Page 1006 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1006

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
            АНТИОКСИДАТИВНА АКТИВНОСТ КОМЕРЦИЈАЛНИХ ЧАЈЕВА И ПРОИЗВОДА НА БАЗИ ЧАЈА

            Аутори: Андреа Алексић, Марија Младеновић, Душан Јовановић
            e-mail: mimadea@hotmail.com marija.a.mladenovic@gmail.com duschan951@gmail.com
            Ментори: проф. др Брижита Ђорђевић, асист. Вања Тодоровић
            Катедра за броматолигију, Фармацеутски факултет Универзитета у Београду

            Увод: Оксидативни стрес, као поремећај равнотеже оксиданаса и антиоксиданаса, игра важну улогу у патогенези
            различитих хроничних и дегенеративних болести. Одређени дијететски суплементи привлаче све већу пажњу као
            потенцијални агенси за превенцију многих болести узрокованих оксидативним стресом. Осим тога, постоји значајно
            интересовање за утврђивање укупног садржаја фенола и антиоксидативног капацитета различитих врста чајева као
            намирница које значајно доприносе укупном дијетарном уносу антиоксиданаса.
            Циљ рада: Циљ рада је одређивање антиоксидативне активности чајева и биљних дијететских суплемената на бази
            екстракта листа зеленог чаја. Такође, одређиван је садржај укупних полифенола и флавоноида који значајно учествују у
            антиоксидативности ових производа.
            Материјал и методе: У експеримент је било укључено седам врста биљних и пет врста воћних чајева, као и три врсте
            суплеменaта. За процену садржаја укупних полифенола и флавоноида коришћено је спектофотометријско одређивање на
            полистиренским микротитрационим плочама. За одређивање антиоксидативног капацитета коришћени су DPPH, ABTS, FRAP
            и CUPRAC тест, те да би се употпунио профил антиоксидативног капацитета чајева и суплемената на бази зеленог чаја,
            примењена су два математичка модела – укупни антиоксидативни скор и релативни индекс антиоксидативног капацитета.
            Резултати: Резултати експеримента су показали да воћни чајеви имају већи садржај полифенола и флавоноида, као и
            антиоксидативни капацитет по дози у односу на биљне чајеве и анализиране суплементе.
            Међутим, анализом резултата антиоксидативне активности, коришћењем два поменута модела, показано је да је укупни
            антиоксидативни скор суплемената већи од укупног антиоксидативног скора биљних чајева.
            Закључак: Сходоно добијеним резултатима може се извести закључак да доза воћних чајева има протективније дејство у
            смислу антиоксидативног капацитета и садржаја полифенола и флавоноида, у односу на анализиране биљне чајеве и
            суплементе. Осим тога, анализом резултата добијених употребом нових математичких модела који отварају нове
            могућности истраживања антиоксидативног капацитета хране и пића, долази се до закључка да код анализираних
            суплемената постоји вероватноћа присуства других антиоксидативних једињења у узорцима суплемената.
            Кључне речи: чајеви; суплементи; антиоксидативна активност; полифеноли; флавоноиди


            ANTIOXIDATIVE ACTIVITY OF COMMERCIAL TEAS AND DIETARY SUPPLEMENTS BASED ON TEA

            Authors: Andrea Aleksić, Marija Mladenović, Dušan Jovanović
            e-mail: mimadea@hotmail.com marija.a.mladenovic@gmail.com duschan951@gmail.com
            Mentors: Full Prof. Brižita Đorđević, TA Vanja Todorović
            Department of Bromatology, Faculty of Pharmacy University of Belgrade

            Introduction: Oxidative stress plays an important role in pathogenesis of chronic and degenerative diseases. Certain dietary
            supplements are drawing attention based on their antioxidant potential, which signifies that they can be used in prevention of
            diseases caused by oxidative stress. Besides that, there is growing interest in determination of total polyphenol and flavonoid
            content and antioxidant activity in numerous types of tea, as foods that significantly contribute to total dietary antioxidants intake.
            The Aim: Determining antioxidant activity of various tea types and dietary supplements based on green tea leaves, along with total
            polyphenol and flavonoid content.
            Material and Methods: This study was conducted on seven types of herbal, five types of fruit tea and three dietary supplements
            based on green tea leaves. Total polyphenol and flavonoid content were determined using spectrophotometry in polystyrene
            microtitration plates. DPPH, ABTS, FRAP and CUPRAC assays were used to investigate antioxidant capacity and two more
            mathematical models were applied to provide a more complete antioxidant profile – relative antioxidant capacity index (RACI) and
            global antioxidant score (GAS).
            Results: In comparison to herbal teas and analyzed supplements, results from this study showed that fruit teas have had higher
            polyphenol and flavonoid content, as well as antioxidant capacity per one dose. However, the results from applying mentioned
            mathematical models show higher GAS values in supplements than the herbal teas.
            Conclusion: From the results of this study it can be concluded that a dose of fruit tea (in comparison to the herbal teas and
            analyzed supplements) has a more protecting effect in regard to antioxidant capacity, along with antioxidant protection from
            polyphenols and flavonoids. Also, higher GAS values in analyzed supplements bring us to conclusion that, probably, those
            supplements have a presence of another antioxidans.
            Keywords: tea; supplements; antioxidant activity; polyphenols; flavonoids












                                                     Kopaonik, 2018.
          1000
   1001   1002   1003   1004   1005   1006   1007   1008   1009   1010   1011