Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


Arhiva vesti 2020. godine


STUDENTI ZA DECU KOSMETA

U poslednjih nedelju dana, na Fakultetu medicinskih nauka organizovana je akcija „Preuzmi ulogu Deda Mraza“. Svi studenti imali su priliku da daju doprinos u vidu slatkiša i slaniša, u cilju pravljenja novogodišnjih paketića za mališane sa Kosova i Metohije.

Članovi Studentskog parlamenta spakovali su 176 paketića koji su napravljeni uz pomoć studenata Fakulteta medicinskih nauka, a prikupljeno je ukupno 1186 na nivou Univerziteta u Kragujevcu, što je duplo više nego prethodne godine.

Zahvaljujemo se svima koji su se uključili u akciju u vidu doniranja slatkiša, članovima Studentkog parlamenta na celodnevnom pakovanju paketića, organizatorima European Online Dental Congress na donaciji, i nadamo se da ćemo u ovim hladnim zimskim danima biti nečiji razlog osmeha i topline.






FMN U KRAGUJEVCU NIJE PREKIDAO MEĐUNARODNU SARADNJU UPRKOS KORONI (RTK, 21.12.2020)

Na Fakultetu medicinskih nauka nastavni kadar uspeo je da održi međunarodnu saradnju, koja nije prekidana tokom pandemije.
Naučno-istraživački rad je, takođe, organizovan u kontinuitetu, a tokom ove godine objavljeno je preko 150 naučnih radova, navodi docent dr Nevena Jeremić koja je na Fakultetu medicinskih nauka zadužena za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad.
U narednoj godini profesori i saradnici ove visokoškolske ustanove nastaviće sa svojim planovima, bez obzira na okolnosti.
Međunarodna saradnja profesora, saradnika i studenata Fakulteta medicinskih nauka ni u otežanim uslovima zbog korona virusa nije prekidana.
Ovaj fakultet, koji se nalazi na prestižnoj Sangajskoj listi na kojoj je svega 2 odsto svetskih univerziteta, karakteriše kvalitetan naučno- istraživački po kome je prepoznatljiv u međunarodnim okvirima.
U veoma teškim i složenim okolnostima zbog kovida-19, međunarodna saradnja se nastavlja, navodi docent dr Nevena Jeremić.
I u narednoj godini uslovi rada biće otežani, smatraju na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, jer je veliki deo nastavnog kadra angažovan u nekoj od kovid klinika kragujevačkog Kliničkog centra

Opširnije pogledajte ovde




ZA NAMA OSTAJE TESKA ALI USPESNA GODINA

Godina na izmaku, koju je svakako obeležila pandemija korona virusa, za Fakultet medicinskih nauka, po mnogim parametrima, bila je uspešna a ono na šta smo najponosniji je činjenica da se naš Univerzitet i ove godine, zahvaljujući našem Fakultetu, drugu godinu za redom našao na Sangajskoj listi za oblast klinička medicina, rekao je, gostujući u emisiji ''Razgovor s povodom'' Radio televizije Kragujevac dekan prof. dr Vladimir Jakovljević.

Naglašavajući da su u ovoj teškoj godini na FMN akreditovana tri nova studijska programa, doktorske akademske studije menadžment u sistemu zdravstvene zaštite i master programi regenerativna medicina i ishrana i suplementacija, prof. Jakovljević je podsetio da Fakultet sada ima 11 akreditovanih studijskih programa i da je to zapravo jedan Univerzitet. Dekan je izrazio i zadovoljstvo što je ove godine za upis na sve studijske programe na osnovnim akademskim ali i na doktorskim studijama vladalo veliko interesovanje i da su sva mesta popunjena u prvom upisnom roku. ''Ništa manje interesovanje nije bilo ni prilikom oba ovogodišnja konkursa za upis na zdravstvene specijalizacije što pokazuje da doktori medicine, stomatologije i magistri farmacije, koji žele da se dodatno usavršavaju, kao i ustanove u kojima su zaposleni, prepoznaju kvalitet i kontinuitet koji imamo u ovom delu postdiplomskog usavršavanja'', rekao je Jakovljević. Uz sve navedeno ova godina značajna je i po tome što se konačno ušlo u proceduru nastavaka izgradnje Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija, pa je sproveden i tender za izbor novog izvođača radova. prof. Jakovljević istakao je da očekuje da se, po okončanju pravne procedure, nastave radovi na izgradnji objekta već početkom naredne kalendarske godine, a najkasnije u martu. ''Tada će i Fakultet medicinskih nauka krenuti u nabavku nove opreme za potrebe Centra izvrsnosti i banke matičnih ćelija, koji će, duboko verujem, biti pod krovom do kraja 2021.godine. Tada ćemo moći da govorimo i o zapošljavanju mladih naučnika i novim dostignućima u primeni matičnih ćelija u lečenju retkih bolesti. Realizacija ovog kapitalnog projekta nije važna samo za FMN, naš Grad i Univerzitet, već i za sve naše građane, naučnu zajednicu i čitavu državu'', zaključio je Jakovljević.

Na pitanje šta će, uz nastavak izgradnje ovog kapitalnog objekta, biti prioriteti FMN u narednoj kalendarskoj godini dekan Jakovljević je u programu RTK, istakao da je to svakako pokušaj da akreditujemo naše studijske programe na engleskom jeziku jer za to odavno postoji interesovanje mnogih međunarodnih institucija i njihovih studenata. Uz to, trudićemo se da održimo nivo i kvalitet nastave i rada, na svih 11 studijskih programa kao i na zdravstvenim specijalizacijama- zaključio je prof. Jakovljević.



STARTOVALA PRVA GENERACIJA STUDENATA
MASTER AKADEMSIH STUDIJA ISHRANA I SUPLEMENTACIJA

Uručenjem indeksa i uvodnim predavanjem prof. dr Vladimira Živkovića, rukovodica master programa ishrana i suplementacija, danas je na Fakultetu medicinskih nauka startovala prva generacija studenata na ovom, novoakreditovanom studijskom programu. U prvom upisnom roku prijavilo se 25 kandidata koji su danas dobili indekse a s obzirom da je u toku i drugi upisni rok očekuje se još najmanje 10 studenata koji će u školskoj 2020/2021. godini pohađati ove master studije.

Prema rečima prof. Živkovića naš Fakultet je prvi u Srbiji koji je akreditovao ovaj akademski program koji obrađuje ishranu i suplementaciju a pored diplomaca biomedicinskih nauka program je namenjen i profesorima fizičkog vaspitanja. ''Naš osnovni cilj i zadatak je da svim studentima približimo sve relevantne informacije i saznanja koja se odnose na ishranu, nutriciju i suplementaciju kako u opštoj populaciji, tako i u populaciji sportista, ali i posebnih grupa- stare, mlade, trudnica. U nastavi će, pored naših profesora, učestovati i kolege iz Antidoping agencije Republike Srbije koji su uz nas idejni tvorci ovog programa'', rekao je prof. dr Vladimir Živković.

Uvodno predavanje je studentima omogućilo da saznaju sve informacije oko sadržine samog programa, broja ispita, načina njihovog polaganja, kao i održavanja on lajn nastave.







OBELEŽANA SLAVA SVETI ALIMPIJE STOLPNIK I 43 GODINE POSTOJANJA FMN



Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu obeležio je danas, 9. decembra krsnu slavu Svetog Alimpija Stolpnika i 43 godina postojanja fakulteta. Zbog aktuelne epidemiološke situacije u Kragujevcu i Srbiji, ali i čitavom svetu, ovogodišnje obeležavanje Slave i Dana FMN proteklo je u skladu sa važećim epidemiološkim merama, pa je izostalo tradicionalno okupljanje gostiju, nastavnika i saradnika kao i svečana akademija.

Čin rezanja slavskog kolača obavio je Njegovo Preosveštenstvo episkop Sumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Saborne crkve u Kragujevcu. Domaćin slave, prof. dr Vladimir Živković, uz čestitke svim nastavnicima, saradnicima, studentima i zaposlenima na Fakultetu poželeo je svima dobro zdravlje i izrazio nadu da ćemo se narednog 9.decembra svi tradicionalno okupiti u našoj zajedničkoj kući i na tradicionalan način obeležiti i Slavu i Dan FMN. ''Godinu za nama obeležila je i nažalost još uvek obeležava pandemija korona virusa. Naša institucija je u svim ovim mesecima, a naročito sada kada beležimo najveći broj zaraženih i preminulih dala značajan doprinos očuvanju zdravstvenog sistema. Naše kolege, zaposleni, koji su u prvim linija borbe protiv korone u kovid jedinicima, do onih koji edukuju studente u jako teškim okolnostima, zajedničke se trude da se ova kriza što je moguće lakše i sa što manje žrtava prevaziđe. Naša institucija je na taj način uradila i još uvek radi ono što je najbolje za društvo'', rekao je prof. dr Vladimir Živković.

Prema tradiciji, prof. Živković, ovogodišnji domaćin slave, deo slavskog kolača predao je novom domaćinu, prof. dr Goranu Davidoviću prodekanu za specijalističke i uže specijalističke studije. On je rekao da je ono što je FMN izdvojilo od ostalih, u vanrednim okolnostima, jeste kontinuitet u radu, a studenti su rad na daljinu ocenili najvišim ocenama. ''Evidentno je da postoji nedostatak praktičnog rada što smo pokušali da nadomestimo kroz prikaze slučajeva takođe on lajn i zaista mislim da smo uspeli da postignemo ono što nam je bila obaveza kao naučne ustanove, a to je edukacija naših studenata. Raduje nas i veliko interesovanje za specijalističke i uže specijalističke studije na našem Fakultetu i mi smo upravo ovih dana upisali 82 novih studenata na zdravstvene specijalizacije što je još jedna potvrda našeg kvaliteta'', istakao je prof. Davidović.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević rekao je ovom prilikom, sumirajući ostvarene rezultate Fakulteta, u periodu između dve slave da je godinu obeležila pandemija korona virusa, ali da smo i u tim okolnostima uspeli da održimo visok nivo nastavnog i naučno-istraživačkog rada, da smo uspeli da se dobro prilagodimo i organizujemo nastavu na daljinu, akreditujemo nove doktorske i master studije i upišemo prve generacije studenata na tim programima. ''Ono što je globalno bitno jeste da je i ove godine naš Univerzitet ponovo na Sangajskoj listi zahvaljujući upravo našem Fakultetu, i to kao najbolji u regionu za oblast klinička medicina. Ono što je strateški važno jeste da je odobren nastavak gradnje Centara izvrsnosti'', istakao je dekan Jakovljević.

Do danas je na našem Fakultetu diplomiralo 4223 doktora medicine, 143 doktora stomatologije a diplomu magistra farmacije dobilo je 795 farmaceuta. Osnovne strukovne studije na našem Fakultetu završilo je 530 strukovnih sestara, 509 strukovnih fizioterapeuta i 123 strukovnih farmaceutskih tehničara. Diplomu lekara specijaliste i subspecijaliste steklo je 650 lekara, a doktorsku disertaciju uspešno je odbranilo preko 600 doktora medicinskih nauka.












09.12.2020. od 14.00

Vebinar

DIGITALNO OBRAZOVANJE – STA SMO NAUČILI TOKOM 2020?

Za više informacija pogledajte u brošuri ovde.

Pristup:

https://us05web.zoom.us/j/2539053020?pwd=eFMvWDhqWkVrdTRlU2dCTmo5MnkvQT09

Vebinar je kreiran sa ciljem razmene iskustva nastavnika i studenata o on line nastavi tokom KOVID 19 panademije, gde su prikupljene osnovne informacije kroz Pilot istraživanje. Takođe ćemo sagledati digitalne alate metode i platforme za e- obrazovanje u medicinskim naukama i kliničkoj nastavi, kroz sopstvena iskustva i iskustva drugih Univerziteta, te aktivno prodiskutovati sa studentima i nastavnicima „Sta smo naučili o digitanom obrazovanju“ i kakao dalje da unapredimo kvalitet nastave i obrazovnog procesa.







Dragi studenti,

Poštovane koleginice i kolege,

da nam je neko rekao da ćemo početak decembra, koji je tradicionalno bio čitava sedmica lepih događanja na Fakultetu medicinskih nauka, dočekati sa maskama na licu, zebnjom u srcu za zdravlje naših najmilijih, kao i celokupnog čovečanstva, preporukama da se distanciramo jedni od drugih, verovatno bismo mislili da je u pitanju neka neslana šala ili medijski trik. Međutim, okolnosti koje su imale svoje obrise krajem prošle godine zanemarljivom vešću da je na nekoj pijaci u nekom Vuhanu zabeležen prvi slučaj respiratorne infekcije do tada nepoznatog uzročnika, dovele su do toga da ni olimpijska godina na izmaku ne mora da bude olimpijska, što se u istoriji desilo samo u slučaju dva svetska rata. Definitivno je 2020. bila u znaku pandemije virusom SARS-CoV-2, pa se to reflektuje i na naš, po tradiciji, slavljenički početak decembra.

Na žalost, izuzimajući svečanu dodelu diploma, koju smo prilagodili svim epidemiološkim merama, ne želeći da uskratimo našim svršenim studentima da svoj dugogodišnji rad i trud valorizuju u kalendarskoj godini, sve ostale aktivnosti koje su se tradicionalno dešavale na našem Fakultetu smo morali da prilagodimo aktuelnoj situaciji. A, imamo čime da se pohvalimo.

