Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 


 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


Arhiva vesti 2018. godine


ZAJEDNIČKI PROJEKAT KRAGUJEVAČKIH I KINESKIH NAUČNIKA
24.06.2018, RTK


Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, održan je prvi sastanak povodom realizacije projekta pod nazivom „Biološki efekti estrakata i molekula izolovanih iz biljaka sa teritorije Balkana“.

Na sastanku je bilo reči o značaju samog projekta, dinamici realizacije i načinu finansiranja.

Na osnovu sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, u Pekingu je 18.januara ove godine održano Četvrto zasedanje srpsko-kineskog Mešovitog komiteta.

Mešoviti komitet je ustanovio da je na Konkurs za sufinansiranje 5 zajedničkih naučno-istraživačkih projekata između ove dve zemlje od 2017. do 2019. godine prijavljeno 46 koji su zadovoljili uslove.

Opširnije pogledajte ovde


‘'BIOLOSKI EFEKTI EKSTRAKATA I MOLEKULA IZOLOVANIH IZ BILJAKA SA TERITORIJE BALKANA'' NAJZNAČAJNIJI MEĐUNARODNI PROJEKAT FMN

Na Fakultetu medicinskih nauka održan je prvi sastanak povodom realizacije projekta Univerziteta u Kragujevcu pod nazivom ''Biološki efekti ekstrakata i molekula izolovanih iz biljaka sa teritorije Balkana'', čiji je rukovodilac i predlagač prof.dr Nebojša Arsenijević. Projekat će biti realizovan u okviru sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji između Republike Srbije i Narodne Republike Kine a na osnovu odluke srpsko-kineskog mešovitog Komiteta na zasedanju održanom 18. januara ove godine. Komitet je razmatrao svih 46 prijavljenih projekata i odlučio da , nakon evaluacije obavaljene u obe zemlje i u skladu sa utvrđenim prioritetima, odobri realizaciju šest projekata uključujući i projekat Univerziteta u Kragujevcu.

Ovo je za Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu najznačajniji međunarodni projekat, i u naučnom i u finansijskom smislu, koji ovaj fakultet ima prilike da realizuje- rekao je rukovodilac projekta prof.dr Nebojša Arsenijević i istakao da delegaciju iz Kine, koja je posetila FMN i sa kojom je bilo reči o početku realizacije projekta i njegovim ciljevima, čine profesori Kineske akademije medicinskih nauka i Medicinskog fakulteta u Pekingu. ''Njihov Institut za biljnu medicinu već ima preko 20 registrovanih lekova na svetskom nivou.Za nas je ovo prilika da pokažemo šta mi znamo ali i prilika da naučimo od onih koji su tehnološki otišli malo dalje.Fakultet medicinskih nauka je uspeo da objedini i druge laboratorije u zemlji pa su partneri sa kojima ćemo projekat realizovati Institut za nuklerane nauke Vinča, Agronomski fakultet Beograd, PMF Kragujevac i Institut za biološka istraživanja ''Siniša Stanković'' Beograd'', rekao je prof.Arsenijević.

Cilj ovog velikog projekta biće ispitivanje biljaka i supstanci iz tih biljaka sa teritorije Srbije. '' Biljke će se ovde prikupljati, isptivaće se njihova bioaktivnost, da li se i na na koji način mogu koristiti za lečenje bolesti.One biljke koje pokažu poseban efekat biće izlovane biohemijski i do detalja analizirano koja to komponenta iz biljaka je za to odgovorana'', rekao je prof.dr ZHANG Li , zamenik direktora Instituta za biljnu medicinu Medicinskog fakulteta u Pekingu.

Profesor sa katedre za imunologiju FMN Vladislav Volarević predstavio je polazne osnove i ciljeve projekta ''Biološki efekti ekstrakata i molekula izolovanih iz biljaka sa teritorije Balkana'' a zajednički zaključak sa sastanka održanog na FMN je da će realizacija projekta, koja će trajati tri godine, uskoro početi i da će dati očekivane pozitivne rezultate.


FMN DOBITNIK PLAKETE ''SIROKO SRCE''

Fakultet medicinskih nauka i ove godine dobitnik je priznanja ''Siroko srce'' koju dodeljuje Crveni krst a na osnovu rezultata ostvarenih u dobrovoljnom davalaštvu krvi u 2017.godini. Naš fakultet je i ovog puta u zimskoj i letnjoj kampanji GO Crvenog krsta obezbedio najveći broj davalaca u toku studentske kampanje koju kragujevačka organizacija organizuje na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu. Drugi po broju prikupljenih jedinica krvi, u kategoriji fakulteta, je Pravni a treći PMF.

