Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 


Архива вести 2010. године


ПОСЕТА МИНИСТРА ЗА НАУКУ И ПОДПРЕДСЕНИКА ВЛАДЕ СРБИЈЕ
БОЖИДАРА ЂЕЛИЋА

          

У оквиру радне посете Универзитету у Крагујевцу, министар за науку и технолошки развој и подпредседник Владе Републике Србије, Божидар Ђелић, у среду, 15. децембра 2010. године, посетио је Медицински факултет.

Проф др Небојша Арсенијевић, декан упознао је министра са досадашњим научно-истраживачким достигнућима али и плановима у наредном периоду.

Министар Божидар Ђелић потврдио је пуну подршку Министарства за науку и технолошки развој у отварању Института за биологију матичних ћелија као и подршку у развоју научно-истраживачког рада факултета.


 

 


ШЕСТО КОЛО УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ЛИГЕ


Шесто, последње коло лигашког такмичења у малом фудбалу је одиграно у сали   Друге крагујевачке гимназије у суботу 11.12.2010. године са почетком у 20.00.
Екипа Медицинског факултета се састала са екипом Машинског факултета у утакмици која је одлучивала о четвртом учеснику завршног турнира у фудбалу.
Медицински факултет је имао вођство све до саме завршнице, али по ко зна који пут, није успео да приведе утакмицу крају и освоји нова три бода.
У веома отвореној и беспоштедној борби, у утакмици се могло уживати. Малтене се играло без одбрана и на гол више. Утакмица је завршена без победника, а ово је и најреалнији резултат, јер су обе екипе пропустиле по неколико шанси.

У полуфиналу ће се састати екипе 1-4 и 2-3:

(1-4) Економски факултет - Медицински факултет,

(2-3) Машински факултет - П М Ф.


ПРВО КОЛО УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ЛИГЕ У РУКОМЕТУ ЗА ДЕВОЈКЕ


У недељу, 12.12.2010. године, одиграно је прво коло Универзитетске лиге за рукометашице. Обзиром да се екипа Правног факултета није појавила, Медицински факултет је добио утакмицу службеним резултатом, 10:0.
Осим Медицинског и Правног факултета, за универзитетско такмичење у рукомету пријављено је још 5 екипа: Филум, ПМФ, Економски факултет, Машински факултет из Крагујевца и Машински факултет из Краљева.
У следећем колу Медицински факултет је слободан, а потом следи дерби Универзитетске лиге у рукомету за девојке - Медицински факултет : Економски факултет.


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2010.
ЧЕТВРТАК, 9. ДЕЦЕМБАР 2010.

СЛАВА
СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

 

Дан Св. Алимпија Столпника, заштитника Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу, и ове године уз присуство великог броја пријатеља факултета, обележен је свечаним чином резања славског колача у холу деканата. Резање славског колача обавио је Његово преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован,  уз присуство високог свештенства Епархије шумадијске. Уз пригодне речи честитке поводом факултетске Славе, Епископ Јован је студентима и запосленима пожелео божанску мудрост у обављању свете дужности у учењу медицинској науци.

Домаћин славе, Миливоје Арсић, поздравио је присутне, а затим према традицији предао део славског колача наредном домаћину факултетске славе, проф. др Владимиру Јаковљевићу.

Након помена у част Св. Алимпија Столпника, у амфитеатру „проф. др Милосав Костић“ одржана је свечана академија обележена једноставношћу и посвећена ономе што је 100% Србија.

Филм проф. Видана Папића представио је Медицински факултет као модеран српски факултет.

На крају, уз пригодну здравицу, госте је поздравио проф. др Небојша Арсенијевић, декан, пожелевши још већи успех у наредном периоду.


  

Видео презентацију Медицинског факултета можете погледати овде


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2010.

ЧЕСТИТКЕ ПОВОДОМ ДАНА ФАКУЛТЕТА

Поводом славе и Дана Вашег факултета, искрене честитке са жељом да Вас прати лична и пословна срећа.
Декан Фармацеутског факултета Нада Ковачевић

Поштовани декане, драге колеге, у име деканског колегијума свих наставника и сарадника Стоматолошког факултета у Београду и у своје лично име, искрено Вам честитам Дан медицинског факултета и желим Вам још пуно успеха у животу и раду. Ми на Стоматолошком факултету у Београду смо поносни на сарадњу и пријатељство наша два факултета.
Проф. др Драгослав Стаменковић, декан Стоматолошког факултета у Београду

Срећну славу и пуно успеха у животу и раду колегама и пријатељима са Медицинског факултета у Крагујевцу жели
Проф. др Дејан Марковић, продекан Стоматолошког факултета у Београду 

Поштовани,
Захваљујем на позиву да присуствујем и заједно са Вама прославим славу и 33 јубиларне године које означавају Вашу преданост и успех у раду факултета. Жао ми је што због унапред договорених обавеза нисам у могућности да присуствујем овом значајном догађају.
Сигурна сам да ће факултет у свим сегментима свога рада показати највећи квалитет као што је и чинио у претходне 33 године.
Срдачни поздрави,
Мр. пх спец. Татјана Шипетић, директор АЛИМС-а

Универзитет Сингидунум
Цењени колега Арсенијевићу, захваљујем се на позиву да будем Ваш гост на обележавању славе и дана Вашег факултета. У немогућности да присуствујем овој значајној свечаности користим ову прилику да Вам честитам значајан јубилеј Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу.
Много среће и успеха члановима Вашег колектива и студентима, жели Ваш проф. др Слободан Унковић

Поводом славе и дана Медицинског факултета примите моје искрене честитке са жељом да и даље са успјехом едукујете будуће љекаре и унапређујете медицинску науку неизмерно жалим што због неодложних обавеза нисам у могућности да лично присуствујем прослави овог значајног датума вашег факултета
директорка клиничког центра Црне Горе
прим др сци Оливера Миљановић

Медицинском факултету
Декану, проф. др Небојши Арсенијевићу,
Поштовани професоре,
Захвална сам на позиву да присуствујем прослави поводом обележавања славе Светог Алимпија Столпника и Дана Медицинског факултета у Крагујевцу.
Са жаљењем Вас обавештавам да због унапред преузетих службених обавеза нисам у могућности да прихватим Ваш позив на коме се најлепше захваљујем, али овом приликом користим прилику да
ЧЕСТИТАМ 33 ЈУБИЛАРНЕ ГОДИНЕ МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, КАО И СЛАВУ СВЕТОГ АЛИМПИЈА СТОЛПНИКА И ПОЖЕЛИМ ПУНО УСПЕХА У ДАЉЕМ РАДУ.
С поштовањем,
В.Ф. председника апелационог суда
Весна Петровић

Поштовани др. Арсенијевић, поводом обиљежавања дана медицинског факултета, честитамо вам на јубиларних 33 година постојања, као и на прослави славе факултета. Желимо вам много успеха убудуће уз жељу да се настави наша усјешна сарадња. Жао ми је што данас нисам у могућности да будем са вама због обавеза у црногорском парламенту.
Срдачан поздрав, др. сци мед Зоран Срзентић

Поштовани професоре Арсенијевићу, Ви и Ваш факултет својим радом и достигнућима чините част овом граду. Искрене чеситке поводом Дана и славе факултета.
Невенка Ђелић, уредник дописништва РТС у Крагујевцу


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2010.
УТОРАК, 7. ДЕЦЕМБАР 2010.

