Page 942 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 942
59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
April WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
26-30
УТИЦАЈ НАВИКА У ИСХРАНИ НА ПРОЦЕНАТ МАСНОГ ТКИВА КОД СТУДЕНАТА
Аутор: Ђорђе Стевановић, Мина Поскурица, Бранислав Петровић
e-mail:djordje.stevanovic.kg@gmail.com
Ментор: проф. др Нела Ђоновић, проф. др Милета Поскурица
Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу
Увод: Повишен ниво телесних масти, као и прекомерна телесна маса, представљају значајан фактор ризика за настанак
многих болести. Најчешћим узроком прекомерне телесне тежине и дисбаланса телесних липида сматрају се неправилна
исхрана и недостатак физичке активности.
Циљ рада: Циљ рада био је утврдити преваленцу прекомерне заступљености масног ткива код студената, као и њихову
повезаност са навикама у исхрани.
Материјал и методе: Истраживање је спроведено као дескриптивна студија пресека на 262 студента Факултета
медицинских наука у Крагујевцу. Студенти су били подељени у шест узрасних категорија, сходно години студирања, са
приближно једнаким бројем испитаника унутар група.Испитаници су попунили специјално дизајниран упитник у вези
санавикама у исхрани и физичком активношћу. Испитаницима су мерени телесна висина и тежина, индекс телесне масе
(енг. BMI), висцералне масти (енг. VM) и процентуална заступљеност телесних масти (енг. BF%). Подаци су статистички
обрађени у SPSS статистичком софтверу (ver.21).
Резултати: Од укупно 262 испитаника: 6,5% је имало ниске вредности телесних липида, 58,4% нормалне, 22,9% високе, а
12,2% веома високе; 93,1% је имало нормалне нивое висцералних масти, 5,8% високе, а 1,2% веома високе. Нађена је
умерено јака позитивна корелација између BMI и BF% (r=0,363). Студенти са вредностима BF% изнад нормалних вредности,
у поређењу са онимa којима су те вредности биле унутар референтних вредности, показали су већу учесталност
конзумације газираних напитака (Sig=0,000), слaткиша (Sig=0,001), белог хлеба (Sig=0,001) и брзе хране (Sig=0,001). Студенти
завршне две године студија су, у поређењу са студентима на прве четири године, показали статистички значајно више
вредности BMI (Sig=0,019), BF% (Sig=0,022) и VM (Sig=0,001).
Закључак: Постоји значајна повезаност између навика у исхрани и параметара статуса ухрањености. Такође, преваленца
прекомерне телесне тежине и повишеног нивоа телесних липида у студентској популацији, као и њено повећање кроз
студирање, намећу потребу за предузимањем одређених акција.
Кључне речи: гојазност; навике у исхрани; студенти; масно ткиво
IMPACT OF EATING HABITS ON BODY LIPID LEVELS AMONG STUDENTS
Author: Đorđe Stevanović, Mina Poskurica,Branislav Petrović
e-mail: djordje.stevanovic.kg@gmail.com
Mentor: Assoc. Prof. dr. Nela Đonović, Full prof. dr. Mileta Poskurica
Faculty of Medical Sciences in Kragujevac
Introduction: Elevated body fat levels, as well as overweight, are an important risk factor for various diseases. The most common
cause of overweight and body lipids imbalance is bad eating habits and lack of physical activity.
The Aim: The aim of the study was to determine the prevalence of high body lipid levels among students, as well as their
association with eating habits.
Material and Methods: The study was conducted as a descriptive cross-sectional study on 262 students of the Faculty of Medical
Sciences in Kragujevac. Students were divided into six age categories, according to the year of study, with approximately equal
number of participants within the groups. Respondents completed a specially designed questionnaire related to eating habits and
physical activity. Body mass index (BMI), visceral fats (VM) and body fat percentage (BF%) were measured.Data was analyzed in
SPSS statistical software (ver.21).
Results: Of total of 262 respondents: 6.5% had low BF%, 58.4% normal, 22.9% high and 12.2% very high; 93.1% had normal VF
levels, 5.8% high, and 1.2% very high. A moderate strong positive correlation between BMI and BF% was found (r=0.363). Students
with BF%levels above the normal values, compared to those with these levels within the reference values, reported higher usage of
carbonated beverages (Sig=0.000), sweets (Sig=0.001), white bread (Sig=0.001) and fast food (Sig=0.001). Students of fifth and sixth
year of studying comparing to those in first four years had significantly higher values of BMI (Sig=0.019), BF% (Sig=0.022) and VF
(Sig=0.001).
Conclusion: There is a significant correlation between eating habits and nutritional status parameters. Also, the prevalence of
overweight and elevated levels of body lipids in the student population, as well as its increase through college, imposes the need
for taking certain actions.
Keywords: obesity; eating habits; students;fat tissue
Kopaonik, 2018.
936