Page 975 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 975
59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ 26-30.
СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ Април
ОДРЕЂИВАЊЕ САДРЖАЈА ФЛУОРИДА У РАЗЛИЧИТИМ УЗОРЦИМА МЛЕКА ПРИМЕНОМ ЈОН-СЕЛЕКТИВНЕ ЕЛЕКТРОДЕ
Аутор: Маја Григоров, Катарина Баћевић
e-mail: maja.grigorov@gmail.com
Ментор: проф. др Биљана Каличанин
Катедра Хемија, Медицински факултет Универзитета у Нишу
Увод: Млеко представља универзалну храну за новорођенчад и децу, која садржи све састојке неопходне за њихов раст и
развој. Самим тим, млеко је и један од основних извора флуора за ове популације. Флуор је значајан за побољшање
минерализације зуба и спречавање развоја каријеса. Узимајући у обзир чињеницу да је млеко један од основних извора
флуора, значај одређивања његовог садржаја у млеку је очигледан.
Циљ рада: Циљ рада био је одређивање садржаја флуорида у различитим узорцима млека.
Материјал и методе: Садржај флуорида одређиван је применом јон-селективне електроде. За припрему узорака коришћен
је раствор азотне киселине и TISAB-a.
Резултати: Резултати, добијени у овом раду, указују да се садржај флуорида креће између 0,206 и 0,468 ppm. Када је у
питању млеко домаће производње, садржај флуорида кретао се између 0,362 и 0,468 ppm, док је у пастеризованом млеку
садржај био нижи и износио око 0,250 ppm.
Закључак: Нa основу добијених резултата, може се закључити да се садржај флуорида у анализираним узорцима креће се у
прописаним границама. Нижи садржај флуорида детектован је у пастеризованом млеку, у односу на природно. Млеко је
значајан извор флуорида, нарочито за децу узраста 1-3 годинe, код којих се око 50% препоручених дневних доза може
унети путем млека.
Кључне речи: флуор; млеко; јон-селективна електрода
DETERMINATION OF FLUORIDE CONTENT IN DIFFERENT MILK SAMPLES USING AN ION-SELECTIVE ELECTRODE
Author: Maja Grigorov, Katarina Bacevic
e-mail: maja.grigorov@gmail.com
Mentor: Full Prof. Biljana Kalicanin
Department of Chemistry, Faculty of Medicine, University of Nis
Introduction: Milk is a universal food for infants and children, which contains all the ingredients necessary for their growth and
development. Therefore, milk is also one of the basic fluoride sources for these populations. Fluoride is important for the
improvement of tooth mineralization and prevention of caries development. Taking into account the fact that milk is one of the
main sources of fluorine, the importance of determining its content in milk is obvious.
The Aim: The aim of this study was to determine the content of fluoride in different milk samples.
Material and Methods: The content of fluoride was quantified using an ion-selective electrode. A solution of nitric acid and TISAB
was used to prepare the samples.
-
Results: The results obtained in this study range between 0.206 and 0.468 ppm F . When it comes to domestic milk production,
-
fluoride content range between 0.362 and 0.468 ppm F , while in pasteurized milk the content was lower and it was about 0.250
-
ppm F .
Conclusion: Based on the results obtained in this study, it can be concluded that the content of fluoride in the analyzed samples
ranges within the prescribed limits. Lower fluoride content was detected in pasteurized milk, relative to natural. Мilk is a significant
source of fluoride, especially for children aged 1-3 years, in which about 50% of the recommended daily doses can be entered via
milk.
Key words: fluor; milk; ion-selective electrode
Kopaonik, 2018.
969