Page 1040 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1040

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
                               САДРЖАЈ РУЗМАРИНСКЕ КИСЕЛИНЕ У ЕКСТРАКТИМА SALVIA VERTICILLATA L.

            Аутор: Јелена Ђорђевић, Исидора Баћевић
            e-mail: jelena.djordjevic60@gmail.com
            Ментор: ass. mr ph Милица Костић
            Катедра за фармацију, Медицински факултет Универзитетa у Нишу

            Увод: Биљне врсте рода Salvia L., фамилија Lamiaceae, одликују се високим садржајем етарских уља као и фенолних
            киселина. Једна од најзначајнијих фенолних киселина присутна у овим биљним врстама је рузмаринска киселина којој се
            приписују многа фармаколошка својства. Salvia verticillata L., коњска жалфија, се традиционално користи код прехладе и
            гастроинтестиналних поремећаја. У последње време се њени терапијски ефекти све више испитују.
            Циљ рада: Циљ овог рада је одређивање садржаја рузмаринске киселине течном хроматографијом високих перформанси
            (HPLC) у метанолним, етанолним и воденом екстракту биљне врсте S. verticillata која је сакупљана у Нишу.
            Материјал и методе: Надземни делови биљке сакупљани су у периоду пуног цветања, почетком јула, у Нишу. Екстракција
            биљног материјала је вршена методама мацерације, ултразвучне екстракције и хидродестилације, а као растварачи
            коришћени су апсолутни метанол, концентровани етанол (96% v/v) и вода. Садржај рузмаринске киселине одређен је HPLC
            методом.
            Резултати: Највећи принос екстракције постигнут код воденог екстракта, добијен применом методе хидродестилације
            након изоловања етарског уља. Садржај рузмаринске киселине је највећи у метанолном екстракту екстрахован поступком
            мацерације (239,33±7,22 μg/ml), а најмањи у воденом (75,01±2,22 μg/ml).
            Закључак: Екстакти биљне врсте S. verticillata са нашег подручја, су веома богати рузмаринском киселином. Захваљујући
            присуству рузмаринске киселине, очекује се да ови екстракти испољавају бројне фармаколошке ефекте, пре свега
            антиоксидативне, антиинфламаторне, антибактеријске и антивирусне, и да могу имати значајно место у фитотерапији.
            Кључне речи: Salvia verticillata L.; рузмаринска киселина; екстракти


                                    ROSMARINIC ACID CONTENT IN SALVIA VERTICILLATA L. EXTRACTS

            Author: Jelena  Đorđević, Isidora Baćević
            e-mail: jelena.djordjevic60@gmail.com
            Mentor: TA Milica Kostić
            Department of Pharmacy, Medical Faculty University of Nis

            Introduction: The plant species of Salvia L. genus, the family Lamiaceae, are caracterised by the high content of essential oils and
            phenolic acids. One of the most important phenolic acids presented in these plant species is rosmarinic acid which are attributed to
            many  pharmacological properties. Salvia verticillata L., whorled sage, is tradicionally used in colds and gastrointestinal disorders.
            Lately, its therapeutic effects have increasingly being examined.
            The Aim: The aim of the paper is to determine the content of rosmarinic acid by high performance liquid chromatography (HPLC) in
            the methanolic, ethanolic and aqueous extract of S. verticillata, collected in Nis.
            Material and Methods: The above-ground parts of the plant were collected in the period of full flowering, in early July, in Nis.
            Extraction of plant material was carried out by the methods of maceration, ultrasonic extraction and hydrodestilation while
            absolute methanol, concentrated ethanol (96% v/v) and water were used as the solvents. The content of rosmarinic acid was
            determined by HPLC method.
            Results: The highest extraction's yield is achieved with water applying the hydrodestilation method after isolation of the essential
            oil. The content of rosmarinic acid is the highest in methanol extract prepared by the maceration (239.33±7.22 μg/ml) and the
            lowest in aqueous (75.01±2.22 μg/ml).
            Conclusion: The high rosmarinic acid content was found in the extracts of S. verticillata from our area. Considering the presence of
            rosmarinic acid, it is expected that the extracts exhibit numerous pharmacological effects, primarily antioxidant, anti-inflammatory,
            antibacterial and antiviral, and may have a significant place in phytotherapy.
            Keywords: Salvia verticillata L.; rosmarinic acid; extracts























                                                     Kopaonik, 2018.
          1034
   1035   1036   1037   1038   1039   1040   1041   1042   1043   1044   1045