Dominantne su dve strateške stvari: naš Fakultet je i ove godine omogućio Univerzitetu u Kragujevcu da se nađe na Sangajskoj listi najboljih 500 univerziteta u svetu i ponovo su u punoj meri počele aktivnosti na izgradnji Centara izvrsnosti, koje će biti naš novi dom u bliskoj budućnosti.

Uzimajući u obzir karakter našeg Fakulteta, ipak je dominantna bila uloga svih naših nastavnika - lekara kliničara, koji su dali i daju veliki doprinos borbi protiv ove pošasti, rizikujući svoje zdravlje i živote. U brojne šire društvene akcije su se uključili i permanentno se uključuju naši studenti, koji time pokazuju da su na svom Fakultetu naučili najvažniju lekciju – da budu dobri ljudi i požrtvovani zdravstveni radnici.

Moramo da istaknemo da je zahvaljujući nadljudskim naporima naše informatičke službe, kao i svih nastavnika i saradnika, nastavni proces bio organizovan najbolje na Univerzitetu, pa i gledajući širu akademsku zajednicu. Bolje rečeno, trudili smo se da studenti pretrpe najmanju moguću štetu, jer su sigurno oštećeni za jedan deo svoje edukacije svim ovim manevrima na daljinu.

U tom smislu će i centralni dan naših decembarskih slavljeničkih dana biti prilagođen opštoj situaciji: slavski kolač će biti presečen samo u prisustvu sadašnjeg i budućeg domaćina Slave, a u poslepodnevnim satima će biti organizovan webinar na temu iskustava učenja na daljinu u uslovima pandemije.

Ovim smo pokazali društvenu odgovornost, a organizacijom webinara i aktuelnost.

Nadamo se da ćemo se sledećeg decembra opet naći na svom Fakultetu na tradicionalni srpski saborski način.


Srećna slava! Živeli

Domaćin Slave
prof. dr Vladimir Živković

Dekan
prof. dr Vladimir Jakovljević


URUČENE DIPLOME STRUKOVNIM MEDICINSKIM SESTRAMA, FIZIOTERAPEUTIMA, DOKTORIMA STOMATOLOGIJE I MAGISTARIMA FARMACIJE

Drugog dana dodele diploma na FMN, u susret Danu i Slavi naše ustanove, najpre su uručene diplome strukovnim medicinskim sestrama i strukovnim fizioterapeutima. U školskoj 2019/2020 godini ovaj trogodišnji studijski program na našem Fakultetu završilo je 30 strukovnih sestara i isto toliko fizioterapeuta. Njih, podeljene u dve grupe ,zbog aktuelne epidemiološke situacije, pozdravila je resorni prodekan prof. dr Nataša Zdravković koja im je, uz čestitike na završenom školovanju, poželela puno uspeha u daljem životu i radu.''Nadam se da ćete diplome koje ste danas dobili iskoristiti na pravi način i da ćemo nastaviti timski da radimo jer ste nam vi, sestre, tehničari i fizioterapeuti nezamenljivi'', rekla je prof. Zdravković.





Usledila je dodela diploma doktorima stomatologije koje je najpre pozdravio prof. dr Gvozden Rosić prodekan na ovom studijskom programu uz iskrene čestitike čitavoj generaciji i svakome pojedinačno na značajnoj i velikoj stvari koju su postigli. ''U analima našeg Fakulteta bićete upamćeni kao prva generacija koja je diplomirala u vreme pandemije , nadam se i poslednja, i po tome ćete , između ostalog biti prepoznatljivi.Čestitike za veliki trud i napor koji ste uložili u proteklih pet godina , u ne uvek lakim okolnostima i uslovima rada, čime je vaš uspeh još veći'', rekao je prof. Rosić.On je dodao i da je ovo prva ali veoma značajna i krupna faza koju su svi diplomirani stomatolozi , kojima su danas uručene diplome, ostvarili u svom životu.''Imajući priliku da vas sve upoznam siguran sam da za veliku većinu vas se priča ne završava današnjim danom kao što sam i siguran da ovo neće biti poslednja svečanost gde će vaš rad i vaši rezultati biti vrednovani. Za sve to što predstoji pred vama , u smislu i stručnog i akademskog usavršavanja, mogu da vam ponudim svu pomoć kako svoju tako i svojih kolega'', zaključio je prof. dr Gvozden Rosić. Diplomirani stomatolozi položili su Hipokratovu zakletvu čiji je tekst pročitala najbolji diplomac Milica Pavlović.

 



Na IAS farmacije, koji je na našem Fakultetu ustanovljen 2005.godine ,u ovoj školskoj godini diplomu magistara farmacije steklo je 83 diplomca. Njih je u ime dekana i rukovodstva FMN pozdravio resorni prodekan prof. dr Željko Mijailović koji je najpre rekao da živimo u ludo vreme u kome je paradoks da ljudska glava nikad nije bila jeftinija a ljudski život skuplji . ''Ipak, svako ludo vreme ima po neku korisnu stvar a to je da po nešto novo naučimo , dosta smo iskusniji a svakako ćemo više ceniti i naše živote i živote drugih ali i naš rad. Vi svakako danas treba da cenite svoj rad jer ste dosta uložili da bi ste došli do ovog dana a sasvim sam siguran da ćete kvalitetno i odgovorno da izvršavate svoje obaveze i da dalje ulažete u sebe i svoje usavrvršavanje ali i da budete srećni i ispunjeni i na ličnom i na porodičnom planu'', rekao je prof. Mijailović. On je magistrima farmacije poručio da je FMN bio i da će uvek biti njihov fakultet i da za sve što bude trebalo mogu da nam se obrate u svakom trenutku.





U okviru dvodnevne dodele diploma, u susret Danu i Slavi FMN, uručeno je ukupno 337 diploma na osnovnim , master i postdiplomskim studijama.


URUČENI INDEKSI NA MASTER PROGRAMU REGENERATIVNA MEDICINA

Prvoj generaciji novoakreditovanog master studijskog programa regenerativna medicina prof. dr Biljana Ljujić uručila je u Amfiteatru indekse i održala uvodno predavanje – ''Ćelijska i molekularna osnova nasleđivanja''. Studenti su ovom prilikom dobili osnovne informacije o ovom studijskom programu, a pored profesorke Ljujić svečanoj dodeli indeksa i uvodnom predavanju prisustvovali su i doc.dr Nemanja Jovičić i doc.dr Marina Miletić Kovačević, koji su takođe angažovani na ovom studijskom programu.

prof. Ljujić je podsetila da je ovaj program finansiran iz Erazmus + projekta tako da je 20 studenata ostvarilo pravo na besplatnu školarinu, što je projektom definisano, a preostalih troje su samofinansirajući.Prema njenim rečima program je akreditovan pre svega zahvaljujući pomoći i podršci kolega iz Nju Kasla gde su nastavnici FMN bili na edukaciji kako bi stekli znanja i veštine za sprovođenje master programa regenerativna medicina. ''Saradnja je ostvarena i sa kolegama iz Beograda i Novog Sada koji će biti uključeni u nastavni proces na regenerativnoj medicini a sa našeg Fakulteta katedre za genetiku, fiziologiju i histologiju jer se radi o multidisciplinarnom programu'', rekla je prof. dr Biljana Ljujić sa katedre za genetiku, nakon što je uručila indekse prvoj generaciji budućih mastera regenerativne medicine.

Svi oni će putem on lajn platforme u zimskom semestru slušati četiri predmeta a imaće i praktični deo za te predmete. U drugom semestru ih očekuju još dva predmeta i laboratorijski rad koji će im služiti za izradu njihovih završnih radova. Studijski program master regenerativna medicina traje jednu školsku godinu.






URUČENE DIPLOME DOKTORIMA MEDICINE, LEKARIMA SPECIJALISTIMA I SUBSPECIJALISTIMA I MENADŹERIMA U ZDRAVSTVU

U susret slavi Fakulteta medicinskih nauka, Svetog Alimpija Stolpnika i Danu naše nastavno -naučne ustanove, 9.decembru, kada obeležavamo 43 godine rada i postojanja, danas su u Amifiteatru uručene diplome doktorima medicine, lekarima specijalistima i subspecijalistima i master menadžerima u sistemu zdravstvene zaštite. Zbog aktuelne epidemiloške situacije u Kragujevcu i Srbiji, izazvane pandemijom virusa Covid 19, ovogodišnja dodela diploma održana je uz poštovanje svih epidemiloških mera- diplomce podeljene u više malih grupa, obavezno nošenje maski i nemogućnost prisustva članova porodica i prijatelja svih onih koji su danas dobili svoje diplome.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević je uz čestitike svim diplomcima istakao da se i ove godine, u susret Danu i Slavi fakulteta, tradicionalno dodeljuju diplome na svim studijskim programima ali u jako izmenjenim okolnostima, uz poštovanje svih epidemioloških mera. ''Žao mi je što su oklonosti takve kakve jesu ali je to istovremeno i veliki izazov za kompletnu medicisku zajednicu i obrazovanje u okviru biomedicinskih nauka jer sve ono što nam se dešava je u direktnoj vezi sa svim našim diplomcima koji će se u budućnosti suočiti i sa ovim ali i mnogim drugim problemima koje zdravstvo donosi. Kraj njihovog školovanja i početak profesionalne karijere svakako je obeležila aktuelna pandemija .Nadam se da će kraj ove pandemije doći uskoro i da će svi naši doktori medicine, stomatolozi, farmaceuti, lekari specijalisti moći da bave onim stvarima za koje su se opredelili tokom svog školovanja'', rekao je dekan Jakovljević.

Diplome su danas najpre dobili lekari specijalisti i subspecijalisti koji su ovo zvanje stekli u proteklih godinu dana. Njih 67 pozdravio je prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije prof. dr Goran Davidović ističući da je čudno vreme ali i okolnosti u kojima se danas sastajemo, i da to na neki način baca senku ali i novo svetlo na svečani trenutak dodele diploma koji predstavlja krunu mukotrpnog puta odricanja i patnji kroz koje su svi lekari specijalisti prošli da bi postali upravo to što danas jesu.prof. Davidović je specijalistima i užim specijalistima poručio da su oni, kao najbolji, sa najviše znanja i željom da ga primene i steknu nova iskustva pod stalnim izazovom jer shvataju da je svaki dan borba za dobre misli, borba za čistu dušu, borba za još jedan osećaj radosti da su nekome pomogli i učinili ga srećnim. ''To ne može svako, to mogu hrabri i snažni koji su kroz profesiju izabrali i životni put'', poručio je prodekan Davidović.



Diplome za 80 doktora medicine uručio je prodekan ovog studijskog programa prof. dr Dejan Petrović koji je naglasio da svi oni koji su stekli zvanje doktora medicine u školskoj 2019/2020 godini treba da budu ponosni jer su usvojili određena teoretska i praktična znanja sa kojima će sutra samostalno, kvalitetno i odgovorno biti u stanju da lečite sve one koji su bolesni.

prof. Petrović je doktorima medicine poželeo da što pre dođu do posla i pozvao sve one koji sebe vide u nauci da nastave školovanje na FMN na doktorskim studijama. Diplomirani doktori medicine su nakon dobijanja diplome položili Hipokratovu zakletvu. Ovom prilikom nagrađeni su i najbolji diplomci u ovoj školskoj godini na svim studijskim programima kao i najbolji studenti medicine, farmacije, stomatologije i osnovnih strukovnih studija po godinama studija. Zlatnike i prigodne knjige najboljim diplomcima a to su: Željko Ivošević sa IAS medicine sa prosekom 9,89, Katarina Đorđević sa IAS farmacije sa prosekom 9,63, Milica Pavlović sa IAS stomatologije sa prosekom 9,68 i Milena Ratković sa OSS sa prosekom 9,17 uručio im je dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević.








Drugoj generaciji diplomiranih menadžera u sistemu zdravstvene zaštite diplome je uručio rukovodilac ovog studijskog programa prof. dr Nebojša Zdravković i uz čestitike na završenom školovanju podsetio je i da je FMN akreditovao i doktorske studije menadžment u sistemu zdravstvene zaštite. ''Među vama koji ste danas dobili diplome, a ima vas 21, su neki od onih koji su upisali i doktorske akademske studije na ovom smeru koje su startovale upravo danas prvim predavanjem prof. dr Marka Slavkovića. Bilo mi je zadovoljstvo da sarađujem sa Vama i ono što želim da istaknem je da smo se trudili da damo svoj maksimum na ovom studijskom programu. Ne sumnjam da će Vam diplome koje ste danas dobili koristiti u Vašem budućem radu i napredovanju'', zaključio je prof. Zdravković.







ERAZMUS 2021- INOVIRAJ, KREIRAJ, APLICIRAJ

U okviru kontinuiranih aktivnosti na pripremi projekata i aplikacija u školskoj 2020/2021. godini, biće organizovana serija promotivnih i edukativnih aktivnosti namenjenih nastavnom osoblju i studentima svih studijskih programa.
Kampanja „Inoviraj, kreiraj, apliciraj“ je kreativno rešenje Erazmus+ tima Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, sa ciljem da se uključe i podstaknu nastavnici i studenti za kreativno i idejno razmišljanje u svim naučnoistraživačkim, edukativnim i društvenim aktivnostima. Shodno tome će se distribuirati 3 promotivna flajera i organizovati 2 vebinara u terminima o kojima će svi biti blagovremeno obavešteni.
Naš fakultet poslednjih godina primenjuje tutorski model za koji se procenjuje da predstavlja komparativnu prednost u pogledu angažovanja studenata na projektnim aktivnostima. S tim u vezi, upravo podsticaji koji se studenatima plasiraju putem mreže tutorskih grupa bi mogli da budu od bitnog, a možda i presudnog značaja u njihovoj odluci da aktivno učestvuju u projektnim aktivnostima.

