Page 140 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 140

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
                      ЕФЕКАТ ПРИМЕНЕ ЕТАНОЛНОГ ЕКСТРАКТА ЗЕЛЕНОГ ЧАЈА НА ФУНКЦИОНИСАЊЕ БУБРЕГА ПАЦОВА

            Аутор: Ивана Комазец, Анђела Крстић, Александра Ристић
            е-мail: komazec.ivana@gmail.com
            Ментор: асист. Др Милица Вељковић
            Институт за физиологију, Медицински факултет Универзитета у Нишу

            Увод: Један од најзаступљенијих напитака широм света, зелени чај, у последње време се нашао у жижи научног
            истраживања. Постоје подаци да поседује многе ефекте корисне по здравље и да може да се користи за превенцију
            болести изазваних оксидативним стресом јер је јак антиоксиданс.
            Циљ рада: Циљ нашег истраживања био је да испита да ли код пацова који су пили зелени чај долази до нарушавања
            функције бубрега, упоређивањем са контролном групом пацова којима је дат само физиолошки раствор.
            Материјал и методе: Коришћене су две групе пацова, контролна (K) и ГТ група, третиране зеленим чајем. Функција бубрега
            као и хистопатолошки налази били су упоређивани између ових група.
            Резултати: Зелени чај није узроковао статистички значајна повећања нивоа уреје и креатинина у поређењу са контролном
            групом. Такође, хистопатолошком анализом утврђено је да су пацови из ГТ групе имали нормалну структуру бубрега.
            Закључак: На основу наших резултата долази се до закључка да је орална примена етанолног екстракта листа зеленог чаја у
            дози од 300 mg/kg ТТ током 15 дана безбедна и да не доводи до функционалних ни структурних оштећења бубрежног ткива
            пацова.
            Кључне речи: пацов; зелени чај; оксидативни стрес


                                    EFFECTS OF GREEN TEA LEAF EXTRACTS ON RAT KIDNEY FUNCTION

            Author: Ivana Komazec, Andjela Krstić, Aleksandra Ristić
            e-mail: komazec.ivana@gmail.com
            Mentor: TA Milica Veljković
            Institute of Physiology, Faculty of Medicine, University of Nis

            Introduction: One of the most popular beverages worldwide, green tea, has lately been found in the focus of research. It is
            documented to have many health promoting effects and that it could be used as prevention against diseases caused by oxidative
            stress because of it’s  antioxidative activity.
            The Aim: The aim of this study was to investigate whether green tea diet deteriorates kidney function in rats by comparing it with
            control group of animals which were only treated with saline.
            Material  and Methods: The study was conducted on two groups of rats: control (C) group and GT group. Treated with green tea.
            Kidney function as well as histopathological studies were assessed.
            Results: Green tea didn’t cause significant changes in serum urea and creatinine levels when compared to control group. Also,
            histological analysis found that GT group of rats had normal kidney structure.
            Conclusion: Based on our results we found that green tea diet in dosage of 300 mg/kg daily is safe for rat kidneys and doesn’t cause
            them any structural or functional damage.
            Keywords: rat; green tea; oxidative stress



































                                                     Kopaonik, 2018.
          134
   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145