  
  
  

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u sali Skupštine grada Kragujevca organizovan je prijem za davaoce koji su krv dali 50,75 i 100 puta kao i za srednje škole, fakultete, javna preduzeća i udruženja građana koja su nagrađena plaketom ''Siroko srce''.Priznanja su nagrađenima uručili član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku dr Gordana Damjanović i predsednik Gradske organizacije Crvenog krsta Kragujevac dr Stevan Kitanić.


COST akcija 16225 – "EU - Cardiprotection"

CA16225 podrazumeva mrežu od 26 zemalja za sada koja ima za cilj da uspostavi mrežu institucija koje se bave kardioprotekcijom. U tom smislu, jedan od krajnjih ciljeva ovog projekta je i aplikacija za neki od projekata iz poziva HORIZON2020 do kraja 2022. godine. Inače, glavni koordinator projekta je Derek Hausenloy, University College, London, UK.


Realizacija projekta je počela kick-off Meeting-om 19-20. 10. 2017. u Briselu, a sledeća aktivnost je bila sastanak u Beču 19-21. 03., na kome je učestvovao prof. dr Vladimir Jakovljević, doc. dr Nevena Jeremić i ass. Jovana Jeremić, gde su prezentovali i naše rezultate u ovoj oblasti.


REKORDAN ODZIV STUDENATA AKCIJI DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

Prolećna kampanja dobrovoljnog davanja krvi za studentsku populaciju završena je danas akcijom na Fakultetu medicinskih nauka u kojoj je prikupljeno rekordnih 59 jedinica krvi.U okviru tradicionalne akcije GO Crvenog krsta koja se realizuje u saradnji sa Univerzitetom, a uz podršku lokalne samouprave tokom maja meseca akcije su održane na Pravnom, Fakultetu inženjerskih nauka, Ekonomskom i Prirodno-matematičkom fakultetu. Prema rečima Marice Patrgnogić iz GO Crvenog krsta u pomenute četiri akcije prikupljeno je 150 jednica krvi, a tokom akcije na našem Fakultetu zabeležen je rekordan odziv studenata-od prijavljenih 85 krv je dalo 59 davalaca.

 

U Službi za transfuziju krvi trenutno je stabilna situacija, zalihe krvi su na zadovoljavajućem nivou zahvaljujući upravo majskoj kampanji Crvenog krsta u kojoj godinama unazad učestvuju fakulteti u sastavu Univerziteta u Kragujevcu-rekla Marijana Stojanović je iz kragujevačke transfuzije.S obzirom da ide letnji period i da su juli i avgust uvek kritični po pitanju zaliha iz Službe za transfuziju apeluju na sve koji mogu da dođu u tom periodu i daju krv kako bi pacijenti Kliničkog centra bili mirni.

 


''METINI DANI'' POSVEĆENI NOVINAMA U SEPSI

U organizaciji katedre za infektologiju u amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu održan je tradicionalni stručni sastanak ''Metini dani''. Ove godine na trinaestim ''Metinim danima'' bilo je reči o novinama u sepsi o kojima je kolegama infektolozima ali i svim zaineteresovanim nastavnicima i saradnicima FMN govorio prof.dr Milorad Pavlović, specijalista infektologije i interne medicine.

 
 

Govoreći o dr Dimitriji Meti, profesor Pavlović najpre je podsetio da je on bio doajen ovih prostora koji je znao koji su njegovi naučni dometi, koji je shvatio da njegovi saradnici treba da ga prevaziđu i koji je , na kraju, i učinio sve sa tako bude. ''Pamtimo ga kao izuzetno intiligentnog, dobronamernog i prakitičnog čoveka koji je bio jedan od osnivača onoga što se zove jezgro fakultetskog osnova infektologije u Kragujevcu, iako sam nije bio profesor'', istakao je prof.dr Milorad Pavlović. Kada je reč o novinama u sepsi prof.Pavlović rekao je da je to jedna od najsmrtonosnijih bolesti uopšte koja u najtežim formama i dalje beleži smrtnost veću od 50 posto a u uslovima u kojima je najbolje lečite smrtnost oko 20 psto. ''To je nešto što treba da zna, i zna stručna javnost i o tome danas razgovaram sa kolegama u Kragujevcu. Međutim, ono što je daleko veći problem je šira javnost kojoj se nameće pitanje da li je moguće da se danas u Srbiji umire od sepse? Pa moguće je, naravno.U Americi od sepse godišnje umre sto hiljada ljudi, i to je ono što oni priznaju.A pitanje je koliko ih još umre i to je vrh ledenog brega'', rekao je prof.Pavlović. On je dodao i da je pitanje sepse zapravo pitanje borbe mikroorganizama sa makoroorganizmima u kojoj makroorganizam pokušava da savlada mikororganizam i da dešava se, ne samo zbog mikroorganizma, da u toj borbi makroragnizam nastrada. Prof.dr Milorad Pavlović zaključio je da ne veruje da će problem sepse ikada biti apsolutno rešen ali da je upravo smisao razgovora ,poput stručnog sastanka u Kragujevcu, da infektolozi pokušavaju da taj problem dovedu na nivo na kome svet smatra da se ovaj problem najpovoljnije rešava.

