Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 


Архива вести 2016. године


ПРОФ. ДР МИХАИЛ ХАНЕВИЧ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ
''ХИРУРГИЈА ПАНКРЕАСА''

Један од водећих светских онколога и носилац почасних звања Заслужени доктор Руске Руске Федерације и Заслужени научни радник, проф. др Михаил Димитријевич Ханевич одржао је на Факултету медицинских наука предавање на тему ''Хирургија панкреаса''. Поред студената и наставника нашег факултета предавању је присуствовао и проф. др Радан Џодић, директор Института за онкологију и радиологију Србије, који се овог пута нашао у улози преводиоца. Проф. Џодић преводио је предавање проф. Хањевича, као и дискусија која је уследила а у којој су учешће узели и предавачи ФМН као и наши студенти.


Проф. др Михаил Димитријевич Ханевич има више од 300 штампаних научних радова о актуелним проблемима планске и ургентне хирургије, онкологије, патофизиологије и клиничке трансфузиологије. Под његовим руководством разграђени су и уведени у клиничку праксу нови домаћи инфузиони раствори- антихипоксанти и вештачки преносиоци кисеоника. Проф. Ханевич награђен је златном медаљом Међународног криохирушког друштва из Беча, златном медаљом И. И. Мечников Руске академије природних наука ''За јачање здравља нације'' и сребрном медаљом Пирогов за допринос развоју хирургије.

Пре предавања на Факултету медицинских наука проф. др Михаил Димитријевич Ханевич и проф. др Радан Џодић разговарали су са ректором Универзитета у Крагујевцу проф. др Небојшом Арсенијевићем о сарадњи нашег Универзитета и Државног медицинског универзитета Павлов Први у Сант Петербургу.

  


ПОСЕТА ПРОФЕСОРА ЖАРКА ФИНДЕРЛЕА
КОМОРА НА ДАР

Директор Института за физиологију Медицинског факултета Универзитета у Љубљани и гостујући професор Факултета медицинских наука, проф. др Жарко Финдерле био је почетком јануара 2017. године у посети Крагујевцу.

Том приликом проф. Финдерле је Катедри за физиологију ФМН уручио поклон у виду мале хипербаричне коморе за експерименталне животиње која ће додатно унапредити рад ове катедре, једног од продуктивнијих научноистраживачких пунктова Факултета медицинских наука.

Посета је у потпуности искоришћена за више корисних ствари па је тако проф. Финдерле био и део комисије за одбрану докторске дисертације асистента са Катедре за физиологију ФМН, Ивана Срејовића.





ХУМАНИТАРНА НЕДЕЉА СТУДЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Студентски парламент Универзитета у Крагујевцу у сарадњи са студентским парламентима факултета Универзитета 19. децембра 2016. године започео је добротворну манифестацију "Хуманитарна недеља студената Универзитета у Крагујевцу''. Циљ манифестације је прикупљање помоћи за 30 најугроженијих породица на територији града Крагујевца, као и подела новогодишњих пакетића домовима за материјално угрожену децу и децу без родитељског старања на територији Централне Србије. Планирано је да акције трају до 28. децембра, а цела манифестација има више видова и догађаја:

- Хуманитарна представа "Санаторијум'' - Свечана сала ПМФ-а у извођењу глумаца СКЦ-а (21. 12. 2016. )
- Изложба и књижевно вече у просторијама галерије СКЦ-а (22. 12. 2016. )
- Концерт студената ФИЛУМ-а 23. 12. 2016. у Универзитетској галерији
- Хуманитарни турнир у баскету 3 на 3 у хали "Парк'' (25. 12. 2016. )
- Предавање у сали А11 на ПМФ-у на тему заштите животне средине и подизања свести о еколошком загађењу планете (26. 12. 2016. )

Такође је битно рећи да ће током трајања акције, на Економском, Природно-математичком и Правном факултету и Факултетима медицинских и инжењерских наука студенти прикупљати донације за новогодишње пакетиће за децу. У холу (Галерији) Факултета медицинских наука још од 19. децембра постављена је кутија за прикупљање прилога који могу постати део пакетића, а свакако је добродошла и новчана помоћ. Студенти ће на том месту дежурати сваког радног дана од 11 до 13 сати до 26. децембра.

  


39 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ


ПРОМОВИСАНИ НОВИ ДОКТОРИ МЕДИЦИНЕ,
СТОМАТОЛОГИЈЕ И СПЕЦИЈАЛИСТИ ФМН

На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 11. децембра 2016. године одржане су свечане промоције нових доктора медицине и стоматологије, најбољих студената ових студијских програма и нових специјалиста овог факултета. Због броја студијских програма и студената програм је у том дану подељен у две свечаности у амфитеатру "Проф. др Милосав Костић'', а већ раније, 2. децембра представљени су нови магистри фармације и нови струковни физиотерапеути, медицинске сестре и техничари ФМН. Ове свечаности традиционално су део вишедневне прославе Дана и Крсне славе Факултета медицинских наука који је 9. децембра заокружио пуних 39 година постојања.

На првој церемонији присутне је поздравио декан, проф. др Предраг Чановић након чега су прочитана имена нових доктора медицине из прве групе (укупно у овој генерацији њих 250) и 24 нова доктора стоматологије. Затим су награђени најбољи студенти ових студијских програма по годинама, носиоци најбољих просека (сви од 9,40 до 10).

Посебна похвала на овој свечаности уручена је Лазару Филиповићу, апсолвенту Основних струковних студија и државном репрезентативцу и рекордеру Србије у паратриатлону и другим спортовима за - овога пута, три златне медаље у пливању на Европским универзитетским играма 2016. у Ријеци. Затим су сви присутни дипломци положили Хипократову заклетву коју је прочитала Јелена Јаковљевић, најбољи дипломац ИАС медицине са просеком 9,89.



  


На другој свечаности, након поздравног говора декана представљена је друга група нових доктора медицине, која је такође вођена својим најбољим дипломцем, Јеленом Јаковљевић положила заклетву. Нове специјалисте и уже специјалисте ФМН као и све присутне потом је поздравио доц. др Горан Давидовић, продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије после чега је представљено двадесет двоје нових специјалиста и троје нових ужих специјалиста.

Програм обе свечаности украсили су Вања Марковић и Милица Лоренс изводећи на виолини и клавиру класичну и филмску музику. Светковина је завршена традиционалним коктелом и дружењем у факултетском ресторану уз узбуђење због постигнутог успеха и пута који се отвара у будућност.

Овим церемонијама Факултет медицинских наука свечано је комплетирао прославу 39 година постојања и рада.






Галерију слика погледајте овде


39 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ


ТРАДИЦИОНАЛНО САЂЕЊЕ ДРВЕЋА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ДИПЛОМИРАНИХ ДОКТОРА СТОМАТОЛОГИЈЕ



У дворишту Ректората Универзитета у Крагујевцу 11. децембра 2016. године нова генерација доктора стоматологије Факултета медицинских наука засадила је 24 младице дрвећа колико има и дипломаца у овој генерацији. Овај обичај започет је прошле године са првом генерацијом дипломаца Интегрисаних академских студија стоматологије које на Факултету медицинских наука постоје од 2010. године.

