Page 106 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 106
59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
April WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
26-30
УЛТРАСТРУКТУРНА АНАЛИЗА МИЈЕЛИНА ПЕРИФЕРНИХ НЕРАВА КОД МИШЕВА НА ДИЈЕТИ СА ВИСОКИМ САДРЖАЈЕМ
МАСТИ
Аутор: Милош Вуруна
Email: vurunam@gmail.com
Ментор: проф. др Миљана Обрадовић
Институтзахистологију и ембриологију „Александар Ђ. Костић“, МедицинскифакултетУниверзитета у Београду
Увод: Код болесника са Diabetes mellitus-omчесто долази до поремећаја у функцији периферних нерава и периферне
неуропатије. Периферна неуропатија настаје као последица хроничне хипергликемије која покреће одређене метаболичке
и биохемијске путеве.
Циљ рада: Циљ овог рада је да се упореде ултраструктурне карактеристике мијелина у периферним нервима мишева који
су били на режиму исхране са високим процентом масти са карактеристикама мијелина у нервима мишева на стандардном
режиму исхране.
Материјал и методе: Мишеви соја C57BL/6Jмушког пола били су на исхрани са високим садржајем масти 6 месеци, после
чега су жртвовани и узети су узорци исхидијачног нерва. Као контрола коришћени су мишеви истог соја, пола и старости
који су били на стандардном режиму исхране. Ултраструктурна анализа препарата урађена је електронским микроскопом.
За одређивање параметара облика као и процента површине компактног мијелина коришћен је програм ImageJ. Приликом
статистичке обраде података, коришћен је Студентов т тест.
Резултати: На фотомикрографијама периферних нерава анализираних на електронском микроскопу при увеличању од 5600
пута уочено је раслојавање мијелина различитог степена које је било статистички значајно веће од раслојавања код
контролне групе.
Закључак: Код животиња на дијети са високим процентом масти долази до промена ултраструктурних карактеристика
мијелина пеиферних нерава што је вероватно у вези са почетним неуродегенеративним променама које настају у
дијабетесу
Кључне речи: мијелин; нерви; дијабетес
ULTRASTRUCTURAL ANALYSIS OF PERIPHERAL NERVE SAMPLES OBTAINED FROM MICE UNDER HIGH-FAT DIET
Author: Miloš Vuruna
Email: vurunam@gmail.com
Mentor: Full Prof. Miljana Obradović
Institute of Histology and Embriology “Aleksandar Đ. Kostić”, Faculty od Medicine University of Belgrade
Introduction: Patients with Diabetes Mellitus usually develop peripheral neuropathy and dysfunction of peripheral nerves. It is
caused by chronic hyperglycemia that activates certain metabolic and biochemical pathways.
The Aim: The aim of this study was to compare ultrastructural features of myelin in peripheral nerve samples obtained from mice
that were under high-fat diet(HFD) with those in control group of mice under standard diet regime.
Material and Methods: Male mice of the C57BL/6J strain were under HFD diet for 6 months, scarified and samples were taken from
their sciatic nerve. Mice from the same strain, sex and age were used as a control group and were under standard diet regime.
Ultrastructural analysis was done with electron microscope. ImageJ program was used for the definition of the parameters of shape
and percentage of area of the compact myelin. Student t test was used for the statistical analysis of the given data.
Results: Photomicrographs of the peripheral nerves showed altered shape parameters of myelin that were significantly different
than the parameters of the control group.
Conclusion: Animals subjected to high-fat diet regime have changes in ultrastructural features of myelin in peripheral nerves
probably related to neurodegenerative changes that occur in diabetes.
Keywords: myelin; nerves; diabetes
Kopaonik, 2018.
100