Page 939 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 939

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

             АНАЛИЗА СУБЈЕКТИВНЕ ПРОЦЕНЕ ОДНОСА ОРАЛНОГ ЗДРАВЉА ТРУДНИЦА У КРАГУЈЕВЦУ И ЛЕСКОВЦУ У ЗАВИСНОСТИ ОД
                                       НАВИКА У ИСХРАНИ И ОДРЖАВАЊА ОРАЛНЕ ХИГИЈЕНЕ

            Аутор: Андреа Јовић
            e-mail: andrea.jovic.96@gmail.com
            Ментор: проф. др Нела Ђоновић
            Хигијена, Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу

            Увод: Исхрана је несумњиво један од најважнијих спољних чинилаца који условљавају добро здравље трудница. Такође,
            орална хигијена је од пресудног значаја за здравље пародонцијума и зуба. За правилно одржавање оралне хигијене битно
            је поседовати одређене навике у погледу правилне технике прања усне дупље као и адекватно коришћење основних и
            помоћних средстава.
            Циљ рада: Основни циљ истраживања је утврдити субјективну процену оралног здравља жена у току трудноће у зависности
            од одржавања оралне хигијене и навика у исхрани. Циљ је и проценити ставове трудница о овим питањима, али и увидети
            разлике иземђу испитаница из два града у којима је истраживање спроведено.
            Материјал и методе: Метод истраживања је анкетирање испитаница, упитником специјално дизајнираним за ово
            истраживања на основу већ стандардизованих упитника СЗО. Aнкету je попунило 108 насумично одабраних трудница у
            Домовима здравља у Крагујевцу и Лесковцу. Анонимног je карактера и састоји се од три поглавља: општи подаци, исхрана и
            здравље усне дупље.
            Резултати: Навике трудница у исхрани су неадекватне на рачун повећања уноса масноће, шећера и слаткиша које је четири
            пута веће од препорука Светске здавствене организације, док је унос житарица од целог зрна, воћа и поврћа знатно
            смањен. До значајних варијација, такође долази и у погледу броја главних оброка и ужина. Труднице одржавају оралну
            хигијену у просеку 2-3 пута на дан, али већина то не обавља на правилан начин користећи сва основна средства која су за то
            предвиђена. Мада се код већине није појавио каријес у току трудноће, велики број има два или више кариозна зуба.
            Просечна субјективна оцена за одржавање оралне хигијене и квалитетa исхране на скали од 1 до 5 износи 3.
            Закључак: Анализирајући одговоре из анкете добили смо резултате који показују да разлике између навика трудница на
            нивоу поменута два града постоје, али оне нису значајне.
            Кључне речи: труднице; орална хигијена; исхрана; здравље усне дупље; нутритивни квалитет хране



             ANALYSIS OF SUBJECTIVE EVALUATION OF RELATIONSHIP BETWEEN ORAL HEALTH OF PREGNANT WOMEN IN KRAGUJEVAC AND
                               LESKOVAC ACCORDING TO EATING HABITS AND MAINTAINING ORAL HYGIENE

            Author: Andrea Jovic
            e-mail: andrea.jovic.96@gmail.com
            Mentor: prof. dr Nela Djonovic
            Institute of Hygiene, Faculty of Medical Science University of Kragujevac

            Introduction: Diet is undoubtedly one of the most important outer factors which condition the good health of pregnant women.
            Oral hygiene is of crucial significance for the health of paradontium and teeth. For keeping a well maintenance of oral hygiene it is
            important to have certain habits regarding right techniques of flushing oral cavity.
            The Aim: The main goal of research is to determine subjective evaluation of oral health of women during pregnancy according to
            maintaining oral hygiene and eating habits. The purpose is to also evaluate the attitude of pregnant women regarding these issues,
            and as well to find the difference between the examinees from two towns where the research has been conducted.
            Material and Methods: The modus of research is to interview respondents with the questionnaire specifically designed for this
            research based on already standardized questionnaires WHO. Survey has been filled out by 108 randomly chosen pregnant women
            from community Health care centers in Kragujevac and Leskovac. It is anonymous and consists of three parts: general data, diet and
            oral cavity health.
            Results: Pregnant women eating habits are inadequate regarding the increased intake of fat, sugar and sweets which is four times
            larger than recommended from World Health Organization, while the intake of whole grain cereals, fruits and vegetables is
            considerably lessened. Notable variations are also prominent regarding the number of meals and snacks. Pregnant women
            maintenance of oral hygiene averages 2-3 times a day whereas most of them do not do it correctly by using fixed assets they are
            supposed to. Although tooth decay didn’t appear for most during pregnancy, a large number of them have two or more bad teeth.
            Conclusion: Divergence of pregnant women from two mentioned towns exist, but aren’t significant.
            Keywords: pregnant women; oral hygiene; diet; oral cavity health; nutritional quality of food















                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           933
   934   935   936   937   938   939   940   941   942   943   944