Page 851 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 851

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

                          РАЗЛИКЕ У ЗНАЊУ, СТАВОВИМА И ПОНАШАЊУ СТУДЕНАТА IV И V ГОДИНЕ МЕДИЦИНЕ
                                                   У ВЕЗИ СА ВИТАМИНОМ Д

            Аутор: Анита Стаменковић, Никола Перишић
            e-mail: anche94.vl@gmail.com
            Ментор: проф. др Анита Гргуревић
            Институт за епидемиологију, Медицински факултет Универзитета у Београду

            Увод: Витамин Д је дериват холестерола и спада у групу липосолубилних витамина. Има есенцијалну улогу у различитим
            метаболичким процесима и неуромускуларним активностима.
            Циљ рада: Циљ овог рада је да се упореде знања, ставови и понашања о витамнину Д студената IV и V године Медицинског
            факултета Универзитета у Београду.
            Материјал и методе: Спроведено је истраживање по типу студије пресека која обухвата 249 студената четврте године и 257
            студената пете године Медицинског факултета у Београду. Подаци за четврту годину прикупљени су у периоду децембра
            2016. године, а за пету у периоду априла 2017. године, путем упитника који садржи питања која се односе на знање  ставове
            и понашање у вези витамина Д и навике сунчања.
            Резултати: Преко 90% студената четврте и 82% студената пете године је одговорило да је витамин Д липосолубилан
            витамин. Висок проценат студената обе групе зна да је за његову синтезу неопходно излагање сунчевој светлости (>65%) ,
            да услед недостатка долази да развоја остеомалације и рахитиса (>95%). Међутим, мањи проценат студената зна да
            недостатак витамина Д може довести до развоја различитих хроничних и аутоимуних болести. Знање о намирницама
            богатим витамином  Д је варирало од 19-80% код студената четврте године, односно од 2,3-73,5% код студената пете
            године. На питање који је најважнији фактор који обезбеђује организму потребе за витамином Д, 80% студената пете
            године одговорило је да је то сунчање, док је тај проценат износио 66,3 међу студентима четврте.
            Закључак: Постоје мале разлике у знању, ставовима и понашању између студената четврте и пете године. Студенти четврте
            године имају веће знање када је у питању режим исхране и које су намирнице богат извор витамина Д, док студенти пете
            године имају боље знање о значају и дужини сунчања. Генерално, студенти обе године немају високо знање о значају
            витамина Д за наше здравље и његовој протективној улози у организму.
            Кључне речи: Витамин Д; студенти медицине; знање; сунчање


             DIFFERENCES IN KNOWLEDGE, ATTITUDES AND BEHAVIOR OF STUDENTS IV AND V YEARS OF MNEDICINE RELATED TO VITAMINE
                                                            D

            Author: Anita Stamenković, Nikola Perišić
            e-mail: anche94.vl@gmail.com
            Mentor: Assist. Prof. Anita Grgurević
            Institute of Epodemiology, Faculty of Medicine University of Belgrade

            Introduction: Vitamin D is a product of holesterol and it belongs to a group of fat soluble vitamins.
            The Аim: The aim of this study was to compare knowledge, attitudes and behaviors about vitamin D students of the IV and V year
            of the Faculty of Medicine at the University of Belgrade.
            Material and Methods: Cross sectional study was conducted among 249 students of the fourth year and 257 students of the fifth
            year of the Medical Faculty. Data were collected in the period December 2016 for thr fourth year and April 2017 for  the fifth year
            students, respectively, through an questionnaire containing questions related to knowledge about vitamin D.
            Results: Over 90% of students in the fourth and 82% of students of the fifth year correctly answered the vitamin D is a fat soluble
            vitamin. The highest percentage of students in both groups knows that exposure to sunlight is necessary for vitamin D synthesis,
            and vitamin D deficiency leads to the development of osteomalacia and rachitis. Small percentage of students knows that the lack
            of vitamin D can lead to the development of various chronic and autoimmune diseases. Knowledge of foods rich in vitamin D varied
            from 19-80% among students of the fourth year, and from 2.3-73.5% among students of the fifth year.
            Conclusion: There are small differences in knowledge among students of the fourth and the fifth year. Students of  the fourth year
            have better knowledge when it comes to diet and which foods are rich in vitamin D, while students of the fifth year have better
            knowledge of the importance of sunbathing. But students of the fourth or fifth year did not fully understand which foods are a rich
            source of vitamin D, how much this vitamin is important to our health.
            Keywords: Vitamin D; medical students; knowledge; sunbathing
















                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           845
   846   847   848   849   850   851   852   853   854   855   856