Page 166 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 166

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
                         ПРАГ ОСЕТЉИВОСТИ ЗА СЛАДАК УКУС КОД ПАЦИЈЕНАТА СА ДИЈАБЕТЕС МЕЛИТУСОМ ТИП 2

            Аутор: Јован Обрадовић, Вера Ивановић
            e-mail: jovanobradovic995@gmail.com
            Ментор: проф. др Елена Кршљак, асист. др Бошко Тољић, асист. др Марија Милић
            Општа и орална физиологија, Стоматолошки факултет Универзитета у Београду

            Увод: Дијабетес мелитус тип 2 (ДМ тип 2) као хронични метаболички поремећај, изазван смањеном осетљивошћу
            периферних ткива на инсулин, доводи до  промена на крвним судовима и нервним влакнима, што се одражава на функцију
            ткива и органа у читавом организму као и у усној дупљи (пљувачне жлезде, чулни рецептори), са последичном појавом
            ксеростомије, орофацијаног бола и промењене орофацијалне сензитивности (Moore, 2007; Newrick, 1991; Arap, 2010).
            Имајући у виду наведене промене,
            Циљ рада: Циљ нашег истраживања био је да се испита да ли се праг за укус слатког мења код испитаника са ДМ тип 2 у
            односу на испитанике без ДМ тип 2.
            Материјал и методе:  У студији је учествовало 50 испитаника (са ДМ тип 2 и без ДМ тип 2 – контролна група), оба пола,
            просечне старости 63 године, при чијем одабиру се водило рачуна о присуству и других хроничних болести и лоших навика.
            Испитаници су сат времена након главног оброка мућкали водене растворе сахарозе различитих концентрација (0,5; 1; 2; 4;
            8; 16 и 32 g/l) у трајању од по 10 секунди, идући од најниже ка највишој концентрацији, између којих су испирали уста са по
            10 ml дестиловане воде у трајању од 10 секунди. Најнижа концентрација раствора при којој је испитаник први пут осетио
            сладак укус означена је као праг за укус.
            Резултати: Највећи број ДМ тип 2 испитаника је регистровало укус слатког при концентрацији раствора сахарозе од 8 г/л
            (праг за укус), док је највећи број контролних испитаника је реаговао на концентрацију сахарозе од 4 г/л (праг за укус), са
            статистички значајном разликом (p<0,05).
            Закључак: Код испитаника са ДМ тип 2 праг за укус слатког је промењен у односу на контролну групу испитаника.
            Кључне речи: дијабетес мелитус тип 2; сахароза; праг за укус


                                    SWEET TASTE ТRESHOLD IN DIABETES MELLITUS TYPE 2 PATIENTS

            Author: Jovan Obradović, Vera Ivanović
            e-mail: jovanobradovic995@gmail.com
            Mentor: Full Prof. Elena Kršljak, TA Boško Toljić, TA Marija Milić
            Department of General and Oral Physiology, Faculty of Dental Medicine University of Belgrade

            Introduction: Diabetes mellitus (DM type 2), аs a chronic metabolic disorder caused by increased resistance of peripheral tissues to
            insulin, leads to the changes in blood vessels and peripheral nerves, impairing tissue and organ functions in the whole organism, as
            well as in the oral cavity (salivary glands, sensory receptors), with consequent xerostomia, orofacial pain and sensory disturbances
            (Moore, 2007; Newrick, 1991; Arap, 2010). Regarding these changes,
            The Aim of our study was to investigate if the sweet taste threshold is changed in participants with DM type 2 in comparison to
            non-DM type 2 participants..
            Material and Methods: Study sample included 50 participants (with DM type 2 and non-DM type 2 - control group), both genders,
            with average age 63 yrs, with specific regard to the presence of associated chronic diseases and bad oral habits. One hour after
            main course, participants tasted different concentrations of sucrose water solutions (0.5; 1; 2; 4; 8; 16 and 32 g/l) for 10 seconds,
            starting from the lowest toward the highest concentration, followed by 10 seconds mouth rinsing with 10 ml of distilled water
            between tested solutions. The lowest concentration of the solution that caused sweet taste in participants was recorded as a sweet
            taste threshold.
            Results: The most of DM type 2 participants registered sweet taste at 8 g/l sucrose concentration (sweet taste threshold), while the
            most control participants reported sweet taste at 4g/l sucrose concentration (sweet taste threshold), with statistically significant
            differences between groups (p<0.05).
            Conclusion: In DM type 2 participants sweet taste threshold is changed in comparison with non-DM type 2 participants.
            Keywords: diabetes mellitus type 2; sucrose; taste threshold






















                                                     Kopaonik, 2018.
          160
   161   162   163   164   165   166   167   168   169   170   171