Ведро време употпунило је овај догађај коме су поред 24 нова доктора стоматологије и њихових колега, професора и тутора присуствовали и ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Небојша Арсенијевић и декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић. Присутне на овом симболичном догађају поздравила је проф. др Татјана Кањевац, продекан за наставу на ИАС Стоматологије која је подсетивши на заједнички труд на пређеном путу и истакавши везаност за ову генерацију, пожелела срећу новим докторима стоматологије ФМН.

Галерију слика погледајте овде


39 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ


ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА

Најсвечанији дан у животу Факултета медицинских наука, Крсна слава Свети Алимпије Столпник и Дан факултета прослављени су 9. децембра 2016. године. На тај дан 1977. године ова високошколска установа почела је са радом прошавши од тада многе етапе свог развоја.

Тај свечарски дан је и нерадан на Факултету и подразумева традиционална окупљања факултетске заједнице од преподнева до вечери. У поподневним сатима, пре главних свечаности - резања славског колача и свечане академије, госте су дочекивали декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић и домаћин славе, проф. др Марко Фолић. Слава ФМН и ове године је окупила пријатеље из високошколске заједнице, министарстава, привреде, цркве итд.

Чин резања славског колача обавио је Његово преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован уз саслуживање свештенства Саборног Светоуспењског храма у Крагујевцу. Након молитве Епископ је благословио присутне после чега је домаћин славе, проф. др Марко Фолић одржао надахнут говор и према традицији, део славског колача предао новом домаћину, доц. др Драгчету Радовановићу.

Свечаност се затим преселила у амфитеатар "Проф. др Милосав Костић'' где је на почетку свечане академије присутне говором поздравио декан, проф. др Предраг Чановић након чега је уследио уметнички програм. Комбинација музике и изговорене речи у мешавини традиционалних и забавних нота окупила је између осталих ансамбл "Архангели'' и вокалног солисту Даницу Крстић који су изазвали ведро расположење у гледалишту. Славље је према обичају комплетирано дружењем на свечаном коктелу у ресторану ФМН уз староградску музику и празнично послужење.

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу на тај начин је заокружио читавих 39 година постојања и отворио 40. јубиларну страницу свог пута.

  
  
  

Галерију слика можете погледати овде


ДОНАЦИЈА СТУДЕНТСКОГ ПАРЛАМЕНТА КЛИНИЦИ ЗА ПЕДИЈАТРИЈУ

Студентски парламент Факултета медицинских наука у Крагујевцу заједно са познатим крагујевачким фудбалером Немањом Пејчиновићем уручио је 8. децембра 2016. године четири рачунара Клиници за педијатрију Клиничког центра Крагујевац. Средства за куповину рачунара у износу од око 140 000 динара прикупљена су највећим делом у акцији студената Факултета медицинских наука куповином улазница за Вече медицинара, а недостајући део додао је Немања Пејчиновић који тренутно игра за за московску Локомотиву.

Овом донацијом студенти ФМН и Пејчиновић прикључили су се донаторској акцији Клинике за педијатрију чија директорка, проф. др Јасмина Кнежевић је приликом уручивања поклона истакла - „Веома смо захвални нашим студентима - будућим лекарима и њиховим пријатељима, који су изразили жељу да учествују у нашој донаторској акцији и реализовали је на обострано задовољство. Надамо се да ће њихово ангажовање бити подстицај и пример и другима у граду и региону како би наша акција била што успешнија. Жеља нам је да најмлађим пацијентима Клиничког центра Крагујевац пружимо што је могуће више, уз квалитетније услове и лечење на нашој Клиници за педијатрију“.

На Клиници за педијатрију КЦ Крагујевац годишње се обави 25 000 амбулантних прегледа, 7000 ултразвучних прегледа и хоспитализује око 5000 деце из шест округа Србије (Шумадијски, Поморавски, Расински, Моравички, Рашки и део Косова и Метохије). Представници Студентског парламента ФМН нагласили су да је ово само једна у низу хуманитарних акција планираних за наредни период.

  


39 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ


ОДРЖАН ДРУГИ МЕМОРИЈАЛ "ПРОФ. ДР МИРОСЛАВ МАЏАРАЦ''

Славећи 39 година постојања Факултет медицинских наука је 4. децембра 2016. одржао други спортски "Меморијал проф. др Мирослав Маџарац''. Факултет медицинских наука већ годинама прославља своје годишњице и манифестацијом Спортски дан током које се студенти овог факултета такмиче колегама са других факултета. Од прошле године ова манифестација носи име "Меморијал проф. др Мирослав Маџарац'' по чувеном професору Факултета медицинских наука и спортском раднику.

Гости такмичења ове године били су студенти Медицинског факултета у Београду, а такмичења су одржана у сали Друге крагујевачке гимназије. Медицинари из Крагујевца и Београда такмичили су се у футсалу, одбојци, стоном тенису и шаху са прилично изједначеним резултатима у укупном скору, а све у врло пријатељској и свечарској атмосфери. Након такмичења, целодневно дружење је наравно завршено коктелом у ресторану Факултета медицинских наука.

Проф. др Мирослав Маџарац рођен је 1946. године у Крагујевцу и цео свој живот посветио је физичкој култури, васпитању младих и унапређењу спорта у Србији. За више од 30 година наставног и спортског рада на Факултету медицинских наука, од спорта је направио важан сегмент живота факултета и кроз Факултетско спортско друштво "Медицинар'' студентима омогућио натпросечне услове за бављење спортом. Обављајући током деценија више важних друштвено-спортских функција предано је радио на бољој организацији спорта у Србији, због чега је добио и "Мајску награду'' СОФК-е 1990. године. Проф. Маџарац преминуо је крајем децембра 2014. године у Крагујевцу.

Резултати такмичења:
Футсал (м): ФМН Крагујевац – Медицински факултет Београд 6:1
Одбојка (ж): ФМН Крагујевац – Медицински факултет Београд 0:2
Одбојка (м): ФМН Крагујевац – Медицински факултет Београд 1:1
Шах (мж): ФМН Крагујевац – Медицински факултет Београд 2:2

Стони тенис (м):
1) Дени Ардељан МФБГ
2) Милош Мировић ФМН, Јанко Петровић ФМН

  
  


39 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ


ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "СПОРТСКА МЕДИЦИНА''

У наставку ревије радова "Публиковали смо'' 2. децембра у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу одржана је промоција књиге "Спортска медицина''. У питању је уџбеник групе аутора и уредника проф. др Владимира Јаковљевића и доц. др Ненада Дикића у издању Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и Факултета за физичку културу и менаџмент у спорту Универзитета Сингидунум.