 

РЕВИЈА РАДОВА "ПУБЛИКОВАЛИ СМО"       

Развој Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу, отварање нових студијских програма, подмлађивање кадрова, велика улагања сопствених средстава у научно-истраживачки рад а посебно у интерне (јуниор) пројекте факултета, главни су предуслови што се из године у годину Медицински факултет у Крагујевцу може похвалити све већим бројем научних радова који су објављени на SCI листи.

У односу на 2005. годину у којој је било објављено 7 радова, у току 2010. године на SCI листи нашло се 119 научних радова, а овај број бележи раст од преко 50% у односу на 2009. годину.


Најважније научне радове (у часописима са највишим ИФ) ове године објавили су наставници и сарадници са катедри хумане генетике, имунологије, фармакологије и фармације.

Медицински факултет у Крагујевцу објавио је у току 2010. године и 10 уџбеника за наставу.

Планови наших научника су да се и у наредном периоду одржи овакав континуитет истраживања и публикација, али и да у што краћем периоду он буде и значајно премашен. 

Комплетну презентацију публикованих радова у 2010. години можете погледати овде

  


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2010.
ПОНЕДЕЉАК, 6. ДЕЦЕМБАР 2010.

СТУДЕНТСКИ КВИЗ

 

У оквиру прославе Дана факултета, у понедељак 6. децембра 2010. године, у Амфитетару „Др Милосав Костић“ са почетком у 20.00 часова, одржан је мини квиз студената нашег факултета.

Укупно је било пријављено шеснаест екипа које су бројале по четири члана , по избору самих учесника.

Квиз је организован као квиз опште информисаности, а питања су сврставана у игре: табла и скривени лик.

У полуфинале су се пласирале четири екипе и то:

- екипа број 4 у саставу : Далибор Петровић, Милош Филиповић, Душан Новчић, Душан Богојевић
- екипа број 8 у саставу : Ивица Јегарац, Предраг Тодић, Јован Вељковић, Милан Бошњовић
- екипа број 12 у саставу : Милош Пагадић, Јелена Шиљковић, Данијела Милорадовић, Александар Милошевић и
- екипа број 16 у саставу: Токалић Саша, Стевановић Мирослав, Радојичић Марко, Милићевић Урош.


Екипе 8 и 16 одмеравале су своје знање у финалу и у тој  неизвесној борби, крајње изједначених екипа, победу је однела екипа број 16 .

Победничка екипа је награђена са по 3.000 динара по учеснику, а поражена екипа у финалу је добила утешне награде.

Велику захвалност за помоћ при организацији квиза дугујемо бившим студентима: Немањи Јовичић, Марији Ђајић-Пљакић и Наташи Чанак.

  

Остале фотографије можете погледати у галерији слика овде

 


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2010.

ЧЕСТИТКЕ ПОВОДОМ ДАНА ФАКУЛТЕТА

Декану Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу и Колегијуму Медицинског факултета честитам Славу и Дан Факултета,
уз најискреније жеље да их и ове године обележите успешно, као што сте то чинили до сада.
С поштовањем,
генерални секретар Универзитета, Зорица Аврамовић

Проф. др Небојши Арсенијевићу, декану медицинског факултета у Крагујевцу
Господину Миливоју Арсићу, домаћину славе
Поштоване колеге,
Увек ми је задовољство кад могу својим колегама и сарадницима да честитам неки јубилеј.
Овог пута је то 33 године изузетно успешног рада Медицинског факултета у Крагујевцу.
Изузетно ми је жао што нисам у могућности због раније преузетих обавеза да будем са Вама али вам од срца честитам дан оснивања и желим вам срећну славу.
С топлим поздравима и поштовањем,
Председник СЛД-а Академик Радоје Чоловић

Поштовани коега,
Велика ми ја част, а било би ми и задовољство да присуствујем вашем слављу.
То мислим, пре свега, због тога што заиста имате шта да славите.
Напредак вашег факултета на свим пољима је очигледан и препознатљив.
Иако сам због службених обвеза спречен да дођем на ваше славље, желим да тако наставите са радом и напретком као и до сада
Све најбоље и срећна слава
проф Звонко Магић


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2010.
НЕДЕЉА, 5. ДЕЦЕМБАР 2010.

СВЕЧАНА ДОДЕЛА ДИПЛОМА

          

5. децембра 2010. године у Амфитеатру "Проф. др Милосав Костић" свечано су додељене дипломе и награде студентима Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу који су дипломирали током претходне године.

Том приликом диплому доктора медицине примило је 152 студента, диплому струковног физиотерапеута и струковне медицинске сестре 113 студента, диплому дипломираног фармацеута 11 студената.

Свечаност је заокружена доделом магистарских, специјалистичких и ужеспецијалистичких диплома.

Успешно завршене студије и успешно даље усавршавање пожелели су декан факултета проф. др Небојша Арсенијевић, проф. др Слободан Јанковић и проф. др Милорад Јевтић.

Обраћање студентима декана проф. др Небојше Арсенијевића можете погледати овде

 Приликом ове свечаности додељени су златници најбољим наставницима и сарадницима које су студенти изабрали као и најбољим дипломцима и најбољим студентима по годинама ан свим студијским програмима.


  


Остале фотографије можете погледати у галерији слика овде

 


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2010.
НЕДЕЉА, 5. ДЕЦЕМБАР 2010.

ПОХВАЛЕ НАСТАВНИЦИМА И САРАДНИЦИМА

ПОХВАЛЕ ЗА НАЈБОЉЕ НАСТАВНИКЕ И САРАДНИКЕ


Поводом дана и славе факултета додељене су похвале за најбоље наставнике и сараднике Медицинског факултете по избору студената:

Проф. др Небојши Арсенијевићу,
за најбољег наставника претклиничких предмета на интегрисаним академским студијама медицине

др Олгици Врндић,
за најбољег сарадника претклиничких предмета на интегрисаним академским студијама медицине

Доц. др Јанку Ђурићу,
за најбољег наставника клиничких предмета на интегрисаним академским студијама медицине

Асс. др Александри Димитријевић,
за најбољег сарадника клиничких предмета на интегрисаним академским студијама медицине

Проф. др Слободану Јанковићу,
за најбољег наставника на интегрисаним академским студијама фармације

Проф. др Дејану Баскићу,
за најбољег наставника на интегрисаним академским студијама фармације

Асс. др Срђану Стефановићу,
за најбољег сарадника на интегрисаним академским студијама фармације

Доц. др Предрагу Саздановићу,
за најбољег наставника на основним струковним студијама

Асс. др Милици Боровчанин,
за најбољег сарадника на основни струковним студијама


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2010.
НЕДЕЉА, 5. ДЕЦЕМБАР 2010.