Opširnije pogledajte ovde.


UPUSTVO ZA STUDENTE SA POTENCIJALNIM SIMPTOMIMA ZA INFEKCIJU UZROKOVANU VIRUSOM SARS-CoV-2

Studentski parlament, u cilju objektivnog sagledavanja trenutne epidemiološke situacije, obaveštava da je stanje na Fakultetu medicinskih nauka sledeće:

1. Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu maksimalno se sprovode mere zaštite u skladu sa epidemiološkom situacijom.

2. Od početka zimskog semestra školske 2020/2021. godine, na svim studijskim programima Fakulteta medicinskih nauka 18 studenata je pozitivno na virus SARS-CoV-2 (PCR test pozitivan) (1,2% od ukupnog broja studenata), dok je 25 studenata (1,6% od ukupnog broja studenata) bilo i nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa pozitivnim članom porodice.

3. Imajući u vidu broj pozitivnih i broj studenata koji su u samoizolaciji može se zaključiti da su studenti pokazali veliku društvenu odgovornost.

4. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, u slučaju postojanja simptoma u vezi sa infekcijom uzrokovanom virusom SARS-CoV-2 (visoka telesna temperatura, kašalj, malaksalost, zamaranje, gubitak čula mirisa), studenti obavezno treba da se jave na pregled u Jedinicu za respiratorne infekcije, izoluju i obaveste svog tutora.

5. Studenti koji su bili u kontaktu sa pozitivnom osobom (članom porodice), a koji nemaju simptome, treba da se izoluju, obaveste svog tutora i jave dežurnom epidemiologu Instituta za javno zdravlje Kragujevac.


prof. SLOBODAN MILISAVLJEVIĆ NAGRAĐEN
ZLATNOM MEDALJOM ZA ZASLUGE
U SPREČAVANJU SIRENJA KORONA VIRUSA


prof. dr Slobodan Milisavljević, zamenik direktora KC Kragujevac i redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka, nagrađen je danas zlatnom medaljom za zasluge u sprečavanju širenja korona virusa, koje je povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, dodelio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Profesor Milisavljević, koji je specijalista grudne hirurgije, jedini je Kragujevčanin koji je povodom Dana primirja dobio odlikovanje predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovanja je dodelio na osnovu Ukaza koji je doneo za izuzetne zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnostui na sprečavanju širenja zarazne bolesti Covid 19. prof. dr Slobodan Milisavljević je odlukom ministra zdravlja Zlatibora Lončara 1. aprila ove godine postavljen za koordinatora za suzbijanje korona virusa za Sumadijski okrug. On je predvodio ekipu kragujevačkog KC koju je činilo 22 lekara i medicinskog osoblja a koji su u najtežim okolnostima otišli kao ispomoć kolegama u Novom Pazaru.

Pored prof. Milisavljevića predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je danas, ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena prof. dr Predraga Kona i prof. dr Miojomira Pelemiša, a ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena prof. dr Branimira Nestorovića, prof. dr Braninslava Tiodorovića, prof. dr Danicu Grujičić, dr Srđu Jankovića i dr Gorana Stevanovića. Nagrađeni su i dr Ivana Milošević, Nebojša Lađević, dr Marija Zdravković i dr Radimo Janković. Među institucijama koje, koje su se istakle u borbi protiv korona virusa, a koje je takođe nagradio predsednik Srbije su KBC Dragiša Mišović i VMC Karaburma. Posthumno priznanje dobilo je 13 lekara među kojima i dr Miodrag Lazić iz KC Niš.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918.godine kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.


 

URUČENI INDEKSI ZA STUDENTE MENADŹMENTA U SISTEMU ZDRAVSTVENE ZASTITE

Trećoj generaciji studenata Master akademskih studija menadžment u sistemu zdravstvene zaštite i prvoj generaciji novoakreditovanog studijskog programa Doktorske akademske studije menadžment zdravstvenog sistema , danas je na Fakultetu medicinskih nauka rukovodilac ova dva programa prof. dr Nebojša Zdravković uručio indekse i održao uvodno predavanje.
Preko 30 studenata master akademskih studija menadžment u sistemu zdravstvene zaštite time je postalo treća generacija ovog studijskog programa, a indekse je dobilo i 17 studenata novoakreditovanog studijskog programa Doktorske akademske studije menadžment zdravstvenog sistema . Prema rečima rukovodioca ova dva programa na FMN prof. dr Nebojše Zdravkovića ovo je prvi put u istoriji Univerzitea u Kragujevcu da imamo zajednički studijski program koji sprovode FMN i Ekonomski fakultet. ''Doktorske akademske studije menadžment u sistemu zdravstvene zaštite namenjen je svima onima koji si završili fakultete zdravstvene struke, medicinu, farmaciju stomatologiju , ali i psihologiju, ekonomiju, prava i menadžment. Diploma je zajednička a pola nastave izvode profesori sa Ekonomskog a pola sa našeg Fakulteta'', rekao je prof. Zdravković. Uvodnim predavanjima za oba studijska programa pored profesora Zdravkovića i doc. dr Olivere Milovanović sa našeg Fakulteta prisustvovali su i profesori sa Ekonomskog fakulteta, koji će držati predavanja na oba studijska programa menadžmenta u zdravstvu- prof. dr Marko Slavković i prof. dr Milena Jakšić.
Na master akademske studije u prvom upisnom roku upisano je preko 30 studenata i u toku je drugi upisni rok. Program master akademskih studija Menadžment u sistemu zdravstvene zaštite traje jednu školsku godinu a sticanjem diplome na ovom studijskom programu ispunjava jedan od obaveznih uslova za izbor direktora zdravstvenih ustanova utvrđenih u članu 115. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (''Sl. glasnik RS'' br. 25/2019). Nove doktorske akademske studije menadžment zdravstvenog sistema i postojeće Doktorske studije FMN, kako je rekao prof. Zdravković su trenutno najbolje u Srbiji i imamo najviše upisanih studenata. ''Već u prvom upisnom roku na Doktorske akademske studije popunili smo svih 98 mesta za koje imamo akreditaciju, dok je na novim doktorskim studijama menadžment u sistemu zdravstvene zaštite, za koje nam je odobreno 24 mesta ,do sada je upisano 17 studenata'', naglasio je Nebojša Zdravković. Predavanja na oba studijska programa počinju zvanično sledeće subote i održavaće se preko online platforme.





RAPISANI KONKURSI
ZA DVA NOVA MASTER STUDIJSKA PROGRAMA


Fakultet medicinskih nauka raspisao je konkurse za dva novoakreditovana master programa- ishrana i suplementacija i studijski program regenerativna medicina u školskoj 2020/2021.godini. Prema rečima dekana FMN prof.dr Vladimira Jakovljevića prvi master program Regenerativna medicina je naša obaveza u okviru Erazumus + projekta koji se realizuje preko Univerziteta u Kragujevcu. ''Mi smo u obavezi da u prvoj generaciji upišemo 20 studenata koji će se školovati o trošku projekta i 4 samofinansirajuća studenta. Pravo da konkurišu imaju svi svršeni studenti biomedicinskih nauka ali i diplomci sa bioloških i hemijskih fakulteta. Reč je o vrlo interesantnom programu u čijoj osnovi je genetika koju na našem Fakultetu vodi prof.dr Miodrag Stojković i očekivanja su da se ovim programom pozicioniramo kao neko ko je lider u obrazovanju ovakvih kadrova kako u našoj zemlji tako i u regionu'', rekao je Jakovljević.

Drugi master program ishrana i suplementacija, koji je nastao kao autorsko delo katedre za fiziologiju biće realizovan u saradnji sa antidoping Agencijom Republike Srbije i Udruženjem za medicinu u sportu. ''Analizom pre svega u krugovima sportske medicine utvrdili smo da postoji potreba sportskih radnika ali i onih koji rade sa pacijentima a koji nisu primarno lekari, da se usavršavaju u ovoj oblasti. Planiramo da ovim programom doprinesemo da se usluge koje pružaju svi oni koji rade sa pacijentima ali i sportistima u delu pravilne ishrane, korišćenja suplemenata i slično budu kvalitetnije'', istkao je dekan Jakovljević. Za ovaj studijski program, koji u prvoj generaciji upisuje 48 samofinansirajućih studenata, očekuje se veliko interesovanje profesora fizičke kulture, lekara koji rade sa sportistima a postoji i interesovanja stranih državljana . Inače master akademske studije ishrane i suplementacije mogu da upišu, pored lekara, farmaceuta i stomatologa, i diplomirani biolozi, hemičari, organizatori zdravstvene nege, diplomirani molekularni biolozi, fiziolozi, diplomirani biohemičari, diplomirani fizioterapeuti i terapeuti rehabilitacije, profesori fizičkog vaspitanja i diplomirani treneri u sportu.

Oba konkursa otvorena su do kraja novembra 2020.godine.


NASTAVAK GRADNJE CENTRA IZVRSNOSTI SA BANKOM MATIČNIH ĆELIJA U JANUARU 2021.GOD



Gradnja Centara izvrsnosti u Kragujevcu sa bankom matičnih ćelija , gde će biti smešten i FMN, koja je počela u decembru 2015. godine, pa prekinuta, trebalo bi konačno da bude nastavljena od januara 2021. godine. Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru raspisala je javnu nabavku za nastavak i završetak radova na izgradnji objekta pa se nastavak radova očekuje u januaru 2021.godine. Rok za dostavljanje ponuda je 23. novembar 2020. Predmet nabavke je nastavak izvođenja i završetak građevinskih, građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova na višenamenskom objektu i njegovo dovođenje u funkcionalno stanje.

Objekat Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu je višenamenski objekat sastavljen od tri bloka-lamele koje su međusobno povezane i zajedno predstavljaju jednu funkcionalnu celinu, ukupne površine 11.491,21 kvadrata. Predviđeni su građevinsko-zanatski radovi (uključujući i AG radove na trafo-stanici), spoljno uređenje sa ozelenjavanjem, radovi na izvođenju saobraćajnica i saobraćajne signalizacije, nabavka, isporuka i montaža pet liftova, hidrotehničke i elektroenergetske instalacije, kao i elektro radovi.

Podsetimo, Ugovor o izgradnji i opremanju Centra izvrsnosti Univerziteta potpisan je u Kragujevcu 2013. godine, između Republike Srbije, Ministarstva prosvete i nauke, Grada Kragujevca, Univerziteta u Kragujevcu i JUP Istraživanje i razvoj (sada Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru), a preduzeće Mašinoprojekt kopring izradilo je 2014. idejno rešenje i glavni projekat. Gradnja je počela krajem 2015. godine. Centar izvrsnosti s bankom matičnih ćelija je naučna ustanova od nacionalnog značaja, koja, prema ugovoru iz 2013. treba da funkcioniše u sastavu Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu. Kamen temeljac položen je u januaru 2016. godine, a prvobitni rok za završetak radova bio je april 2017. godine. Međutim izgadnja je prekinuta zb

og raskida ugovora sa izvođačem. Konstrukcija je završena, kao i deo građevinsko-zanatskih radova i radova na uređenju terena. Procenat izvršenosti radova iznosi 32%. Vrednost investicije je 14 miliona evra. Novac je obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke


 

DOKTORSKA SKOLA BREND BROJ JEDAN FMN

Dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Vladimir Jakovljević uručio je danas u amfiteatru indekse 16 –oj generaciji studenata Doktorskih akademskih studija. Zbog aktuelne epidemiološke situacije dodela je održana u tri termina, u kojima su studenti bili podeljeni u skladu sa važećim propisima o ograničenom broju prisutnih u zatvorenom prostoru. Doktorske studije u oblasti medicine FMN uspostavio je 2005.godine, i prvi akreditovao studijski program Doktorske studije-Doktorska škola medicinskih nauka.