 


NAUČNIM SKUPOM NA UNIVERZITETU OBELEŽEN SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE

U organizaciji Društva imunologa Srbije-Podružnice za centralnu Srbiju i Centra za molekulsku medicinu i istraživanja matičnih ćelija Fakulteta medicinskih nauka na Univerzitetu u Kragujevcu održan je naučni skup ''Svetski dan imunologije 2018'',kojim je i zvanično obeležen svetski dan imunologije u našoj zemlji. Domaćini skupa, imunolozi FMN, ugostili su svoje kolege, eminentne srpske imunologe Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Instituta za medicinska istraživanja VMA, Medicinskog fakulteta Univerziteta odbrane i Departmanata za biomedicinske nauke Univerziteta u Novom Pazaru.

 
 

Na naučnom skupu svaka istraživačka grupa predstavila je svoje rezultate publikovane u vodećim međunarodnim časopsima u poslednjih godinu dana.Prema rečima prof.dr Nebojše Arsenijevića, rektora Univerziteta u Kragujevcu, naučna zajednica imunologa u Kragujevca jedna je od najvećih i najuspešnijih u ovom delu Evrope.''Ono što nekada nije moglo da se sanja je da imamo veliki broj mladih ljudi, veliko interesovanja za imunologiju i nauku što je pravi način da se pripremimo za prelazak u Centar izvrsnosti. Centar za molekulsku medicinu i istraživanja matičnih ćelija, koji se bavi ovom problematikom, jedan je od devet centara Izuzetnih vrednosti po rešenju ministarstva za nauku i tehnologiju'', rekao je rektor Arsenijević. Kragujevac je domaćoj i svetskoj naučnoj javnosti poznat pre svega zahvaljujući imunolozima- reči su prof.dr Vladimira Volarevića, imunologa i vanrednog profesora FMN. ''Mi smo uspeli da samo tokom prošle godine objavimo preko 20 radova u vrhunskim međunarodnim časopsima. Zbog toga je naš grad izabran od strane države da bude Centar buduće molelulske medicine i imunologije u okviru Centra izuzetnih vrednosti, koji će biti najbolje opremljen u Jugosistočnom delu Evrope za istraživanja u oblasti matičnih ćelija, imunologije i molekulske medicine'', rekao je prof.Volarević.

Zahvaljujući upravo rezultatima kragujevačkih imunologa angažovanih u Centru za molekulsku medicinu i istraživanja matičnih ćelija , naš Fakultet je u poslednjih desetak godina, po ukupnom faktoru uticaja i citiranosti naučnih radova i broju dobijenih međunarodnih projekata, jedna je od najbolje rangiranih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji. Prema rečima prof.dr Miodraga Lukića, imunologa i mikrobiologa , postoji nekoliko projekata sa Svajcarcima, projekat sa Kinezima, stalna saradnja sa stranim institucijama koje pomažu dragocenim reagensima koje drugi nemaju. ''Ali još važnije je da postoji kontinuirani prijem novih snaga iz Kragujevca ali i iz drugih gradova Srbije što skupa daje odličan rezultat. Postoji entuzijazam i zdrava konkurencija među tim mladim ljudima'', istakao je redovni profesor-emeritus Univerziteta u Kragujevcu Miodrag Lukić.

 

Plenarna predavanja održana su kroz četiri tematske celine: imunosupresija mezenhimalnim matičnim ćelijama, inflamacija/imunoregulacija, antitumorska imunost, galektin 3 i inflamacija. Na sesijama su razmatrani molekulski mehanizmi odgovorni za imunosupresivne efekte mezenhimalnih matičnih ćelija, uloga i značaj galektina 3 u imunopatogenezi inflamacijskih i autoimunskih bolesti, a predstavljeni su i savremeni pristupi modulacije anti-tumorske imunosti.