 

СВЕЧАНА ДОДЕЛА ДИПЛОМА И НАГРАДА

СПИСАК НАГРАЂЕНИХ СТУДЕНАТА
НА ИНТЕГРИСАНИМ АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА МЕДИЦИНЕ У 2010. ГОДИНИ


II ГОДИНА III ГОДИНА
1. Илић Ирена 1. Опанчина Валентина
2. Грујић Урош 2. Јанићијевић Катарина
3. Нешић Миљана 3. Грујић Милош
IV ГОДИНА V ГОДИНА
1. Тодоровић Жељко 1. Јовановић Јован
2. Голубовић Јелена 2. Пузовић Андријана
3. Алексић Милош 3. Стојановић Бојана
4. Васић Марко  
VI ГОДИНА НАЈБОЉИ ДИПЛОМАЦ
1. Радуновић Милица Опанчина Валентина
2. Ћурчић Наташа  
3. Игњатовић Младен  


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2010.
НЕДЕЉА, 5. ДЕЦЕМБАР 2010.

СВЕЧАНА ДОДЕЛА ДИПЛОМА И НАГРАДА

СПИСАК НАГРАЂЕНИХ СТУДЕНАТА
НА ИНТЕГРИСАНИМ АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА ФАРМАЦИЈЕ У 2010. ГОДИНИ


II ГОДИНА III ГОДИНА
1. Ћировић Тијана 1. Павловић Небојша
2. Деспотовић Андреа  
3. Цанковић Марија  
3. Вранић Александра  
IV ГОДИНА V ГОДИНА
1. Вуловић Кристина 1. Миловановић Милица
2. Томовић Душан 2. Мијајловић Марина
3. Букоњић Андриана 3. Михајловић Катарина
НАЈБОЉИ ДИПЛОМАЦ  
Драгана Љубише Вучковић  


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2010.
НЕДЕЉА, 5. ДЕЦЕМБАР 2010.

СВЕЧАНА ДОДЕЛА ДИПЛОМА И НАГРАДА

СПИСАК НАГРАЂЕНИХ СТУДЕНАТА
НА ОСНОВНИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА У 2010. ГОДИНИ


СТРУКОВНИ ТЕРАПЕУТ СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА/ТЕХНИЧАР
II ГОДИНА II ГОДИНА
1. Биљана Стевановић 1. Невена Љубисављевић
2. Снежана Лазовић 2. Сузана Стефановић
3. Снежана Ђурић 3. Тања Стефановић
III ГОДИНА III ГОДИНА
1. Марија Столић 1. Данијела Ракић
2. Милица Пеулић 2. Марија Веселиновић
3. Данијела Ракић  
НАЈБОЉИ ДИПЛОМАЦ НАЈБОЉИ ДИПЛОМАЦ
Маја Ћировић Данијела Петровић


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2010.
НЕДЕЉА, 5. ДЕЦЕМБАР 2010.

СПОРТСКА ДЕШАВАЊА

ИЗВЕШТАЈ СА СПОРТСКИХ ДЕШАВАЊА ПОВОДОМ ДАНА ФАКУЛТЕТА


Поводом Дана Медицинског факултета, 05.12.2010. године, у хали „Језеро“ одржан је Спортски дан. Гост спортског друштва „Медицинар“ било је спортско друштво Медицинског факултета из Београда са своје 4 екипе, као и једна екипа Правног факултета из Крагујевца. Утакмице су имале ревијални карактер, а завршене су следећим резултатима:

Одбојка, девојке
Медицински факултет Кг – Медицински факултет Бг 0:2

Футсал, мушкарци:
Медицински факултет Кг - Медицински факултет Бг 1:1

Рукомет, мушкарци:
Медицински факултет Кг - Медицински факултет Бг 15:12

Кошарка, девојке
Медицински факултет Кг - Медицински факултет Бг 39:30

Кошарка, мушкарци
Медицински факултет Кг – Правни факултет Кг 28:24

Након спортских дешавања уследио је коктел за учеснике, а потом су студенти београдског Медицинског факултета обишли наш факултет и добили основне информације о организацији студија. Гости из Београда били су и више него пријатно изненађени гостопримством организатора и свих учесника Спортског дана, као и самом зградом факултета и погодностима које он нуди студентима.



  


Остале слике са дешавања погледајте у галерији слика овде


 

СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2010.


И ове године од 5. до 9. децембра Медицински факултет у Крагујевцу обележиће Славу и Дан факултета.


Програм прославе погледајте овде.

 

 

 

 

 

 



 


ПЕТО И ШЕСТО КОЛО УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ЛИГЕ


Утакмица петог, последњег кола лигашког дела кошаркашке универзитетске лиге за кошаркаше између Медицинског и Правног факултета је одиграна у недељу 28.11.2010 од 17.30ч у хали Парк. Завршена је победом Медицинског факултета, резултатом 45-37. Пета узастопна победа Медицинског факултета и заслужено освојено прво место без изгубљене утакмице, са кога ће стартовати у завршници овог такмичења. Сви играчи Медицинског факултета су показали јединство у игри, као и начин на који се бори за свој факултет.

Шесто коло лигашког такмичења у малом фудбалу је одиграно у сали Друге крагујевачке гимназије у суботу 27.11.2010. године са почетком у 21.00ч. Екипа Медицинског факултета се састала са екипом ПМФ-а и утакмица је завршена нерешено резултатом 2:2. Тотална доминација Медицинског факултета није крунисана још једном победом, већ само поделом бодова. И поред водства од 2:0 Медицински факултет није успео да приведе утакмицу крају и освоји важне бодове. Нажалост голове за изједначење ПМФ је постигао у финишу утакмице, у последња 3 минута, играјући са два играча више у пољу, од којих је један голман замењен играчем.


ЧЕТВРТО КОЛО УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ЛИГЕ


Утакмица четвртог кола кошаркашке универзитетске лиге за кошаркаше између Медицинског и Машинског факултета је одиграна у недељу од 23.00ч у сали Друге крагујевачке гимназије. Завршена је победом

Медицинског факултета, резултатом 42-37. Екипе оба факултета су приказале изузетно борбену и пожртвовану игру, из које је Медицински факултет заслужено изашао као победник.