I ove godine vladalo je veliko interesovanje studenata za upis na Doktorske akademske studije tako da je drugu godinu za redom FMN popunio akreditacionu kvotu upisom 98 studenata. Dekan prof.dr Vladimir Jakovljević ističe da su doktorske studije brend broj jedan Fakulteta medicinskih nauka, po njima je Fakultet postao prepoznatiljiv u svetu u oblasti naučno-istraživačkog rada , broja naučnih radova objavljenih u prestižnim međunarodnim časopsima, a omogućio je i da se u velikoj meri stvori sopstveni kvalitetan kadar naše nastavno naučne ustanove.''Jedan od razloga za veliko interesovanje za doktorske akademske studije je i taj što smo već drugu godinu uzastopno na Sangajskoj listi najboljih Univerziteta u svetu. Naš Univerzitet je zahvaljujući FMN rangiran između 201 i 300 ostotog mesta iz oblasti kliničke medicine, a najbolji u regionu uključujući i one zemlje koji više ulažu od nas u medicinu poput Slovenije i Hrvatske. Od ove godine pooštrili smo uslove za sticanje zvanja doktor medicinskih nauka tako da je ovo način da unapređujemo doktorske studije i selektujemo najbolji kadar da ostane kod nas na Fakultetu i nakon zavšetka studija'', rekao je Jakovljević. Nakon svečane dodele indeksa uvodno predavanje studentima održao je prof. Jakovljević koji ih je upoznao sa načinom studiranja i činjenicom da ih u toku prvog semestra očekuju predavanja i ispiti iz tri predmeta –istraživanja u biomedicinskim naukama, statističke metode u biomedicinskim istraživanjima i informatičke metode u biomedicinskim istraživanjima. ''Prva predavanja počeće sledećeg vikenda i to preko internet platforme FMN. Očekujem da će tokom čitavog semestra, zbog pandemije korona virusa, nastava biti organizovana na taj način. Već od sledećeg semestra kada se opredeljujute se za jedno od ponuđenih izbornih područja verujem da će biti moguće da se viđate sa svojim mentorima pošto ćete podeljeni u manje grupe, po izbornim područjima koja izaberete'', rekao je dekan Jakovljević.On je informisao studente i da tokom drugog, trećeg i četvrtog semestra slušaju nastavu i polažu module u okviru izabranog izbornog područja. Peti i šesti semestar obuhvataju realizaciju naučnog istraživanja koje je neposredno u funkciji izrade doktorske disertacije. Kada sve to završe studenti prijavljuju temu i rade na izradi svog doktorata.

Studije na Doktorskoj školi FMN traju tri školske godine, odnosno šest semestara, i studenti po završetku stiču naučni naziv doktor medicinskih nauka. Do sada je na našem Fakultetu doktorsku disertaciju uspešno odbranilo oko 600 kandidata koji su stekli zvanje doktora medicinskih nauka.






 

DODELJENI INDEKSI BRUCOSIMA NA SVIM STUDIJSKIM PROGRAMIMA FMN

U amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu danas su dodeljeni indeksi novoj generaciji studenata našeg Fakulteta, kojima sutra, 5.oktobra 2020.godine počinje nastava na svim studijskim programima. U skladu sa aktuelnom epidemiloškom situacijom dodela indeksa brucošima medicine, farmacije, stomatologije i osnovnih strukovnih studija obavljena je po grupama, a nastava će se za sve studenta osim stomatologije, odvijati preko internet platforme.

Sve brucoše, podeljene u sedam grupa, pozdravio je dekan prof.dr Vladimir Jakovljević koji je najpre rekao da su oni unikatna generacija naših studenata jer svoje školovanje na FMN počinju u neobičajenim okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa . ''Nastava kreće od sutra i to na internet platformi Fakulteta ali je za prvu godinu olakšavajuća okolnost ta što oni imate predkliničke predmete i što praktični deo , kada za to dođe vreme, odrađujete na fakultetu jer vamn za to nisu potrebni pacijenti.U ovom momentu, ali i sigurno tokom čitave školske godine, boravak u KC Kragujevac biće izuzetno otežan ako ne i nemoguć za naše studente jer mi time rizikujemo i da pacijenti zaraze studente i obrnuto, a to nikome od nas nije u interesu. Svima nama je vaša bezbednost i zdravlje na prvom mestu'', rekao je Jakovljević.

44 –oj generaciji studenata IAS medicine indekse je uručio resorni prodekan Prof.dr Dejan Petrović, 16-oj generaciji studenata farmacije Prof.dr Željko Mijailović prodekan za IAS farmacije,brucošima stomatologije koja je naš najmlađi studijski program, prodekan Prof.dr Gvozden Rosić dok je novoj generaciji studenata koji su upisali osnovne strukovne studije indekse uručila Prof.dr Nataša Zdravković prodekan za OSS. Iz obraćanja resornih prodekana svi brucoši mogli su da zaključe na će ova školska godina biti izuzetno specifična i da će obaveze i aktivnosti tokom zimskog a verovatno i letnjg semestra biti prilagođene situaciji koja bude aktuelna u datim momentima. Ono što je izvesno , u ovom momentu, je da će brucoši stomatologije imati nastavu i vežbe kao i ranijih godina, s obzirom na broj onih koji kreću na prvu godinu IAS stomatologije. Svi brucoši danas su dobili i svoje tutore koji će o njima brinuti narednih godina, od tri do šest , u zavisnosti od toga koji su studijski program upisali.

Na FMN koji je osnovan sada već daleke 1977.godine diplomu doktora medicine steklo je preko četiri hiljade lekara, više od 650 farmaceuta i preko 100 stomatologa.





ODOBREN PROJEKAT ''COVID-19: IMMUNOGENETIC BACKGROUND, IMMUNE RESPONSE AND DISEASE SEVERITY- CIBIRDS''

Upravni odbor Fonda za nauka Republike Srbije objavio je Konačnu listu Projekata koji su odobreni za finansiranje u okviru Specijalnog programa istraživanja COVID- 19. Među 14 odobrenih projekata nalazi se i projekat Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu: ''COVID-19: immunogenetic background, immune response and disease severity- CIBIRDS'' čiji je rukovodilac prof. dr Ivan Jovanović.

Glavni cilj ovog projekta je analiza citokinskog profila, parametara urođenog, celularnog i humoralnog imunskog odgovora i imunogenetskih karakteristika pacijenata i njihova korelacija sa težinom i ishodom bolesti, kod obolelih od COVID-19, kao i u zdravoj kontrolnoj grupi sa smanjenim rizikom od infekcije.U ovaj projekat uključeni su istraživači sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu (istraživač pripravnik Sofija Sekulić, doc. dr Marina Jovanović, ass. dr Nevena Gajović, prof. dr Nebojša Arsenijević i doc. dr Milena Jurišević) kao i istraživači Medicinskog fakulteta Univerziteta odbrane u Beogradu (VMA), Državnog univerziteta u Novom Pazaru i Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Projekat je među najbolje ocenjenim i jedini odobren sa Univerziteta u Kragujevcu.

Konačnu listu Projekata koji su odobreni za finansiranje u okviru Specijalnog programa istraživanja COVID – 19 pogledajte ovde


 

PREDSTAVLJEN PROGRAM ''BODY INTER OUT'' ZA PRAKTIČNI RAD NA KLINIČKIM PREDMETIMA

U susret početku nove školske godine ,a imajući u vidu aktuelnu epidemilošku situaciju u Srbiji, obavljajaju se neophodne pripreme i razmatraju mogućnosti za održavanje kvalitetne nastave za studente na svim studijskim programima Fakulteta medicinskih nauka. Posebna kompleksnost našeg ali i ostalih medicinskih fakulteta u Srbiji ogleda se u činjenici da je za veliki broj predmeta potrebno organizovati praktični rad. Kako je to u ovom okolnostima otežavajuće razmatraju se mogućnosti da se deo praktičnog rada sa studentima medicine organizuje u malim grupama putem određenih elektronskih programa i platformi.

Jedan od takvih programa ''Body inter out'' rukovodstvu našeg Fakulteta i šefovima katedri na kliničkim predmetima kao i predstavnicima Medicinskog fakulteta u Nišu i Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici predstavio je prodekan za međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu prof.dr Goran Stoiljković sa saradnicima. On je rekao da je program koncipiran tako da sadrži veći broj paketa i to: akutni bol, šok i komu, intoksikaciju lekovima, kardiovaskularni sistem 1 i 2, respiratorni sistem, internu medicinu, traumu, pedijatriju, ginekologijiu itd. i da svaki od programa ima oko 5 hiljada pacijenata koje treba lečiti.''Imate praktično pacijenta koji leži pred vama, vi birate dijagnostiku, uvodite terapiju i kroz određeno vreme možete videti efekte te terapije.To je posebno važno za studente medicine na kliničkim predmetima. Mi u Novom Sadu smo izabrali dva paketa jer procenjujemo da zbog epidemiloške situacije deo zimskog ali i letnjeg semestra školske 2020/2021 godine nećemo moći da organizujemo u našim nastavno-naučnim bazama u Novom Sadu'', rekao je prof.Stioljković.

U ime FMN goste je pozdravio dekan prof.dr Vladimir Jakovljević a prezentaciji su pored prodekana prisustvovali i šefovi katedri i profesori koji drže nastavu studentima na kliničkim predmetima.O prezentovanom programu ali i generalno modelima održavanja nastave i praktičnog rada sa studentima na svim studijskim programima na našem Fakultetu rukovodstvo će u narednom periodu doneti odluku. Početak nove školske godine na FMN najavljen je za 5.oktobar 2020.godine.




 

RASPISAN KONKURS ZA UPIS NA DOKTORSKE AKADEMSKE STUDIJE

Fakultet medicinskih nauka raspisao je konkurs za upis na doktorske studije-Doktorsku školu-medicinske nauke u školskoj 2020/2021.godini. Reč je o studijama trećeg stepena za sticanje naučnog naziva doktor medicinskih nauka koje se realizuju u toku tri godine ili šest semestara. Ovaj vid studija na FMN ustanovljen je 2005.godine a ovogodišnjim konkursom planiran je upis 98 studenata i to: 6 studenata čije se studije finansiraju iz budžeta i 92 samofinansirajuća studenta.

Kako je u izjavi za TV Kragujevac rekao dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević očekivanja od ovogodišnjeg konkursa su da ponovi prošlogodišnje interesovanje studenata- lekara, farmaceuta i stomatologa,i da kvota od 98 studenata bude popunjena.''Na osnovu prvih dana od raspisivanja konkursa rekao bih da će interesovanje biti slično prošlogodišnjem. Tome je sigurno doprinela i činjenica da se FMN drugu godinu za redom nalazi na Sangajskoj listi najprestižnijih univerziteta u svetu, gde smo mi popravili svoju poziciju i rangirani smo između 201 i 300-otog mesta. U regionu smo najbolje rangirani Univerzitet, a ako posmatramo druge medicinske fakultete bolje smo rangirani i od Beogradskog , Zagrebačkog i fakulteta u Ljubljani'', istakao je Jakovljević.

U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanjeu doktorske studije mogu da upišu svi oni koji su završili biomedicinske nauke a kada je reč o broju izbornih područja dekan FMN ističe da se tu ništa nije promenilo i da će nakon završetka prvog, zimskog semestra , biti poznato za koje smerove su novoupisani studenti doktorskih akademskih studija pokazali najveće interesovanje. ''Upisom nove, šestaneste generacije studenata na doktorske akademske studije, naš Fakultet povećava broj onih koji mogu da rade u našim laboratorijama, rade svoje doktorske disertacije i time doprinose poboljšanju naučnog rada naše ustanove.To je jedna mašina koja jedno drugo simuliše i koja će dati određene rezulatete. Prioritet su nam naravno naših najbolji diplomci ali i svi ostali koji se opredele da upišu doktorske akademske studije'', rekao je dekan Jakovljević.

Konkurs za upis na Doktorske kademske studije otvoren je do 14.septembra dok će preliminarna rang lista biti objavljena 16.septembra. Upis kandidata obaviće se od 28.do 30.septembra 2020.godine.Doktorsku disertaciju na FMN od uvođenja ovog studijskog programa do danas odbranilo je 570 doktora medicinskih nauka.


GERMAN FEDERAL MINISTRY OF EDUCATION AND RESEARCH
ORGANISING A MSCA CONFERENCE IN THE CONTEXT OF THE GERMAN EU COUNCIL PRESIDENCY

On 29 September 2020, the German Federal Ministry of Education and Research is organising a MSCA conference in the context of the German EU Council Presidency. We very much would have liked to welcome you all in Berlin in person. In face of the current developments, however, and after many deliberations, it has been decided not to hold the conference as a face-to-face event, as originally planned, but to switch to a virtual conference instead, to be held in shortened form on 29 September 2020 from 9:30 a.m. to 4:30 p.m.

The conference will mainly focus on possible synergies between the MSCA and the European Universities Initiative as well as on the topic "Supervision in MSCA". A high-level panel in our studio in Berlin will discuss synergies between the MSCA and the European University Alliances in interaction with the audience. The second focus theme, supervision, will be discussed in four parallel virtual workshops.

In line with the innovation of European doctoral training and the increased demands on current doctoral students and postdocs in terms of career development, the demands on the supervisors of young researchers have also immensely changed. To focus specifically on the previously somewhat neglected group of supervisors, the above mentioned workshops will approach the subject matter from four different perspectives: on the one hand, supervision from the perspective of doctoral candidates and from the perspective of postdocs, on the other hand, supervision from the perspective of supervisors from academic and from non-academic institutions. The workshop’s findings are expected to result in recommendations for the future development of supervision in general and MSCA supervision in particular.

Furthermore, we are very happy that the conference will be framed by the MSCA Falling Walls Lab in order to provide an appropriate stage for the important topic of science communication.

If you are interested in participating in the virtual MSCA Presidency conference and would like to be informed about the next steps, please send a short e-mail to MSCA2020@dlr.de to be added to the conference mailing list. Please forward this e-mail to young researchers and supervisors in your institutions as well as to further stakeholders.





PROCEDURA ZA PRIJAVU ISPITA U DODATNOM ISPITNOM ROKU (COVID-19)

1. Potrebno je da se studenti koji imaju validnu medicinsku dokumentaciju u vezi infekcije izazvane virusom SARS-CoV-2 (COVID-19) jave do 03.09.2020. godine studentu prodekanu Ireni Ognjanović na adresu irena.ognjanovic@gmail.com.

