Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 


Архива вести 2009. године


УГОВОР СА АНТИДОПИНГ АГЕНЦИЈОМ

Медицински факултет у Крагујевцу 12.01. 2009. године потписао је уговор о научној и пословно- техничкој сарадњи са Антидопинг агенциом Републике Србије (АДАС).
Циљ уговора је размена искустава и знања из области борбе против допинга у спорту, заштите здравља спортиста и других повезаних области медицинских наука.
У име Медицинског факултета у Крагујевцу уговор је потписао декан, проф. др Небојша Арсенијевић а у име АДАС- а директор, др Ненад Дикић који је истакао да је за ту установу ово прва сарадња те врсте.
Декан Арсенијевић је рекао да су катедре за спортску медицину, физиологију, фармакологију и токсикологију Медицинског факултета у Крагујевцу одличан предуслов за плодотворну сарадњу ове две куће. АДАС као главна републичка установа у тој области организује, уређује и спроводи борбу против допинга старајући се о практичној, информативној и едукативној страни послова који су јој поверени.
Потписивању уговора присуствовали су и ректор крагујевачког Универзитета проф. др Слободан Арсенијевић и професор Правног факултета у Крагујевцу, др Ненад Ђурђевић који је значајно допринео успостављању ове сарадње.

    



ПРЕДАВАЊА ПРОФЕСОРА СА КОРОЛИНСКА ИНСТИТУТА

У склопу међународне сарадње, 23 децембра са почетком у 12 сати у згради Деканата Медицинског факултета у Крагујевцу предавања ће одржати:
1. Александра Антовић MD, PhD, Karolinska Insitutet, Danderyd Hospital: "Полни хормони и хемостаза"
    Презентацију Александре Антовић можете преузети овде

2. Јован Антовић MD, PhD, Karolinska Institutet & Hospital: "Лабораторијска дијагностика тромбофилија - приступ венском тромбоемболизму"
Предавања ће бити одржана на српском језику. Позивам Вас да присуствујете предавањима и да узмете учешћа у дискусији о овим веома занимљивим темама, које се не односе само на предклиничка истраживања, већ су од великог значаја и за свакодневну клиничку праксу.
    Презентацију Јована Антовића можете преузети овде

ПРОСЛАВА СЛАВЕ И ДАНА ФАКУЛТЕТА

                Додељене дипломе и награде најбољим студентима и дипломцима

                6. децембра 2009. године у Амфитеатру "Проф. др Милосав Костић" свечано су додељене дипломе и награде студентима Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу који су дипломирали током претходне године. Том приликом диплому доктора медицине примио је 151 студент, диплому струковног терапеута и струковне медицинске сестре 67 студената, а диплому дипломираног фармацеута 13 студената прве генерације дипломаца одсека Фармације која је на Медицински факултет у Крагујевцу уписана школске 2005/2006. године.
                Декан Медицинског факултета у Крагујевцу проф. др Небојша Арсенијевић поручио је у свом обраћању новопеченим дипломцима да их чека пут пун искушења на коме ваља чувати врлину и пратити нит истине и изразио задовољство што су нови студијски програми изашли на свој пут упркос неодобравању шире средине. Свечано су проглашени најбољи студенти по годинама као и најбољи предавачи и асистенти. Најбољи дипломац студија Медицине је Марко Петровић са просечном оценом 9,87. Најбољи дипломац студија Фармације је Оливера Миловановић, просечна оцена 9,40. На Основним струковним студијама најбољи дипломац је Ана Недељковић са просечном оценом 9,85. Свечаност је заокружена пријемом диплома од стране троје магистара, 19 студената који су завршили специјалистичке студије и троје студената са ужом специјализацијом.


ЕЛЕКТРОНСКО ОМЕТАЊЕ СВИХ НЕДОЗВОЉЕНИХ УРЕЂАЈА

                 Медицински факултет је набавио опрему за електронско ометање свих недозвољених уређаја на испитима.
              Коришћење ове опреме је обавезно за све наставнике приликом одржавања испита, а за њено коришћење благовремено се обратити руководиоцу Сектора за организацију наставе и НИР, Љиљани Дамљановић.


