Page 475 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 475

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

                             ВИТАМИН Д СТАТУС У ПАЦИЈЕНАТА СА ЦИРОЗОМ ЈЕТРЕ РАЗЛИЧИТЕ ЕТИОЛОГИЈЕ

            Аутор:  Милица Бјелаковић
            e-mail: milicabj@icloud.com
            Ментор: проф. др Александар Нагорни
            Катедра интерне медицине, Медицински факултет Универзитета у Нишу

            Увод: Хронична обољења јетре су повезана са поремећајем метаболизма витамина Д. Преваленција витамин Д
            инсуфицијенције у спектру хроничних обољења јетре није позната.
            Циљ: Да се утврди витамин Д статус пацијената са цирозом јетре различите етиологије.
            Пацијенти и методе: Витамин Д статус је одређиван мерењем нивоа серумског 25 хидроксивитаминa Д коришћењем течне
            хроматографије високе перформансе код пацијената са цирозом јетре хоспитализованих у Клиници за гастроентерологију и
            хепатологију Клиничког центра у Нишу током 2 године.
            Резултати: Витамин Д статус је анализиран код 46 пацијената са цирозом јетре , 36 мушкараца и 10 жена, старих од 40 до 85
            година, просечне старости 60 година. Етиологија цирозе јетре био је алкохол код 39 пацијената (85 %), хронични хепатитис Б
            или Ц код 6 пацијената (13%) и Вилсонова болест код 1 пацијента (2%). Од укупног броја пацијената, 45 од 46 (98%) је имало
            одређени степен недостатка витамина Д (ниво 25 хидроксивитамина Д <20 ng/ml). Тридесет и два пацијента (70%) су имали
            тежи недостатак витамина Д (нивои 25-хидроксивитамина Д <10 ng/ml). Код пацијената са алкохолном цирозом серумски
            нивои 25-хидроксивитамина Д су били у опсегу од 2,86 до 30,64 ng/ml, средње 8,8 ± 5 ng/ml, медијана 8,7 ng/ml. Пацијенти
            са постхепатитисном цирозом јетре су имали ниво серумског 25-хидроксивитамина Д у опсегу од 6,7 до 19,6 ng/ml, средњи
            12,3 ± 5 ng/ml, средњи 11,8 нг/мл. Разлика у средњим вредностима између ове две групе пацијената није била статистички
            значајна (P = 0. 08). Код 1 пацијента са цирозом јетре изазване Вилсоновом болешћу, ниво 25-хидроксивитамина Д био је
            8,41 ng/ml.
            Закључак: Постоји висока преваленца витамин Д инсуфицијенције код пацијената са цирозом јетре независно од
            етиологији болести.
            Кључне речи: витамин Д; цироза; јетра


                                        VITAMIN D STATUS IN PATIENTS WITH LIVER CIRRHOSIS

            Author: Milica Bjelakovic
            e-mail: milicabj@icloud.com
            Mentor: Prof. dr Aleksandar Nagorni
            Department of Internal medicine, Medical Faculty University of Nis

            Introduction: Chronic liver diseases are associated with disturbance in vitamin D metabolism.  The prevalence of vitamin D
            insufficiency across the spectrum of chronic liver diseases is not well known.
            The Aim: To determine vitamin D status of patients with liver cirrhosis of different etiology.
            Material and Methods: Vitamin D status in patients with liver cirrhosis hospitalized in the Clinic of Gastroenterology and
            Hepatology, Clinical Center Nis, Serbia during 2 years period was determined by the measurement of the serum 25-hydroxyvitamin
            D level using high-performance liquid chromatography.
            Results: Vitamin D status was analysed in 46 patients with liver cirrhosis, 36 males and 10 females, aged 40 to 85 years, mean age
            60 years. The aetiology of liver cirrhosis was alcohol in 39 patients (85%), chronic hepatitis B or C in 6 patients (13%), and Wilson
            disease in 1 patient (2%). Of patients, 45 out of 46 (98%) had some degree of vitamin D insufficiency (25-hydrohyvitamin D levels <
            20 ng/ml). Thirtytwo patients (70%) had vitamin D deficiency (25-hydrohyvitamin D levels < 10 ng/ml). In patients with alcoholic
            liver cirrhosis serum 25-hydroxyvitamin D levels were in a range from 2.86 to 30.64 ng/ml, mean 8.8 ± 5 ng/ml, median 8.7 ng/ml.
            Patients with posthepatitic liver cirrhosis had serum 25-hydroxyvitamin D levels in a range from 6.7 to 19.6 ng/ml, mean 12.3 ± 5
            ng/ml, median 11.8 ng/ml. The difference in the median values between the two groups was not statistically significant (P = 0.08).
            In 1 patient with liver cirrhosis caused by Wilson disease 25-hydroxyvitamin D level was 8.41 ng/ml.
            Conclusions: There is a high prevalence of D deficiency in patients with liver cirrhosis irrespective of disease etiology.
            Keywords: Vitamin D; cirrhosis; liver






















                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           469
   470   471   472   473   474   475   476   477   478   479   480