2. Student prodekan dostavlja spiskove i dokumentaciju studenata Službi za integrisane akademske i osnovne strukovne studije 04.09.2020. godine do 15.30 časova.

3. Prijava ispita u dodatnom roku je od 14-16.09.2020. godine do 15.30 u Službi za integrisane akademske i osnovne strukovne studije.

4. Dodatni ispitni rok (COVID-19) održaće se u periodu od 21-30.09.2020. godine u skladu sa akademskim kalendarom zakazanih ispita.



VAŽNO OBAVESTENJE ZA STUDENTE INTEGRISANIH AKADEMSKIH I OSNOVNIH STRUKOVNIH STUDIJA

AVGUSTOVSKI I SEPTEMBARSKI ISPITNI ROK



Avgustovski ispitni rok održaće se u periodu od 17. 08. 2020. do 28. 08. 2020. godine.

Prijava ispita za avgustovski ispitni rok vršiće se u periodu od 10. 08. do 12. 08. 2020. godine do 15.30 časova.

Septembarski ispitni rok održaće su u periodu od 31. 08. 2020. do 11. 09. 2020. godine.

Prijava ispita za septembarski ispitni rok vršiće se 29. 08. 2020. godine do 15.00 časova.

Čitaonicu na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu studenti mogu koristiti od 17.08.2020. godine, uz obavezno nošenje maski radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID - 19 izazvane virusom SARS - Cov-2.

Zabranjuju se javna okupljanja na celoj teritoriji Republike Srbije na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru - kada se istovremeno okuplja više od 10 lica, s tim što rastojanje i između prisutnih lica mora biti najmanje 1.5 metara odnosno na svaka 4 m2 može biti prisutno 1 lice.

Odluku dekana pogledajte ovde

ZAKAZANE ISPITE pogledajte ovde


SERIJA ONLAJN PREZENTACIJA U VEZI SA AKTUELNIM KONKURSIMA ZA DAAD STIPENDIJE ZA 2021/22. GODINU



DAAD informativni centar organizuje onlajn prezentacije za master stipendije, za umetnike i za istraživačke stipendije.

Prezentacije novih stipendija Nemačke službe za akademsku razmenu za 2021/22. godinu održaće se tokom septembra i oktobra preko Zoom platforme, a koje imaju za cilj da približe zainteresovanima ovogodišnji program DAAD stipendija i daju informacije o postojećim stipendijama i o adekvatnim master i doktorskim programima. Zainteresovani mogu da se obrate DAAD informativnom centru Beograd putem mejla info@daad.rs, kako bi dobili pristupne podatke.

Prezentacije će se održati u sledećim terminima:
- 23. 09. 2020. u 11 sati – stipendije za umetnike
- 30. 09. 2020. u 12 sati – master stipendije za sve naučne discipline i letnje kurseve jezika
- 07. 10. 2020. u 12 sati – istraživačke stipendije
Više informacija dostupno je ovde


 

FMN NAJBOLJE RANGIRAN U REGIONU U OKVIRU SANGAJSKE LISTE

I ove godine, Univerzitet u Kragujevcu je zahvaljujući Fakultetu medicinskih nauka uvršćen na Sangajsku listu, za oblast Medicina – Klinička medicina, gde je plasiran između 201 i 300 mesta. Ovo je druga godina za redom da se naš Univerzitet našao na prestižnoj Sangajskoj listi zahvaljujući rezultatima u naučno-istraživačkom radu koji su ostvareni na Fakultetu medicinskih nauka.

Krajem juna svake godine vrši se ponovno rangiranje svih svetskih Univerziteta i kragujevački Univerzitet se i ove godine našao na istoj poziciji za oblast klinička medicina, kao i 2019. godine kada je i prvi put rangiran u ovoj oblasti. Za razliku od prošle godine kada je rangiran i PMF ovog puta Univerzitet u Kragujevcu je na Sangajskoj listi samo zahvaljujući FMN i kliničkoj medicini. ''Za nas jet velika čast, obaveza ali i podstrek za dalji rad. Ništa manje nije važan ni podatak da je Univerzitet u Kragujevcu zahvaljujući Fakultetu medicinskih nauka najbolje rangirani univerzitet iz oblasti kliničke medicine u regionu, ispred Beogradskog Univerziteta, Univerziteta u Zagrebu i Ljubljanskog Univerziteta koji su rangirani, dok ostali i nisu tako da možemo reći da smo regionalni lider u ovoj oblasti'', rekaoje u izjavi za medije dekan prof. dr Vladimir Jakovljević. Prema njegovim rečima, ako se uzmu u obzir parametri koji dovode do rangiranja na Sangajskoj listi, FMN ne treba da brine za budućnost jer se ocenjuje petogodišnji rad unazad. ''Prateći nivo i broj radova koje objavljujemo u ovoj godini ne treba da brinemo za budućnost. Da bi zadržali postojeći nivo i da bi ga i unapredeli, potrebno je da angažujemo što veći broj stranih naučnika koji će raditi na Fakultetu ili biti naši gostujući profesori. Cilj nam je i da, ukoliko uslovi budu dozvoljavali, imamo što veći broj stranih studenata'', istakao je dekan Jakovljević.

Veliki doprinos čitavoj ovoj priči daju mladi istraživači Fakulteta medicinskih nauka. Među najaaktivnijima je Laboratorija za kardiovaskularnu fiziologiju u kojoj je u ovom momentu angažovano preko 20 mladih ljudi, a taj broj je svake godine sve veći jer se priključuje sve više studenata i doktoranata koji žele da sprovedu različita istraživanja. Fokus istraživanja u ovoj laboratoriji je ispitivanje strategija koje bi bile efikasne u terapiji kardiovaskularnih bolesti. Doc. dr Jovana Bradić je jedna od onh koja je tokom prošle godine bila uključena u brjna istraživanja koja se tiču kardiovaskularnog sistema pacova a iz tog rada proisteklo je 9 publikacija od kojih je na tri prvi autor. ''Posebno mi je zadovoljstvo što su radovi objavljeni u prstižnim svetskim časopisima iz oblasti kardiovaskularna fiziologije'', kaže doc. dr Jovana Bradić.

Sangajska lista ili Akademsko rangiranje univerziteta u svetu je neformalan, ali prestižan sistem rangiranja, a samo 2% svetskih univerziteta ima priliku da se nađe na ovoj listi. Rangiranje se vrši jednom godišnje i svake godine se iznova ažurira prema novim i dostupnim analizama.


NOVA PLATFORMA POKRENUTA U STEM CELLS MERI EFEKTE PLASTIČNIH NANOČESTICA NA LJUDSKI RAZVOJ I ZDRAVLJE

Zagađenje plastikom je kritičan problem za okolinu sa kojim se svet danas susreće, ali uticaj razne mikroplastike (MP) i nanoplastike (NP) koja je prodrla u zalihe hrane i pića na ljudsko zdravlje je i dalje „potcenjen pravac istraživanja“, izjavljuje tim koji stoji iza otkivanja nove studije koja je pokrenuta danas u STEM CELLS. Ova studija pruža pregled nove platforme koju su istraživači dizajnirali, a koja im omogućava da istraže potencijalne štetne uticaje MP i NP. Rezultati pokazuju da ove čestice ne samo da mogu uticati na razvoj zdravlja novorođenčadi, već takođe mogu otvoriti nove načine za proučavanje ove preovlađujuće vrste zagađenja i njen doprinos razvoju mnogih zaraza. Prof. dr Miodrag Stojković sa katedre za matične ćelije našeg Fakulteta, rukovodi studijom koju vode istraživači Specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu i Fakulteta medicinskih nauka na Univerzitetu u Kragujevcu, u saradnji sa Harvardovom medicinskom školom Massachusets Eye and Ear u Bostonu.

Od 1950. godine do danas proizvodnja plastike se povećala skoro 200 puta na sadašnjih 350 miliona tona, objavljeno je u istraživanju prošlog juna u časopisu Science of The Total Environment. Od 2018. godine, otprilike 6. 9 milijardi tona je postalo otpad, a 79 procenata te količine je akumulirano u prirodnom okruženju. „Ako pretpostavimo da samo 15 procenata ukupnog unosa kalorija za prosečnu osobu dolazi iz hrane zapakovane u plastiku, izračunato je da ona konzumira do 121,000 čestica MP godišnje, dok ljudi koji piju flaširanu vodu konzumiraju dodatnih 90,000 čestica MP. Ovi brojevi ne uključuju čestice koje ulaze u naša tela kroz okupaciono izlaganje (kao što je građevina, voženje čamca, ili industrije za kade i tuševe) i druge načine. Tako da možete videti da ovaj broj ima potencijal za značajan porast,“ rekao je prof. dr Miodrag Stojković.

Vrlo malo studija je istraživalo potencijalno štetne efekte MP i NP na rani razvoj i zdravlje ljudi. Da stvari budu komplikovanije, obilje tipova plastike, veličina čestica i nedostatak pouzdanog modela čine proučavanje uticaja rastućeg zagađenja okoline plastikom na ljudsko zdravlje pravim izazovom. „Pored toga,“ kaže dr Stojković, „ne postoji jasna definicija MP i NP na međunarodnoj bazi. “

Sve ovo je uticalo da prof. dr Miodrag Stojković i njegove kolege razviju novu platformu koja bi im po prvi put omogućila da procene genetske promene i signalne putanje koje mogu biti izmenjene pod uticajem izlaganja predimplantacijskih ljudskih embriona i ljudskih indukovanih pluripotentnih matičnih ćelija (iPSC) česticama plastike. Oni su svoj rad fokusirali na nanočestice koje dolaze sa jedne od najrasprostranjenijih vrsta plastike koje se koriste u pakovanju hrane i pića – polistirena.

Za početak, oni su analizirali razvojne sredine ljudskih iPSC koje su trajno izložene plastici (bocama za skladištenje, posuđu, pipetama i njihovim vrhovima, laboratorijskom vazduhu i laboratorijskim mantilima) koristeći pirolizno-hasnu hromatografiju / masenu spektrometriju (PyGC/MS). PyGC/MS analiza je isključila dodatno prisustvo bilo kog poznatog polimera. Zatim, izložili su odleđene rane ljudske proširene blastociste i ljudske iPSC predmetima od nano- (40nm) i mikro- (200nm) polistirena, i ispitali posledice. Na kraju, istraživači su koristili HiPathia metodu – model koji omogućava da se proceni kako promene u ekspresiji gena utiču na signalne putanje i posledične odluke ćelijskih funkcija – da bi otkrili bilo koje mehanizme bolesti i predvideli relevantne klinične rezultate.


 

KME ''KROZ OFTALMOLOSKU IZVRSNOST DO TERAPIJSKIH NOVINA''

U organizaciji Centra za kontinuiranu medicinsku edukaciju FMN i katedri za oftalmologiju i socijalnu medicinu , u amfiteatru našeg Fakulteta, uz poštovanje svih epidemiloških mera za prevenciju korona virusa, održana je kontinuirana medicinska edukacija – Kroz oftalmološku izvrsnost do terapijskih novina: ''Glaukom'', ''Suvo oko'', ''Inflamacija'' , ''Makula'' i ''Horioretina''. O ovim temama predavanja su održai: Prof.dr Mirjana Janićijević Petrović, Prof.dr Svetlana Jovanović, Prof.dr Sanja Kocić, Doc.dr Ivana Simić Vukomanović, Doc.dr Snežana Radovanović, Doc.dr Svetlana Radević, Ass.dr Katarina Janićijević i dr Svetlana Paunović.Polaznici KME-a ostvarili su 6 bodova a predavači 12 bodova odlukom o akreditaciji skupa od strane Zdravstvenog saveta Srbije.

Organizator edukacije Prof.dr Mirjana Janićijević Petrović istakla je da je oftalmološka edukacija na FMN dugogodišnja praksa i da su ovogodišnje teme oftalmološko-socijalne prirode. ''Govorili smo o oftalmološkim izvrsnostima do terapijskih mogućnosti i novina, najčešćih oboljenja u oftalmologiji i kroz to istakli javni značaj, kako statističkih tako i farmakoekonomskih analaiza koje su povezane sa očnim oboljenjima o kojima smo govorili'', istakla je prof. Janićijević Petrović. Iz opravdanih razloga, zbog aktuelne epidemilošpke situacije i povećanog rizika od oboljevanja od korona virusa, ove godine bilo je manje učesnika i predavača nego prethodnih godina ali značaj edukacije nije ništa manji nego ranije. Prof.dr Mirjana Janićijević Petrović istakla je i da je za Fakultet medicinskih nauka, koji je organizator skupa, ali i sve učesnike i predvače ovaj skup jako važan jer se ulaznim i izlaznim testom proverava spremnost svih učesnika i koje su veštine stekli a koje mogu primeniti u prevenciji i lečenju najčešćih oftalmoloških oboljenja.






UNIVERZITET U KRAGUJEVCU PONOVO NA
SANGAJSKOJ LISTI NAJBOLJIH U 2020. GODINI
ZA OBLAST MEDICINA-KLINIČKA MEDICINA

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je svojim naučno-nastavnim radom i postignutim rezultatima potvrdio svoj status od strane najrelevantnijih svetskih institucija.

I ove godine, Univerzitet u Kragujevcu je zahvaljujući Fakultetu medicinskih nauka uvršćen na Sangajsku listu, za oblast Medicina – Klinička medicina, gde je plasiran između 201 i 300 mesta.