На промоцији је истакнуто да чињеница да је Србија земља спорта захтева да поред добрих спортиста постоји велики број добрих тренера, али и лекара, који треба да знају све о спорту, али истовремено и о спортскомедицинском тестирању, болестима срца, допингу, превенцији спортских повреда и напослетку - спортској психологији. У ситуацији када је стручна литература из ове области у Србији више него оскудна на овој књизи радило је 30 аутора који су ослањајући се са поштовањем на издања и знања претходних генерација стручњака направили нов и савремен уџбеник. На њему су поред кадрова факултета издавача радили и стручњаци са Медицинског и Фармацеутског факултета у Београду као и са Војномедицинске академије.

Уредници књиге, проф. др Владимир Јаковљевић и доц. др Ненад Дикић изразили су задовољство због довршетка великог и значајног посла, а поред осталог и због куриозитета да је једно овакво штиво коначно добило српско и ћирилично издање.



  


39 ГОДИНА
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

РЕВИЈА РАДОВА "ПУБЛИКОВАЛИ СМО''

Настављајући прославу 39 година постојања Факултет медицинских наука је 2. децембра 2016. имао још два битна догађаја - ревију радова "Публиковали смо'' и промоцију књиге "Спортска медицина'' који су одржани у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу пред знатним бројем наставника и сарадника ФМН и гостију.

Ревија радова "Публиковали смо'' традиционални је годишњи преглед научних активности предавача и целокупне научне заједнице Факултета медицинских наука, сума објављених радова, њиховог квалитета и рангирања по међународним стандардима. Представљајући резултате ФМН за ову годину продекан проф. др Владимир Јаковљевић изнео је егзактне податке о учинку и пружио дубљу анализу. Број објављених радова на SCI листи за 2016. годину је 142, што је близу просека претходних година, али је зато укупан IF (impact factor) 484,901 више него дупло већи него претходне године. Између осталог за то су посебно истакнуте заслуге проф. др Михајла Јаковљевића који је као један од водећих аутора објавио више радова у престижном часопису "Лансет'' (The Lancet).

До краја ревије као позитивно је констатовано и да је преполовљен број наставника и сарадника који нису доприносили публикацијски током претходне године, истакнуте су катедре које имају најбољи учинак, оне које имају константан допринос и поменути бројни могући начини да се учинак суштински, а не само статистички унапреди.

  

Презентацију радова "Публиковали смо'' погледајте овде


39 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ


ПРОМОВИСАНИ НОВИ ДИПЛОМЦИ
ФАРМАЦИЈЕ И СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

Свечана промоција нових дипломаца и најбољих студената Интегрисаних академских студија фармације и Основних струковних студија одржана је на Факултету медицинских наука 2. децембра 2016. Свечаност која је један од најважнијих догађаја у животу сваког факултета одржана је у амфитеатру "Проф. др Милосав Костић''.

На самом почетку присутне је поздравио проф. др Владимир Јаковљевић, продекан за наставу на ИАС Фармације, након чега су представљена 84 нова магистра фармације. Уследило је полагање Заклетве фармацеута коју је колегама прочитала најбољи дипломац Марија Ђуровић док су они понављали за њом. Након тога награђени су најбољи студенти овог студијског програма по годинама.

Списак студената са највећом просечном оценом студијa и најбољих дипломаца на интегрисаним академским студијама фармације погледајте овде

Присутне је затим поздравила проф. др Марина Петровић, продекан за наставу на Основним струковним студијама након чега су прочитана имена 32 нова струковна физиотерапета и 41 нове струковне медицинске сестре и техничара. После тога награђени су најбољи и на овом студијском програму.

Целокупан програм музиком су украсили уметници Вања Марковић и Милица Лоренс изводећи на виолини и клавиру пробрану класичну и филмску музику и танго. Церемонија је је завршена уобичајеним сликањем дипломаца и најбољих студената са деканом и продеканима након чега је свечарски дан заокружен дружењем на коктелу у ресторану факултета.

Списак студената са највећом просечном оценом студијa и најбољих дипломаца на основним струковним студијама погледајте овде



  


39 ГОДИНА
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА РАДОВА ВЕРИЦЕ РАКИТЕ

У Галерији Факултета медицинских наука у Крагујевцу 1. децембра 2016. године отворена је изложба слика, дубореза и иконописа Верице Раките под називом "Сновиђење''. Овом изложбом Факултет медицинских наука почео је прославу 39 година постојања.

Верица Ракита рођена је 1960. године у Краљеву, а од раног детињства живи и ради у Крагујевцу. Дуборезом се бави петнаестак година, а иконопис је учила у школи Богословије „Свети Јован Златоусти“. У свет сликарства (уље на платну и акварел) ушла је пре неколико година. Имала је две самосталне изложбе и мноштво колективних, где је награђивана за своје радове. Њени радови налазе се у многим домовима како у Србији тако и широм света. Отварање је обележила одлична посећеност, са делом Верице Раките публику је ближе упознала историчар уметности Александра Столић, а након саме уметнице публику је испред Факултета медицинских наука поздравио продекан, проф. др Владимир Јаковљевић који је истакао значај уметности, културе и духовности за овај факултет и друштво у целини. Након тога посетиоци су живо коментарисали изложене радове међу собом али и са самом уметницом. Изложба Верице Раките остаје у Галерији Факултета медицинских наука у наредном периоду.

  

Каталог узложбе у pdf формату погледајте овде


39 ГОДИНА
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

СНОВИЂЕЊЕ
Изложба слика, дубореза и иконописа Верице Раките
1. 12. 2016. у 18. 00. часова

Експериментишући техникама, и остављајући значајан траг у дуборезачкој уметности, госпођа Верица Ракита одлучује да свој талетан опроба и у техници уља на платну, као и у техници акварела. Изучавајући ведуте и мртву природу, Верица материјални аспект ствари представља више натуралистички. За њен ликовни приступ се може рећи да је врсна синтеза форми и садржине конципирана у специфичан опус. Веричина ликовна дикција се може окарактерисати као нивелација хладног и топлог, чиме се постиже нека врста нове ликовне поетике, у комбинацији са Веричином жељом да иза ње остане квалитетан уметнички траг.
Сликајући по моделу, она истражује чистоту боје, разматра и разлаже на платну сегменте реалне атмосфере, којом опет на неки начин ствара мали свет лирске интерпретације света. Њен сликарски приступ осликава начело пикторалне поетике натурализна, који не оптерећује посматрача, и не почива ни на каквој филозофској конотацији. Враћање исконском, задржавање на чистој ликовности, основни су канони по којима уметница ствара. Пејзажи без људи, шумарци, језеро или река, као и бескрајно небо, израњају са платна. Једно сликарство потпуно ослобођено великих и обавезујућих идеала, као почетак рада старих мајстора. За овакав идеал чистог сликарства какав су Веричини пејзажи, као и мртве природе, није од одлучујућег значаја присуство одређеног предметног мотива, који би могао ометати ову пиктуралну логику слике. Веричин натуралистички приступ није у потпуности остварен, што њен опус чини још занимљивијим, јер она на тај начин комбинује артифицијелност сликаног исказа и емотивни набој. Верица на овај начин, својим крајолицима и мртвом природом, супериорно брани свој предлог једног ескапизма. Њено задовољство сликања огледа се и у постизању снажног и сировог емотивног набоја, који јој представља уједно и једини и највећи мотив. Идеализовани крајлоци мира, указују на хармонију ухваћеног тренутка, и стоје као путокази данашњим генерацијама, усред свеопштег хаотичног функционисања.
Са друге стране, организација дубореза, којом се Верица такође бави, подсећа на добро уравнотежене арабеске, које обилују симболизмом и сакралношћу. Као добар познавалац иконописа и верске симболике, њена дуборезба се одликује узвишеношћу, и идеализацијом прочеља раја и сакралне топографије. Симболика њених дубореза подразумева формирање репрезентативне конструкције, која би својом монументалношћу и својим сјајем, требало да нагласи олтари нишу за иконе, као најсветији простор у црквама или у домовима. Ова талентована уметница својим широким дијапазоном радова достиже један виши ниво истраживања и бележења тренутака, којим доказује да врсан уметнички израз не зависи само од друштвених и идеолошких околности, већ умногоме и од личног развоја и интересовања.