Четврто коло лигашког такмичења у малом фудбалу је одиграно у сали Друге крагујевачке гимназије у суботу 20.11.2010. године са почетком у 21.00ч. Екипа Медицинског факултета се састала са екипом Mашинског факултета из Краљева и утакмица је завршена победом Медицинског факултета резултатом 5:4. Иако знатно ослабљени, студенти у екипи Медицинског факултета су заслужено дошли до прве лигашке победе, која је могла бити и убедљивија, да су поједини играчи били присебнији у мноштву прилика које нажалост нису искоришћене.


ОБАВЕШТЕЊЕ СВИМ СТУДЕНТИМА


Одлуком Савета Медицинског факултета у Крагујевцу бр. 01-7959/2 од 02.11. 2010. године, утврђена је накнада за подношење молби студената, ради остваривања права из области студија, у следећим износима:

- За студенте интегрисаних академских и основних струковних студија - 1.500 динара (на рачун Факултета бр. 840-1226666-19, са позивом на број 6110 – број индекса)

- За студенте постдипломских студија - 3.000 динара (на рачун Факултета бр. 840-1226666-19, са позивом на број 6210 – број индекса)


ЗАВРШНИ ТУРНИР УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ЛИГЕ У КОШАРЦИ


У недељу, 14.11.2010. године, у хали „Парк“ одигран је завршни турнир Универзитетске лиге у кошарци за девојке.

У полуфиналној утакмици кошаркашице Медицинског факултета савладале су Филум резултатом 42 : 12, док су у финалној утакмици биле још убедљивије – савладан је ПМФ резултатом 60 : 20.

Тиме су кошаркашице Медицинског факултета одбраниле титулу шампиона Универзитетске лиге.




С лева на десно:
Вук Трифуновић, Маријана Јовановић, Џенана Зекић, Тамара Дамјановић, Душица Ђорђевић, Александра Рачић, Проф. Др Марина Петровић, Јелена Јасика, Милица Петровић, Драгана Печеничић, Жељко Драшковић


ИНФО ДАН У КРАГУЈЕВЦУ – 17. новембар


Министарство за науку и технолошки развој Републике Србије организује ИНФО ДАН о отвореним позивима Европске уније у 7. Оквирном програму Европске уније (ФП7) у Крагујевцу 17. новембра 2010. године.

Инфо дан се одржава у Ректорату Универзитета у Крагујевцу (Јована Цвијића 6, 34000 Крагујевац), у Свечаној сали, са почетком у 12,00 часова.

Опширније погледајте овде.


4. КОЛО УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ЛИГЕ


Утакмице четвртог, кола кошаркашке Универзитетске лиге је одложена.

Четврто коло лигашког такмичења у малом фудбалу је одиграно у сали Друге крагујевачке гимназије у суботу 13.11.2010. године са почетком у 20.00ч. Екипа Медицинског факултета се састала са екипом Филума и ова утакмица је завршена резултатом 3:6.

Екипа Филума је више желела победу и боље одиграла последњих 10 минута утакмице када се и преломио резултат.


 

 

ТАБЕЛА КОШАРКАШКЕ ЛИГЕ


  име факултета одиграно коло скор бодови однос кошева кош разлика
1  Медицински факултет
3
3:0
6
151:99
+52
2  Правни факултет
3
2:1
5
153:123
+30
3  Економски факултет
3
1:2
4
121:138
-17
4  Машински факултет
3
1:1
3
83:60
+23
5  П М Ф
3
1:1
3
79:83
-4
6  Филум
3
0:3
3
80:164
-84


Машински факултет и ПМФ, нису се појавили и нису одиграли утакмицу, тако да по пропозицијама обе екипе остају без иједног бода.


РЕЗУЛТАТИ ТРЕЋЕГ КОЛА УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ЛИГЕ


Утакмица трећег кола кошаркашке Универзитетске лиге одиграна је у суботу 06.11.2010. године, између Медицинског факултета и Економског факултета у сали Друге крагујевачке гимназије са почетком у 20.00 ч. Завршена је победом медицинског факултета резултатом 47-35.

Екипа Медицинског факултета, иако ослабљена, показала је квалитет и јединство у игри, као и могућност да контролише ток утакмице током целог меча, недозволивши противнику ни у једном тренутку да покуша да направи изненађење.

Треће коло лигашког такмичења у малом фудбалу је одиграно у сали Друге крагујевачке гимназије у недељу 07.11.2010. године са почетком у 23.00 ч. Екипа Медицинског факултета се састала са екипом Економског факултета и ова утакмица је завршена резултатом 1:1.

Максимално ангажовање и пожртвованост, су особине које су красиле играче Медицинског факултета током целе утакмице


САРАДЊА МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА И КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА КРАГУЈЕВАЦ

Од оснивања Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу, траје непрекидна сарадња ове научно-образовне установе и Клиничког центра Крагујевац.

У циљу унапређења наставног и истраживачког рада Факултет је за потребе студената финансирао адаптацију и опремање просторија у износу од око 3,5 милиона динара.

Нови Споразум о сарадњи који данас, 08.новембра 2010.године, потписују ове две установе је последица чвршћег и квалитетнијег повезивања по свим питањима од заједничког интереса.

Овом приликом решена су и спорна питања око просторија у згради Института које Медицински факултет,користи од оснивања, и то прекидањем вишегодишњег судског поступка вансудским поравнањем.

У циљу осавремењивања своје делатности и усклаћивања са светским стандардима и достигнућима, Факултет ће уредити постојећу сарадњу са осталим здравственим установама које су научно- наставна база, потписивањем Споразума чији је садржај у складу са савременим токовима образовања и науке.



  



РЕУЗУЛТАТИ СА ТУРНИРА ОДРЖАНОМ ПОВОДОМ ДАНА МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА


Лигашка кошаркашка утакмица је одиграна у суботу између Медицинског факултета и ПМФ-а у хали код градских базена са почетком у 20.00 ч. и завршена је победом медицинског факултета резултатом 48-37.
Машински факултет је у недељу славио 50 година постојања. Овом приликом је организован турнир у кошарци у сали Друге крагујевачке гимназије, на коме је учествовало 6 екипа, рачунајући и екипу Медицинског факултета са Универзитета у Крагујевцу. Екипа Медицинског факултета је освојила прво место, показујући још једном супериорност.
Прво место је освојено у групи резултатима:

Медицински факултет-ПМФ 46-31
Медицински факултет-Правни факултет 35-31

У финалу је уз чврсту и надахнуту игру целе екипе, дошао до још једног тријумфа над Машинским факултетом резултатом:
Машински факултет-Медицински факултет 29-42


ЕЦПД МЕЂУНАРОДНИ СЕМИНАР


ЕЦПД међународни семинар: Менаџмент ефикасног рада и развоја јавних здравствених установа у условима економске кризе. Опширније погледајте овде.


