Page 334 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 334

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
               УТИЦАЈ СУРУТКЕ И ТИКВИНОГ УЉА(CUCURBITA PEPO L.) НА ПРОМЕНУ ПОКАЗАТЕЉА ОКСИДАТИВНОГ СТРЕСА У ЈЕТРИ
                                             ХРОНИЧНО АЛКОХОЛИСАНИХ ПАЦОВА

            Аутор: Василије Прелевић, Ердин Мехмеди
            e-mail: vasilijeprelevic@gmail.com
            Ментор: Асист. др Иван Радић
            Институт за патолошку физиологију, Медицински факултет Универзитет Приштина, са привременим седиштем у Косовској
            Митровици

            Увод:Етанол доводи до нарушавања равнотеже између прооксиданаса и антиоксиданаса у јутри, што може довести до
            развоја алкохолне болести јетре. Са друге стране, суруткa и тиквино уљасе често користе  као додаци исхрани, јер је познато
            њихово позитивно дејство у превенцији и лечењу  многих болести.
            Циљ рада: Циљ ове студије је био одредити утицај сурутке и тиквиног уља на променуактивности ензима оксидативног
            стреса и антиоксидативне заштите: манган супероксид дизмутаза (MnSOD), бакар-цинк супероксид дизмутаза (CuZnSOD),
            каталаза (CAT) и малондиалдехид (MDA)у јетри пацова којима је хронично даван алкохол током 42 дана.
            Материјал и методе:Истраживање је трајало шест недеља и изведено је на 36 мужјака Wistar albino пацова, старости 9-11
            недеља, телесне масе 200-220 gr. Животиње су биле подељенe у шест група: контролну, групу којој је давана сурутка, групу
            којој је давано тиквино уље, групу којој је даван  12% етанол у облику алкохолисане воде за пиће „ad libitum“ и две групе,
            првој је истовремено даванасурутка и 12% етанол док је другој данавно тиквино уље и 12% етанол.Након 42 дана животиње
            су жртвоване, узети су узорци јетре, хомогенизовани и одређиване су активости ензима адреналинском (MnSOD, CuZnSOD),
            Beutler-oвом (CAT), Rehncor-овом (MDA) методом.
            Резултати:Резултати мерењаактивности MnSOD, CuZnSOD нису показали статистички значајну разлику између контролне и
            експерименталих група животиња. Активност ензима CAT је статистички значајно повећана код етанолских група у односу
            на не-етанолске (контролна, самостална примена сурутке, самостална примена тиквиног уља).Концентрација MDA је већа у
            не-еталонским у односу на етанолске групе животиња.
            Закључак: Можемо закључити да примењена доза алкохола није довела до оксидативног стреса.
            Кључне речи: алкохол; оксидативни стрес; сурутка; тиквино уље; MnSOD; CuZnSOD; CAT; MDA


             THE INFLUENCE OF WHEY AND PUMPKIN OIL(CUCURBITA PEPO L.)ON THE CHANGE OF INDICATOR OF OXIDATIVE STRESS IN THE
                                             LIVER OF CHRONICALLY ALCOHOLIC RATS

            Author:VasilijePrelevic, Erdin Mehmedi
            e-mail: vasilijeprelevic@gmail.com
            Mentor: ТА Ivan Radic
            Institute of pathological physiology, Faculty of medicine University of Priština –Kosovska Mitrovica

            Introduction: Ethanol couses a disturbance in the balance between prooxidants and antioxidants in liver, that could lead to the
            developemend of alcoholic liver disease. On the other hand, whey and pumpkin oilare often used as dietary supplements because
            of their non positive known effect in prevention and tretmant of many diseases.
            The Aim: The aim of this study was to determine the effect of whey and pumpkin oil on the change in activity of oxidative stress
            enzymes and antioxidant protection: manganese superoxide dizmutase (MnSOD), copper zinc superoxide dizmutase (CuZnSOD),
            catalase (CAT) and malondialdehyde (MDA) in ratsliver that were chronicallyconsuming  alcohol for 42 days.
            Material and Methods: The study lasted for six weeks and it was performed on 36 male Wistar albino rats, aged 9-11 weeks,
            weight 200-220 gr. The animals were divided into six groups: a control group, a group that was getting whey, a group that was
            getting pumkin oil, a group that was consumig 12% ethanol in a form "ad libitum" and two groups, the first one simultaneously
            receiving whey  and 12% ethanol, while the second group was receiving pumpkin oil and 12% ethanol. After 42 days, the animals
            were sacrificed, liver samples were taken, homogenized and the enzyme activity was determined by adrenaline (MnSOD,
            CuZnSOD), Beutler (CAT), Rehncor (MDA) methods.
            Results:Results of measured activities of MnSOD and CuZnSOD showed no significant statistical difference between the  control
            and experimental groups of animals. The activity of enzyme CAT was significantly statistically increased in ethanolic groups
            comparing to non-ethanol (control,independent application of whey, independent application of pumpkin oil). The concentration of
            MDA is higher in non-ethanol than in ethanolic groups of animals.
            Conclusion: We can conclude that the applied dose of alcohol didn’t couse to oxidative stress.
            Keywords: alcohol; oxidative stress; whey; pumpkin oil; MnSOD; CuZnSOD; CAT; MDA
















                                                     Kopaonik, 2018.
          328
   329   330   331   332   333   334   335   336   337   338   339