МА историје уметности
Александра Столић


Каталог узложбе у pdf формату погледајте овде


39 ГОДИНА
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

 

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 9. децембра традиционално прославља своју Крсну славу Светог Алимпија Столпника и Дан факултета вишедневним свечаностима заокружујући 39 година постојања.

Позивамо Вас да нам се у прослави придружите и тако нам улепшате дане славља.



  Домаћин Славе
Проф. др Марко Фолић
Декан
Проф. др Предраг Чановић

ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ


  Четвртак 1. 12. 2016.

18. 00    Галерија Факултета медицинских наука
              Отварање изложбе слика и дубореза Верице Раките

  Петак 02. 12. 2016.

12. 00    Амфитеатар Проф. др Милосав Костић
              Промоција дипломаца и најбољих студената
              (ИАС фармације, Основне струковне студије)
              Коктел

15. 00    Свечана сала Ректората
              Ревија радова Публиковали смо
              Промоција књиге Спортска медицина групе аутора
              - уредници проф. др Владимир Јаковљевић и др Ненад Дикић


  Недеља 04. 12. 2016.

12. 00    Сала Друге крагујевачке гимназије
              Спортски дан - Меморијал проф. др Мирослав Маџарац
              Ресторан Факултета медицинских наука
              Коктел

  Петак 09. 12. 2016.

17. 00    Факултет медицинских наука
              РЕЗАЊЕ СЛАВСКОГ КОЛАЧА
              СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА
              Ресторан Факултета медицинских наука
              Коктел

  Недеља 11. 12. 2016.

10. 00    Двориште Ректората
              Традиционално сађење дрвећа нове генерације
              дипломираних доктора стоматологије

12. 00    Амфитеатар Проф. др Милосав Костић
              Промоција дипломаца и најбољих студената
              (ИАС медицине 1 и ИАС стоматологије)
              Коктел

15. 00    Амфитеатар Проф. др Милосав Костић
              Промоција дипломаца и најбољих студената
              (ИАС медицине 2и специјалистичке студије )
              Коктел

1 дипломци медицине од А до М
2 дипломци медицине од Н до Ш


Програм прославе у pdf формату погледајте овде


РЕКОРДАН УЧИНАК У ДВЕ АКЦИЈЕ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

У другој новембарској акцији добровољног давања крви одржаној на Факултету медицинских наука 30. новембра 2016. сакупљено је 39 јединица крви док је 13 давалаца одбијено из медицинских разлога. У обе акције укупно је сакупљено 80 јединица крви што је никад већи број, а ако се имају у виду и они који су у обе акције одбијени из медицинских разлога, акцији се одазвало преко 100 људи.

Ово је био први пут да је организована друга акција након што је у редовној јесењој акцији одржаној 16. новембра одзив био толики да је одмах заказана још једна. И друга акција је према обичају одржана у Кабинету за ургентну медицину, а поред константог прилива студената целим током догађаја, акцији су се одазвали и поједини запослени са Факултета. Све честитке учесницима на до сада јединственом учинку.

  


ПРЕДАВАЊА НА МЕДИЦИНСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ У КРАЈОВИ

Користећи дан паузе од наставних обавеза, двојица наставника Факултета медицинских наука са Катедре физиологију, Проф. др Владимир Јаковљевић и Доц. др Владимир Живковић су 11. 11. 2016, године, на позив студенстке организације Медицинског универзитета у Крајови, Румунија, одржали предавања на међународном студентском конгресу, који је организовала тамошња студентска организација за научно истраживачки рад. Председник те организације је, иначе, колега Ionele Clauidiu, студент 4. године Медицинског факултета Универзитета у Крајови, који је пре три године био на летњој пракси управо у Лабораторији за кардиоваскуларну физиологију нашег Факултета.

Проф. Јаковљевића и Доц. Живковића је примио и продекан Медицинског факултета, Проф. др Adrian Balseanu, физиолог, који им је показао сав потенцијал који ова институција има. Оно што су наши наставници видели је било заиста импресивно, јер овај универзитет има потпуно нову зграду у којој се налазе лабораторије са најсавременијом опремом. У току посете су започети разговори о будућој сарадњи наших институција, која ће, надамо се, уследити убрзо.

У раним послеподневним сатима Проф. Јаковљевић и Доц. Живковић су одржали своја предавања пред скоро пуним амфитеатром Медицинског факултета овог Медицинског универзитета, које је било пропраћено и веома живом дискусијом са младим колегама.

  
  
  


15. КОНГРЕС СТОМАТОЛОГА СРБИЈЕ СА МЕЂУНАРОДНИМ УЧЕШЋЕМ

Наставници и сарадници Факултета медицинских наука, Универзитета у Крагујевцу учествовали су на 15. Конгресу стоматолога Србије са међународним учешћем, одржаном од 17. до 19. новембра 2016. године у београдском Сава Центру .

Програм Конгреса садржао је низ стручних предавања на тему “Савремена стремљења у стоматологији“.

Проф. др Татјана Кањевац учествовала је и као председавајући за оралне презентације стручних и научних радова.

Сарадници у настави са Интегрисаних академских студија стоматологије, др Миона Секулић и др Милош Папић, са проф. др Александром Лукић, доц. др. Милицом Поповић активно су учествовали на Конгресу извођењем оралних презентација научних радова, поред осталих колега који су допринели афирмацији наше установе.



ОДРЖАНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ, ЗАКАЗАНА ЈОШ ЈЕДНА

Редовна јесења акција добровољног давања крви одржана је на Факултету медицинских наука 16. новембра 2016, а због великог интересовања одмах је заказана још једна за 30. новембар.

