Page 186 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 186

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
               УТИЦАЈ ПРОТЕИНСКО-ДИЈЕТЕТСКОГ РЕЖИМА ИСХРАНЕ ХЕРБАЛАЈФОМ НА РАЗВОЈ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНОГ ДИЈАБЕТЕСА
                                         ПАЦОВА И БИОХЕМИЈСКО-МЕТАБОЛИЧКИ СТАТУС

            Аутор: Драгољуб Коцић, Александар Радовановић
            e-mail: dkocic995@gmail.com
            Ментор: проф. др Душан Соколовић
            Катедра за биохемију, Медицински факултет Универзитета у Нишу

            Увод: Гојазност и дијабетес су све већи проблеми савременог човека, а конзумирање дијететских суплемената, без
            контроле, постаје све популарније.
            Циљ рада: Циљ истраживања је био да се установи да ли суплементација Herbalife производом код експерименталних
            животиња, у контролисаним лабораторијским условима и у прописаној дози, може утицати на развој и прогресију
            експерименталног стрептозотоцин дијабетеса и да ли потенцијална орална толеранција, која би се развила претретманом
            са Herbalife препаратом, може утицати на тежину и начин развоја експерименталног дијабетеса, у поређењу са симултаним
            третманом Herbalife препаратом и индукцијом дијабетеса.
            Материјал и методе: Експеримент је изведен на Wistar пацовима мушког пола, старости 3 месеца. Herbalife препарат је
            даван у дневној дози еквивалентној од 10% дневних протеинских потреба, а стрептозотоцин је апликован у дози од
            50mg/kgТМ.
            Резултати: Herbalife препарат је довео до статистички значајног пада телесне масе животиња након 15 дана конзумирања
            (p<0,001), који је био мање изражен код животиња код којих је био изазван стрептозотоцин дијабетес. Пораст гликемије је
            касније забележен код пацова, који су претходно примали Herbalife препарат, а затим је индукован стрептозотоцин
            дијабетес, у односу на групу код које је само индукован стрептозотоцин дијабетес (p<0,05). Herbalife није деловао токсично
            на црвену крвну лозу. Није забележена статистички значајна разлика између групе која је примала Herbalife и контролне
            групе у концентрацији укупних протеина и албумина у плазми, али је у комбинацији са стрептозотоцином забележен пад.
            Концентрација холестерола је била благо повећана у групи која је добијала Herbalife препарат, а најниже вредности
            холестерола су биле забележене у групи код које је симултано изазван стрептозотоцин дијабетес и дат препарат Herbalife.
            Закључак: Будући да медицинска литература не даје препоруке о употреби овог суплемента, приликом конзумирања треба
            пратити сваки евентуални токсични симптом, а не само пад телесне тежине.
            Кључне речи: стрептозотоцин дијабетес; Herbalife; гликемија; телесна тежина


              THE IMPACT OF THE PROTEIN-DIET REGIMEN WITH HERBALIFE ON THE DEVELOPMENT OF EXPERIMENTAL DIABETES OF RATS
                                              AND BIOCHEMICAL-METABOLIC STATUS

            Author: Dragoljub Kocic, Aleksandar Radovanovic
            e-mail: dkocic995@gmail.com
            Mentor: Assoc. Prof. Dusan Sokolovic
            Department of Biochemistry, Faculty of Medicine University of Nis

            Introduction: Obesity and diabetes are an increasing problem of modern civilization, and the consumption of dietary supplements
            becomes increasingly popular meal option, without control.
            The Aim: The aim of the study was to examine whether the supplementation of Herbalife product in experimental animals, in
            controlled laboratory conditions and at the recommended dose, may have an influence on the development and progression of
            experimental streptozotocin diabetes and whether the potential oral tolerance, by pretreatment with Herbalife preparation, can
            affect the severity of experimental diabetes, compared to simultaneous treatment with Herbalife and streptozotocin.
            Material and Methods: The experiment was performed on male Wistar rats, 3 months old. The Herbalife product was administered
            in a daily dose equivalent to 10% of daily protein requirements, and streptozotocin was administered at a dose of 50 mg/kgBW.
            Results: Herbalife product led to a statistically significant decline in body weight after 15 days of consumption (p<0.001), which was
            less pronounced in animals with streptozotocin diabetes. Glycemia rise appeared later in rats which previously received the
            Herbalife product afterwards the streptozotocin diabetes was induced, versus the group where only streptozotocin diabetes was
            induced (p<0.05). Herbalife did not exert toxic effects to the red blood cell count. There was no statistically significant difference in
            the total plasma protein and albumin concentration between the group receiving Herbalife and the control group, but in
            combination with streptozotocin the decrease was documented. The cholesterol concentration was slightly increased in the group
            which received Herbalife product, and the lowest cholesterol level was recorded in the group where streptozotocin diabetes was
            simultaneously induced with Herbalife product.
            Conclusion: Medical literature does not offer recommendations about the use of this supplement, so any possible toxic symptom
            should be monitored carefully, not just body weight loss.
            Keywords: streptozotocin diabetes; Herbalife;  glycemia; body weight












                                                     Kopaonik, 2018.
          180
   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191