Nije beznačajno istaći da je Univerzitet u Kragujevcu zahvaljujući Fakultetu medicinskih nauka najbolje rangirani univerzitet iz oblasti kliničke medicine u regionu.

Sangajska lista ili Akademsko rangiranje univerziteta u svetu je neformalan, ali prestižan sistem rangiranja, a samo 2% svetskih univerziteta ima priliku da se nađe na ovoj listi. Rangiranje se vrši jednom godišnje i svake godine se iznova ažurira prema novim i dostupnim analizama.

ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2020 - Clinical Medicine


 

URUČENE DIPLOME DOKTORIMA MEDICINE, STRUKOVNIM SESTRAMA I FIZIOTERAPEUTIMA

I ove godine, tradicionalno na Vidovdan, u amfiteatru FMN organizovana je dodela diploma za one studente koji su studije završili od dana Fakulteta, 9.decembra do danas.

Ovogodišnja svečanost prilagođena je aktuelnom trenutku u Kragujevcu, vanrednoj situaciji uzrokovanoj pandemijom Covida 19.Uz poštovanje svih mera zaštite diplome su uručili resorni prodekani- za IAS medicine prof.dr Dejan Petrović a za osnovne strukovne studije prof.dr Nataša Petrović. Diplome FMN od decembra prošle godine do danas steklo je 15 doktora medicine, 2 strukovne medicinske sestre i 4 strukovna fizioterapeuta.

Pozdrvaljajući diplomce i članove njihovih porodica, u svoje i ime rukovodstva FMN, prodekan za integrisane akademske studije medicine Prof.dr Dejan Petrović najpre je uputio čestitike svima onima koji su diplomirali na našem fakulteta u poslednjih šest meseci. ''Ono što mogu da istaknem je da FMN godinama unazad radi na podizanju kvaliteta nastavnog procesa, kako teoretske tako i praktične nastave što je posebno važno za posao koji ćete u životu obavljati.Treba da budete ponosni na diplome koje danas dobijate jer sam siguran da ste tokom studiranja na našem Fakultetu stekli sva neophodna znanja i savladali sve veštine da sutra možete kvalitetno i samostalno da obavljate svoj posao. Država radi na tome i stvaraju se uslovi da što pre dođete do zaposlenja i želim da što pre svi vi dobijete posao i ostanete u Srbiji'', rekao je prof. Petrović.

Na FMN Univerziteta u Kragujevcu od osnivanja do danas diplomu doktora medicine steklo je preko 4000 studenata, diplomu magistra farmacije preeko 700 farmaceuta, a diplomu stomatologije preko 100 doktora stomatologije. Zvanje strukovna sestra, strukovni fizoterapeut i strukovni farmaceutski tehničar dobilo je više od hiljadu diplomaca.






 

ODRŽAN NACIONALNI KONGRES
„KARDIORENALNI SINDROM I DIJALIZNA TERAPIJA U KLINIČKOJ PRAKSI“

Na FMN održan je tradicionalni stručni sastanak iz nefrologije koji je i ove godine objedionio tri važna segmenta- svetski dan bubrega, nacionalni kongres iz nefrologije i promocija nove knjige iz serije knjiga: „Bolesti bubrega u kliničkoj praksi“.Četrnaesti seminar, prvobitno planiran za mart, odložen je zbog vanrednog stanja u Srbiji a sdaa je organizovan u manjem obimu i uz sve mere zaštite zbog povećanog broja obolelih od korona virusa.

I ove godine akcenat je stavljen na na podizanju svesti kod stanovništva o značaju čuvanja bubrega i sprečavanju razvoja bolesti bubrega, pa su sve aktivnosti nefrologa usmerene na prevenciju, rano otkrivanje i pravovremeno lečenje hronične bolesti bubrega. Slogan svetskog dana bubrega ove godine je „Zdravi bubrezi za svakoga svuda: od prevencije do detekcije i jedinstvenog pristupa lečenju“.Prema rečima prof.dr Dejana Petrovića, nefrologa, i prodekana FMN za IAS medicine hronična bolest bubrega je veliki zdravstveni problem širom sveta. Podaci pokazuju da trenutno u svetu 850 miliona stanovnika ima hroničnu bolest bubrega, a da 2.4 miliona godišnje umire zbog hronične bolesti bubrega i njenih komplikacija. ''Za procenu ukupne funkcije bubrega koristi se klirens endogenog kreatinina. On se može izračunati uz pomoć odgovarajućih formula na osnovu KALKULATORA ZA PROCENU JAČINE GLOMERULSKE FUNKCIJE. Procena jačine glomerulske filtracije omogućava otkrivanje i procenu težine stadijuma hronične bolesti bubrega.Sa aspekta ranog otkrivanja bolesti bubrega potreban je pregled urina test trakama za dokazivanje prisustva proteina i albumina (test trake za semikvantitativnu procenu proteina i albumina u urinu)'', rekao je, između ostalog prof.Petrović.

Ovogodišnji nacionalni kongres iz nefrologije, koji je akreditovan od strane Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i Zdravstvenog saveta Srbije. Kao glavnu temu imao je „Kardiorenalni sindrom i dijalizna terapija u kliničkoj praksi“. Cilj kongresa bio je da učesnike upozna sa patofiziološkim mehanizmima razvoja kardiorenalnog sindroma, osnovnim principima savremenog lečenja, uključujući i savremene modalitet dijalizne terapije. Svi dosadašnji stručni sastanci su bili u organizaciji Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Dva stručna sastanka su bila u organizaciji Udruženja nefrologa Srbije: Skola hemodijalize 2009. godine i Skola nefrologije 2013. godine, a jedan u organizaciji Srpskog lekarskog društva-Podružnice Kragujevac, 2014. godine. Poslednja tri stručna sastanka (od 2017-2019. godine) su akreditovana kao Nacionalni simpozijum a ovogodišnji stručni sastanak je akreditovan kao Nacionalni kongres, sa maksimalnim brojem bodova za predavače i učesnike.

U okviru kongresa promivisana je i nova knjiga „VANTELESNA I TELESNA TERAPIJA ZA ZAMENU FUNKCIJE BUBREGA U KLINIČKOJ PRAKSI“, koja je pre svega namenjea lekarima na postdiplomskim studijama ali i onima koji rade na klinikama, kako bi se upoznali sa osnovnim principima, indikacijama, kliničkim značajem i komplikacijama savremenih vantelesnih i telesnih modaliteta terapije za zamenu funkcije bubrega.







 

AKCIJA POVODOM SVETSKOG DANA DAVALACA KRVI

U organizaciji Kliničkog centra u Kragujevcu i Društva dobrovoljnih davalaca krvi , uz podršku lokalne samouprave, danas je na tri lokacije u gradu- Fakultetu medicinskih nauka, ''Sumadija sajmu'' i restoranu ''Biblioteka kod Milutina'' organizovana akcija dobovoljnog davanja krvi povodom 14. juna Svetskog dana davalaca krvi.

Prema rečima direktora KC Kragujevac prof. dr Predraga Sazdanovića rekao je da ministarstvo zdravlja formira u Kragujevcu republičku ustanovu Zavod za transfuziju krvi i tim povodom Svetski dan davalaca krvi iskorišćen je da bi se promovisala dobrovoljno davalaštvo i da bi se popunile zalihe krvi u najvećoj tercijalnoj zdravstvenoj ustanovi u ovom delu Srbije. ''Očekujemo da danas prikupimo preko 350 jedinica krvi . Želimo da damo na značaju doborovoljnom davalaštvu ali i da etabiliramo budući Zavod za transfuziju krvi u Kragujevcu. Zavod će u početku biti vezan za Klinički centar a nakon toga će biti zasebna ustanova'', rekao je direktor Sazdanović.

Ovo je šesta godina da se 14. juna u Kragujevcu organizuje velika akcija davanja krvi a prvi put da su pored restorana ''Biblioteka kod Milutina'' u akciju uključeni i Fakultet medicinskih nauka i ''Sumadija sajam''. Iz Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi podsećaju da je jako važno da transfuzija u kragujevačkom Kliničkom centru ima spremnu krv za svakog pacijenta i dodaju da naš grad ima veliki broj humanih ljudi koji znaju koliki je značaj davalaštva i ovakvih akcija. Inače akcija je organizovana i u drugim gradovima u Srbiji uz podršku ministarstva zdravlja Vlade Srbije i Crvenog krsta Srbije.





 

OPREMANJE LABORATORIJA NA INSTITUTU FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA

Na Fakultetu medicinskih nauka od danas je u funkciji nova oprema u laboratoriji za kardiovaskularnu fiziologiju a novu opremu, čije se stavljanje u funkciji očekuje narednih dana, dobila je i laboratorija za biohemiju.

Zaposleni u Laboratoriji za kariovaskularnu fiziologiju i mladi naučnici moći će od danas da vrše istraživanja na krvnim sudovima glatkih mišića, zahvaljujući novoj opremi koju je Fakultet nabavio od mađarske firme ''Eksperimetrija''. Prema rečima dekana FMN prof.dr Vladimira Jakovljevića oprema za istraživanje krvnih sudova glatkih mišića poput materice, jajovoda i slično uz već postojeću omogući će da se napravi korak napred u istraživanjima i proširi spektar rada. '' Oprema koju smo imali omogućavala nam je da radimo istraživanja koja se odnose , u najvećem delu, na srce a time i hipretenziju, metabolički sindrom i slično. Novom opremom se naše mogućnosti daleko proširuju a u planu nam je da naredne godine nabavimo i aparaturu za izolovani bubreg i jetru . Time ćemo imati mogućnost da radimo vrlo široke studije jer ćemo moći u isto vreme da ispitujemo različite organe i sisteme organa'', rekao je dekan. On je istakao ovom prilikom i da naši istraživači, u saradnji sa kolegama sa odseka hemije PMF-a iz Kragujevca i kolegama sa Hemijskog fakulteta u Beogradu , ispituju novosintetisane supstance koje u perspektivi mogu biti moćni lekovi , pogotovo za maligne bolesti. ''Mi smo pre svega fokusirani na njihovu moguću kardiotoksičnost i za sada imamo sjajne rezultate koje ćemo objaviti na kraju istraživanja'', rekao je Jakovljević. Inače laboratoriji za kardiovaskularnu fiziologiju FMN okuplja veliki broj mladih, uspešnih ljudi čiji dosadašnji rad verifikovan u mnogim međunarodnim časopsima.

Kada je reč o laboratoriji za biohemiju nabaljeni su svi neophodni aparati- mikroskop, centrifuga i laminar koji su neophodni za dalja istraživanja u ovoj oblasti. Doc.dr Milan Zarić sa katedre za biohemiju istakao je ovom prilikom da se najveći broj istraživanja obavlja u oblasti citotoksičnosti različitih supstanci na tumorskim ćelijama. ''Cilj je da se pronađu supstance i jedinjenja koja deluju na tumorske ćelije a ne deluju na zdrave ćelije što će omogućiti stvaranje novog citostatika'', rekao je doc. Zarić.





 

ODRŽAN DAN OTVORENIH VRATA NA FMN

U susret upisu nove generacije studenata Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, otvorio je svoja vrata budućim brucošima na tradicionalnoj manifestaciji ''Dan otvorenih vrata'' koja je, zbog vanrednog stanja i pandemije korona virusa, ove godine održana samo u jednom terminu, 6. juna. Nastavnici i saradnici FMN predstavili su zainteresovanim maturantima, koji su uglavnom došli iz okolnih gradova, studijske programe medicine, farmacije , stomatologije ali i novi studijski program medicinska fizika koji zajednički realizujemo sa PMF-om.

Okupljene maturante najpre je pozdravio dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji im je poželeo dobrodošlicu u našu ustanovu i istakao da u ovom momentu imamo 9 studijskih programa i tri u procesu akreditacije. Dekan je rekao da za naše studijske programe tradicionalno vlada veliko interesovanje budućih studenata i da su očekivanja da će tako biti i ovog puta. ''Ono što sa ponosom ističemo je činjenica da je kod nas studentu ''u fokusu'' što je zaostavština iz prethodnog perioda koju mi nastavljamo i radimo na daljem usavršavanju tog koncepta. Ono što će naši nastavnici uraditi je da im prenesu znanje na najbolji mogući način'', rekao je dekan Jakovljević. Upisne kvote i ove godine su nepromenjene a ono što je novo je da će prijemni ispit na IAS medicine biti organizovan 1. jula i to na svim medicinskim fakultetima u zemlji , u dogovoru zajednmedicinskih fakulteta. Budući brucoši koji konkurišu za upis na farmaciju će prijemni polagati 29. juna, a oni koji konkurišu za upis na stomatologiju i strukovne studije 30. juna.

O tutorskom sistemu rada po čemu je FMN prtepoznatljiv , a podrazumeva rad sa studentima i rad u malim grupama koji omogućava kontinuirano učenje i visok kvalitet nastave, ali i svim obavezama koje očekuju buduće studente govorili su: prof. dr Gorana Radić sa IAS farmacije, dr Anita Ivošević sa IAS medicine, doc. dr Miroslav vasović i dr stomatologije Ksenija Vučićević sa IAS stomatologije. Članovi PR tima FMN Milena Stojković i Irena Ognjanović predstavile su način polaganja prijemnog ispita i rad studentskom parlamenta, kao i studentskih organizacija koje rade u okviru fakultea i njihove tradicionalne akcije i manifestacije. Na ovogodišnjoj manifestaciji ''Dan otvorenih vrata'' prof. dr Nenad Stevanović sa PMF-a predstavio je novi studijski program medicinska fizika, koji ovaj fakultet realizuje u saradnji sa FMN.