Акција је традиционално одржана у Кабинету за ургентну медицину и одзив је био толики да Служба за трансфузију крви КЦ Крагујевац није могла у једном дану да обради толики број јединица крви, па је тако захваљујућу хуманости и ентузијазму студената ФМН одмах заказана још једна акција. Овога пута 41 особа је дала крв, њих 17 одбијено је из медицинских разлога, а неколико њих послато је и директно у Службу за трансфузију да истог дана тамо дају крв, такође наравно као студенти Факултета медицинских наука. Међутим број оних који нису дошли у прилику да дају крв из поменутих разлога био је толики да је управо то "заказало'' нову акцију.

Она ће бити одржана 30. новембра у 10 сати, наравно у Кабинету за ургентну медицину, дакле исто среда, исто место и исто време – за две недеље. Овакав исход акције веома је обрадовао организаторе – Црвени крст Крагујевца, Службу за трансфузију крви КЦ Крагујевац и наравно сам Факултет медицинских наука, те они од срца захваљују свима који су се одазвали акцији и заказују ново дружење у племениту сврху за поменути 30. новембар.

  


ТРАДИЦИОНАЛНА ПОСЕТА САЈМУ КЊИГА

Лепу праксу да своје студенте и запослене организовано води на београдски Сајам књига Факултет медицинских наука наставио је и ове године, а посета се одиграла 29. октобра 2016, према традицији, претпоследњег дана Сајма. Поново је аутобус на спрат био потребан да повезе све заинтересоване са ФМН, а пут је почео рано ујутру да би се стигло на време за отварање Сајма.

Београдски Сајам књига, по многима најзначајнија културна манифестација у региону, својим 61. издањем, од 23. до 30. октобра, испунио је очекивања и надмашио претходне године. Пошто је повратак експедиције са Факултета медицинских наука био заказан за ране вечерње сате, било је довољно времена и за искоришћавање садржаја Сајма и за уживање у лепом дану у Београду. План је испуњен, па се делегација вратила у Крагујевац на крају још једне традиционалне мини-турнеје мотивисане културом.

  


ФМН НА САЈМУ ОБРАЗОВАЊА "ЗВОНЦЕ 2016''

На Београдском сајму је 26. октобра 2016. године отворен девети по реду Сајам образовања и наставних средстава "Звонце''. Факултет медицинских наука представио се на њему у оквиру штанда Универзитета у Крагујевцу на коме се презентују и остали факултети Крагујевачког универзитета. Овај сајам је одлична прилика за представљање сопствених наставних програма, одлика, компаративних предности у односу на друге високошколске установе, сопствене издавачке делатности, уџбеника итд.

Сајам образовања "Звонце'' традиционално се одржава у оквиру београдског Сајма књига и завршава се заједно са њим (овога пута 30. октобра), а слоган овогодишње манифестације је "Образована Србија - успешна Србија''.



ПРИСТУПНО ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. SURESH C. TYAGI-А
6. 10. 2016. године, Плава сала Деканата

У Плавој сали Факултета медицинских наука 6. октобра 2016. године приступно предавање одржао је проф. др Суреш Ц. Тјаги са Медицинског факултета Универзитета у Луивилу, САД.

Проф. др Суреш Ц. Тјаги (Suresh C. Tyagi) рођен је 1955. године, дипломирао је хемију на Универзитету у Мируту у Индији, а докторирао из области биофизике на такође индијском Универзитету у Алиграху. Постдипломске студије из бионеорганске хемије завршио је на Универзитету у Корку у Републици Ирској, а постдокторске на Државном универзитету Стони Брук у Њујорку. Предавао је на Мисури универзитету у граду Колумбији (Мисури, САД) и Универзитету Мисисипи у Џексону (Мисисипи, САД). Од 2003. године предаје на Медицинском факултету Универзитета у Луивилу (Кентаки, САД).

Професора Тјагија је пред знатним бројем наставника и сарадника ФМН представио и најавио продекан, проф. др Владимир Јаковљевић. Предавањем под називом "Mechanism of Cardiovascular Remodeling'' проф. др Суреш Ц. Тјаги постао је визитинг професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

  


ЗА СРЕЋНИЈЕ ДЕТИЊСТВО - ХУМАНИТАРНО - РЕКРЕАТИВНА АКЦИЈА

У недељу 02. 10. 2016. године одржана је хуманитарно - рекреативна акција "За срећније детињство".

Поред хуманитарног аспекта, ова акција има и важан здравствено-васпитни карактер, као и циљ, промоцију здравог начина живота.

Сарадници у настави, фацилитатори, бивши и садашњи студенти ИАСС су деци прегледали зубе, показивали правилну технику прања зуба, едуковали их о оралном здрављу и делили промотивни материјал.

  
  
     


ПОЧЕЛА НАСТАВА НА ДОКТОРСКИМ СТУДИЈАМА

Студенти нове генерације Докторских академских студија Факултета медицинских наука добили су своје индексе и настава им је почела 1. октобра 2016. године. На првом сусрету у амфитеатру "Проф. др Милосав Костић'' њих је поздравио декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић који им је указао на оно што их чека у новој фази њиховог научног развитка.

Будуће докторе наука затим је поздравио и проф. др Небојша Арсенијевић, ректор Универзитета у Крагујевцу који је потом одржао и прво предавање „Наука: дефиниција, елементи, историја, класификација“ из предмета Истраживања у биомедицинским наукама. Факултет медицинских наука посебно је поносан на своје Докторске академске студије како због престижа стварања нових научних кадрова и самог развоја науке, тако и због чињенице да је први факултет у Србији који је успоставио докторске академске студије у области медицине.

 

  


ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА
ЧЕТРДЕСЕТА ГЕНЕРАЦИЈА СТУДЕНАТА

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 12. септембра 2016. године почела је нова школска 2016/2017. година чиме је студирање започела 40. јубиларна генерација студената овог факултета. Настава је кренула пуним капацитетом од првог дана, а индекси се свечано додељују студентима свих студијских програма из дана у дан.

У понедељак 12. септембра студенте прве године Интегрисаних академских студија фармације поздравили су њихови предавачи на челу са проф. др Владимиром Јаковљевићем, продеканом овог студијског програма. Следећег дана индексе су свечано добили бруцоши ИАС медицине које су поздравили декан ФМН, проф. др Предраг Чановић и продекан овог студијског програма, доц. др Иван Јовановић. Студентима оба студијска програма скренута је пажња на озбиљност и специфичности студирања на ФМН,  а подељени су им и одштампани семестрални водичи.

На ИАС медицине уписано је 88 студената, на ИАС фармације 84, а на ИАС стоматологије 24, сви на школовање о трошку буџета. Студенти Основних струковних студија индексе ће добити у среду, а бруцоши ИАС стоматологије у четвртак.

 

 
     


ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА
ЧЕТРДЕСЕТА ГЕНЕРАЦИЈА СТУДЕНАТА

Свечана додела индекса студентима прве године Интегрисаних академских студија стоматологије одржана је у Зеленој сали Факултета медицинских наука 15. 09. 2016. године у 14:30 часова, у присуству Декана Факултета медицинских наука, проф. др Предрага Чановића, тутора и дела колектива за наставу студијског програма ИАСС, са продеканом проф. др Татјаном Кањевац.

