Page 979 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 979
59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ 26-30.
СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ Април
ОДРЕЂИВАЊЕ САДРЖАЈА МЕТАЛА У МЕДУ МЕТОДОМ ИНДУКТИВНО СПРЕГНУТЕ ПЛАЗМЕ ОПТИЧКЕ ЕМИСИОНЕ
СПЕКТРОМЕТРИЈЕ
Аутори: Милица Поповић, Владимир Јаћимовић
e-mail: vladimirjacimovic6@gmail.com , milica.popovic0694@gmail.com
Ментори: доц. др Светлана Ђого Мрачевић, др сц. Марко Крстић
Катедра за аналитичку хемију, Фармацеутски факултет Универзитета у Београду
Увод: Мед је супстанца са израженим антиоксидативним, антимикробним, имуностимулишућим и другим физиолошким
дејствима. Препознат је као храна са изузетном нутритивном вредношћу и природни производ са бројним позитивним
ефектима на људско здравље. Комплексног је састава и у људској исхрани важан извор есенцијалних, али захваљујући
бројним антропогеним изворима, и токсичних метала.
Циљ рада: Циљ овог рада је био одређивање садржаја 15 метала у 20 унифлоралних и мултифлоралних медова са
територије Републике Србије и то са подручја која се битно разликују по својим географским карактеристикама,
минералним саставом земљишта, али и антропогеним изворима загађења.
Материјал и методе: Узорци меда су прикупљани у периоду од 2015 до 2017 године. Узорци су за анализу припремани
методом микроталасне дигестије, а садржај метала (Al, As, Cd, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, Pb, Se, Si, Zn) је одређиван
методом индуктивно спрегнуте плазме оптичке емисионе спектрометрије (ICP-ОES).
Резултати: Резултати су показали да је у меду од есенцијалних метала најзаступљенији калијум, те да његова, као и
концентрација осталих есенцијалних метала (Fe, Mg, Mn, Na, Se, Si, Zn) зависи од географског порекла, у првом реду састава
земљишта, али и услова пчелиње паше. Токсични елементи су углавном у оквиру граница дозвољених Правилником о
количинама пестицида, метала и металоида и других отровних супстанција, хемиотерапеутика, анаболика и других
супстанција које се могу налазити у намирницама, осим у узорку меда из уљане репице са подручја Каравукова (садржај Cu
је 1,60 mg/kg), и у узорку ливадског меда са подручја Шљивовице (садржај Cd је 0,15 mg/kg).
Закључак: Резултати овог рада су показали како садржај метала у меду зависи од бројних, природних и антропогених
фактора, те да је због изузетне важности есенцијалних метала, али и озбиљних штетних ефеката који токсични метали имају
по људско здравље, важно контролисати њихову концентрацију.
Кључне речи: мед; есенцијални и токсични метали; ICP-OES; географско порекло; микроталасна дигестија
METALS DETERMINATION IN HONEY SAMPLES USING INDUCTIVELY COUPLED PLASMA – OPTICAL EMISSION SPECTROMETRY
Authors: Milica Popović, Vladimir Jaćimović
e-mail: vladimirjacimovic6@gmail.com , milica.popovic0694@gmail.com
Mentors: Assist. Prof. Svetlana Đogo Mračević, TA Marko Krstić
Department of Analytical chemistry, Faculty of Pharmacy University of Belgrade
Inroduction: Honey is substance with pronounced antioxidant, antimicrobial, immunostimulatory and other physiological effects. It
is recognized as a food with extraordinary nutritive value and a natural product with numerous positive effects. The complex
composition of honey is the reason why honey is an important source of essential, but due to numerous anthropogenic sources,
also toxic metals.
The Aim: The aim of this paper was to determine the content of 15 metals in 20 unifloral and multifloral honey samples from the
territory of the Republic of Serbia from areas that differ significantly in terms of their geographical characteristics, mineral
composition of the soil and anthropogenic sources of pollution.
Material and Methods: Honey samples were collected in the period from 2015 to 2017. The samples were prepared for the
analysis using the method of microwave digestion, and the metals content (Al, As, Cd, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Ni, Pb, Se, Si, Zn)
were determined by inductively coupled plasma-optical emission spectrometry (ICP-OES).
Results: The results showed that the potassium is the most prevalent metal in honey, and its concentration, just like concentration
of other metals (Fe, Mg, Mn, Na, Se, Si, Zn) depends on the geographic origin, primarily the composition of the soil, but also the
conditions of the bee pasture. Toxic elements are mainly within the limits permitted by the Ordinance, except in the rapeseed
honey sample from Karavukovo (Cu content is 1.60 mg/kg), and in meadow honey from the area of Sljivovica (content of Cd is 0.15
mg/kg).
Conclusion: The results of this work have shown that the content of metals in honey depends on many natural and anthropogenic
factors, and because of the crucial importance of essential metals and the serious harmful effects of toxic metals in human health,
it is important to control their concentration.
Keywords: honey; essential and toxic metals; ICP-OES; geographical origin; microwave digestion
Kopaonik, 2018.
973