Page 321 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 321

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

                УТИЦАЈ СУРУТКЕ И ТИКВИНОГ УЉА НА ПРОМЕНУБИОХЕМИЈСКИХ ПОКАЗАТЕЉА ФУНКЦИЈЕ ЈЕТРЕ КОД ХРОНИЧНО
                                                  АЛКОХОЛИСАНИХ ПАЦОВА

            Аутор: Мирсада Ризвановић, Дина Доловац
            e-mail: mixy1@live.com
            Ментор: Aсист. др Иван Радић
            Институт за патолошку физиологију, Медицински факултет Универзитет Приштина, са привременим седиштем у Косовској
            Митровици

            Увод: Сурутка и тиквино уље користе се у традиционалној исхрани многих народа и њихова лековита својства позната су у
            лечењу разних болести међу којима је и алкохолна болест јетре насталиa као последица хроничног узимања алкохола.
            Циљ рада: Циљ рада је био испитати утуцај сурутке и тиквиног уља на промену нивоа АST,ALT,билирубина и LDH,као
            биохемијских показатеља функције јетре код пацова који су добијали алкохол 42 дана.
            Материјал и методе: Експеримент је трајао шест недеља и изведен је на 36 Wistaralbino пацова, старости 9-11 недеља,
            телесне масе 200-220 г. Животиње су биле подељене у 6 група: контролну групу, групу којој је давана сурутка, групу којој је
            давано тиквино уље, групу која је пила 12% етанол adlibitum, и две групе којима је истовремено даван етанол и сурутка, и
            етанол и тиквино уље.Након 42 дана узета је крв за биохемијске анализе. За мерење концентрације билирубина користили
            смо диазо метод, концентрација LDH мерена је UV-тестом, AST и ALT смо одређивали у складу са препорукама IFCC.
            Резултати: На основу анализа не постоји статистички значајна разлика у  нивоу  AST,ALT и укупног билирубина између
            контролне и експерименталих група. Измерена концентрацијa LDH je показалa статистички значајно повећање нивоа
            ензима у групи третираној тиквиним уљем у односу на конторлну групу и групу третирану сурутком. Статистички значајно
            повећање бележимо у групи третираној етанолом и сурутком у односу на групу којој је даван етанол као и код групе
            третиране етанолом и сурутком у односу на групу третирану сурутком и контролну нетретирану групу.
            Закључак: Истовремена примена сурутке и алкохола су довели до повећања LDH, механизмом који тек треба да се објасни.
            Кључне речи: алкохол; сурутка; тиквино уље; алкохолна болест јетре; билирубин; AST; ALT; LDH


            THE INFLUENCE OF WHEY AND PUMPKIN OIL ON THE CHANGE OF BIOCHEMICAL INDICATORS OF LIVER FUNCTION
            ATCHRONICALLY ALCOHOLIZED RATS

            Author:Mirsada Rizvanovic, Dina Dolovac
            e-mail: mixy1@live.com
            Mentor: ТА Ivan Radic
            Institute of pathological physiology, Faculty of medicine University of Priština –Kosovska Mitrovica

            Inroduction:Whey and pumpkin oil are used in the traditional nutrition of many nations and their healing properties are known in
            the treatment of different diseases, including alcoholic liver disease that is result of chronic alcohol consumation.
            The Aim: The aim of this study was to examine an impact of whey and a pumpkin oil on change in the levels of AST,ALT,bilirubin
            and LDH, as well as biochemical indicators of liver function in rats that were getting alcohol for 42 days.
            Material and Methods: The experiment lasted for six weeks and it was performed on 36 Wistar albino rats aged 9-11 weeks, body
            weight 200-220g. Animals were divided into 6 groups: the control group, group treated with whey, group treated with pumpkin oil,
            group treated with 12% ethanol ad libitum, and two groups that were simultaneously getting ethanol and whey, and ethanol and
            pumpkin oil. After 42 days we took blod for analysis.We used diazo method for measuring the concentration of bilirubin , the
            concentration of LDH was measured by UV test, AST and ALT were assessed in accordance with the recommendations of the IFCC.
            Results:Based on the analysis there is no statistically significant difference in the level of AST, ALT and total bilirubin between the
            groups. Measured concentration of LDH showed a statistically significant increase in enzyme levels in the pumking oil group
            compared to the control group and the group treated with whey. Statistically significant increase was recorded in the group treated
            with ethanol and whey compared to the ethanol group as well as in the group treated with ethanol and whey compared to the
            whey treated group and the control untreated group.
            Conclusion:Whey in combination with ethanol increased the amount of lactate dehydrogenase, by the mechanism which has to be
            investigated.
            Keywords: alcohol; whey; pumpkin oil; alcoholic liver disease; bilirubin; AST; ALT; LDH




















                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           315
   316   317   318   319   320   321   322   323   324   325   326