  
  
  

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 12. септембра 2016. године почела је нова школска 2016/2017. година чиме је студирање започела 40. јубиларна генерација студената овог факултета. Настава је кренула пуним капацитетом од првог дана, а индекси се свечано додељују студентима свих студијских програма из дана у дан.

У понедељак 12. септембра студенте прве године Интегрисаних академских студија фармације поздравили су њихови предавачи на челу са проф. др Владимиром Јаковљевићем, продеканом овог студијског програма. Следећег дана индексе су свечано добили бруцоши ИАС медицине које су поздравили декан ФМН, проф. др Предраг Чановић и продекан овог студијског програма, доц. др Иван Јовановић. Студентима оба студијска програма скренута је пажња на озбиљност и специфичности студирања на ФМН,  а подељени су им и одштампани семестрални водичи.

На ИАС медицине уписано је 88 студената, на ИАС фармације 84, а на ИАС стоматологије 24, сви на школовање о трошку буџета. Студенти Основних струковних студија индексе ће добити у среду, а бруцоши ИАС стоматологије у четвртак.

 

 
     



ЛАЗАР ФИЛИПОВИЋ, СТУДЕНТ ФМН-А, ТРОСТРУКИ СТУДЕНТКИ ПРВАК ЕВРОПЕ

Студент основних струковних студија за физиотерапеуте, Лазар Филиповић, учествовао је на до сада највећим Европским универзитетским играма одржаним у Ријеци и Загребу, на којима је наступило око 5500 спортиста са 450 факултета из 41 државе. По први пут на Европским универзитетским играма организовано је и такмичење за параспортисте, где је наступао и Лазар, у конкуренцији 29 парапливача, подељених у своје категорије.

Лазар је за Факултет медицинских наука донео три златне медаље победивши у следећим дисциплинама: 50, 100 и 400 метара слободним стилом. Обзиром да су се сви парапливачи такмичили заједно, Лазар је са три освојена злата био најуспешнији пливач и у „апсолутној категорији“, а поставио је и нове државне рекорде у својим дисциплинама. Са три освојене медаље Лазар је био и један од најуспешнијих учесника Европских универзитетских игара.

Након доласка у Србију, Лазару и осталим освајачима медаља пријем је уприличио и министар спорта Вања Удовичић, који је исказао поштовање и велику захвалност српским студентима на постигнутом успеху.

 

 
     



ФМН ДОБИТНИК ПЛАКЕТЕ "ШИРОКО СРЦЕ''

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви, 14. јуна, Црвени крст Србије традиционално додељује признања појединцима и установама за допринос у области добровољног давања крви. На нивоу Крагујевца, за најбоље резултате у 2015. години у категорији факултета Факултет медицинских наука добио је признање „Широко срце“ и тако се нашао у добром друштву других установа из разних области и бројних појединаца који су крв давали и по 100, 200 и више пута. За град Крагујевац признања су уручена 14. јуна 2016, на сам Светски дан добровољних давалаца крви, на свечаности одржаној у Скупштинској сали Градске управе Крагујевац. Био је то још један сусрет старих пријатеља и сарадника на истом задатку – Црвеног крста Крагујевац, Службе за трансфузију крви КЦ Крагујевац, Скупштине града Крагујевца и бројних појединаца и установа у које спада и ФМН. Треба напоменути и да се град Крагујевац налази међу три овогодишња добитника признања "Најхуманији град'' које Црвени крст Србије додељује истим поводом за градове који су имали највећи број давалаца по глави становника.


ОДРЖАН САСТАНАК ВИСОКИХ ФАРМАЦЕУТСКИХ ШКОЛА НА ФМН

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 26. маја 2016. одржан је трећи по реду састанак представника Фармацеутског факултета Универзитета у Београду и одсека за фармацију свих осталих медицинских факултета у Србији. Главна тема састанка била је даљи рад на утврђивању минималних критеријума за обављање студентске стручне праксе, што је једна од полазних основа за даље међусобно усаглашавање програма који се баве образовањем магистара фармације у нашој земљи. Након конструктивне дискусије, текст документа је у потпуности усаглашен и договорено је његово потписивање до краја јуна у Новом Саду.

Иначе, на овај начин се остварује и један од главних циљева ERASMUS+ пројекта под називом "Reinforcement of the Framework for Experiential Education in Healthcare in Serbia", у коме Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу има значајно учешће.

 


 

Стручни састанак "Метини дани" одржаће се у Амфитеатру, 02. 06. 2016. године у 14. 00 часова.

Тематске јединице:

1. Фулминантни хепатитис са повољним исходом - приказ болесника: др Јагода Гавриловић, специјалиста инфектологије

2. Искуства са тропским болестима у последњих 40 година: Проф. др Милорад Павловић, специјалиста инфектологије и интерне медицине.


ОДРЖАНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 25. маја 2016. одржана је редовна мајска акција добровољног давања крви. Том приликом сакупљена је 31 јединица крви док је 13 давалаца одбијено из здравствених разлога, што су резултати који још једном потврђују приврженост хуманости на овом факултету.
Акција је одржана уобичајено у Кабинету за ургентну медицину у атмосфери добре воље и ентузијазма сталних организатора акције (Црвеног крста Крагујевца, Службе за трансфузију крви КЦ Крагујевац и Факултета медицинских наука) и свих давалаца који су се одазвали акцији, било да су добили "зелено светло'' за давање крви или им је овога пута препоручено да из здравствених разлога прескоче ово давање.
Приметно је да су се још једном у акцији истакли студенти млађих година, а међу добровољцима је било и запослених. Организатори акције изражавају велику захвалност свима који су се одазвали акцији уз наду да ће свест на ФМН увек остати оваква уз још боље резултате.

 


ТРИНАЕСТА НОЋ МУЗЕЈА 2016. ГОДИНЕ

Поводом четрдесет година Универзитета у Крагујевцу у Галерији факултета медицинских наука отворена је изложба слика и склуптура "Светлост здравоумља" КТ Центра "Стефан Немања" из Лапова.

 
 



Ликовни клуб ''Светлост'' Културно-туристичког центра ''Стефан Немања'' из Лапова основан је 2002. године у овој шумадијској варошици.
Окупља 30-ак сликара и скулптора (академских и самоуких). Оно по чему се разликују од других, јесте њихова оригиналност и прдузимљивост.
Почели су да сликају из љубави, без великих претензија и очекивања. Учесници су више самосталних и колективних изложби и сликарских колонија.
Свака слика и скулптура је прича за себе и неодољиво маме својом лепотом. Многа платна наших сликара налазе се у САД, Немачкој, Француској, Аустрији, Норвешкој.
Поједини сликари су више пута награђивани за своје изложене радове.