РЕЗУЛТАТИ УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ЛИГЕ ЗА МУШКУ КОШАРКАШКУ И ФУДБАЛСКУ ЕКИПУ


У недељу 24.10.2010. године одржано је такмичење у малом фудбалу (бруцошијада). Истога дана је поцела и Универзитетска лига за мушку кошаркашку и фудбалску екипу.

На бруцошијади су постигнути следећи резултати:

полуфинале
Медицински факултет – ПМФ 4:4 (2:0)

финале
Медицински факултет – Правни факултет 3:1

Освојен је пехар намењен победнику бруцошијаде по трећи пут заредом.

Лигашка кошаркашка утакмица је одиграна у недељу између Медицинског факултета и Филума у хали код градских базена са почетком у 13.40ч и завршена је победом медицинског факултета са двадесетдевет поена разлике, у утакмици у којој је медицински факултет доминирао током целог меча и био супериоран у свим сегментима игре.

Екипа медицинског факултета у малом фудбалу је у недељу у 23.00ч. у сали Друге крагујевачке гимназије је ремизирала резултатом 3:3 са екипом Правног факултета.


НАЈНОВИЈА ИЗДАЊА МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА


Назив књиге: ГЛОСАР-Дефиниције термина, појмова и ставови из здравствене заштите и менаџмента здравственог система.

Аутор: Предраг М. Мићовић

Издавачи: Медицински факултет Универзитета у Крагујевцу, Европски центар за мир и развој, Београд

Рецензију књиге погледајте овде.


Предавање "ОРГАНИЗАЦИЈА СТУДИЈА СТОМАТОЛОГИЈЕ И АСПЕКТИ СТОМАТОЛОШКЕ ПРОТЕТИКЕ"


Позивамо вас да присуствујете предавању Проф. др Николаја Аболмасова а Факултета за стоматологију Медицинске академије у Смоленску (Русија) на тему Организација студија стоматологије и аспекти стоматолошке протетике.

Предавање ће се одржати у среду, 20. октобра 2010. године са почетком у 17:00 часова, у Плавој сали Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу.


Симпозијум "РЕГЕНЕРАТИВНА МЕДИЦИНА - ЕВРОПСКЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ"


Симпозијум "РЕГЕНЕРАТИВНА МЕДИЦИНА - ЕВРОПСКЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ" који ће се одржати 20. октобра 2010. године у Београду, хотел "Hyatt", Милентија Поповића 5, у процесу је акредитације за континуирану едукацију код Лекарске коморе Србије и Здравственог савета Србије.

Заинтересовани лекари-доктори медицине за учешће на овом симпозијуму могу да се обрате ко-организатору догађаја "Националној асоцијацији за унапређење и развој регенеративне медицине", Др Петра Марковића 8, Земун, Београд.

Котизација за учешће на овом симпозијуму је 10.000,00 динара.

Уплата на рачун Националне асоцијације (рачун број 160-342346-74 Банка Интеса) или на лицу места.

Контакт особа:
Милица Халиловић, радним данима 09-17 часова
Тел:011-3139-753
Моб.: 062-217-131

Опширније погледајте овде.


НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА У НОВОМ РУХУ

Летњи распуст на Факултету искоришћен је за радове на уређењу учионица, слушаоница, сала, али и за опремање нових просторија који ће од ове школске године бити стављени студентима на коришћење.

У згради Деканата медицинског факултета уређен је хол на спрату, преуређене мала и велика сала за предавања, а на Институту медицинског факултета отворена је нова интернет сала. Сала за предавања на 8. спрату КЦ Крагујевац, потпуно је реновирана, постављени су нови видео-бимови, плазме, рачунари, клупе и помоћни наставно-научни материјал.

Увођењем карантинске наставе из хирургије, на студијском програму интегрисаних академских студија медицине, преуређене су просторије КЦ Крагујевац, и комплетно опремљене свим потребним средствима неопходним за седмодневни боравак студената. А за студенте пете и шесте године, факултет је, такође у просторијама КЦ Крагујевац, обезбедио салу за пресвлачење, опремљену ормарима.

  



ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Нова школска година на Медицинском факултету у Крагујевцу за студенте свих година и за бруцоше почела је у понедељак 4. октобра 2010. године.

Бруцошима, новим колегама, на студијским програмима интегрисаних академских студија медицине, стоматологије, фармације и основним струковним студијама, организован је свечани дочек и додела индекса, у амфитеатру "Проф. др Милосав Миша Костић", а студентима су успешан почетак школовања на Медицинском факултету Универзитета у Крагујевцу пожелели ректор Универзитета, проф. др Слободан Арсенијевић, декан, проф. др Небојша Арсенијевић, као и продекани за наставу .

У нову школску годину на врата Медицинског факултета закорачило је укупно 296 бруцоша, на четири студијска програма:
-на интегрисаним академским студијама медицине 96 бруцоша на буџету
-на интегрисаним академским студијама стоматологије укупно 28 бруцоша, 24 буџетска и 4 самофинансирајућа студента,
-на интегрисаним академским студијама фармације 84 буџетска студента,
-на струковним студијама укупно 88 бруцоша, на два смера, струковни терапеут и струковна медеицинска сестра/техничар, од тога 30 на буџету и 58 самофинансирајућих.

Износ школарина и у новој школској години, за студенте који плаћају школовање, остали су непромењени у односу на претходне године, и износе 90.000,00 динара на интегрисаним академским студијама стоматологије, 80.000,00 на основним струковним студијама.

Зимски семестар школске 2010/2011. године трајаће до петка 21. јануара 2011. године. У току зимског семестра студенти ће имати распуст за новогодишње и божићне празнике и то од 31. децембра 2010. до 10. јануара 2011. године, када ће бити и први дан наставе у наставку зимског семестра.

  



ПРЕЛИМИНАРНА РАНГ ЛИСТА КАНДИДАТА ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ СТУДИЈА


Прелиминарну ранг листа кандидата пријављених на конкурс за упис у прву годину докторских академских студија школске 2010/2011. године можете погледати овде.


НАПОМЕНА:

Упис кандидата у прву годину студија на студијском програму докторских академских студија обавиће се у просторијама Одсека за постдипломске студије Медицинског факултета у Крагујевцу (Светозара Марковића бр. 69), 07 и 08.10.2010. године у времену од 8:00 до 15:00 часова.


КОНКУРС ЗА УПИС НА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТУДИЈЕ


Медицински факултет расписао је КОНКУРС ЗА УПИС НА СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТУДИЈЕ
у школској 2010 / 2011. години.
Опширније погледајте овде.


ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИХ СТУДИЈА


На основу сугестије Министарства здравље кандидати који се пријављују на конкурс за специјалистичке студије, специјалистички стаж обавиће по старом Правилнику о специјализацијама и ужим специјализацијама здравствених радника и здравствених сарадника („Сл гласник РС од 111/93, 46/97).