ОТВОРЕНА "ВИРТУЕЛНА АПОТЕКА"

                 У оквиру студијског програма Интегрисаних академских студија Фармације Медицинског факултета у Крагујевцу 23. новембра 2009. године отворена је вежбаоница под називом ,,Виртуелна апотека''. Ова наставна новина омогућиће академцима Интегрисаних академских студија Фармације вежбање свих процеса везаних за лекове који се одвијају у правим апотекама попут набавке, пријема и чувања, али и саветовања пацијената и израде галенских препарата. Отварањем ,,Виртуелне апотеке'' прекида се зависност студентске фармацеутске праксе од апотекарских установа и омогућава пролазак студената кроз ситуације које их очекују у реалном животу. Као што сам назив "Виртуелна апотека" каже, она неће функционисати за стварне пацијенте већ ће улоге пацијената и фармацеута симулирати сами студенти.

    

                 Формирање виртуелних апотека је већ утвђена пракса на многим универзитетима развијених земаља пре свега у Британији и САД. Једина виртуелна апотека у Србији до сада је била она недавно отворена на Фармацеутском факултету у Београду.


ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА О МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ

                 На Медицинском факултету у Крагујевцу 20. новембра 2009. године одржана је Конференција на којој су саопштени прелиминарни резултати истраживања задовољства корисника услуга у заштити менталног здравља у Србији. Конференција је део пројекта Промоције менталног здравља Министарства здравља Републике Србије који спроводи ,,Caritas'' Србије и Црне Горе у сарадњи са Медицинским факултетом у Крагујевцу и Здравственим центром из Ваљева.
                 Један од учесника Конференције био је и проф. др Паоло Сера, професор психијатрије на Универзитету у Сијени и гостујући професор Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу. У свом излагању на тему ,,The long and winding road from ,,patient'' to ,,citizen'' проф. Сера се бавио тражењем новог и адекватног назива за кориснике услуга у области заштите менталног здравља.
                 Остали учесници у Конференцији изнели су своја искуства из угла дужности које обављају у медицинској пракси закључивши да су перманентна истраживања неопходна у циљу побољшања квалитета услуга у области заштите менталног здравља у Србији.

    



ПРЕПОРУКЕ СА СУЗБИЈАЊЕ ГРИПА А(H1N1) НА ФАКУЛТЕТУ

                 Препоруке са сузбијање грипа А(H1N1) на факултету можете погледати овде


ПРОФ. ДР ДРАГАН ШВРАКИЋ ОДРЖАО ПРИСТУПНО ПРЕДАВАЊЕ

                 11. новембра 2009. године проф. др Драган Швракић. одржао је приступно предавање на тему "Биолошке основе психотерапије". Након теоретског дела предавања које је организовано у сарадњи са Центром за болести зависности из Крагујевца, диплому о именовању у звање гостујућег професора проф. др Драгану Швракићу уручила је проф. др Славица Ђукић-Дејановић, редовни професор и шеф катедре за психијатријуе. Други део предавања чинила су питања слушалаца и стручна дискусија.
                 Проф. др Драган Швракић је професор психијатрије на Универзитету у Вашингтону (Washington University School of Medicine, Department of Psychiatry, St Louis, MO, USA) и убраја се у водеће светске стручњаке на пољу психијатрије. Дипломирао је и докторирао на Медицинском факултету у Београду где је 1988. проглашен за предавача године. Као Фулбрајтов стипендиста каријеру у Америци почео је да гради на Универзитету у Вашингтону. Активну праксу остварује у Барнс- Џуиш болници у Сент Луису (Barnes-Jewish Hospital). Уврштен је на престижну листу ,,Најбољи доктори у Америци, 2003- 2008.”(Best Doctors, Inc.) Члан је Српске академије наука и уметности ван радног састава.

    


ПРЕДАВАЊЕ ЗА БЕОГРАДСКЕ АКАДЕМЦЕ

                 Професори и асистенти Медицинског факултета у Крагујевцу одржали су вежбе из области анатомије руке студенатима прве класе Високе школе Војномедицинске академије из Београда.
                Том приликом је коришћен пластинирани кадавер Медицинског факултета у Крагујевцу, тренутно једини у Србији. Студенти из Београда којима је уприличен организован обилазак Медицинског факултета у Крагујевцу позитивно су реаговали на услове које нуди и начин на који је организована ова високошколска установа.


