Page 1058 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1058

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
               УТИЦАЈ ХРОНИЧНЕ ИСХРАНЕ ОБОГАЋЕНЕ МЕТИОНИНОМ И ДЕФИЦИЈЕНТНЕ В 6 , В 9  И В 12  ВИТАМИНИМА НА ОСНОВНЕ
                                          МОРФОМЕТРИЈСКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ПАЦОВA

            Аутор: Душица Петровић, Игор Јојић
            e-mail: bobica93@live.com
            Ментор: асист. др Тамара Николић Турнић
            Одсек за Фармацију, Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу

            Увод: Досадашња истраживања су показала да је хиперхомоцистеинемија фактор ризика за настанак кардиоваскуларних
            болести.
            Циљ: Циљ рада је праћење варијација телесне масе и масе срца у групи пацова чија је исхрана обогаћена метионином и
            дефицијентна у витаминима В групе и групи пацова на стандардној исхрани.
            Материјал и метод: Eксперименталнa студија је спроведена у Лабораторији за кардиоваскуларну физиологију Факултета
            Медицинских Наука у Крагујевцу. У циљу изазивања хиперхомоцистеинемије, експериментална група (8 пацова Wistar
            albino соја) је била подвргнута исхрани богатој метионином без фолата, витамина В 12  и В 6 , док је контролна група (8 пацова
            истог соја) била на стандардној исхрани. Праћени су унос хране, телесна тежина и ниво хомоцистеина у серуму током 30
            дана, а затим су животиње жртвоване како би се одредили маса срца и organ-to-body ratio.
            Резултати: Измерени су статистички значајно мањи унос хране (U=0; p<0,05) и мања телесна маса (U=0; p<0,05) пацова на
            метионинској дијети. Маса срца је статистички значајно мања код експерименталне групе (t(14)=6,97; p<0,001), али је organ-
            to-body ratio сличан у обе групе. То указује да је мала маса срца последица мале телесне тежине пацова, што је и показано
            јаком позитивном корелацијом телесне масе и масе срца (r s =0,766; p<0,05) у експерименталној групи.
            Закључак: Резултати указују на улогу хиперхомоцистеинемије у смањењу телесне тежине, при чему тачан механизам треба
            додатно истражити и објаснити. Појава мршавости потенцијално може бити маркер настале хиперхомоцистеинемије, у
            циљу раних мера превенције исхемијске болести срца.
            Кључне речи: хиперхомоцистеинемија; фолна киселина; В витамини


               THE IMPACT OF CHRONIC DIET ENRICHED WITH METHIONINE AND DEFICIENT IN VITAMINS B 6 , B 12  AND FOLIC ACID ON THE
                                            MORPHOMETRIC CHARACTERISTICS OF RATS

            Author: Dušica Petrović, Igor Jojić
            e-mail: bobica93@live.com
            Mentor: Assist. Dr. Tamara NikolicTurnic
            Department of Pharmacy, Faculty of Medical Sciences University of Kragujevac

            Introduction: Previous studies have shown that hyperhomocysteinemia represents a risk factor for the development of
            cardiovascular diseases.
            The Aim: The aim is to investigate the variation in body weight and heart weight, in a group of rats whose nutrition is enriched with
            methionine and deficient in vitamin B and a group of rats fed with standard nutrition.
            Material and Method: Experimental study was carried out at the Laboratory for Cardiovascular Physiology at the Faculty of Medical
            Sciences in Kragujevac. In order to inducehyperchomocysteinemia, the experimental group (8 rats of Wistar albino soy) was
            subjected to a diet rich in methionine and free of folate, vitamins B 12  and B 6 , while the control group (8 rats of the same strain) was
            on standard diet. Food intake, body weight, and serum homocysteine levels were monitored for 30 days, and then animals were
            sacrificed to determine heart weight and organ-to-body ratio.
            Results: A statistically significant lower food intake (U=0; p<0.05) and lower body weight (U=0; p<0.05) was found in rats on a
            methionine diet. Heart weight was significantly lower in the experimental group (t(14)=6.97; p<0.001), but the organ-to-body-ratio
            was similar in both groups, suggesting that a small heart mass was a consequence of the low body weight, which was shown by a
            strong positive correlation of body weight and heart weight (r s = 0.766; p<0.05) in the experimental group.
            Conclusion: The results indicate that hyperhomocysteinemia has a significant role in weight reduction, but the exact mechanism
            should be further more investigated and explained. The weight loss may potentially be the marker of hyperchomocysteinemia, in
            adition to early prevention of ischemic heart disease.
            Keywords: hyperhomocysteinemia; folic acid; B vitamins




















                                                     Kopaonik, 2018.
          1052
   1053   1054   1055   1056   1057   1058   1059   1060   1061   1062   1063