U okviru naučnog skupa Društvo imunologa Srbije- Podružnica za centralnu Srbiju dodelila je plakete za izuzetan doprinos razvoju imunologije u Srbiji prof.dr Miodragu Lukiću i prof.dr Nebojši Arsenijeviću.

 


SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE 2018.Razmena iskustava eminentnih srpskih imunologa, koji svojim radom doprinose razvoju ove biomedicinske discipline, jedan je od ciljeva organizovanja naučnog skupa kojim je na Univerzitetu u Kragujevcu, simbolično, obeležen Svetski dan imunologije.

Vrhunski rezultati imunologa Fakulteta medicinskih nauka, jedne od najbolje rangiranih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji, razlog su održavanja ovog skupa na kragujevačkom Univerzitetu.

Univerzitet u Kragujevcu bio je domaćin velikom broju eminentnih imunologa sa medicinskih fakulteta i instituta u Srbiji, učesnicima naučnog skupa kojim je, simbolično, obeležen Svetski dan imunologije.

Na skupu su predstvljeni rezultati istraživačkih grupa objavljeni u vodećim stručnim međunarodnim časopisima u poslednjih godinu dana.

Zahvaljujući rezultatima rada imunologa anagažovanih u Centru za molekularnu medicinu i istraživanje matičnih ćelija, Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je u poslednjih desetak godina, po ukupnom faktoru uticaja, citiranosti naučnih radova i broju odobrenih međunarodnih projekata, jedna je od najbolje rangiranih naučno-istraživačkih institucija u Srbiji.

(RTK, 26.04.2018)


SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE 2018.

Društvo imunologa Srbije-Podružnica za Centralnu Srbiju i Centar za molekulsku medicinu i istraživanje matičnih ćelija Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu organizuju

SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE 2018.

Četvrtak 26. april 2018. godine

Svečana sala Univerziteta, Jovana Cvijića bb, KragujevacOpširnije pogledajte ovde


FMN U POSETI DRUGOJ KRAGUJEVAČKOJ GIMNAZIJI

FMN predstavio je svoje studijske programe maturantima Druge kragujevačke gimnazije.O studijama medicine, farmacije, stomatologije i osnovnim strukovnim studijama u Svečanoj sali ove škole govorile su:prof.dr Irena Tanasković, prof.dr Gordana Radić i Doc.dr Milica Popović. Maturanti su najpre informisani o kvotama za upis u ovoj školskoj godini: 88 studenata na IAS medicine, 84 na IAS farmacije, 24 studenata na IAS stomatologije i 88 studenata na osnovne strukovne studije.

 

Ono što je specifično za FMN, po čemu se razlikujemo od drugih, je jedinstven način učenja i polaganja ispita koji mnogo podseća na način rada na koji ste navikli u srednjoj školi. Takav način studiranja zahteva vaš kontinuiran rad.Svakome od vas, bilo koji studijski program da upišete biće dodeljen tutor, jedan od nastavnika ili saradnika, koji će biti zadužen za vas i koji će pratiti vaše kompletno studiranje.Još jedna specifičnost našeg fakulteta je što već u septembru, uz indekse, dobijate tkz. ''semestralne vodiče'' odnosno komppletan plan i program vaših obaveza (vežbe,predavanja, testovi uz vreme i mesto održavanja svih obaveza). Kod nas školska godina počinje drugog ponedeljka u septembru, ranije od svih drugih fakulteta- reči su profesora našeg Fakulteta upućenih maturantima Druge gimnazije. Pored svih informacija o studijskim programima maturanti medicinske škole dobili su i neophodne podatke o pripremama i samom polaganju prijemnih ispita, kao i zbirkama zadataka iz biologije, matematike i hemije, koje mogu da nabave u skriptarnici Fakulteta. Takođe, maturanti Druge gimnazije pozvani su da posete FMN svake subote, u okviru već tradicionalnih Dana otvorenih vrata, namenjenih svim svršenim srednjoškolcima koji žele lično da se upoznaju sa načinom rada i prostoru u kome se održava nastava na našem Fakultetu.

 


POČELA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA DAN OTVORENIH VRATA

U susret upisu 42.generacije studenata Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, u subotu 14.aprila, otvorio je svoja vrata budućim brucošima na tradicionalnoj manifestaciji ''Dan otvorenih vrata' 'koja će se održavati svake subote do polaganja prijemnih ispita. Maturantima Medicinske škole sa domom učenika ''Sestre Ninković'' iz Kragujevca predstavljeni su studijski programi medicine, farmacije i stomatologije ali i novi studijski program Psihologija koji zajednički realizuju četiri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu-PMF, FMN, FILUM i Fakultet pedagoških nauka.