ПОТПИСАН СПОРАЗУМ СА ЗАВОДОМ ,,МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ''

                 Медицински факултет Универзитета у Крагујевцу и Завод за збрињавање одраслих ,,Мале пчелице'' потписали су 6. новембра 2009. године Споразум о сарадњи у областима наставе, научно-истраживачког рада, здравствене делатности и радних односа. Споразум би требало да омугући наставну праксу за студенте свих нивоа студија, као и унапређење статуса корисника завода. Споразум су потписали директорка Завода за збрињавање одраслих ,,Мале пчелице'', др Сузана Перовић и декан Медицинског факултета, проф. др Небојша Арсенијевић. Свечаности потписивања присуствовала је и проф. др Славица Ђукић- Дејановић, шеф катедре за психијатрију Медицинског факултета као и наставници и сарадници са те катедре.


ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР ДРАГАНА ШВРАКИЋА

                 У среду, 11. новембра 2009. године у 12 сати у Aмфитеатру Медицинског факултета предавање на тему ,,Биолошке основе психијатрије“ одржаће проф. др Драган Швракић, професор психијатрије на Универзитету у Вашингтону и гостујући професор Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу (Washington University School of Medicine, Department of Psychiatry, St Louis, MO, USA).
                 Проф. др Драган Швракић спада у водеће светске стручњаке на пољу психијатрије. Дипломирао је и докторирао на Медицинском факултету у Београду где је 1988. проглашен за предавача године. Као Фулбрајтов стипендиста каријеру у Америци почео је да гради на Универзитету у Вашингтону. Активну праксу остварује у Барнс- Џуиш болници у Сент Луису (Barnes-Jewish Hospital). У свом раду нарочиту пажњу је посветио медицини адолесцената, депресији, депресији отпорној на третман, поремећајима личности и шизофренији. Уврштен је на престижну листу ,,Најбољи доктори у Америци, 2003- 2008.``(Best Doctors, Inc.) Члан је Српске академије наука и уметности ван радног састава.



ОРГАНИЗОВАНА ПОСЕТА СТУДЕНАТА САЈМУ КЊИГА

                 Медицински факултет у Крагујевцу је и ове године обезбедио превоз за своје студенте до Сајма у Београду на коме се одржао 54. београдски сајам књига. Посета наших студената организована је у суботу 31. октобра, а превоз са два аутобуса је био обезбеђен за 100 студената. за који су студенти могли по повлашћеној цени од 150 динара да купе карте у просторијама студентског парламента.                 
Ово је била јединствена прилика за наше студенте да по ценама нижим и до 20% купе понуђену медицинску литературу.


САЈАМ МЕДИЦИНЕ, МЕДИЦИНСКЕ ОПРЕМЕ И ФАРМАЦИЈЕ

                 На „Шумадија Сајму“ у периоду од 15 до 17. октобра 2009. године, одржан је први Сајам медицине, медицинске опреме и фармације, на коме је учествовао и Медицински факултет Универзитета у Крагујевцу. Први дан сајма био је посвећен ургентним стањима и пружању прве помоћи, када је одржано предавање: „ Збрињавање критично угрожених пацијената. Нова димензија у спашавању живота“.
                 Другог дана одржани су 34. Октобарски здравствени дани, у оквиру којих је говорено о цереброваскуларним болестима, респираторним инфективним болестима и правима лекара у систему здравствене заштите. Предавачи су били професори и асистенти Медицинског факултета.
                 Последњег сајамског дана одржан је Семинар континуиране медицинске едукације „Алергијске болести“, који је присутним лекарима, стоматолозима и фармацеутима одржала је проф. др Снежана Живанчевић – Симоновић. У пратећем делу овог Сајма био је уприличен Симпозијум „Фармакологија и фармација у клиничкој медицини“, као и берза здравља, на којој су заинтересовани посетиоци и учесници могли урадити нека од бесплатних тестирања.



ПОСЕТА ПРОФ. ДР ДАНИЈЕЛА ЛУВАРА, ДИРЕКТОРА ИСТРАЖИВАЧКОГ ЦЕНТРА ИНСТИТУТА КИРИ

                Медицински факултет у Крагујевцу је у четвртак 15. октобра 2009. године био домаћин делегације коју су чинили проф. др Данијел Лувар, директор истраживачког центра института Кири, проф. др Димитрос Кувелас, продекан на Медицинском факултету у Солуну и декан Природно-математичког факултета у Скопљу проф. др Ђока Кунгуловски. Повод посете био је представљање радова истраживача на Другој радионици за предклиничко тестирање активних супстанци, а у оквиру сарадње на ФП7 пројекту ЕУ за истраживање у биомедицинским наукама. На овом састанку размењена су досадашња знања и искуства у раду и предложени су даљи видови сарадње наших истраживача.