 

FMN OBJAVIO KONKURS ZA UPIS NA SPECIJALIZACIJE

Fakultet medicinskih nauka raspisao je konkurs za upis na zdravstvene specijalizacije i uže specijalizacije koje su namenjene daljem usavršavanju doktora medicine i stomatologije, magistara farmacije i lekara specijalista.

Prijavljivanje svršenih srednjoškolaca za upis planirano je 24., 25. i 26. juna.

FMN Univerziteta u Kragujevcu do sada je, u okviru zdravstvenih specijalizacija i subspecijalizacija, uspešno isškolovao preko 500 lekara specijalista i subspecijalista iz različitih oblasti medicine i stomatologije, kao i specijalista različitih oblasti farmacije.

Prvi ovogodišnji konkurs za ovaj vid postdiplomskog usavršavanja, zbog epidemije Kovida 19, umesto u aprilu raspisan je polovinom maja i otvoren je do 1. jula.

Doktorima medicine ponuđeno je da upišu specijalizaciju iz 28 grana medicine, stomatolozi mogu da biraju jednu od 6 ponuđenih grana, diplomirani farmaceuti i magistri farmacije jednu od 6 ponuđenih oblasti, dok je lekarima specijalistima na raspolaganju 17 užih specijalizacija.

23.05.2020, RTK


UPITNIK MENTALNO ZDRAVLJE ZAPOSLENIH I STUDENATA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA TOKOM PANDEMIJE KORONA VIRUSOM (Corona disese 2019)

Poštovane koleginice i kolege,

Pred Vama je upitnik za istraživanje Mentalno zdravlje zaposlenih i studenata Fakulteta medicinskih nauka tokom pandemije Korona virusom (Corona disese 2019).

Biće Vam potrebno manje od 20 minuta da upitnik popunite, a Vaši rezultati su od velike koristi za bolje razumevanje psiholoških simptoma koji se mogu javiti kao odgovor na pandemiju.

Osim toga, saznaćemo koje snage koristite u suočavanju sa pandemijom Kovid 19.

Hvala unapred na izdvojenom vremenu!
Prof. dr Dragana Ignjatović Ristić




HRISTOS VASKRSE!

U svetlosti najvećeg hrišćanskog praznika Vakrsa, svim studentima, nastavnicima i saradnicima FMN, upućujem najiskrenije čestitike sa željom da nam današnji praznik i žrtva Isusa Hrista, u ovim teškim danima donese izbavljenje, zdravlje i spasenje.

Neka Vas ovaj veliki praznik ispuni nadom, snagom i verom u bolje sutra svih nas.

Želim Vam dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i što skoriji povratak u normalne tokove kako bi, svi zajedno, nastavili započete poslove u oblasti nastave, naučno istraživačkog rada i daljoj afirmaciji našeg Fakulteta.

Hristos Vaskrse!
Dekan Prof. dr Vladimir Jakovljević




VAŽNO OBAVESTENJE

16.3.2020. godine

ODLUKA DEKANA ZA OBAVLJANJE POSLOVA VAN PROSTORIJA FAKULTETA, RAD NA DALJINU I RAD OD KUĆE


1. Odobrava se za vreme trajanja vanrednog stanja, zaposlenima u jednom radnom odnosu obavljanje poslova van prostorija Fakulteta, rad na daljinu i rad od kuće.

2. Radno vreme zaposlenih koji obavljaju rad iz dispozitiva 1. ove Odluke traje 8 časova dnevno, tj 40 časova nedeljno.

3. Nad radom zaposlenih iz dispozitiva 1. Ove Odluke dekan vrši nadzor u komunikaciji sa neposrednim rukovodiocima organizacionih jedinica putem telefona ili elektonske pošte.

4. Naknada za prevoz se neće obračunavati u toku perioda trajanja vanrednog stanja, tj. sve dok zaposleni obavljaju rad iz dispozitiva 1. ove Odluke i ne dolaze u prostorije Fakulteta, kao ni nakandu drugih troškova u vezi sa organizacijom rada na ovakav način.


Opširnije pogledajte ovde





 

11 STUDENTKINJA FMN PRIKLJUČILO SE
HUMANITARNOJ AKCIJI DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

Jedanaest studentkinja Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu priključilo se humanitarnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi.

Akciju organizuje Crveni Krst Kragujevac, svakog radnog dana od 8 do 13 časova, u Hotelu Zelengora. Već prvog dana odazvalo se 16 građana, a njih 13 bili su kandidati za davanje krvi.

Irena Ognjanović, Student prodekan Fakulteta medicinskih nauka pozvala je sve studente Univerziteta u Kragujevcu da se priključe akciji i daju krv onima kojima je najviše potrebna. Skrenula je pažnju na to da, iako je vanredno stanje, postoje ljudi kojima je krv neophodna, a trudnice su jedan od primera.

Studentkinje Fakulteta medicinskih nauka će dočekati sve dobrovoljne davaoce i uputiti ih načine sprovođenja i značaj mera prevencije, jer poseduju znanje iz medicinske struke. Napominjemo da je za sve one koji prvi put daju krv neophodno da imaju obrok pre dolaska. Sve građane čeka i poklon osveženje nakon učinjenog dobrog dela.





 

STUDENTKINJE FMN SE PRIKLJUČILE VOLONTERIMA CRVENOG KRSTA

Studentkinje Fakulteta medicinskih nauka: Nina Radosavljević, Irena Ognjanović,Dragica Pajić, Milica Stojković, Mirjana Mihajlović, Konstantina Galanopulon, Anđela Janković, Katarina Manojlović, Iva Jokić, Jasmina Ikeljić, Ljubica Vasiljević i Jelena Otašević od danas su volonteri Gradske organizacije Crvenog krsta u Kragujevcu. One su se odazvale pozivu Fakulteta da pomognu, u vreme pandemije virusa Covid 19, orgizaciji koja pruža pomoć onima kojima je i najpotrebnija a to su stari, bolesni i socijalno najurgoženiji.

One će u narednom periodu, kako je istakla sekretar GO Crvenog krsta Nevenka Bogdanović, biti angažovane u organizaciji dobrovoljnog davanja krvi. Zavod za transfuziju KC Kraguevac će od 1.aprila sve do kraja vanrednog stanja biti smešten u hotelu Zelengora. Nevenka Bogdanović, koja je zahvalila FMN i dekanu na ovom humanom gestu, ľajedno sa iskusnijim vlonterima ove gradske organizacije je upoznala naše studentkinje sa osnovnim postualatima Crvenog krsta. Studentkinje FMN, koje su od danas volonteri Crvenog krsta, istakle su da je njihov motiv da se priključe ovoj humanitarnoj organizaciji da se nađu na usluzi građanima tokom vanrednog stanja a činjenica da će posle studija, kao lekari ili farmaceuti, biti u misiji očuvanja zdravlja ljudi je dodatni motiv za njihovo angažovanje.

Dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević je ovom prilikom istakao da je saradnja našeg Fakulteta sa Crvenim krstom intenzivna, da su realizovane mnogobrojne humanitarne aktivnosti kao i da smo ponosni što smo Fakultet koji godinama, u akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi, prikupi najviše jedinica ove dragocene tečnosti. ''Naš glavni apel studentima, kada je sve počelo je bio da ostanu kod kuće, daju primer drugima i uče. Oni koji imaju i hrabrosti i osećaj za širi društveni značaj su danas ovde, da pomognu gde treba, i mi smo na njih jako ponosni'', rekao je dekan Jakovljević. Inače, u GO Crvenog krsta aktivno je 140 mladih Kragujevčana koji su angažovani kao volonteri.





VAŽNA OBAVESTENJA




27.3.2020. godine







VAŽNO OBAVESTENJE

24.3.2020. godine

BUDI VOLONTER CRVENOG KRSTA


(27.3.2020)
Okupljanje studenata koji su se prijavili za volontiranje u Crvenom krstu je u ponedeljak 30.marta u 12.00 časova u Svetozara Markovića br. 7.


Dragi studenti,

Pozivamo Vas da se priključite timu volontera Gradske organizacije Crvenog krsta u Kragujevcu i u vreme vanrednog stanja u našoj zemlji i pandemije Covida 19,pomognete našim najstarijima sugrađanima.

Kako bi stariji od 65 godina redovno dobijali osnovne životne namirnice i lekove potrebno je da se što više mladih ljudi uključi u rad GO Crvenog krsta. Budite jedan od njih!!!

Pokažite svoju nesebičnost i humanost jer se to od budućih lekara, farmaceuta i stomatologa najpre očekuje!

Svi zainteresovani studenti FMN mogu se prijaviti na mejl- prtim@medf.kg.ac.rs, gde je pored Vašeg imena i prezimena potrebno navesti i studijski program, godinu studija i broj telefona. Prijava traje do četvrtka 26.marta u 17 časova.

Informaciju o terminu okupljanju svih studenata koji se prijave za volontiranje i odlaska u GO Crvenog krsta objavićemo na sajtu Fakulteta.




MLADI DOKTORI KLINIČKOG CENTRA KRAGUJEVAC
PRIREDILI BROSURU O KORONA VIRUSU ZA NAJMLAĐE


Specijalizanti Klinike za psihijatriju kragujevačkog Kliničkog centra doktori Sofija Čolović i Nemanja Murić preveli su i prilagodili brošuru za decu COVID-19, čiji je autor Manuela Molina Kruz, kako bi najmlađe edukovali o Korona virusu, a samim tim i prošli najbezbolnije kroz ovaj period vanrednog stanja.

“Odlučili smo se da prevedemo i prilagodimo brošuru za decu COVID-19, jer je malo takvih stvari u našoj zemlji u ovom trenutku pandemije. Pored toga, mlađa populacija je, takođe, pogođena, najviše psihološki i za decu je ova čitava situacija vrlo stresna. Cilj nam je bio da na najbezbolniji način prođu kroz ovaj period. Uradili smo ovo sa najboljom namerom i iz humanih razloga“, rekli su za InfoKG Sofija Čolović i Nemanja Murić.

Svi zainteresovani brošuru za decu COVID-19 mogu pogledati i preuzeti ovde


VAŽNO OBAVESTENJE

23.3.2020. godine

PISMO DEKANA PROF. DR VLADIMIRA JAKOVLJEVIĆA
STUDENTIMA FMN


Dragi studenti Fakulteta medicinskih nauka, budući zdravstveni radnici: lekari, sestre, farmaceuti, stomatolozi,

Kao prvo, nadam se da ste zdravo i dobro, kako Vi, tako i Vaši najmiliji. Ova iznenadna veoma ozbiljna situacija koja nas je sve zadesila predstavlja za celo društvo, a zdravstveni sistem na prvom mestu veliki i težak izazov, sa kojim se dugo nismo sreli. U ovoj formi sigurno skoro pola veka, od epidemije Variole Vere. Samim tim se nameće ozbiljnost zdravstvene i opštedruštvene situacije. Lakonski pristup ovom problemu, koji je bio prisutan u našem nekadašnjem komšiluku, koji ni sada nije preterano daleko, doveo je do potpune humanitarne katastrofe i kraha zdravstvenog sistema.

Kao i uvek, u ovakvim situacijama se protiv nevidiljivog neprijatelja poteglo za oružjem koje je davno zaboravljeno ili bilo u svojim arhivima, a to je PREVENCIJA. Na ove grane medicine smo, pomalo, svi zaboravili. I u sklopu edukacije joj se ne pridaje adekvatno mesto, a o poziciji u zdravstvenom sistemu u odnosu na atraktivnije grane struke da i ne govorimo. U tom smislu, ona je danas jedino efikasno oružje koje možemo da upotrebimo protiv ovog nevidljivog protivnika, koji je, neki kažu, možda jedna od posledljih opomena ljudskom rodu za sve ono što čini svojoj postojbini, planeti Zemlji.

Zato je najbitnije da u ovom momentu date svoj doprinos ličnim primerom da se širenje ove pošasti svede na najmanju moguću meru, a to je ostajanjem kod svojih kuća i svakodnevnim učenjem, jer je to Vaš posao. Pratite sajt Fakulteta, 6. nedelja je u toku, BUDITE AKTIVNI. Utičite na svoje ukućane da se i oni pridržavaju preventivnih mera, čime ćete opravdati poziv za koga se školujete. ČUVAJTE SE!

Ukoliko želite da, možda, date širi doprinos borbi protiv zajedničkog neprijatelja koji se obrušio na čovečanstvo, u ovom momentu je ta pomoć najpotrebnija upravo PREVENTIVI, a to su kolege u Institut za javno zdravlje, koji su svakodnevno u kontaktu sa građanima, daju im korisne informacije i čine da Grad Kragujevac učine čistijim i boljim mestom za život. Njima je sigurno pomoć u ovom momentu najpotrebnija, a može nekome probuditi i dodatnu ljubav prema preventivnoj medicini, medicini budućnosti. Zapamtite da su stari Grci plaćali lekaru usloge samo dok su bili zdravi, kada nastupi bolest, smatrali su njegovu misiju bezuspešnom.

