Page 1021 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1021

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

                ИСПИТИВАЊЕ ФУНКЦИОНАЛНИХ СВОЈСТАВА МИКРО- И НАНО-КРИСТАЛНЕ ЦЕЛУЛОЗЕ ДОБИЈЕНЕ ИЗ ПРИРОДНИХ
                                                        СИРОВИНА

            Аутори: Јана Бекрић, Ана Зекић
            e-mail: bekricjana@gmail.com, anaanchy.zekic@gmail.com
            Ментори: проф. др. Светлана Ибрић, маг. фарм. Јована Потпара
            Катедра за фармацеутску технологију и козметологију, Фармацеутски факултет Универзитета у Београду

            Увод: Наноцелулоза добијена из природних сировина представља обновљив, нетоксичан и биокомпатибилан материјал са
            одличним механичким и хемијским карактеристикама. Из наведених разлога поседује велики потенцијал примене у
            фармацији.
            Циљ рада: Циљ истраживања је био да изолујемо наноцелулозу из неискоришћених природних сировина и извршимо
            функционалну карактеризацију узорака, међусобно и са комерцијално доступном микрокристалном целулозом како би се
            испитале могућности њихове употребе као ексципијенаса у процесу добијања таблета методом директне компресије.
            Материјал и методе: За изоловање целулозних влакана коришћенa је кисела хидролиза. Морфологија и величина честица
            испитане су применом скенирајуће електронске микроскопије. Лабораторијски симулатор компакције је коришћен за
            израду таблета од добијених узорака биоматеријала и комерцијалне микрокристалне целулозе, као и за добијање
            вредности параметара коришћених за поређење њихових функционалних карактеристика.
            Резултати: Разлика између узорака добијених из две хидролизе (нанокристалнацелулоза) и узорака добијених једном
            хидролизом (микрокристалнацелулоза) се јасно може уочити. Честице нанокристалне целулозе су неправилног облика,
            удружене у агрегате, док су честице микрокристалне целулозе издуженог облика у виду длака. Комерцијална
            микрокристална целулоза показује најбољу компресибилност, а највећи рад се утроши за компримовање узорака
            нанокристалне целулозе. Од свих испитиваних узорака могуће је израдити таблете задовољавајуће чврстине.
            Закључак: Испитивањем се дошло до закључка да микрокристална целулоза има сличне таблетне карактеристике са
            комерцијално доступном микрокристалном целулозом. Нанокристална целулоза је мање компресибилна и израђене
            таблете су веће чврстине. Потребна су даља истраживања како би се оптимизовали поступци изоловања материјала у циљу
            побољшања функционалних својстава нанокристалне целулозе, како би се применила као директно компресибилни
            ексципијенс.
            Кључне речи: микрокристална целулоза; нанокристална целулоза; кисела хидролиза; таблете; компресибилност


              CHARACTERIZATION OF TABLETING PROPERTIES OF MICRO– AND NANO-CRYSTALLINE CELLULOSE OBTAINED FROM WHEAT
                                                          STRAW

            Authors: Jana Bekrić, Ana Zekić
            e-mail: bekricjana@gmail.com, anaanchy.zekic@gmail.com
            Mentors: Full Prof. Svetlana Ibrić, TA Jovana Potpara
            Department of Pharmaceutical Technology and Cosmetology, Faculty of Pharmacy University of Belgrade

            Introduction: Nanocellulose obtained from natural sources is a renewable, non-toxic and biocompatibile material with excellent
            mechanical and chemical properties. Therefore it has great potential for using in pharmaceutical industry.
            The Aim: The aim of this work was to isolate nanocellulose from agricultural waste and to study physical and mechanical properties
            of obtained samples and commercially available microcrystalline cellulose (МCC) in order to investigate whether they could have
            satisfactory properties for tablet preparation by direct compression method.
            Material and Methods: Samples were prepared by acid hydrolysis method using different conditions. The morphology and particle
            size of microcrystalline and nanocrystalline cellulose particles were investigated using scanning electron microscopy. Dynamic
            powder compaction analyzer was used for samples tableting and for measuring tableting properties.
            Results: The difference between samples obtained from double hydrolysis method (nanocrystalline cellulose) and single hydrolysis
            method (MCC) can be well observed. Particles of nanocrystalline cellulose have different shapes and can be found in loose
            aggregate while particles of MCC are needle-shaped. Commercially available MCC has the best compressibility while the higher
            values of neto compression work are needed for compression of nanocrystalline cellulose. There were no significant differences in
            tensile strength of tablets prepared with all cellulose samples.
            Conclusion: From our findings, we can conclude that MCC isolated from wheat straw showed very similar tableting characteristics
            with commercially available MCC. Nanocrystalline cellulose has lower compressibility and slightly higher tabletability comparing to
            other samples. Further studies are needed to optimize methods of isolation and preparing nanocrystalline cellulose in order to
            improve properties for tablet preparation by direct compression method.
            Keywords: microcrystalline cellulose; nanocrystalline cellulose; acid hydrolysis; tablets; compressibility












                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           1015
   1016   1017   1018   1019   1020   1021   1022   1023   1024   1025   1026