    


ПРОФ ДР ПАОЛО СЕРА, ИЗАБРАН ЗА ГОСТУЈУЋЕГ ПРОФЕСОРА МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

                

                На 179. седници Наставно-научног већа, одржаној 20. маја 2009. године у звање гостујућег професора Медицинског факултета у Крагујевцу изабран је проф. др Паоло Сера, професор психијатрије на Универзитету у Сијени. Након одржаног приступног предавања 12. октобра 2009. године на тему:„Организација психијатријске здравствене заштите у отвореној социјалној средини.Психијатрија у заједници“, проф. др Сери уручена је диплома о именовању у  гостујућег професора на нашем факултету.
                Главни циљ, приступног предавања је реформа психијатријске службе у Србији. Како је проф. др Сера истакао, члановима заједнице потребне су службе које су доступне и пријатељски расположене према корисницима, јер Светска здравствена организација препоручује стварање служби које ће пружати потребну негу у складу са потребама заједнице. Службе менталног здравља треба обезбедити у оквиру заједнице коришћењем свих расположивих средстава и капацитета, јер порекло менталних обољења је био-психо-социјално и јавља се потреба за мултипрофесионалним тимом који сачињавају лекари, психијатри, психолози, медицинске сестре и социјални радници.

  


ДРУГИ КОНГРЕС ФИЗИОЛОШКИХ НАУКА

                Oд 17 – 20. септембра 2009 год. у Крагујевцу је одржан Други конгрес физиолошких наука са међународним учешћем, у организацији Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу и Друштва физиолога Републике Србије.
                Оваква манифестација веома је значајна за град Крагујевац, Универзитет и факултет, али и за развој науке и праћење најновијих достигнућа у области медицине, истакнуто је на свечаном пријему у Скупштини града.
                На овогодишњем конгресу било је преко 150 учесника из 15 земаља света, а међу њима били су врхунски стручњаци у области физиолошких наука као што су потпредседник Британске краљевске академије наука, Проф. др Оле Петерсен из Ливерпула, као и оснивач и дугогодишњи директор Института за кардиоваскуларна истраживања у Винипегу, Канада, проф. др Наранјана Далу.
Конгрес је отпочео Сателитским симпозијумом о матичним ћелијама, а први предавач био је Проф. др Миодраг Стојковић, професор нашег факултета.
                У оквиру овогодишњег конгреса, поред предавања у амфитеатру „Проф. др Милосав Костић“ одржане су и постер сесије на којима је било иложено 90 био–истраживачких радова. 
                За Други конгрес физиолошких наука од посебног значаја је и чињеница да је акредитован са 21 поеном код  European Council for Mеdical Education in Internal Medicine, што има немерљив значај за све учеснике у светлу нових законских норми и посебно Закона о лекарским коморама.
                У оквиру конгреса одржане су и изложбе слика Проф. Томислава Ђокића, професора универзитета у Приштини и Проф. др Срећка Дивљана, декана Педагошког факултета у Јагодини.

  


МЕДИЦИНИЈАДА 2009

Спортска надметања студентата медицинских и биомедицинских наука, познатије као Медицинијада ове године се одржала у Будви од 13. до 18. маја. На овом 32. такмичењу у конкуренцији од преко 1000 такмичара за медаљу се борило 50 студената Медицинскиг факултета у Крагујевцу.
Наш факултет је по укупном пласману такмичара ове године био четврти чиме се можемо похвалити, пошто се за наш факултет такмичило седам екипа. Златне медаље освојили су рукометаши, рукометашице и тенисерке. Стеван Крунић је опет био најбржи на кросу. Кошаркашице су донеле сребрне медаље, а шахисткиње су освојиле треће место у мешовитој конкуренцији. Бронзану медаљу донеле су и стонотенисерке.

