Page 435 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 435
59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ 26-30.
СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ Април
ЗНАЧАЈ ВРСТЕ ХЛЕБА У ДИЈЕТНОЈ ИСХРАНИ ПАЦИЈЕНАТА СА ДИЈАБЕТЕСОМ ТИП 2 СА АСПЕКТА ГЛИКОРЕГУЛАЦИЈЕ
Аутор: Дајана Лупуловић, Милица Илић
e-mail: dajana.lupulovic@gmail.com
Ментор: проф. др Срђан Поповић
Клиника за ендокринологију дијабетес и болести метаболизма, Kлинички центар Србије, Медицински факултет
Универзитета у Београду
Увод: Тип 2 дијабетес је веома распрострањен и обухвата 85% свих пацијената са дијабетесом, а од пацијената који имају
тип 2 дијабетес 80% је гојазно, што иде у прилог чињеници да је могуће утицати на спољашње факторе ризика променом
животних навика, међу којима је посебно значајан одабир намирница у исхрани. Хлеб је једна од основних намирница која
се конзумира.
Циљ рада: је да се упореди утицај хлеба који садржи ТопиГлук микс и мешаног ражаног хлеба на ниво постпрандијалних
гликемија код пацијената са дијабетесом тип 2.
Материјал и методе: Ова проспективна студија прати 20 пацијената са дијабетесом тип 2 којима су анализиране
постпрандијалне вредности гликемија и инсулина након конзумирања еквивалентне количине два различита хлеба (тест
оброком). Испитаници су прво конзумирали ражани, а затим ТопиГлук хлеб. Вршена је компарација параметара
гликорегулације у свакој временској тачки посебно.
Резултати: Средња вредност гликемија на почетку тестирања две врсте хлеба није се значајно разликовала, док је на крају
теста средња вредност гликемија била у просеку мања за 2 mmol/l код особа које су конзумирале ТопиГлук хлеб у односу на
особе које су конзумирале ражани хлеб.
Закључак: ТопиГлук формула представља нови, сигуран а врло ефикасан медицински суплемент исхрани који далеко
ефикасније одржава гликемију у границама нормалних вредности у односу на ражани хлеб који је тренутно стандард у
исхарни пацијената са ДМ тип 2.
Кључне речи: исхрана; хлеб; дијабетес мелитус; гликорегилација
IMPORTANCE OF BREAD TYPE IN DIETARY NUTRITION OF PATIENTS WITH TYPE 2 DIABETES FROM THE ASPECT OF
GLYCOREGULATION
Author: Dajana Lupulovic, Milica Ilic
e-mail: dajana.lupulovic@gmail.com
Mentor: Full Prof. Srdjan Popovic
Department of Endocrinology, Diabetes andMetabolic Diseases, Clinical Centre of Serbia, Faculty of Medicine University of Belgrade
Introduction: Type 2 diabetes is very widespread and accounts for 85% of all patients with diabetes, and of patients with type 2
diabetes 80% is obese, which supports the fact that it is possible to influence external risk factors by changing lifestyle habits,
among which it is particularly significant selection of foods in the diet. Bread is one of the main foods to be consumed.
The Aim: is to compare the effect of bread containing TopiGluk mix and mixed rye bread on postprandial glycemic levels in patients
with type 2 diabetes.
Material and Methods: This prospective study monitors 20 patients with type 2 diabetes who analyzed postprandial glycemic and
insulin values after consuming an equivalent amount of two different breads (test meals). Respondents first consumed rye, then
TopiGluk bread. A comparison of glycoregulation parameters was performed at each time point in particular.
Results: The mean glycemic value at the beginning of testing of two types of bread did not differ significantly, while at the end of
the test the mean glycemic value was on average less than 2 mmol/ l in people who consumed TopiGluk bread compared to those
who consumed rye bread.
Conclusion: Topigluk Formula is a new, safe and highly effective dietary supplement, which far more efficiently maintains glycemic
control within the limits of normal values compared to rye bread, which is currently standard in patients with DM type2.
Keywords: diet; bread; diabetes mellitus; glycoregulation
Kopaonik, 2018.
429