 

Prema rečima prodekana za osnovne strukovne studije prof.dr Marine Petrović tradicionalna manifestacija ''Dan otvorenih vrata'' je prilika da se naši budući studenti na najdirektniji način upoznaju sa Fakultetom medicinskih nauka, jer pored svih informacija o studijskim programima , pripremama i samom polaganju prijemnih ispita , u obilasku FMN budući studenti su mogli da vide naše učionice, sale za vežbe, laboratorije, čitaonicu, biblioteku. Prof.Petrović govorila je budućim brucošima o IAS medicine i onome po čemu je FMN prtepoznatljiv a to je tutorski sistem rada sa studentima i rad u malim grupama koji omogućava kontinuirano učenje i visok kvalitet nastave. IAS farmacije predstavila je prof.dr Gordana Radić koja je posebnu pažnju posvetila i zbirkama zadataka za polaganje prijemnih ispita iz biologije, hemije i matematike a koje izdaje FMN. Najmlađi studijski program fakulteta-stomatologiju predstavila je prodekan za IAS stomatologije prof.dr Tatjana Kanjevac ističući da maturanti iz godine u godinu pokazuju veliko interesovanje za studije stomatologije i da ne treba da ih obeshrabri to što Fakultet upisuje samo 24 studenata. ''Reč je o vrlo atraktivnom studijskom programu i vredi se boriti za upis na stomatologiju. Nakon završetka stomatologije imate velike mogućnosti za rad i dalje usavršavanje. Ono što naše studije čini vrlo atraktivnim i kvalitetnim je veliki broj pacijenata, praktičan rad na savremenoj stomatološkoj opremi uz korišćenje savremenih stomatoloških materijala i najsavremeniju dijagnostiku'', istakla je prof.Kanjevac. Novi studijski program Psihologija koji će u prvoj generaciji upisati 30 brucoša predstavio je prof.dr Darko Hinić istakavši da studije traju 4 godine (8 semestara, 240 ESPB) i da po zavšetku svršeni studenti dobijaju akademski naziv DIPLOMIRANI PSIHOLOG.

 

Po završetku obilaska FMN maturanti medicinske škole zainteresovani za studije stomatologije obišli su kliničke prostorije ovog studijskog programa gde je organizovana praktična nastava za studente i specijalizante. Prof.dr Tatjana Kanjevac u obilasku prostorija IAS stomatologije upoznala je buduće brucoše sa načinom rada, polaganja ispita, praktičnom praksom i opremom koja će im biti na raspolaganju tokom studiranja.


 

Po završetku obilaska FMN maturanti medicinske škole zainteresovani za studije stomatologije obišli su kliničke prostorije ovog studijskog programa gde je organizovana praktična nastava za studente i specijalizante. Prof.dr Tatjana Kanjevac u obilasku prostorija IAS stomatologije upoznala je buduće brucoše sa načinom rada, polaganja ispita, praktičnom praksom i opremom koja će im biti na raspolaganju tokom studiranja.


ODRŽANA TRIBINA IFMSA
"Tokom bombardovanja protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat"

U organizaciji Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine (IFMSA), u prepunom amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka, predavanje je održala prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju KC Srbije i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu. Profesorka Grujičić govorila je o katastrofalnim posledicama NATO agresije kao i o porastu učestalosti oboljevanja od malignih bolesti, posledicama nevakcinacije dece, reformi zdravstva i uvođenju koncepta porodičnog lekara, podršci mladima da uspeju i ostanu u svojoj zemlji i motivaciji da postanu najbolji u svojim profesijama.

 

Kragujevac je, prema rečima prof. Grujičić, proglašen za nebezbedan za život nakon bombordavanja i to je samo jedan od razloga zašto je važno formirati Koordinacino telo koje treba da ustanovi tačne posledice agresije i utvrdi šta se može ublažiti danas, gotovo 20 godina od bombadovanja, jer je tokom bombadovanja na Srbiju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma. ''Ono što je bitno da znamo je koju vodu smemo da pijemo, koju njivu smemo da sejemo jer pretendujemo da izvozimo zdravu, organsku hranu. Moramo da znamo šta je bezbedno da bi i naši izvoznici a i mi znali kako da izbegnemo pojavu određenih vrsta bolesti. Posledice se već osećaju i to ne samo u smislu povećanog broja obolelih od malignih bolesti već i pojave autoimunih bolesti, stotprocentno povećanog steriliteta kod muškaraca, javljaju se pataloške trudnoće'', rekla je prof. Grjičić.

