Page 372 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 372
59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
April WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
26-30
УТИЦАЈ АКУТНЕ ПРИМЕНЕ ЕТАНОЛА НА ПАРАМЕТРЕ ОКСИДАТИВНОГ СТРЕСА У ЈЕТРИ
Аутор: Милица Маркагић, Исидора Митровић
e-mail: micamarkagic@gmail.com
Ментор: Проф. др Снежана Јанићијевић Худомал
Институт за Фармакологију са Токсикологијом, Медицински факултет Универзитета у Приштини
Увод: Иако је познато да алкохол доводи до бројних поремећаја у организму његова употеба у свету расте. Aлкохол je
хепатотоксичан, оштећује јетру својим директин дејствима и метаболички, индукујући оксидативни стрес . Уврежено је
међутим мишљење да унос малих количина алкохола није штетан.
Циљ рада: Циљ истраживања био је да испитамо утицај акутне примене 50%-ог етанола у дози од 1 ml/kg t.t. на параметре
оксидативног стреса у јетри.
Материјал и методе: За експеримет су коришћени полно зрели мужјаци Wistar пацовa, старости 9-11 недеља, телесне масе
200-220 gr. Животиње су третиране једнократном дозом 50% етанола (Еthanolabsoluta 99% Merck®, разблажен
дестилованом водом)који је дат интрагастричном сондом. Контролну групу чиниле су здраве, нетретиране животиње.
Животиње су након 60 минута еутанизиране eстарском наркозом, екстрахована je јетра, хомогенозована и припремљена за
одређивање параметара оксидативног стреса. Активност антиоксидативних ензима, пероксидазе (Px), каталазе (CAT),
ксантиноксидазе (XOD), глутатиона (GSH), глутатионпероксидазе (GSH-Px) и интензитет липиднепероксидације (LPx)
одеређена је спектрофотометријским методама. Све животиње су третиране у складу са Европском декларацијом о
употреби и заштити животиња у истрживачке сврхе (2010/63/EU of the European Parliament on the protection of animals used
for scientific purpose).
Резултати: Акутно примењен етанол у дози од 1ml/kg.T.T. животиње довео до високо статистички значајног (p<0.01)
повeћања активности XOD (9.02±1.41) у односу на нетретиране животње (6.73±1.06), док на садржај GSH, интезитет LPx,
активност Px, CAT и GSH-Px није статистички значајно утицао.
Закључак: Унос само једне дозе жестоког пића доводи до значајног повећања активности XOD-а који се сматра једним од
значајних прооксиданаса у јетри.
Кључне речи: етанол, акутна примена, оксидативни стрес
ACUTE EFFECT OF APPLICATION OF ETHANOL IN PARAMETERS OF OXIDATIVE STRESS IN LIVER
Author: Milica Markagić, Isidora Mitrović
e-mail: micamarkagic@gmail.com
Mentor: Prof. dr Snežana Janićijević Hudomal
Institute of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Medicine, University of Pristina
Introduction: Although it's known that alcohol leads to a number of disorders in the body of his often using in the world's is
growing. Alcohol is hepatotoxic, damaging their livers. The conventional wisdom, however, is the view that small amounts of
alcohol intake is not harmful.
The Aim: The aim of this study was to examine the effect of acute administration of 50% the ethanol at a dose of 1 ml kg bw based
on the parameters of the oxidative stress in the liver.
Material and Methods: Experimental used sexually mature male Wistar rats, age 9-11 weeks of body weight 200-220 g. Animals
were treated with single dose of 50% ethanol (99% Ethanolabsoluta Merck®, diluted with distilled water) was given intragastrically
to the probe. The control group consisted of healthy, untreated animals. The animals were euthanized after 60 minutes ester
anesthesia, extracted liver, homogenized and prepared for determination of oxidative stress parameters. Antioxidant enzymes,
peroxidase (Px), catalase (CAT), xanthine oxidase (XOD), glutathione (GSH), glutathione peroxidase (GSH-Px) and the intensity of
lipidneperoksidation (LPx) are certain by spectrophotometric methods. All animals were treated in accordance with the European
Declaration on the use and protection of animals in The Research purposes (2010/63/ EU of the European Parliament on the
protection of animals used for scientific purpose).
Results: Acute intragastrically ethanol administered in a dose of 1ml/kg.TT animal was for 60 minutes led to a highly statistically
significant (p< 0.01) increase activity of XOD (9.02±1.41) in the animals as compared to untreated (6.73±1.06), while the content of
GSH, the intensity of LPx, Px activity, CAT and GSH-Px had no statistically significant effect.
Conclusion: Entry of a single dose of alcoholic beverage leads to a significant increase in the activity XOD-a which is considered one
of the most important prooksidans in the liver.
Keywords: ethanol, acute application, oxidative stress
Kopaonik, 2018.
366