Page 311 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 311

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

                УТИЦАЈ СУРУТКЕ И ТИКВИНОГ УЉА НА ПРОМЕНУ НИВОА ЛИПИДА У КРВИ ХРОНИЧНО АЛКОХОЛИСАНИХ ПАЦОВА

            Аутор: Ердин Мехмеди, Василије Прелевић
            e-mail:erdin_km@hotmail.com
            Ментор: Асист. др Иван Радић
            Институт за патолошку физиологију, Медицински факултет Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у
            Косовској Митровици

            Увод: Алкохол је скоро најстарија и најмасовније употребљавана дрога биљног порекла. Данас се под термином алкохолна
            пића подразумевају бројни напици у којима је доминантна супстанца етанол. Суруткаи тиквино уље се користе као додаци
            исхрани при чему јејасно њихово позитивно дејство на здравље.
            Циљ рада: Циљ ове студије је био одредити утицај сурутке и тиквиног уља на промену нивoa укупног холестерола, LDL
            холестерола, HDL холестерола и триглицерида у крви пацова којима је хронично даван алкохол током 42 дана.
            Материјал и методе: Истраживање је спроведено на зрелим мужјацима Wistar пацова, старости 9-11 недеља, телесне масе
            200-220 г. Животиње су према  примењеним супстанцaмa биле су подељене у 6 група: контролна групу, групу којој је давана
            сурутка, групу којој једавано тиквино уље, групу којој је даван 12% етанол ad libitum, и две групе  којима је истовремено
            даван етанол и сурутка и етанол и тиквино уље. Након 42 дана узета је крв за анализе. Триглицериде и HDL холестеролсмо
            мерили колориметријским тестом. LDL смо израчунали одузимањем концетрације HDL холестерола и триацилглицерола. А
            укупни холестерол смо одредили CHOD-PAP методом.
            Резултати: На основу анализа не постоји статистички значајна разлика у концетрацији холестерола између контролне и
            експерименталих група. Концетрације триглицерида су статистички значајно веће у не-етанолским него у етанолским
            групама животиња. Ниво LDL-а је већи у етанолским него у не-етанолским групама, а HDL је смањен код животиња
            третираних сурутком, тиквиним уљем и етанолом у односу на контролну групу.
            Закључак: Комбинација тиквиног уља и етанола повећава вредност LDL холестерола, а смаљује вредности HDL холестерола.
            Забележено је значајно повећање концетрације триглицерида у не-етанолским у односу на етанолске групе животиња.
            Кључнеречи: алкохол, сурутка, тиквино уље, холестерол, LDL холестерол, HDL холестерол, триглицериди


                THE INFLUENCE OF WHEY AND PUMPKIN OIL ON THE CHANGE OF LIPID LEVEL IN BLOOD CHRONICALLY ALCOHOLIC RATS

            Author: Erdin Mehmedi, VasilijePrelevic
            e-mail: erdin_km@hotmail.com
            Mentor: ТА Ivan Radic
            Institute of pathological physiology, Faculty of medicine University of Priština –Kosovska Mitrovica

            Introduction: Alcohol is almost the oldest and most consumed drug of plant origin. The term alcoholic drinks refers to beverages in
            which dominant substance is ethanol. Whey and pumpkin oil are used as dietary supplements, and their positive effect on health is
            clear.
            Тhe Aim: The aim of study was to determine the effect of whey and pumpkin oil on the change of total cholesterol, LDL cholesterol,
            HDL cholesterol and triglycerides in the blood of rats that werechronically consuming alcohol for 42 days.
            Material and Methods: A study was conducted on mature male Wistar rats aged 9-11 weeks, body weight 200-220 g. Animals were
            divided into 6 groups: control group, group treated with whey, group treated with pumpkin oil, group treated with 12% ethanol ad
            libitum, and two groups that weresimultaneosly treated with ethanol and whey  and ethanol and pumpkin oil. Triglycerides and
            HDL cholesterol were measured with a colorimetric test. LDL was calculated by subtracting from HDL cholesterol and
            triacylglycerol. Total cholesterol was determined by the CHOD-PAP method.
            Results: Based on the analysis there is no difference in the cholesterol concentration between control and experimental groups.
            Triglycerides concentrations are higher in non-ethanol than in ethanolic groups. LDL level is higher in ethanol than in non-ethanol
            groups. And HDL is reduced in animals treated with whey, pumpkin oil and ethanol in comparing to the control group.
            Conclusion: The combination of pumpkin oil and ethanol increases the value of LDL cholesterol and reduces the level of HDL
            cholesterol.There isstatisticalysignificant increase in the concentration of triglycerides in non-ethanol caomparing to ethanolic
            groups.
            Keywords: alcohol, whey, pumpkin oil, cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol, triglycerides




















                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           305
   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316