Prema njenim rečima 2005. i 2006. godine zabeležen je enorman porast broja obolelih od leukemija, oko 80 posto, a ono što je strašno jeste da su one daleko agresivnije i mortalitet je povećan za skoro 140 posto. ''To je nešto što je prvi primetio prof. Čikarić i napisao knjigu o tome. Nažalost, mnogi ljudi od struke su upozoravali šta će se desiti 1999. godine, šta se desilo i da je neophodno preduzeti određene mere da se ublaže sve te posledice NATO agresije. Međutim, struku niko nije slušao a mi insistiramo na tome da se struka sluša. S druge strane mi imamo tri puta veće obolevanje od malignih bolesti nego što je svetski prosek. Ima zemalja koje imaju takođe veliki broj obolelih ali i onih sa daleko manjim brojem obolelih.

Ipak, kada se pogleda svetski prosek mi imamo tri puta više maligno obolelih, a zvaničan podatak ''Batuta'' je da naša deca oboljevaju duplo više. To je samo vrh ledenog brega. Vođen je nuklearni i hemijski rat protiv Srbije i to je ono što svi moraju da shvate a nije urađeno ništa da se spreče, odnosno ublaže posledice'', rekla je prof. dr Danica Grujičić.

 
 

Govoreći o vakcinaciji prof. Grujičić rekla je da smatra da su konačno svi u Srbiji shvatili značaj vakcinacije kod dece. Ono zašta se ja zalažem, da ne bismo više imali diskusije polupismenih i nepismenih ljudi, koji ne znaju ni šta je vakcina ni šta je imunitet, je da se svi zajedno borimo za ''Torlak''. ''Treba svi da izvršimo pritisak na vlast da obnovimo ''Torlak''. 2008. godine iz budžeta Republike Srbije za nevladine organizacije dato je 76 miliona evra, a 2013. godine 40 miliona evra. Pozivam nevladin sektor da se odreknu tog novca i da se on preusmeri za obnovu ''Torlaka'', rekla je Grujičić i ponovila da je njen predlog da tu ustanovu vodi sadašnji rektor Univerziteta u Kragujevcu, imunolog, prof. dr Nebojša Arsenijević.

Prof. Grujičić govorila je i o lošem stanju u našem zdravstvu, njenom viđenju reforme zdravstvenog sistema i značaju uvođenja koncepta ''porodičnog lekara '' u Srbiji. ''Želim da motivišem mlade da shvate da se za ovu zemlju vredi boriti, da treba da ostanu u Srbiji i da ne treba da ustupe mesta onima koji su neobrazovani, koji su primitivni, i koji bi da diktiraju ovoj zemlji kako da se razvija dalje, poručila je prof. dr Danica Grujičić.

 

Na tribini na Fakultetu medicinskih nauka, na kojoj su aktivno učestovali i studenti, lekari ali i građani, pored prof. Grujičić govorili su i članovi IFMSA iz Kragujevca.


IFMSA TRIBINA
GOST PROF. DR DANICA GRUJIČIĆ
2. aprila 2018. godine
u Amfiteatru FMN od 18. 00 časova

Poštovani,

Čast nam je i zadovoljstvo da Vas ispred Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine (IFMSA Srbija) u Kragujevcu pozovemo na tribinu koju će održati prof. Dr Danica Grujičić, istaknuti neurohirurg.

Dr Danica Grujičić je školu završila u Moskvi, gde je i započela studije. Magistrirala i doktorila u Beogradu. Redovni je profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, prva žena šef Katedre Hirurgije sa anesteziologijom od osnivanja, predsednik Komisije za psihoaktivne supstance Ministarstva zdravlja, načelnica Odeljenja za Neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije, direktno zaslužna za dobijanje Gama noža, a trenutno rukovodi projektom izgradnje Centra i nabavljanja Iks noža. Objavila je preko 250 naučnih radova.

Na tribini će govoriti o katastofalnim posledicama NATO agresije kao i o porastu učestalosti oboljevanja od malignih bolesti gde je jedna od vodećih u inicijativi dokazivanja formiranjem Koordinacionog tela, o reformi kompletnog obrazovanja, reformi zdravstva i uvođenja koncepta porodičnog lekara, o posledicama nevakcinacije, o podršci mladima da uspeju i ostanu u svojoj zemlji i motivaciji da postanu najbolji u svojim profesijama.

Neka se najbolji pokrenu, saznaju nešto novo i time učine nešto za bolje svih nas.

