Page 943 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 943
59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ 26-30.
СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ Април
ИСПИТИВАЊЕ ЗНАЊА, СТАВОВА И ПОНАШАЊА СТУДЕНАТА У ВЕЗИ ВИТАМИНА Д
Аутор: Александра Поповић, Јелена Стојановић
e-mail: aleksandra1995popovic@gmail.com
Ментор: проф. др Маја Николић
Институт за јавно здравље Ниш, Медицински факултет Универзитета у Нишу
Увод: Дефицит витамина Д повезан је са развојем бројних нежељених здравствених последица и према неким
истраживањима посебно погађа млађу популацију.
Циљ рада: Циљ рада је био испивање знања, ставова и понашања студената у вези витамина Д.
Материјал и методе: Истраживање је рађено као дескриптивно – аналитичка епидемиолошка студија у периоду од октобра
2017. до фебруара 2018. године. Испитаници су одабрани методом случајног избора међу студентима пете године
Медицинског и четврте године Економског факултета Универзитета у Нишу. Основни узорак истраживања чинило је 157
испитаника. Истраживање је рађено методом интервјуа, коришћењем упитника који је валидиран и развијен за потребе
сличног истраживања у Кини. Добијени резултати су обрађени стандардним статистичким методама, а коришћен је
комерцијални програм Microsoft Excel 2003 и разлике на нивоу р<0,05 узете су као статистички значајне.
Резултати: Постоји значајна статистичка разлика у погледу знања о витамину Д између студената Медицинског и
Економског факултета Универзитета у Нишу. Проценат тачних одговора на појединачна питања кретао се од 19,74% до
96,81%. Већина студенатa (83,43%) избегава излагање сунцу због страха од тумора коже. Према резултатима интервјуа
студенти не користе довољно често намирнице богате витамином Д, а главни извор међу испитаницима су јаја. Знања о
витамину Д студенти Економског факултета у Нишу углавном добијају путем медија (74,19%), а Медицинског факултета - од
стране здравствених радника (78,94%).
Закључак: Наши прелиминарни резултати указују да студенти у Нишу нису у потпуности свесни значаја витамина Д, те је
неопходна даља едукација која би поправила њихова знања и понашања. Ово се посебно односи на студенте који нису
здравственог усмерења. Употребу намирница богатих витамином Д треба охрабрити и промовисати путем медија и од
стране здравствених радника.
Кључне речи: витамин Д; знање; ставови; понашање; студенти; упитник
INVESTIGATION OF KNOWLEDGE, ATTITUDES AND PRACTISE OF UNIVERSITY STUDENTS ABOUT VITAMIN D
Author: Aleksandra Popovic, Jelena Stojanovic
e-mail:aleksandra1995popovic@gmail.com
Mentor: Full Prof. dr Maja Nikolic
Public Health Institute Nis, Faculty of Medicine University of Nis
Introduction: Vitamin D deficiency has been associated with the development of several unwanted health consequences, many
scientific studies revealed this especially happened in younger age.
The Aim: The aim of the paper was investigation of knowledge, attitudes and practice of students about vitamin D.
Material and Methods: The research was done as a descriptive and analytical epidemiological pilot study in the period from
October 2017. - February 2018. The participants were drawn by random cluster sampling from students of fifth year of Medical
University and fourth year of Economic University in Nis. Total sample encompassed 157 subjects. The research was conducted
using interview and questionnaires already used in China. All data were analyzed using standard statistical methods and Microsoft
Excel 2003 and p value of less than 0.05 was considered statistically significant.
Results: There was significant statistical difference of knowledge about vitamin D between students of Medical and Economic
University of Nis. Percent of true answers on individually questions were from 19.74% to 96.81%. Most of the students (83.43%)
avoid sun exposure because of the fear from skin cancer. Data from the interview showed that students don’t use food rich with
vitamin D, main source were eggs. Knowledge about vitamin D students of Economic University obtained from media (74.19%) and
Medical students stated that their information was given by health professionals (78.94%).
Conclusion: Our findings indicate that students in Nis are not fully aware of the benefits of vitamin D and therefore more education
seems vital to improve their knowledge and practice. This is especially related about non Medical students. The consumption of
food rich in vitamin D could be encouraged through media campaigns and the guidance of health professionals.
Keywords: vitamin D; knowledge; attitudes; practice; students; questionnaire
Kopaonik, 2018.
937