Page 1020 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1020
59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
April WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
26-30
РАЗВОЈ И КАРАКТЕРИЗАЦИЈА САВРЕМЕНИХ КОНВЕНЦИОНАЛНИХ ЕМУЛЗИОНИХ НОСАЧА РАЗЛИЧИТИХ АПЛИКАТИВНИХ
КАРАКТЕРИСТИКА
Аутори: Исидора Бoшковић, Јована Васић
e-mail: isidora.boskovic@gmail.com, jov.vas@yahoo.com
Ментор: доц. др Милица Лукић
Катедра за фармацеутску технологију и козметологију, Фармацеутски факултет Универзитета у Београду
Увод: Савремене козметичке формулације лосиона и кремова најчешћи су облици емолијентних производа. Избор
адекватног емолијенса, односно њихове комбинације, зависи од намена производа, места апликације и услова примене,
као и потребе да се постигне жељена физичка стабилност и сензорни профил.
Циљ рада: Циљ нашег рада био је да након формулисања крема стабилизованог АПГ емулгатором задовољавајућих
естетских карактеристика, спроведемо карактеризацију тог крема уз варирање састава емолијенаса у његовој масној фази.
На овај начин желели смо да испитамо утицај промене једног емолијенса другим на одабране физичко-хемијске и сензорне
карактеристике емулзионих система.
Материјал и методе: Након развоја прелиминарних формулација стабилизованих АПГ емулгатором одабрана је финална
формулација, где је један емолијенс замењен у свакој следећој формулацији другим. Физичко-хемијска карактеризација
спроведена је на 5 развијених формулација и обухватала је мерење pH вредности, електричне проводљивости, континуална
реолошка мерења и сензорну процену.
Резултати: Дoбијене pH вредности испитиваних кремова указују на задовољавајућу pH вредност, како са физиолошког, тако
и законског аспекта, а промена у саставу масне фазе, варирање типа емолијенса, није довела до значајних промена ове
вредности. Вредности проводљивости нису значајно промењене варирањем емолијенаса, а сви кремови били су
мешовитог типа. На основу кривих протицања јасно се уочава сличност у реолошком понашању испитиваних кремова.
Промена у саставу масне фазе, иако је варирана течна компонента другом течном компонентом довела је до промена у
реолошком понашању, што свакако указује и на промене апликативних карактеристика. Поједностављена сензорна студија
резултује највишом оценом за адхезију узорка Cju, за текстуру Csu, за распростирање Cdo, за размазивост Cim.
Закључак: Показан је утицај промене варираних емолијенаса на реолошко понашање формулације и апликативне особине,
без значајне промене pH вредности и проводљивости, што указује на то да није било утицаја на специфичну структуру
емулзије.
Кључне речи: АПГ емулгатори; емолијенси; физичко-хемијска карактеризација; сензорне карактеристике
DEVELOPMENT AND CHARACTERIZATION OF CONVENTIONAL EMULSION VEHICLES WITH DIFFERENT APPLICATIVE
CHARACTERISTICS
Authors: Isidora Bošković, Jovana Vasić
e-mail: isidora.boskovic@gmail.com, jov.vas@yahoo.com
Mentor: Assist. Prof. Milica Lukić
Department of Pharmaceutical Technology and Cosmetology, Faculty of Pharmacy University of Belgrade
Introduction: Contemporary cosmetic lotions and creams are the most common emollient products. Adequate emollient choice is
determined by product purpose, location and conditions of application, as well as requirements for adequate physical stability and
sensory profile.
The Аim: Characterization of previously developed formulations stabilised with APG emulsifier with varied emollient component
inside the oil phase. We tested the influence of changed emollient on certain emulsion physical-chemical and sensory
characteristics.
Material and Methods: After development of preliminary formulations stabilised with APG emulsifier, final formulation was
chosen. Afterwards, in that formulation one emollient was replaced with another one in every following formulation. Physical-
chemical characterization (measuring of pH, electrical conductivity, continual rheological measurements and sensory evaluation)
was performed with 5 developed emulsions.
Results: Obtained pH values were within pH range according to both physiological and regulatory aspect; changes that were made
in oil phase haven’t influenced pH value. We could say the same for electrical conductivity values; all samples could be
characterised as mixed emulsion types based on conductivity values. According to rheology curves, there is similarity in rheology
behaviour among tested creams. Variation in the oil phase content led to modification in rheology behaviour, even though one
liquid component was changed with another liquid component. This resulted with differences in applicative characteristics.
Simplified sensor study has resulted in the highest mark for adhesion of sample Cju, for texture Csu, for spreadability Cdo, for the
ease of rubbing Cim.
Conclusion: It has been shown that emollients modification influences rheology behaviour of formulation and applicative
properties, without significant change of pH and conductivity, which indicates that there wasn’t significant influence on specific
structure of emulsion system.
Keywords: APG emulsifier; emollient; physical-chemical characterization; sensor characteristics
Kopaonik, 2018.
1014