Sa poštovanjem,
Nikola Stojković
Predsednik Lokalnog komiteta Kragujevac


MATURANTIMA PRVE GIMNAZIJE PREDSTAVLJENI STUDIJSKI PROGRAMI FMN

Prof. dr Irena Tanasković i članovi PR tima predstavili su maturantima Prve gimnazije u Kragujevcu studijske programe Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Tradicionalno veliko interesovanje za naše studijske programe maturanti su pokazali i prilikom ove posete a veliku pažnju izazvao je i novi studijski program Psihologija, koji zajednički realizuje naš u saradnji sa još tri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu - PMF-om, FILUM-om i Fakultetom pedagoških nauka.

Govoreći o nastavi na našem fakultetu prof. dr Irena Tanasković istakla je da smo odavno prepoznatljivi po radu studenata u malim grupama i tutorskom sistemu rada kojim pratimo svakog studenta od upisa do završetka školovanja. ''Ono što je specifično za ovaj fakultet, po čemu se razlikujemo od drugih, je jedinstven način učenja i polaganja ispita i koji mnogo podseća na način rada na koji ste navikli u srednjoj školi. Takav način studiranja zahteva vaš kontinuiran rad. Svakome od vas, bilo koji studijski program da upišete biće dodeljen tutor, jedan od nastavnika ili saradnika, koji će biti zadužen za vas i koji će pratiti vaše kompletno studiranje. Još jedna specifičnost našeg fakulteta je što već u septembru, uz indekse, dobijate tkz. ''semestralne vodiče'' odnosno komppletan plan i program vaših obaveza (vežbe,predavanja, testovi uz vreme i mesto održavanja svih obaveza'', rekla je, između ostalog, prof. dr Irena Tanasković.

 
 

Fakultet medicinskih nauka u školskoj 2018/2019 godini upisaće 88 studenata na IAS medicine, 84 na IAS farmacije i 24 studenta na IAS stomatologije. Na osnovne strukovne studije fakultet će, i u ovoj školskoj godini, upisati 88 studenata. Zbirke zadataka za prijemni ispit iz biologije, hemije i matematike, koje izdaje FMN mogu se kupiti u skriptarnici Fakulteta.


PROMOVISAN STUDIJSKI PROGRAM PSIHOLOGIJA

Na PMF-u, u okviru Dana otvorenih vrata, promovisan je novi studijski program Univerziteta u Kragujevcu-Psihologija. Studijski program Psihologija, koji je akreditovan krajem prošle godine, ravnopravno će organizovati i izvoditi četiri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu: Prirodno matematički fakultet, Fakultet pedagoških nauka, Fakultet medicinskih nauka i Filološko umetnički fakultet. Studije traju 4 godine (8 semestara, 240 ESPB) i po zavšetku svršeni studenti dobijaju akademski naziv DIPLOMIRANI PSIHOLOG.

Govoreći o studijskom programu Psihologija, rukovodilac ovog programa, prof. dr Darko Hinić rekao je da se na osnovnim akademskim studijama, tokom prve tri godine, slušaju bazični predmeti iz oblasti psihologije i graničnih disciplina, kao i oblasti koje odlikuju opštu informisanost i veštine akademskog građanina. U četvrtoj godini studenti vrše izbor, specifičnih oblasti i predmeta, organizovanih preko tri modula: Psihologija u obrazovanju, Klinička psihologija i Organizacijska psihologija. U okviru modula, studenti realizuju previđen broj sati i aktivnosti u vidu stručne prakse iz odgovarajućih oblasti u odgovarajućim institucijama (obrazovne institucije, zdravstvene, socijalne ustanove i druge organizacije rada).

 

Studijski program akreditovan je za upis 30 studenata na prvu godinu Osnovnih akademskih studija. Upis na studije vrši se na osnovu konkursa koji raspisuje Univerzitet u Kragujevcu, a sprovode ga ustanove uključene u realizaciju ovog zajedničkog studijskog programa. Kandidati koji konkurišu za upis na prvu godinu ovih studija polažu prijemni ispit, koji se sastoji iz testa znanja iz Predmeta psihologija ( 30 bodova) i testa Opšte informisanosti ( 30 bodova). Pripremna nastava odvijaće se na PMF-u.


FMN PREDSTAVLJEN NA SAJMU U ČAČKU I FESTIVALU NAUKE U PRVOJ GIMNAZIJI

Turistička organizacija Čačka u saradnji sa Skolskom upravom i filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje organizovala je u petak 16. marta sajam ''INDEKS 2018''. U holu Doma kulture u Čačku predstavili su se univerziteti, fakulteti,akademije i visoke škole uoči predstojećeg upisa nove generacije studenata . Bila je to prilika da učenici koji završavaju srednju školu sa teritorije Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana, Ivanjice i Požege na jednom mestu dobiju sve informacije oko studijskih programa i predstojećih upisa.

