Page 225 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 225

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

                                     НАЛАЗ САЛМОНЕЛА У ЛАНЦУ ПРОИЗВОДЊЕ МЕСА ЖИВИНЕ

            Аутор: Љиљана Живковић
            e-mail: ljiljanaz93@gmail.com
            Ментор: Проф. др Неђељко Карабасил
            Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине, Катедра за хигијену и технологију намирница анималног
            порекла

            Увод: Контрола присуства салмонела код животиња, а посебно у ланцу производње меса живине, представља један од
            примарних захтева производње хигијенски исправне хране. Месо живине је један од најчешћих вектора инфекције људи
            салмонелама.
            Циљ рада: Анализирање налаза салмонела у ланцу производње од фарме до кланице.
            Материјал и методе: Коришћени су материјали пореклом од живине узети са фарми и кланица из Мачванског и
            Колубарског округа у периоду од две године (2016. и 2017. година). Укупно је обрађено 2095 узорака. Поступак изолације и
            идентификације салмонела спроведен је стандардним методама (SRPS EN ISO 6579-1:2017; SRPS CEN ISO/TR 6579-3:2014).
            Резултати: Од укупног броја прикупљених узорака салмонела је изолована у 2,48% узорака. Серолошком типизацијом
            утврђено је присуство следећих сероваријатета: S. Enteritidis, S. Infantis, Salmonella spp.група C и  Salmonella spp.група B.
            Сходно резултатима рада, налаз S. Enteritidis је током 2017. године у благом паду у односу на 2016. годину, док је налаз S.
            Infantis у порасту за исти период.
            Закључак: У нашој земљи постоји потреба за применом одговарајућих програма контроле салмонела, како би се смањио
            ризик од наласка овог микроорганизма у готовом производу.
            Кључне речи: салмонела; живина; месо; јавно здравље


                                           SALMONELLA IN POULTRY CHAIN PRODUCTION

            Author: Ljiljana Živković
            e-mail: ljiljanaz93@gmail.com
            Mentor: Prof. Dr Neđeljko Karabasil
            The University of Belgrade, Faculty of Veterinary Medicine,  Department of Food Hygiene and Technology

            Introduction: Control of the presence of salmonella in animals, and especially in poultry, is one of the primary requirements for the
            production of hygienically safe foods of animal origin.  Poultry meat is one of the most common vectors of human infection of
            Salmonella.
            The Aim: Analysis of salmonella in the chain of production from farm to slaughterhouse.
            Material and Methods: The materials originating from poultry were taken from farms and slaughterhouses from the Macva and
            Kolubara districts for a period of two years (2016 and 2017). A total of 2095 samples were processed. The method of isolation and
            identification of salmonella is carried out using standard methods (SRPS EN ISO 6579-1: 2017; SRPS CEN ISO / TR 6579-3: 2014).
            Results: Of the total number of samples that were collected, salmonella was isolated in 2.48% of the samples. Serotyping revealed
            the presence of the following serotype: S. Enteritidis, S. Infantis, Salmonella spp group C and Salmonella spp group B.  According to
            the results of the work, the finding of S. Enteritidis in the year 2017 is slightly decreased compared to 2016, while the findings of S.
            Infantis are increasing for the same period.
            Conclusion: In our country, there is a need for the application of appropriate Salmonella control programs, in order to reduce the
            risk of finding this microorganism in the finished product.
            Key words: Salmonella; poultry; meat; public health






























                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           219
   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230