Page 934 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 934

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
             ИСПИТИВАЊЕ УТИЦАЈА ЕСЕНЦИЈАЛНОГ УЉА КОРЕ ЦИМЕТА НА ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ И ПРОИЗВОДНЕ РЕЗУЛТАТЕ ТЕЛАДИ
                                                         У ОДГОЈУ

            Аутор: Сања Гржин
            e-mail: sanja.grzin95@gmail.com
            Ментор: доц. др Бранко Петрујкић
            Катедра за исхрану и ботанику, Факултет ветеринарске медицине Универзитета у Београду

            Увод: Циметово уље поседује антибактеријска, антимикробна и антигљивична својства, а постоје подаци да позитивно
            утиче на микрофлору бурага.
            Циљ рада: Циљ овог огледа био је да се одреди утицај различитих доза есенцијалног уља циметове коре на прираст телади
            и конверзију хране, као и концентрацију серумских протеина.
            Материјал и методе: Оглед, који је трајао 46 дана, обухватио је 18 телади, подељених у 3 групе. Контролна група (Ц)
            конзумирала је концентрат без додатка цимета, прва огледна група (Е1) је добијала оброк уз дотатак 150mg/kg хране
            циметовог уља, док је друга огледна група (Е2) конзумирала оброк са додатком цимета у концентрацији од 450mg/kg хране.
            Телесна маса телади мерена је на почетку огледа, 18. дана, 37. и 46. дана огледа. Висина прираста је измерена 18. и 46.
            дана огледа. Узорци крви су ради одређивања концентрације укупних протеина и албумина у серуму узети 0. и 37. дана
            огледа.
            Резултати: Утврђено је да је додатак уља циметове коре значајно повећао концентрацију укупних протеина у серуму
            (p<0,05). Статистичка значајност уочена је у анализи дневног прираста телади и конверзији хране. Запажено је да је
            циметово уље позитивно утицало на повећање телесне масе, као и на конверзију хране и дневни прираст.
            Закључци: На основу резултата може се закључити да је додавање циметовог уља позитивно утицало на прираст и
            конверзију хране, а нарочито на повећање телесне масе. Позитивни ефекти запажају се и на концентрацији укупних
            протеина у серуму. Најбољи резултати забележени су код телади прве огледне групе (Е1), па самим тим можемо
            претпоставити да је ова доза циметовог уља ефикаснија од дозе коју је конзумирала телад из друге огледне групе (Е2).
            Кључне речи: цинамалдехид; еугенол; протеини крвног серума; прираст; конверзија


               TESTING OF THE INFLUENCE OF ESSENTIAL OIL OF CINNAMON OIL ON HEALTH CONDITION AND PRODUCTION RESULTS OF
                                                     CALVES IN NURTURE

            Author: Sanja Gržin
            e-mail: sanja.grzin95@gmail.com
            Mentor: Asist. Prof. Brako Petrujkić
            Department of Animal Nutrition and Botany, Faculty of Veterinary Medicine University of Belgrade

            Introduction: Cinnamon oil has antibacterial, antimicrobial and antifungal properties. Besides, some literature data indicate that it
            positively alters the ruminal microflora.
            The Aim: The aim of this experiment was to determine the effect of different concentrations of cinnamon bark essential oil on
            calves growth and feed conversion ratio, as well as on the concentration of serum proteins.
            Material and Methods: In experiment which lasted for 46 days, 18 calves were divided into 3 groups. One of these groups was a
            control group (C) which consumed a concentrate without the addition of cinnamon oil. The first experimental group (E1) was given
            a meal supplemented with cinnamon bark oil at rate 150 mg/kg of feed, the second experimental group (E2) consumed a feed
            supplemented with cinnamon oil at rate 450 mg/kg of feed. Calves weight was measured at the beginning of the experiment, then
            on days 18, day 37, and day 46 of experiment. The weight gain was measured on days 18 and 46. The blood samples for the
            determination of serum total proteins and albumin were taken on days 0 and 37.
            Results: It was found that supplementation of cinnamon bark essential oil significantly increased (p<0.05) the concentration of total
            serum proteins. It was noticed that cinnamon oil had a positive effect on weight gain,
            as well as on food conversion and daily growth.
            Conclusions: Based on the results, it can be concluded that the addition of cinnamon oil positively affected the increase in food
            conversion, in particular the increase in body weight. Positive effects are also observed on the concentration of total serum
            proteins. The best results were recorded in calves from the first experimental group (E1), therefore it is assumed that this dose was
            more effective than the one consumed by calves from the second experimental group (E2).
            Keywords: cinnamaldehyde; eugenol; blood serum proteins; daily weight gain; feed conversion ratio
















                                                     Kopaonik, 2018.
          928
   929   930   931   932   933   934   935   936   937   938   939