine University of Nis

            Introduction: Paliurus spina-christi Mill. is known as a good herbal antiseptic, a natural remedy for diarrhea, dysentery,
            inflammation of the colon, and the treatment of nervous and rheumatic diseases in traditional medicine.
            The Aim: The aim of this study was to examine total phenol and flavonoid content and to estimate antimicrobial activity of
            ethanolic extracts of branches, leaves, seeds, unripe and ripe fruit from Paliurus spina-shristi Mill.
            Material and Methods: Extraction of plant material was carried out with 70% ethanol using ultrasound extraction method.
            Spectrophotometric methods were used for measuring the amount of total phenols and flavonoids content. Microdilution method
            was used for determining the antimicrobial activity.
            Results: The greatest amount of phenol was observed in the extract of unripe fruits with 310.96 mg GA/g of dry extract, while the
            highest level of flavonoids in the extract of leaves 179.00 mg Qu/g of dry extract. Antimicrobial activity was tested on standard
            ATCC strains: Staphylococcus aureus, Salmonella enterica, Bacillus cereus, Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Candida
            albicans and on 7 isolates of Salmonella sp. from human patients feces. The highest sensitivity to the tested extracts was shown by
            S. aureus strain, both B. cereus and E. coli strains were equally sensitive, followed by S. enterica, while the most resistant strain was
            E. aerogenes and fungi C. albicans. All plant extracts was shown high antimicrobial activity on all isolates of Salmonella sp.
            Conclusion: The tested extracts can be used as very good antimicrobial agents for various intestinal diseases caused by the
            examined strains of microorganisms.
            Keywords: Paliurus spina-christi Mill.; extracts; phenols; flavonoids; antimicrobial activity























                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           1037
   1038   1039   1040   1041   1042   1043   1044   1045   1046   1047   1048