 

    
    
    


Предавање "ЛАБОРАТОРИЈСКА ДИЈАГНОСТИКА ХЕПАРИН ИНДУКОВАНЕ ТРОМБОЦИТОПЕНИЈЕ (ХИТ)"

Проф.др Јован Антовић (Section for Hematology/Coagulation/Proteins, Karolinska University Laboratory Karolinska University Hospital Solna, Stockholm, Sweden) одржаће 14.05.2009. y 11.00 часова у Амфитеатру Медицинског факултета "проф.др Милосав Костић" приступно предавање под називом "Лабораторијска дијагностика хепарин индуковане тромбоцитопеније (ХИТ)".

ПОСЕТА АМБАСАДОРА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ Њ.Е. АЛЕКСАНДРА КОНУЗИНА

У четвртак, 16. априла 2009. године у посети Универзитету у Крагујевцу боравиће Њ.Е. Амбасадор Руске федерације у Републици Србији, Александар Конузин.
У склопу ове посете Њ.Е. Амбасадор Александар Конузин одржаће предавање за студенте и професоре нашег Универитета са почетком у 10.45 часова у Свечаној сали Универитета у Крагујевцу.

ШЕСТИ МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ОБРАЗОВАЊА

У оквиру промотивних активности Медицинског факултета у Крагујевцу, ПР тим је ове године представио факултет средњошколцима на шестом Међународном сајму образовања, који је одржан у Београду, у хотелу Интер-Континентал, од 12. до 14. марта 2009. године, под слоганом "А шта ћеш ТИ да студираш?"
На овогодишњем Сајму образовања представило се око 35 државних и приватних високошколских установа из Србије, Европе и Канаде. Наш факултет је био једини представник крагујевачког Универзитета и једини медицински факултет који се самостално представио.
Интересовање средњошколаца за ову манифестацију из године у годину је све веће, и све је више ђака другог и трећег разреда који желе на време да се информишу о условима студирања на жељеном факултету. Медицински факултет Универзитета у Крагујевцу , као и претходних година, привукао је велику пажњу и интересовање свих посетилаца.

    


ПРЕЛАЗАК НА RS ИНТЕРНЕТ ДОМЕН

Због транзиције на нови национални интернет домен RS мења се и домен Медицинског факултета у Крагујевцу, па ће убудуће наш интернет домен бити www.medf.kg.ac.rs уместо www.medf.kg.ac.yu, а контакт адресе на факултету биће ime_korisnika@medf.kg.ac.rs уместо досадашњих ime_korisnika@medf.kg.ac.yu .

Стари YU домен биће паралелно активан до истека рока за транзицију (30.9.2009).
Уколико имате коресподенцију са неким на Медицинском факултету, молимо Вас да на време измените одговарајуће адресе у свом адресару.


ДОПУНСКИ РАД У ПРИВАТНОЈ ЛЕКАРСКОЈ ПРАКСИ

Критеријуме за давање сагласности о допунском раду у приватној лекарској пракси сарадницима и наставницима Медицинског факултета у Крагујевцу. погледајте овде



РЕАЛИЗАЦИЈА ФП7 ПРОЈЕКТА ЕУ

      ФП 7, пројекат Европске Уније, потписан је прошле године, а у реализацији учествују Институт "Кири" из Париза, Медицински факултет Универзитета Аристотел из Солуна, ПМФ из Скопља, Медицински факултет и ПМФ из Крагујевца. Уговор је потписан на три године и предвиђа формирање Центра за претклиничко активно тестирање биохемијских супстанци.
      У периоду од 16. до 20. фебруара 2009. године, представници Института "Кири" боравиће у Крагујевцу, где ће у склопу посете обићи факултете и одржати научна предавања.
      Медицински факултет био је домаћин делегацији из Париза 17. фебруара.2009. године и том приликом посетили су лабораторије за имунологију, експерименталну онкологију, генетику и фармакологију на Институту у Крагујевцу. Истог дана, представљени су пројекти који се тренутно реализују на Медицинском факултету. Поред научних достигнућа, гости су имали прилике да се увере и у технички напредак нашег факултета. Презентацију су пратили у новој, "плавој" сали, а касније су обишли остале просторије у реновираном делу зграде.



МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ ДОБИО ДОЗВОЛУ ЗА РАД

       Медицински факултет је после успешног акредитовања факултета и свих студијских програма, први у Србији од Министарства просвете добио и дозволу за рад. Опширније овде    



Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.