Студенти специјалистичких студија који полажу специјалистички испит до 01.01. 2011. године полагаће испит на начин и под условима који је прописан старим Правилником о специјализацијама и ужим специјализацијама здравствених радника и здравствених сарадника („Сл гласник РС од 111/93, 46/97).


КОНКУРС ЗА УПИС НА ДОКТОРСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ


Медицински факултет расписао је КОНКУРС ЗА УПИС НА ДОКТОРСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ
у школској 2010 / 2011. години за следећа изборна подручја:

  1. Експериментална и примењена физиологија са спортском медицином

  2. Молекулска медицина са подподручјима:
          - клиничка и експериментална фармакологија
          - имунологија, инфламација и инфекција

  3. Клиничка и експериментална интерна медицина са подподручјима:
          - ендокринологија
          - кардиологија
          - хематологија
          - нефрологија

  4. Онкологија

  5. Неуронауке

  6. Хумана репродукција и развој

  7. Клиничка и експериментална хирургија

  8. Менаџмент људским ресурсима


Опширније погледајте овде.

конкурс
"ЗА ЖЕНЕ У НАУЦИ "

"L'OREAL" Србија организује конкурс под називом "ЗА ЖЕНЕ У НАУЦИ" за доделу националних стипендија.
Опширније погледајте овде.

предавање
"EMERGENCE AND EXPLOSIVE SPREAD OF WEST NILE VIRUS IN EUROPE – A MATTER OF BOTH PUBLIC HEALTH AND VETERINARY CONCERN "

У амфитеатру Медицинског факултета у Крагујевцу дана 14.9.2010 године одржано је предавање под називом "EMERGENCE AND EXPLOSIVE SPREAD OF WEST NILE VIRUS IN EUROPE – A MATTER OF BOTH PUBLIC HEALTH AND VETERINARY CONCERN ". Предавање је одржао Проф.Norbert Nowotny са универзитета у Бечу.

Предавање можете преузети овде.

Emergence and explosive spread of West Nile virus in Europe – a matter of both public health and veterinary concern

Проф. Norbert Nowotny са универзитета у Бечу, одржаће предавање "Emergence and explosive spread of West Nile virus in Europe – a matter of both public health and veterinary concern". на Медицинском факултету Универзитета у Крагујевцу,

Предавање је планирано за уторак 14.09. 2010. у 16 часова.



Професор Richard Tester са Glasgow Caledonian University посетио Медицински факулет

Професор Richard Tester са Glasgow Caledonian University боравио је у посети Медицинском факулету од 1-3.09.2010. где се упознао са процесом наставе и научно истраживачким радом на интегрисаним академским студијама фармације .

  



Промоција књиге "ФАРМАЦЕУТСКА МЕДИЦИНА"

Дана 31.05.2010. године одржана је врло успешна промоција књиге "ФАРМАЦЕУТСКА МЕДИЦИНА" у препуној свечаној сали деканата Медицинског факултета Универзитета у Београду. После речи уредника, проф. др Милице Простран (Медицински факултет у Београду), проф. др Милана Стануловића (Медицински факултет у Новом Саду), проф. др Драгомира Марисављевића (Медицински факултет у Београду), доц. др Душана Ђурића (Медицински факултет у Крагујевцу), о књизи је говорио академик проф. др Љубисав Ракић, потпредседник САНУ.

Рецезенти, академик проф др Владимир Бумбаширевић, декан Медицинског факултета Универзитета у Београду, проф др Нада Ковачевић, декан Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, проф др Бранко Маричић, редовни професор Економског факултета Универзитета у Београду у рецензији су указали да "Рукопис је капитално дело, не само у нашој земљи. Први пут, на нашем језику су написана одабрана поглавља из фармацеутске медицине, што није био једноставан задатак. Интердисциплинарни приступ доследно је поштован, пре свега пажљивим одабиром текстова који покривају широк распон тема, од претклиничких студија до клиничких испитивања, и од медицине и фармације до законске регулативе, примењене статистике и фармакоекономије. Текстови обухваћени рукописом одговарају плану и програму наставе академске специјализације из Фармацеутске медицине, што потврдјује и медјународна акредитација. Међутим, рукопис превазилази ове оквире и може се користити и за друге облике последипломских студија на медицинском факултету (специјалистичке, академске као и докторске). Рукопис се пре свега може класификовати као уџбеник за последипломску наставу, али велики број аутоцитата у појединим поглављима даје тексту монографски карактер."

Наставници и сарадници Медицинског факултета у Крагујевцу су узели активно учешће у припреми овог уџбеника. Поред уредника, доц. Др Душана Ђурића, аутори поглавља су и проф. др Слободан Јанковић, проф. др Драган Миловановић, асист. др Дејана Ружић Зечевић и сарадник у настави мр сц. мед. др Данијела Јовановић Радојевић. Промоцији су присуствовали и студенти интегрисаних академских студија фармације нашег факултета, у оквиру стручне праксе предмета клиничка фармација и сродних области. После официјалног дела промоције, учесници су, уз пригодан коктел, имали лепу прилику за међусобну интеракцију.



Фотографија у прилогу: доц др Душан Ђурић (уредник), проф. др Драган Миловановић (коаутор), са студентима 4. године Интегрисаних академских студија - магистар фармације, Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу, који су присуствовали промоцији.


предавање и радионицу са темом
"ПРИНЦИПИ ИЗРАДЕ ТЕСТОВА ЗА СТРУЧНЕ И ДРУГЕ ИСПИТЕ У ПОЉУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА"

У амфитеатру Медицинског факултета у Крагујевцу ће 18.9.2010 године од 10.00 до 15.00 проф. др Слободан Јанковић одржати предавање и радионицу са темом "ПРИНЦИПИ ИЗРАДЕ ТЕСТОВА ЗА СТРУЧНЕ И ДРУГЕ ИСПИТЕ У ПОЉУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА".
Приступ је слободан и бесплатан.
Пре доласка на предавање прочитати следећи текст који можете преузети овде.

НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКИ ПРОЈЕКАТ "СОКОЛСКЕ ПЛАНИНЕ 2010"

Пројекат "Испитивање антиоксидантног потенцијала самоникле флоре Соколске планине", започет 2004. године, успешно је настављен кроз истраживање под називом "Соколске планине 2010".
Истраживање је осмислио проф. др Зоран Максимовић, катедра за фармакогнозију, Фармацеутски факултет - Универзитет у Београду, а организована су у оквиру "Центра за научно-истраживачки рад студената". Ове године позвани су наставници и студенти Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу са студијског програма интегрисаних академских студија фармације. Опширније погледајте овде.