Fakultet medicinskih nauka na svom štandu, predstavio je studijske programe IAS medicine, farmacije i stomatologije, kao i studijski program osnovnih strukovnih studija. Budući akademci pokazali su i interesovanje za studijski program psihologije, koji zajednički realizuje naš u saradnji sa još tri fakulteta Univerziteta u Kragujevcu: PMF-om, FILOM-om i Fakulterom pedagoških nauka. Na ovom studijskom programu u školskoj 2017/2018 godini biće upisano 30 studenata. Pored FMN na sajmu u Čačku predstavili su se i ostali fakulteti Univerziteta u Kragujevcu.

Istog dana u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održan je šesti festival nauke ''Daj(t)e se na znanje'' sa temom ''Čovek modernog doba'' sa ciljem promocije i popularizacije nauke. Radove i eksperimente na festivalu prikazali su učenici i nastavnici škole domaćina, Medicinske škole, Prve i Druge tehničke škole ali i gimnazija iz Beograda,Kraljeva, Novog Sada, Požege kao i Kotora iz Crne Gore.

 
 

Novosti iz oblasti visokog obrazovanja predstavili su kragujevački fakulteti. Novitete iz oblasti nauke prezentovali su timovi Fakulteta inženjerskih nauka i PMF-a. O Fakultetu medicinskih nauka, zaintersovanim učenicima i gostima festivala, govorili su doc. dr Nemanja Jovičić i predstavnici našeg PR tima.


DANI UNIVERZITETSKE KNJIGE

U cilju promivisanja fakultetskog i univerzitetskog naučnog i nastavnog izdavaštva Univerzitet u Kragujevcu organizovao je trodnevnu promotivno sajamsku manifestaciju ''Dani univerzitetske knjige''. Svih dvanaest fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, promivišu naučne radove svojih istraživača, nastavnika i saradnika kao i celokupno izdavaštvo, a posebno izdanja koja su izdata u toku prethodne kalendarske godine.

Jedan od ciljeva manifestacije je da se pokaže i kolika je produkcija fakulteta Univerziteta u Kragujevcu a podaci pokazuju da čak 70 odsto štampane produkcije na nivou grada i regiona pripada našim fakultetima. U tome prednjači Fakultet medicinskih nauka koji je i najveći po broju istraživača i po broju objavljenih radova-reči su direktora Univerzitetske biblioteke i upravnika Univerzitetske galerije Vesne Abadić.

Izdavaštvo Fakulteta medicinskih nauka u Univerzitetskoj galeriji predstavio je prof. dr Vladimir Jakovljević, predsednik komisije za izdavačku delatnost našeg fakulteta i urednik časopisa SJECR. On je najpre rekao da je u poslednjih desetak godina drastično povećan broj objavljenih naučnih radova na FMN i da je primera radi 2005. godine bilo svega pet a da je u 2011. godini objavljeno čak 172 naučna rada. ''Od tada održavamo taj trend i poslednjih pet godina broj objavljenih naučnih radaova na SCI listi je približno isti i kreće se u rasponu od 130 do 140. '' Prof. Jakovljević istakao je i da se trenutno na FMN realizuje 31 junior i jedan makroprojekat, 15 naših nastavnika i saradnika angažovano je na međunarodnim projektima a 95 istraživača FMN angažovano je projektima resornog ministarstva što dovoljno govori o kvalitetu nastavno naučnog kadra. Fakultet medicinskih nauka ponosan je i na svoj časopis SJECR, koji je Odlukom Ministra prosvete, a na predlog Matičnog odbora za medicinu, u 2015. i 2016. godini kategorisan kao VODEĆI NACIONALNI ČASOPIS, odnosno M51. Na ovaj način, istakao je prof. Jakovljević, učinili smo još jedan, ali ogroman, korak ka našem konačnom cilju, a to je ulazak u bazu Thompson Reuters, tj. SCI/SCI Expanded listu. Ono na čemu treba da radimo u narednom periodu je da pojačamo izdavaštvo u delu knjiga, a ono što želim da istaknem, jer smo na to jako ponosni, su naše zbirke zadataka za prijemne ispite iz hemije,matematike i biologije .

 
 

Manifestacija ''Dani univerzitetske knjige'' završava se u subotu 27. januara svetosavskom akademijom i dodelom Svetosavske nagrade.


PROGRAM EDUKACIJE VRSNJAČKIH EDUKATORA
(NE)zavisnost mladih od
savremenih informacionih tehnologija