Page 1095 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 1095

59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ                                                 26-30.
            СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ                                                                       Април

                                         УТИЦАЈ ПУШЕЊА НА СТАЊЕ ОРАЛНЕ СЛУЗОКОЖЕ

            Аутор: Марко Аксентијевић, Валентина Стојић
            e-mail: markoaksentijevic1994@gmail.com
            Ментор: проф. др Милош Хаџи-Михаиловић
            Клиника за Пародонтологију и оралну медицину, Стоматолошки факултет Универзитета у Београду

            Увод: Дувански дим може имати разнолик утицај на стање оралне слузокоже. Он може узроковати: десквамацију епитела,
            хиперкератотичне промене, субмукозну фиброзу, појаву никотинског непца и друге промене. Састав и садржај укупне
            саливе, која је у сталном и непосредном конаткту са спољном средином, може такође бити промењен услед пушења.  До
            данас су изучавани само неки од саливарних маркера, док структурно и функционално различити протеини укупне саливе и
            промене настале услед пушења нису довољно испитани.
            Циљ рада: Циљ ове студије је био да се одреди концентрација протеина и испита протеински састав укупне саливе на
            основу електрофоретске покретљивости протеинских фракција, као и да се утврди да ли добијени резултати одговарају
            клиничком стању оралне слузокоже испитиваних пацијената.
            Материјал и методе: Узимање узорака је спроведено на Клиници за Пародонтологију и оралну медицину. Услов за
            укључивање у студију је било присуство пародонталних џепова код осам непушача (контролна група) и осам пушача. Узорци
            саливе сакупљани су у саливетама током 15 минута. Гингивални ексудат је узиман из пародонталног џепа папирним поеном
            величине 35. Концентрација протеина одређивана је бицинхонском методом, а протеини укупне саливе су
            електрофоретски анализирани.
            Резултати: Већа учесталост пародонталних  џепова је уочена у групи пушача у односу на контролну групу. Поред тога, у
            групи пушача на основу пародонталног индекса измерена је нешто већа дубина пародонталних  џепова, али без статистичке
            значајности. Средња вредност концентрације протеина код непушача је износила 1 mg/ml, док је код пушача била нижа и
            износила је 0,7 mg/ml.  Поред индивидуланих варијација које су уочене унутар испитиваних група електрофоретском
            анализом, добијени резултати су показали и велике разлике у саставу саливе код пушача у односу на контролну групу,
            нарочито у области малих молекулских маса протеина.
            Закључак: Резултати ове студије указују да пушење доводи до промена које утичу на протеински састав саливе, као и да су
            прогресивније форме пародонтопатија биле присутне код пушача са измењеним саставом саливе.
            Кључне речи: пародонтални џеп; укупна салива; протеини; елеткрофореза


                                   THE INFLUENCE OF SMOKING ON THE CONDITION OF ORAL MUCOSA

            Author: Marko Aksentijevic, Valentina Stojic
            e-mail: markoaksentijevic1994@gmail.com
            Mentor: Full Prof. Milos Hadzi-Mihailovic
            Clinic of Periodontology and Oral Medicine, School of Dentistry, University of Belgrade

            Introduction: Tobacco shows various influence on the condition of the oral mucosa. It's known that tobacco can cause epithelial
            desquamation, hyperkeratosis, submucosal fibrosis, nicotine stomatitis  etc. The structure and the content of whole saliva can also
            be altered by smoking. Nowdays, only few salivary markers have been studied, while structurally and functionally different proteins
            of whole saliva and smoking-related oral changes have not been tested sufficiently.
            The Aim: The aim of this study was to determine the concentration of proteins and examine the protein composition of the whole
            saliva based on electrophoretic mobility, and to determine whether the obtained results correspond to the clinical condition of the
            oral mucosa of the examined patients.
            Material and methods: The condition for inclusion in the study was the presence of  periodontal pockets. Samples were collected
            in salivets for 15 minutes. Gingival exudate was taken from a periodontal pocket using filter paper strips (size 35). Protein
            concentration was determined by the bicinhonic method, and proteins of the whole saliva were electrophoretically analyzed.
            Results: A higher frequency of periodontal pockets was noticed in the group of smokers compared to the control group. Besides, in
            the group of smokers it was measured the higher depth of periodontal pockets (based on parodonthal indices). Mean
            concentration of protein in non-smokers group was 1 mg/ml, while in the group of smokers this concentration were lower (0.7
            mg/ml). The composition of saliva was diifferent in a group of smokers compared to the control group, especially in the area of
            proteins with small molecular weights.
            Conclusion: Obtained results indicates that smoking have influence on the salivary protein composition. The progressive types of
            periodonthal disease have been noticed more frequently in the group of smokers with changed salivary protein composition
            Keywords: periodontal pocket; whole saliva; proteins; electrophoresis















                                                     Kopaonik, 2018.
                                                                                                           1089
   1090   1091   1092   1093   1094   1095   1096   1097   1098   1099   1100