  



ПИСМА ПОДРШКЕ ОТВАРАЊУ НАЦИОНАЛНОГ ЦЕНТРА ЗА РАЗВОЈ МАТИЧНОХ ЋЕЛИЈА НА МЕДИЦИНСКОМ ФАКУЛЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ

Dr Lyle Armstrong,
Senior Lecturer in Stem Cell Biology, Institute of Human Genetics, Newcastle University, The International Centre for Life, Central Parkway, Newcastle upon Tyne. NE1 3BZ, United Kingdom

Dr Wendy Dean,
Senior Research Scientist, Laboratory of Developmental Genetics and Imprinting, The Babraham Institute, Babraham Research Campus, Cambridge

Dusko ILIC, M.D., Ph.D.
Senior Lecturer in Stem Cell Sciences Division of Reproduction and Endocrinology School of Biomedical and Health Sciences, King`s College London, University of London

Slaven Erceg Senior Scientist,
Laboratory of Retinal Degeneration, Andalusian Molecular Biology and Regenerative Medicine Centre (CABIMER), Seville, Spain

Dr. Olga Genbacev
The Eli and Edythe Broad Center of Regeneration Medicine and Stem Cell Research at UCSF, Center for Reproductive Sciences, Dept. of Obstetrics, Gynecology & Reproductive Sciences, University of California, San Francisco

Prof. Dr. A. D. Ho, Arztlicher Direktor,
Medizinische Klinik (Krehl-Klinik), Abteilung Innere Medizin V, Hamatologie, Onkologie, Rheumatologie, Heidelberg

Juan Carlos Izpisua Belmonte, Ph.D.
Professor, Salk Institute for Biological Studies Director, Center of Regenerative Medicine in Barcelona

Dr. Majlinda Lako,
Prof. of Stem Cell Sciences Newcastle University, Institute of Human Genetics, International Centre for Life Central Parkway Newcastle upon Tyne

Ludovic Vallier, Ph.D.
MRC Senior non-Clinical Research Fellow, Laboratory for Regenerative Medicine, West Forvie Building, Robinson Way, Cambridge CB2 0SZ, United Kingdom

Aleksanara Jovanovic Poole, PhD
Senior Scientist, California Stem Cell Inc, Irvine, California, USA

Prof. Benjamin Reubinoff, M.D., PhD
Director, The Hadassah Human Embryonic Stem Cell Research Center Sidney Swartz Chair in Human Embryonic Stem Cell Research The Goldyn Savad Institute of Gene Therapy & The Department of Obstetrics & Gynecology, USA

Shom Shanker Bhattacharya,
Director, Avda. Americo Vespncio s/n – Edif, ABIMER Parque Cientifico y Tocnologico Cartuja 93 41092 Sevilla

Terzic, Andre, M.D., Ph.D.
Mayo Clinic, Minnesota, USA

Dr. William V. Nikolic
Visiting Sclentist Otto-von-Guericke-UnlversItat Magdeburg Medizinische Fakultät Leipziger Str. 44 39120 Magdeburg


СПИСАК ПОТЕНЦИЈАЛНИХ РУКОВОДИОЦА И УЧЕСНИКА

Списак потенцијалних руководиоца и учесника са Медицинског факултета према доступним критеријумима за утврђивање оцене истраживача по програму ОИ за циклус истраживања 2011-2014. Министарства за науку и технолоски развој погледајте овде.

НОВИ ЦИКЛУС НАУЧНИХ ПРОЈЕКАТА (2011-2014)

Обавештење у вези новог циклуса научних пројеката (2011-2014) који расписује Министарство за науку и технолошки развој погледајте овде.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ КАТЕГОРИЗАЦИЈЕ ЧАСОПИСА

Обавештење у вези категоризације српског архива и војносанитетског прегледа погледајте овде.

ИЗРАДА ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ

Обавештење у вези потребних докумената у свим фазама израде и одбране докторске дисертације погледајте овде.

СТУДЕНТСКИ КВИЗ „ИНДЕКС ЗНАЊА“ РАДИЈА 9

Студентски радио квиз, под називом „Индекс знања“, одржан је по први пут на радију 9, а финално вече, било је у среду, 19. маја 2009. године.
На првом квизу учествовали су студенти Машинског, Природно-математичког, Економског, Правног и Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу.
Спортске екипе Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу чинило је 100 студената, који су и ове године постигли веома добре резултате.
Наш факултет на првом „Индексу знања“ радија 9 представљао је Саша Токалић, студент треће године интегрисаних академских студија медицине, и у веома јакој конкуренцији успео да себи и факултету обезбеди друго место.

  



ОПРОШТАЈ ОД ДРЕСА “МЕДИЦИНАРА“

Свечани пријем, који је декан Медицинског факултета у Крагујевцу приредио у част студената који су постигли изузетне резултате на 34. Медицинијади, одржан је у четвртак 20. маја 2010. године у 16.00 часова у бифеу Медицинског факултета. Овом приликом студенти, чланови спортских екипа, предали су освојена екипна одличја Медицинском факултету.
Овогодишња Медицинијада, за један број студената, било је последње учешће на спортским такмичењима у дресу спортског друштва „Медицинар“ Медицинског факултета. На овој свечаности од дреса „Медицинара“ опростили су се: чланови рукометне екипе Александар Илић, Игор Милошевић, Марко Биџић и Никола Џо Радојичић, чланови кошаркашке екипе Јелена Цокић и Жељко Драшковић и члан одбојкашке екипе Борисав Рашовић.
Досадашњим спортистима „Медицинара“ уручене су захвалнице Медицинског факултета за вишегодишњи развој спорта и остварене успехе у факултетском дресу.

  



ОТПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ИЗГРАДЊУ НОВЕ ЗГРАДЕ МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА

Отпочела су геостатичка испитивања терена за доградњу зграде Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу која ће се финансирати средствима Нациналног инвестиционог плана.

  
  



34. МЕДИЦИНИЈАДА - БУДВА 2010.

34. Медицинијада одржана је у Будви од 07. до 12. маја 2010. године, а домаћин ове спортско-едукативне смотре био је Стоматолошки факултет Универзитета у Београду.
Овогодишња Медицинијада окупила је преко 3000 студената факултета здравствене струке из Србије, али и велики број гостију са медицинских и стоматолошких факултета из бивших Југословенски република.
Спортске екипе Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу чинило је 100 студената, који су и ове године постигли веома добре резултате.
Мушка рукометна екипа на овогодишњој Медицинијади освојила је златну медаљу, као и женска фудбалска екипа, сребрне медаље узеле су кошаркашице, тенисерке и стонотенисерке, са бронзаним одличјима су се вратили кошаркаши, атлетичарке и атлетичари, док су четврто место у такмичењима освојили су фудбалери и шахисти.
Студенти, спортисти, нашег факултета на овогодишњој Медицинијади, у генералном пласману заузели су 4. место, са бодом мање од трећепласираног Медицинског факултета Универзитета у Нишу.

