Page 339 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 339

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

                  УТИЦАЈ ЕКСТРАКТА РТАЊСКОГ ЧАЈА (SATUREJA MONTANA, L., LAMIACEAE) НА МЕТАБОЛИЧКЕ ПРОМЕНЕ КОД
                     ЛАБОРАТОРИЈСКИХ ЖИВОТИЊА СА ИНДУКОВАНИМ ДИЈАБЕТЕСОМ И ХИПЕРЛИПОПРОТЕИНЕМИЈОМ

            Аутор: Радош Бумбић
            e-mail: bumbicrados@gmail.com
            Ментор: проф. др Александар Рашковић
            Катедра за фармакологију, токсикологију и клиничку фармакологију, Медицински факултет Нови Сад, Универзиtет у Новом
            Саду

            Увод: Иако се у лечењу дијабетеса данас у промету налази више фармакотерапијских група лекова, њиховом применом се
            не могу код свих пацијената остварити задовољавајући резултати лечења и спречити настанак комликација. Применом
            препарата биљака које такође делују на метаболизам глукозе и липида може се у значајној мери побољшати ефикасност
            класичних лекова и спречити настанак дислипидемије, једне од најтежих компликација ове болести. Испитивањем
            деловања на хемостазу глукозе и хиполипидемијског деловања потврдила би се она фармакодинамска својства ртањског
            чаја која су најзначајнија за дијабетес и дислипидемију.
            Циљ рада: Испитати утицај примене водено-етанолног екстракта ртањског чаја на гликемију здравих и животињна са
            стрептозотоцином изазваном хипергликемијом.  Праћено је и антихиперлипидемијско деловање у серуму
            експерименталних животиња.
            Материјал и методе: Испитивање је вршено на албино лабораторијским пацовима соја Wistar. Код пацова је индукован
            дијабетес применом стрептозотоцина и током 14 дана животиње су третиране екстрактом ртањског чаја. Индуковање
            хиперлипопротеинемије је вршено исхраном обогаћеном липидима, микронизованим холестеролом раствореним у
            маслиновом уљу.  На почетку и на крају третмана мерена је концентрација глукозе у крви. По завршетку испитивања
            животиње су жртвоване кардиопункцијом, а добијена крв је кориштена за праћење липидног статуса.
            Резултати: У групи дијабетичних животиња, третман водено-етанолним екстрактом ртањског чаја је довео до статистички
            значајног снижења гликемије у односу на контролу, p<0,01. Код групе са индукованом хиперлипопротеинемијом примена
            екстракта ртањског чаја је довела до статистички значајно нижих вредности укупног и LDL холестерола.
            Закључак: Добијени резултати указују на изражено антидијабетесно и хиполипидемијско деловање екстракта ртањског
            чаја, компарабилно са антихипергликемијским деловањем метформина и хиполипидемијским деловањем симвастатина.
            Кључне речи: ртањски чај; дијабетес; стрептозотоцин; пацови; хиперлипидемија


              INFLUENCE OF WINTER SAVORY EXTRACT (SATUREJA MONTANA, L., LAMIACEAE) ON METABOLIC CHANGES IN LABORATORY
                                    ANIMALS WITH INDUCED DIABETES AND HIPERLIPOPROTEINEMIA

            Author: Radoš Bumbić
            e-mail: bumbicrados@gmail.com
            Mentor: Full Prof. Aleksandar Rašković
            Department of Pharmacology, toxicology and clinical pharmacology, Faculty of Medicine Novi Sad, University of Novi Sad

            Introduction: Althought in therapy of diabetes today there is more pharmacotherapeutical groups of drugs, they could not achieve
            in all patients satisfactory results and prevent complications. With use of preparations of plants which also affect metabolism of
            glucose and lipids is possible to improve efficiency of classical drugs and prevent dislipidemia, one of most difficult complications of
            this disease. Research of winter savory effect on glucosis hemostasis and hipolipidemic effect could confirm properties of winter
            savory which are most significant for diabetes and dislipidemia.
            The Aim: Aim of experimet is to determine influence of water-ethanol extract of Winter savory on glicemia in healthy and animals
            with streptozotocine-induced diabetes. Following of antihiperlipidemic effect in serum of  experimental animals.
            Material and Methods: Experiment was performed on albino laboratory rats Wistar. Diabetes in rats was induced with
            streptozotocine and in 14 days animals were treated with extract of Winter savory. Hiperlipoproteinemia was induced with high
            lipid diet with micronised cholesterol dissolved in olive oil. Concentration of glucosis have been determinated in begining and the
            end of treatment. After experiment animals was sacrificed with cardiopunction and blood was used for follow of lipid status.
            Results: In diabetic animals treatment with  water-ethanol extract of  Winter savory brought to statistically significant decrease of
            glucose comparing to control, p<0.01. In animals with induced hiperlipoproteinemia application of winter savory extract brought to
            statistically significant decrease of total and LDL cholesterol.
            Conclusion: Results of experiment on diabetic and hiperlipoproteinemic animals show significant antidiabetic and
            hiperlipoproteinemic effect of wather-ethanol extract of winter savory, comparable with antidiabetic effect of metformine and
            hiperlipoproteinemic effect of simvastatine.
            Keywords: winter savory; diabetes; streptozotocine; rats; hiperlipidemia













                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           333
   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344