Списак уметника који су изложили своје радове:

1. Живота Денић, Лапово
2. Јовица Николић, Лапово
3. Ана Пантић, Брзан
4. Радомир Петковић, Лапово
5. Раде Павловић, Брзан
6. Мирослав Павловић, Лапово
7. Радомир Петровић, Лапово
8. Небојша Бугарчић, Лапово
9. Данијел Станојловић, Лапово
10. Тања Крстић, Ћуприја
11. Драгица Ђорђевић, Лапово
12. Зоран Милошевић, Лапово
13. Зоран Стојановић, Баточина
14. Ђорђе Маринковић, Пирот
15. Винко Димитријевић, Бабушница
16. Милованка Антић, Пирот
17. Валентина Николић Радивојев, Бабушница
18. Драган Којанић, Лапово
19. Дејан Живановић, Јагодина
20. Жељко Стојичевић, Костолац
21. Жика Илић Лозовички, Костолац
22. Гордана Марковић, Јагодина
23. Верица Ракита, Крагујевац
24. Мирко Русић, Крагујевац

Каталог изложбе погледајте овде




 

.

Каталог изложбе погледајте овде

 

PROFESSIONAL TRAINING IN THE FIELD OF TRANSLATIONAL MEDICINE

 

Dear Colleagues!
We are pleased to announce the Professional Training in the field of Translational Medicine for Early Career Researchers, provided by C-COMEND.
C-COMEND is a two-year European training project developed by the consortium of institutions from Germany, Sweden, Austria and Netherlands, and supported by the Erasmus+ programme 
We are sure that the idea of organizing Courses on Translational Medicine is of great importance, mainly for Young Scientists tending for best practices in research, education and innovations for further medicine development.
Detailed information is in the attached and available online at: http://www. eatris. eu/c-comend. html

Best Regards,
General Secretary of ORPHEUS
Oksana Sulaieva


НАГРАДЕ СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА
НАСТАВНИЦИМА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА



Награђени наставници ФМН:


- Награда СЛД за животно дело проф. др Љиљани Вучковић Декић


- Награда СЛД за научно-истраживачки рад проф. др Слободану Јанковићу

    


РЕЗУЛТАТИ 40. МЕДИЦИНИЈАДЕ
ДРУГО МЕСТО ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
У ГЕНЕРАЛНОМ ПЛАСМАНУ

40. Медицинијада одржана је 7-12. 5. 2016. на Копаонику. Студенти ФМН-а освојили су друго место у генералном пласману,

Коначни пласман факултета 
1. Медицински факултет Универзитета у Новом Саду45
2. Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу30
3. Медицински факултет Универзитета у Београду21
4. Медицински факултет Универзитета у Нишу9
5. Фармацеутски факултет Универзитета у Београду 5
6. Медицински факултет Универзитета у Приштини3
7. Ветеринарски факултет Универзитета у Београду1



РЕЗУЛТАТИ ПО СПОРТОВИМА

РУКОМЕТ (М)
1. Факултет медицинских наука
2. Медицина Ниш
3. Фармација Београд

РУКОМЕТ (Ж)
1. Факултет медицинских наука
2. Медицина Нови Сад
3. Фармација Београд

КОШАРКА (М)
1. Медицина Београд
2. Медицина Нови Сад
3. Факултет медицинских наука

КОШАРКА (Ж)
1. Медицина Нови Сад
2. Медицина Београд
3. Факултет медицинских наука

ОДБОЈКА (М)
1. Медицина Приштина
2. Медицина Нови Сад
3. Медицина Београд

ОДБОЈКА (Ж)
1. Факултет медицинских наука
2. Медицина Нови Сад
3. Фармација Београд

ФУТСАЛ (М)
1. Медицина Београд
2. Медицина Нови Сад
3. Факултет медицинских наука

ФУТСАЛ (Ж)
1. Медицина Нови Сад
2. Фармација Београд
3. Факултет медицинских наука

СТОНИ ТЕНИС (М)
1. Медицина Ниш
2. Медицина Нови Сад
3. Факултет медицинских наука

СТОНИ ТЕНИС (Ж)
1. Медицина Нови Сад
2. Медицина Београд
3. Медицина Ниш

ТЕНИС (М)
1. Медицина Нови Сад
2. Факултет медицинских наука
3. Медицина Београд

ТЕНИС (Ж)
1. Медицина Нови Сад
2. Медицина Београд
3. Факултет медицинских наука

СТРЕЉАШТВО (М)
1. Медицина Нови Сад
2. Факултет медицинских наука
3. Ветерина Београд

СТРЕЉАШТВО (Ж)
1. Факултет медицинских наука
2. Медицина Нови Сад
3. Медицина Београд

ПЛИВАЊЕ (М)
1. Медицина Нови Сад
2. Факултет медицинских наука
3. Медицина Београд

ПЛИВАЊЕ (Ж)
1. Медицина Нови Сад
2. Медицина Ниш
3. Факултет медицинских наука

КРОС (М)
1. Медицина Београд
2. Факултет медицинских наука
3. Медицина Нови Сад

КРОС (Ж)
1. Медицина Нови Сад
2. Медицина Београд
3. Факултет медицинских наука

ШАХ (МЖ)
1. Медицина Нови Сад
2. Факултет медицинских наука
3. Медицина Ниш


ФМН ОСВОЈИО КУП РЕКТОРА 2016.

Факултет медицинских наука победник је Купа ректора, традиционалног и најмасовнијег студентског спортског такмичења Универзитета у Крагујевцу. Куп ректора 2016. одржан је у Јагодини 10. априла 2016. године, а ФМН је заузео прво место више него убедљиво (са 27 бодова, другопласирани – 11). Шампиони су између осталих постали рукометаши, одбојкашице, кошаркашице, играчи футсала. . .

На Купу ректора 2016. учествовало је 11 факултета Универзитета у Крагујевцу, укупно 119 екипа, и то 49 екипа у женској конкуренцији и 70 екипа у мушкој конкуренцији. Овом победом Факултет медицинских наука се након пет година вратио такмичењима са другим факултетима матичног универзитета, а куриозитети овог успеха нпр. су да је ФМН сам освојио 27 поена, док су сви остали факултети чије је седиште у Крагујевцу (Економски, Правни, ПМФ, ФИН) освојили укупно 28, а факултети из Чачка, Јагодине, Краљева и Ужица укупно 23 поена.

 
 



ГЕНЕРАЛНИ ПЛАСМАН

1. Факултет медицинских наука 27
2. Факултет инжењерских наука 11
3. Економски факултет 10



ПЛАСМАН ФМН ПО СПОРТОВИМА

Рукомет (м) 1. место
Рукомет (ж) 3. место

Футсал (м) 1. место

Одбојка (м) 2. место
Одбојка (ж) 1. место

Кошарка (ж) 1. место
Кошарка (м) – без пласмана (изгубили у четвртфиналу од победника турнира у кошарци)

Стрељаштво (м) 1. место
Стрељаштво (ж) 1. место

Шах (м) 2. место
Шах (ж) 1. место

Стони тенис (м) 3. место
Стони тенис (ж) – без пласмана (изгубили у четвртфиналу од победника турнира у стоном тенису)


ОДРЖАН МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ФМН

ReFEEHS симпозијум „Актуелна пракса и изазови у образовању здравствених радника” одржан је 1. априла 2016. у згради Ректората Универзитета у Крагујевцу. Овај међународни скуп у организацији Факултета медицинских наука у Крагујевцу и ReFEEHS програма окупио је угледне предаваче из Србије, Португала, Републике Ирске, Мађарске и Бугарске.

