Page 974 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 974
59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
April WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
26-30
ОДРЕЂИВАЊЕ САДРЖАЈА ГВОЖЂА, БАКРА И ЦИНКА У РАЗЛИЧИТИМ УЗОРЦИМА МЕДА ПРИМЕНОМ ОПТИЧКИ ЕМИСИОНЕ
СПЕКТРОМЕТРИЈЕ СА ИНДУКТИВНО СПРЕГНУТОМ ПЛАЗМОМ
Аутор: Јован Новаковић, Владимир Крстић, Јована Станојевић
e-mail:novakovicjovan63@gmail.com
Ментор:проф. др Биљана Каличанин
Kaтедра Хемија, Медицински факултет, Универзитет у Нишу
Увод: Мед је супстанца која се од давнина користи као људска храна. Мед има веома сложен хемијски састав, садржи
шећере, феноле, аминокиселине, витамине и минерале. Гвожђе, бакар и цинк припадају групи есенцијалних елемената.
Њихов недовољни унос у организамможе довести до озбиљних здравствених проблема.
Циљ рада: Циљ овог рада био је одређивање садржаја гвожђа, бакра и цинка у различитим узорцима меда применом
оптички емисионе спектрометрије са индуктивно спрегнутом плазмом (ICP-OES).
Материјал и методе: Узорци меда растварани су у HNO 3 и H 2 O 2 , загревани на воденом купатилу, филтрирани, разблажени
бидестилованом водом до одређене запремине и квантитативно пренети у PVC бочице.За одређивање садржаја
испитиваних елемената у анализираним узорцима меда коришћена је ICP-OES техника.
-1
-1
-1
Резултати:Садржај гвожђа у узорцима меда био је у интервалу од 1,31 mgkg до 7,08 mgkg , садржај цинка од 0,14 mgkg
-1
-1
-1
до 4,52 mgkg , а садржај бакра од 0,15 mgkg до 1,99 mgkg . Виши садржај испитиваних елемената детектован је у
узорцима ливадског и шумског меда, а нижи у узорцима липовог и багремовог меда.
Закључак:На основу резултата добијених у овом раду може се закључити да је у свим анализираним узорцима меда
детектован највиши садржај гвожђа, затим цинка и најнижи бакра. Такође се може закључити да је садржај ових елемената
виши у узорцима полифлоралних врста меда него у узорцима монофлоралних врста, како у узорцима домаће производње,
тако и у узорцима меда купљеним у маркетима. Мед не представља значајан извор ових есенцијалних елемената, али у
комбинацији са осталим нутритијентима може имати корисно дејство на здравље људи.
Кључне речи: мед; гвожђе; цинк; бакар; ICP-OES
DETERMINING THE CONTENT OF IRON, COPPER AND ZINC IN VARIOUS TYPES OF HONEY USING INDUCTIVELY COUPLED PLASMA
OPTICAL EMISSION SPECTROSCOPY
Author: Jovan Novakovic, Vladimir Krstic, Jovana Stanojevic
e-mail: : novakovicjovan63@gmail.com
Mentor: Full Prof. Biljana Kalicanin
Department of Chemistry, Faculty of Medicine University of Nis
Introduction: Honey is a substance that has been used as human food since ancient times. Honey has a very complex chemical
constitution; it contains sugars, phenols, amino acids, vitamins and minerals. Iron, copper and zinc belong to a group of essential
elements. Their insufficient intake in the organism can lead to serious health problems.
The Aim: The aim of this work was determination of the content of iron, copper and zinc in various types of honey using inductively
coupled plasma optical emission spectroscopy (ICP-OES).
Material and Methods: Honey samples were dissolved in HNO 3 and H 2 O 2 , heated on a water bath, filtered, diluted with bidistilled
water to a certain volume and quantitatively transferred into PVC bottles. ICP-OES tehnique was used to determinate the content
of the examined elements in the analyzed honey samples.
-1
-1
-1
Results: The content of iron in honey samples was in the range of 1.31 mgkg to 7.08mgkg , zinc content of 0.14mgkg to
-1
-1
-1
4.52mgkg and copper content of 0.15 mgkg to 1.99 mgkg . Higher content of examined elements were detected in the samples
of meadow and forest honey, and lower content in the samples of linden and acacia honey.
Conclusion: Based on the results obtained from this study, it can be concluded that there is the highest content of iron, followed by
zinc content and the lowest content of copper in all analyzed honey samples. It can also be concluded that the content of these
elements is higher in samples of polyfloral types of honey than in the samples of monofloral species, both in samples of domestic
honey, as well as in samples of honey that can be found in the market. Honey doesn’t represent a significant source of these
essential elements, but in combination with other nutrients can have a beneficial effect on human health.
Keywords: honey; iron; zinc; copper; ICP-OES
Kopaonik, 2018.
968