Page 141 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 141

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

            ИСПИТИВАЊЕ АНТИОКСИДАТИВНИХ ЕФЕКАТА МЕТАНОЛНОГ ЕКСТРАКТА СТАБЛА МОРАЧА (FOENICULUM VULGARE MILLER)

            Аутор: Миљана Ђорђевић, Јована Станковић
            e-mail: mika95mika@hotmail.com
            Ментор: проф.др Сузана Бранковић
            Институт за Физиологију, Медицински факултет Универзитета у Нишу

            Увод: Биљна врста Foeniculum vulgare Miller, фамилија Apiaceae, у народу је позната као морач, коморач или дивља
            мирођија која се од давнина користила због бројних фармаколошких ефеката. Екстракти морача испољавају
            антиоксидативно, антитуморско, хемопротективно и антимикробно дејство. Полифенолна једињења представљају
            секундарне метаболите биљака за које је утврђено да могу имати значајну улогу у превенцији хроничних незаразних
            болести, пре свега захваљујући њиховој антиоксидативној активности.
            Циљ рада: Циљ рада је утврдити антиоксидативну активност метанолног екстракта стабла морача (екстрахованом у
            апсолутном и 80% метанолу) уз квантификацију садржаја укупних полифенола и танина.
            Материјал и методе: Kao биљни материјал коришћенe су стабљике морача сакупљане на локалитету Ниша, током августа
            месеца. Биљни материјал екстрахован је 80% метанолом и апсолутним метанолом ултразвучном методом у односу 1:10.
            Садржај укупних полифенола и танина одређен је мeтодом po Hagerman-у, док је антиоксидативни потенцијал екстраката
            процењен у 1,1-дифенил-2-пикрилхидразил (DPPH) систему.
            Резултати: Резултати истраживања показују да је садржај укупних полифенола (64,49±4,58 mg еквивалената галне киселине
            (GAE/g) и танина (36,19±1,12 mg GAE/g) већи у метанолном екстракту стабла морача екстрахованом у апсолутном метанолу
            него у  80% метанолу. Екстракт са већим саджајем ових компоненти испољио је и јачи антиоксидативни ефекат са
            концентрацијом која је инхибисала 50% радикала од 46,79±0,69 µg/ml.
            Закључак: Метанолни екстракти стабла морача садржe значајну количину укупних полифенола и танина и показују одличну
            антиоксидативну активност, посебно метанолни екстракт стабла морача екстрахован у апсолутном метанолу. Због своје
            антиоксадативне способности ови екстракти стабла морача могу имати потенцијалну улогу у превенцији многих болести
            чији је узрок у вези са оксидативним стресом.
            Кључне речи: Foeniculum vulgare Miller; екстракти; стабло; полифеноли; танини; антиоксидативна активност


                     INVESTIGATION OF ANTIOXIDANT ACITIVITY OF FENNEL STEM EXTRACT (FOENICULUM VULGARE MILLER)

            Author: Miljana Đorđević, Jovana Stanković
            e-mail: mika95mika@hotmail.com
            Mentor: Full Prof. Suzana Branković
            Department of Physiology, Medical Faculty, University of Nis

            Introduction: Plant species Foeniculum vulgare Miller, of the Apiaceae family, popularly known as fennel or wild dill, has been used
            for centuries in traditional medicine due to its numerous pharmacological effects. Fennel extracts manifest anitioxidant, antitumor,
            hemoprotective and antimicrobial effects. Polyphenolic compounds are secondary metabolites of plants  with important role in the
            prevention of chronic non-infectuous diseases due to their antioxidant activity.
            The Aim: The aim of the research was to examine antioxidant activity of  methanol fennel stem extracts and to determine the
            content of total polyphenols and tannins.
            Material and Methods: The fennel stems were collected in Nis in August. The plant material was extracted with 80% methanol and
            absolute methanol in an ultrasonic bath in 1:10 ratio. The content of total polyphenols and tannins was determined by Hagerman
            method, while the antioxidant potential of the extract was assessed in 1,1 diphenyl-2-picryhydrazyl (DPPH) system.
            Results: The results showed that the content of the total polyphenols (64.49±4.58 mg gallic acid equivalent (GAE)/g) and tannins
            (36.19±1.12 mg GAE/g) was the highest in the fennel stem extract prepared with absolute methanol than in the extract prepared
            with 80% methanol. The extract with the greatest polyphenolic and tannins content exerted most powerful antioxidant effects with
            the concentration which inhibited 50% of free radicals of 46.79±0.69 µg/ml.
            Conclusion: Methanol fennel stem extracts contained high levels of total polyphenols and tannins, and expressed powerful
            antioxidant activity, particularly the methanol fennel stem extract extracted in absolute methanol. Therefore, these extracts could
            play an important role in the prevention of the diseases which are in direct relation to oxidative stress.
            Key words: Foeniculum vulgare Miller; extracts; stempolyphenols; tannins; antioxidant activity



















                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           135
   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145   146