Циљеви ReFEEHS пројекта односе се на модернизацију наставног програма за здравствене науке и побољшање професионалних способности дипломираних здравствених радника кроз савремено искуствено образовање. Део програма су и увођење интерпрофесионалног образовања и унапређење наставничких компетенција. ReFEEHS симпозијум „Актуелна пракса и изазови у образовању здравствених радника” прва је прекретница активности ReFEEHS пројекта и од кључног је значаја за наредне кораке. Уз активну сарадњу са колегама из Европске уније који поседују богато искуство које радо преносе колегама из Србије, биће омогућена примена савремене праксе у образовању здравствених радника. Универзитет у Крагујевцу као домаћин и један од партнера у пројекту тежи да прихвати, усаврши и примени савремени систем образовања здравствених радника у циљу стицања знања и вештина које би биле на истом нивоу као и у другим савременим универзитетима у Европи и свету.

Отварајући симпозијум присутне су поздравили проф. др Владимир Јаковљевић продекан Факултета медицинских наука и копредседавајући организационог и програмског одбора симпозијума, проф. др Предраг Чановић декан ФМН и проф. др Љиљана Тасић копредседавајући програмског одбора симпозијума и координатор Erasmus+ ReFEEHS пројекта. У првом дану овог дводневног скупа одржана су предавања у згради Ректората Универзитета у Крагујевцу док је други дан био резервисан за састанке ReFEEHS радних група и Конзорцијума у згради Факултета медицинских наука.

 
 


ПРЕДСТАВНИК АМБАСАДЕ НР КИНЕ У ПОСЕТИ ФМН

Универзитет у Крагујевцу и Факултет медицинских наука 25. марта 2016. године посетио је др Чен Јонгнинг први секретар за науку и технологију амбасаде Народне Републике Кине у Србији. Том приликом др Јонгнинг упознао се са капацитетима Универзитета и Факултета, а главна тема разговора били су научна сарадња и могући заједнички научноистраживачки пројекти Факултета медицинских наука и научних институција из Кине.

Господина секретара примили су ректор Универзитета у Крагујевцу, проф, др Небојша Арсенијевић и декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић, а састанку је присуствовао и Никола Танић помоћник министра за науку у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.


ФМН НА САЈМУ ОБРАЗОВАЊА У БЕОГРАДУ

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу представио се на 13. по реду Сајму образовања EDUfair у Београду који је одржан 11. и 12. марта 2016. у хотелу Краун Плаза. Универзитет у Крагујевцу обезбедио је за своје факултете један од централних штандова што је за све њих била одлична прилика за представљање на можда најутицајнијој манифестацији овог типа у земљи. На самом штанду ФМН је имао одличну позицију и видљивост, а факултет су представљали студенти интегрисаних академских студија који су са собом донели младост и ентузијазам, а захваљујући свом искуству и знању имали су и одговоре на бројна питања заинтересованих. Интересовање за Факултет медицинских наука било је приметно и немало, а интересантно је било запазити да је долазило из свих крајева земље. Посебност овог наступа на Сајму била је и добра атмосфера и солидарност између представника факултета Крагујевачког универзитета као и наравно представника самог Универзитета који су били организатори и домаћини овог наступа.

Сајам образовања EDUfair 2016. под слоганом "Шта уписујеш?'' просечно посети око 5000 средњошколаца из Србије и региона, а на њему се ове године представило преко 80 факултета из Србије и иностранства, како државних тако и приватних.

    


ФМН НА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У ПРВОЈ ГИМНАЗИЈИ

У Првој крагујевачкој гимназији 26. фебруара 2016. године одржан је четврти по реду Фестивал науке на коме је још једном учествовао и Факултет медицинских наука. Манифестација широког и популарног захвата тема и публике првенствено има за циљ приближавање науке младима свих узраста и одраслима, као и упознавање ученика са њиховим могућим школама и факултетима у будућности. Бројне образовне установе презентовале су свој рад том приликом кроз научно популарне видове, предавања и експерименте.

Тако је и Факултет медицинских наука конципирао своје представљање пратећи дух манифестације, па су млади свих узраста, од предшколаца до средњошколаца раширених очију гледали експерименте, раније забележене у лабораторијама ФМН или озбиљно проматрали како се њима и њиховим другарима мери крвни притисак. Млади сарадници у настави и студенти ФМН стрпљиво су објашњавали ток приказаних експеримената и одговарали на питања младих и одраслих, уз неизбежне опште медицинске и фармацеутске савете и исцрпне и саветодавне одговоре средњошколцима које већ хвата грозница долазећег пријемног испита.
Манифестација под сада већ традиционалним слоганом, "Да(ј)те се на знање" тако је још једном је оправдала своје постојање и учврстила партнерство две елементарне образовне установе Крагујевца.

    


ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ЦЕНТРЕ ИЗВРСНОСТИ И НОВУ ЗГРАДУ
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Дуго чекани дан полагања камена темељца за Центре изврсности и нову зграду Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу догодио се 25. јануара 2016. године. На званичној локацији, између Ректората Универзитета у Крагујевцу и Клинике за пулмологију КЦ Крагујевац (чувено "Грудно одељење'') окупио се велики број грађана као и широка академска и стручна заједница Универзитета у Крагујевцу, града Крагујевца и целе Србије. Бројне високе званичнике предводили су председник Републике Србије, Томислав Николић, Епископ шумадијски господин Јован, ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Небојша Арсенијевић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, а ту је наравно био и проф. др Миодраг Стојковић, један од кључних носилаца овог пројекта, светски признати генетичар и редовни професор Факултета медицинских наука.

Камен темељац свечано су положили председник Србије, Томислав Николић и ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Небојша Арсенијевић са докторантима Крагујевачког универзитета и то симболично, са временском капсулом-споменицом са записом за будућа времена. Самом полагању камена темељца претходила је молитва и чин освештавања које је извршио Епископ шумадијски господин Јован са свештенством Шумадијске епархије.

Председник Србије Томислав Николић у свом обраћању рекао је да ће Центри изврсности сачувати најлепше и најбитније карактеристике српског народа са српским генетским кодом и материјалом. Изградњом Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу, и у оквиру њега изграђеним и опремљеним Центром за истраживања на матичним ћелијама и Банке за матичне ћелије, Република Србија по први пут ствара услове чувања, коришћења и истраживања матичних ћелија својих грађана на својој територији са својим кадровима у установи чији је оснивач. То представља стратешки искорак у очувању националног интереса, не само у развоју науке већ и у очувању генома сопствене нације. У оквиру овог капиталног националног пројекта биће реализована и нова зграда Факултета медицинских наука у Крагујевцу чији научни кадрови су и носиоци целокупне идеје овог подухвата.

    
    
    

Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.