  



51. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА

51. Конгрес студената биомедицинских наука са интернационалним учешћем, одржан је на Охриду од 23-27. априла 2010. године.
Према речима организатора, Медицинског факултета Универзитета у Београду, овај конгрес окупио је до сада највећи број учесника и студентских научних радова.
На 51. Конгресу учествовали су представници свих 5 медицинских факултета из Србије, али и факултета из Русије, Босне и Херцеговине, Црне горе и Македоније, студенти Стоматолошког факултета у Београду и ФАСПЕР-а.
Медицински факултет Универзитета у Крагујевцу представљало је 80 студената, а од тог броја награђено је 11 радова, што је до сада највећи успех наших студената на Конгресима.

    



САВРЕМЕНО СХВАТАЊЕ АДИКЦИЈЕ И ФАКТОРИ ЛИЧНОСТИ У РАЗВОЈУ АДИКЦИЈЕ - предавање проф. др Драгана Швракића

                 Поштовани,

Позивамо Вас да присуствујете предавању на тему: „Савремено схватање адикције и фактори личности у развоју адикције“, које ће одржати проф. др Драган Швракић, професор психијатрије на Универзитету у Сент Луису и гостујући професор Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу, (Washington University School of Medicine, Department of Psychiatry, St Louis, MO, USA).

                 Предавање ће бити одржано у уторак, 04.маја 2010. године у 12.30 сати у Амфитеатру Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу.

Центар за болести зависности
Клиника за психијатрију
Клинички Центар Крагујевац

    



 

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА СПЕЦИЈАЛНОМ БОЛНИЦОМ „ДР ЛАЗА ЛАЗАРЕВИЋ“

                 У деканату Медицинског факултета у Крагујевцу 13. априла 2010. године потписан је Споразум о основама међусобне сарадње у области наставе, научно-истраживачког рада, здравствене делатности и радних односа између Медицинског факултета у Крагујевцу и Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“. Споразум о сарадњи потписали су проф. др Милутин Ненадовић, директор Специјалне болнице и проф. др Небојша Арсенијевић, декан Медицинског факултета у Крагујевцу.
                 Овом радно-свечаном чину присуствовли су и чланови Катедре за психијатрију Медицинског факултета у Крагујевцу. Потписивањем овог Споразума најстарија и прва психијатријска болница на Балкану постаје простор у коме ће студенти Медицинског факултета у Крагујевцу стицати специфична знања и вештине у доменима оштећења менталног здравља. Кроз овај облик сарадње научно-истраживачка активност и издавачка делатност добиће нове подстицаје.

    



ПОСЕТА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ, ДР ЖАРКА ОБРАДОВИЋА, МЕДИЦИНСКОМ ФАКУЛТЕТУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

                 У оквиру радне посете Универзитету у Крагујевцу, у среду, 31. марта 2010. године, др Жарко Обрадовић, министар просвете, посетио је Медицински факултет. На састанку са проф. др Небојшом Арсенијевићем, деканом Медицинског факултета, Министар је разговарао о почетку доградње зграде Медицинског факултета, где ће се налазити учионице, вежбаонице, лабораторије за студенте, а који ће бити и седиште Центра за матичне ћелије, којим ће руководити проф. др Миодраг Стојковић.
                 Министар је информисан и о досадашњем раду Факултета, плановима за предстојећи упис студената на прву годину интегрисаних академских студија, на четири студијска програма, као и о критеријумима извођења наставе, семинарима континуиране медицинске едукације, али и о извођењу наставе на докторским академским студијама, које је наш факултет први установио у земљи, а које су великом броју лекара из земље и региона омогућиле наставак научног усавршавања. На састанку је истакнуто и то, да је у протеклим годинама значајно повећан и број научних радова, наших професора, сарадника и доктораната, објављених на СЦИ листи.

    



МИНИ КОНГРЕС

                 На овогодишњем Мини конгресу, који је одржан 29. и 30. марта 2010. године, пред трочланом комисијом, студенти нашег факултета имали су прилику да презентују своје радове, којих је овом приликом било 93. Комисија је оцењивала радове, на основу чега је урађена и ранг листа, а управа факултета одлучиће колико ће студената отићи на Конгрес студената биомедицинских наука, који се ове године одржава на Охриду.


КОНГРЕС УДРУЖЕЊА НУКЛЕАРНЕ МЕДИЦИНЕ - УНМС 2010

Конгрес Удружења нуклеарне медицине Србије са међународним учешћем (УНМС'10) одржаће се 23-26 јуна 2010 године у Хотелу "Шумарице" у Крагујевцу.
Конгрес се одржава у организацији УНМС, Центра за нуклеарну медицину КЦ Крагујевац и Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу.
Сва обавештења можете наћи на званичном сајту конгреса www.unms.rs


СЕДМИ МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ОБРАЗОВАЊА EDUFAIR™ 2010

Седми Међународни сајам образовања EDUfair™ 2010 одржан је у периоду од 11. до 13. марта 2010. године у хотелу Континентал у Београду.
Међу око 40 излагача, са својим студијским програмима представио се и Медицински факултет у Крагујевцу. Наш факултет се по четврти пут представио као једини медицински факултет на Сајму образовања EDUfair.
Велико интересовање матураната владало је за све студијске програме на нашем факултету, а посебну пажњу су привукле Интегрисане академске студије медицине и фармације, али и Интегрисане академске студије стоматологоје које су у поступку акредитације.
И поред нешто слабије посећености ове године, штанд Медицинског факултета у Крагујевцу је посетило близу 1000 људи.

    



САСТАНАК СЕКЦИЈЕ ЗА КЛИНИЧКУ ФАРМАКОЛОГИЈУ СЛД

Едукативно-организациони састанак Секције за клиничку фармакологију Српског лекарског друштва одржан је у петак, 29. јануара 2010. године у амфитеатру „Проф. др Милосав Костић“ на Медицинском факултету у Крагујевцу. На састанку је било речи о лечењу Stenotrophomonas Maltophilia инфекција код пацијената који дуго бораве у болници, предлозима здравствених услуга које могу да пружају клинички фармаколози са ценама, који би се упутили РЗЗО-у, а такође је и дискутовано о проблемима које имају клинички фармаколози у свакодневном раду у здравственим установама.



ОДРЖАНА ЗАЈЕДНИЦА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Састанак Заједнице факултета медицинских наука Републике Србије одржан је у уторак, 26. јануара 2010. године на Медицинском факултету у Крагујевцу.
Ово је последњи састанак којим је у двогодишњем мандату председавао Медицински факултет Универзитета у Крагујевцу. Састанку су присуствовали представници чланова Заједнице факултета медицинских наука Републике Србије, као и декан Високе школе Војномедицинске академије из Београда, која је придружени члан Заједнице. Овај скуп био је прилика да председавајући Заједницом, проф. др Небојша Арсенијевић, декан Медицинског факултета у Крагујевцу, преда дужност председавајућег, проф. др. Николи Грујићу, декану Медицинског факултета у Новом Саду, који ће у наредном двогодишњем периоду председавати Заједницом..

    




Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.