U slučaju da živite na teritoriji Grada Kragujevca i želite da pomognete, treba se javiti v.d. direktora Instituta, Doc. dr Draganu Vasiljeviću, svakog radnog dana na mejl dvg_gana@yahoo.com, telefoni: 034 504-501, 064 189 0 189, ili lično u prostorijama Instituta.

Sa Božjom pomoći i najlepše želje svima nama u ovoj borbi,
Srdačno Vaš,
Prof. dr Vladimir Jakovljević
Dekan FMN


VAŽNO OBAVESTENJE

20.3.2020. godine

OBAVESTENJE O RADU DEKANATA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
U NAREDNOM PERIODU


U skladu sa Odlukom o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srbiji broj 2-1186/2020 od 15.03.2020, godine i preporukama Vlade Republike Srbije, majke dece mlađe od 12 godina nemaju radnu obavezu za vreme trajanja vanrednog stanja.

Opširnije pogledajte ovde


PRIRUČNIK O PREVENCIJI I LEČENJU COVID-19





Priručnik o prevenciji i lečenju COVID-19
infekcije bolnice u Kini koja je imala 0% mortalitet.
http://www.lecenjekorone.com/



Poštovane kolege,

Čast nam je i zadovoljstvo da vam predstavimo srpsko izdanje “Priručnika za prevenciju i lečenje COVID-19 infekcije”. Ovaj priručnik sastavile su kolege i stručnjaci iz Prve pridružene bolnice Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zheijang-u, NR Kina, a na osnovu svoje teške borbe sa novim COVID-19 virusom. Fascinantni rezultati koje su postigli u prevenciji i lečenju obolelih čine ovaj priručnik veoma vrednim štivom obzirom da se i mi, kao i ostatak sveta, po prvi put susrećemo sa ovim virusom, te je iskustvo jedan od najvažnijih resursa koji nam je potreban.

Priručnik je objavljen na Alibaba Cloud platformi, a srpsko izdanje je nastalo kao rezultat saradnje lekara Opšte bolnice Atlas iz Beograda i humanitarne organizacije 28. Jun, uz dozvolu autora iz Kine. Originalnu verziju možete pronaći na adresi ovde.

Želja nam je da približimo iskustva lekara iz Kine našim kolegama širom Srbije, ali i sveta i da podelimo saznanja u prevenciji i lečenju COVID-19 infekcije u trenutku kada u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj raste broj novoobolelih i kada se primenjuju sve strožije mere u pokušaju usporavanja daljeg širenja infekcije.

Zahvaljujemo se kolegama i prevodiocima koji su omogućili da srpsko izdanje ovog Priručnika bude publikovano u rekordnom roku.

Nadamo se da će vam preporuke i saveti kolega iz Kine biti veoma korisni u vašem svakodnevnom radu.

Srdačno,

dr Nemanja Zarić, Opšta bolnica Atlas
Filip Filipi, predsednik, 28. Jun.



VAŽNO OBAVESTENJE

19.3.2020. godine

OBAVESTENJE O RADU DEKANATA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
U NAREDNOM PERIODU

Poštovani nastavnici i saradnici,

Ovim putem vas obaveštavamo da Dekanat Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu u narednom periodu neće raditi sa strankama u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije, a u cilju sprečavanja rizika od daljeg širenja koronavirusa SARS-CoV-2.

DEŽURNI TELEFONI

Za informacije u vezi sa postdiplomskim, master ili specijalističkim studijama, možete nam se obratiti putem email adrese spn@medf.kg.ac.rs ili na dežurni telefon +381 69 3068 074

Za hitne informacije, možete nam se obratiti putem email adrese informacije@medf.kg.ac.rs ili na dežurni telefon +381 69 306 8000

MOLIMO VAS DA PRATITE SAJT FAKULTETA DA BISTE BILI PRAVOVREMENO INFORMISANI!




19.3.2020. godine

OBAVESTENJE NEZAPOSLENIM ZDRAVSTVENIM RADNICIMA KOJI SU UPISALI SPECIJALISTIČKE STUDIJE




Poštovani kolege,

Obaveštavam Vas da ukoliko nemate radno angažovanje u ustanovama zdravstvenog tipa a želite da nastavite specijalistički staž, možete se pisanim putem obratite službi za postdiplomsku nastavu (e pošta službe spn@medf.kg.ac.rs), u cilju nastavka specijalističkog staža.

Nastavak staža se ne odnosi na pohađanje dvosemestralne nastave.

Opširnije pogledajte ovde


VAŽNA OBAVESTENJA

18.3.2020. godine

ODLUKA SENATA UNIVERZITETA O MERAMA ZA VREME VAŽENJA VANREDNOG STANJA


Odluku Senata Univerziteta o merama za vreme važenja vanrednog stanja pogledajte ovde





VAŽNA OBAVESTENJA

17.3.2020. godine

DOPIS MINISTRA PROSVETE, NAUKE I TEHNOLPSKOG RAZVOJA O PRIVREMENOM OBUSTAVLJANJU KONKURSA ZA IZBOR U ZVANJE I TRAJANJU UGOVORA O RADU NA ODREĐENO VREME


Dopis Ministra prosvete, nauke i tehnolpškog razvoja o privremenom obustavljanju konkursa za izbor u zvanje i trajanju ugovora o radu na određeno vreme pogledajte ovde





VAŽNO OBAVESTENJE

16.3.2020. godine

ODLUKA DEKANA ZA OBAVLJANJE POSLOVA VAN PROSTORIJA FAKULTETA, RAD NA DALJINU I RAD OD KUĆE


1. Odobrava se za vreme trajanja vanrednog stanja, zaposlenima u jednom radnom odnosu obavljanje poslova van prostorija Fakulteta, rad na daljinu i rad od kuće.

2. Radno vreme zaposlenih koji obavljaju rad iz dispozitiva 1. ove Odluke traje 8 časova dnevno, tj 40 časova nedeljno.

3. Nad radom zaposlenih iz dispozitiva 1. Ove Odluke dekan vrši nadzor u komunikaciji sa neposrednim rukovodiocima organizacionih jedinica putem telefona ili elektonske pošte.

4. Naknada za prevoz se neće obračunavati u toku perioda trajanja vanrednog stanja, tj. sve dok zaposleni obavljaju rad iz dispozitiva 1. ove Odluke i ne dolaze u prostorije Fakulteta, kao ni nakandu drugih troškova u vezi sa organizacijom rada na ovakav način.


Opširnije pogledajte ovde





VAŽNA OBAVESTENJA

16.3.2020. godine

UPUTSTVA UNIVERZITETA O RADU VISOKOSKOLSKIH USTANOVA ZBOG PROGLASENJA VANREDNOG STANJA



ODLUKA O NAČINU RADA FAKULTETA ZA VREME TRAJANJA VANREDNOG STANJA

U skladu sa Odlukom o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, broj 2-1186/2020, Odlukom Vlade Republike Srbije o obustavi izvođenja nastave u visokoškolskim ustanovama, srednjim i osnovnim školama i redovnog rada ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja (''Sl. glasnik RS'' br. 30/2020) i obaveštenjem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na sednici Kolegijuma Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, doneta je ODLUKA O NAČINU RADA FAKULTETA ZA VREME TRAJANJA VANREDNOG STANJA. Odluku pogledajte ovde


Poštovane koleginice i kolege,

U skladu sa Odlukom o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije i Odlukom Vlade Republike Srbije o obustavi izvođenja nastave u visokoškolskim ustanovama, srednjim i osnovnim školama i redovnog rada ustanova predškolskog vaspitanja i obrazovanja (''Sl. glasnik RS'' br. 30/2020) obaveštavam o sledećem:
1. Za vreme trajanja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije teorijska nastava održavaće se u skladu sa silabusima i to putem elektronske komunikacije sa predmetnim nastavnicima. Gradivo za teorijsku nastavu i pitanja za proveru znanja dostupni su na sajtu Fakulteta.
2. Praktična nastava (vežbe) biće nadoknađena nakon prestanka vanrednog stanja.
3. U zavisnosti od perioda trajanja vanrednog stanja, studenti, nastavnici i saradnici biće blagovremeno obavešteni o terminima nadoknada.
4. Za vreme trajanja vanrednog stanja obustavljaju se sve aktivnosti na Fakultetu (sednice stručnih organa, nadležnih komisija i svi postupci izbora u zvanja i postupci u vezi doktorskih disertacija, odnosno doktorskih studija)
5. Obustavlja se i dvosemestralna nastava i kruženja na specijalizacijama i užim specijalizacijama, a specijalizanti obavljaju svoje radne obaveze u matičnim ustanovama.

Obaveštenje pogledajte ovde





VAŽNA OBAVESTENJA

15.3.2020. godine

U skladu sa Odlukom o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije SVI OBLICI NASTAVE na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu SE PREKIDAJU.

O modalitetima nastavnog procesa do kraja letnjeg semestra svi studenti, nastavnici i saradnici biće blagovremeno obavešteni u skladu sa epidemiološkom situacijom i uredbama Vlade Republike Srbije.

Dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu
Prof. dr Vladimir Jakovljević




PROF. DR NEBOJSA ZDRAVKOVIĆ
IMENOVAN ZA ČLANA NACIONALNOG SAVETA
ZA VISOKO OBRAZOVANJE



Prof. dr Nebojša Zdravković, redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka, na sednici Vlade RS održane u četvrtak 5. marta 2020. godine imenovan je za člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje na predlog KONUS-a (Konferencije univerziteta Srbije).

Nacionalni saveta za visoko obrazovanje je obrazovan radi obezbeđivanja razvoja i unapređenja kvaliteta visokog obrazovanja.

Rešenje o imenovanju člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje možete pogledati u „Službenom glasniku Republike Srbije” ovde.

Prof. dr Nebojša Zdravković je od 2010. godine profesor i šef katedre za Medicinsku informatiku i statistiku na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Izabran je za redovnog profesora 2017. godine.

Višegodišnji je stručni saradnik austrijske kompanije "Dr. Schuhfried" iz Beča u domenu razvoja novih proizvoda.

Autor je i koautor više od 60 radova objavljenih u naučnim časopisima, međunarodnim i domaćim konferencijama i seminarima, koautor monografije, autor dve knjige.

Bio je učesnik na tri projekta sedmog okvirnog programa EU (FP7), dok je trenutno učesnik na dva projekta programa Horizont 2020 (Horizon 2020) EU.

Od 2011. godine je angažovan na projektu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ''Primena biomedicinskog inženjeringa u pretkliničkoj i kliničkoj praksi”.


 

ODRŽANA EDUKACIJA O HRONIČNOM NEKANCERSKOM BOLU

U okviru Erazmus + projekta pod nazivom "Strengthening capacities for higher education of pain medicine in Western Balkan Countries" („Jačanje kapaciteta visokog obrazovanja u zemljama zapadnog Balkana u oblasti terapije bola“) danas je u Amfiteatru FMN održana treći seminar koji je bi posvećen hroničnom nekancerskom bolu. Prema rečima rukovodioca projekta za Kragujevac , inače šefa katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu terapiju prof.dr Jasne Jevđić , kontinuirana edukacija iz oblasti terapije bola namenjena je pre svega lekarima iz primarne zdravstvene zaštite. ''Tokom četiri kursa kontinuirane medicinske edukacije lekari će se upoznati sa čitavom tematiom lečenja bola'', rekla je prof.Jasna Jevđić. Koordinator čitavog projekta Prof. dr Predrag Stevanović, inače šef katedre za anesteziologiju i reanimatologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, rekao je da je ovo najveći projekat koji je Srbija dobila u poslednjih nekoliko godina a da smo mi nosioci projekta.''Projekat je zamišljen tako da poveća svest o medicini bola kroz različite oblike učenja od dodiplomskih do postdiplomskih studija.Prof.Jasna Jevđić je uspela da u Kragujevcu akredituje taj oblik dodiplomske nastave na šestoj godini IAS medicine, a mi u Beogradu smo u procesu akreditacije. Supspecijalizacija iz medicine bola je svojim programom usklađena sa evropskim Udruženjem za bol, a uspeli smo i da izdamo knjigu sa preko 70 poglavlja na kojoj je radilo preko 90 autora.To je prvi udžbenik o medicini bola kod nas, a pripremili smo i aplikaciju ''Akademska mreža za bol'' koja će služiti kao sredsto za međusobni kontakt za one koji se interesuju za ovu tematiku.To je jedan od najvećih uspeha ovog projekta koji traje još 6 meseci i u koji je uključeno čak 9 Univerziteta- Firenca, Rjeka, Ljubljana, Banja Luka, Tuzla, Beograd, Kragujevac i Podgorica .Svaki od univerziteta dobio je veliki deo opreme kroz projekat što je u velikoj meri unapredilo nastavni proces na svakom od pomenutih Univerziteta'', istakao je prof. Stevanović.

Učesnike današnjeg seminara u ime rukvodstva FMN pozdravio je prof.dr Željko Mijailović prodekan za IAS farmacije, koji im je poželeo uspešan rad. Prof. Mijailović izrazio je zadvoljstvo što će zahvaljujući upravo projektu Erazmus + ''Jačanje kapaciteta visokog obrazovanja u zemljama zapadnog Balkana u oblasti terapije bola'' na našem Fakulteu uskoro krenuti nova subspecijalizacija iz medicine bola. Evolucija i poimanje bola,dijagnoza, patofiziološki mehanizmi i lečenja ,neuropatski bol ,hronični bol u starijem životnom dobu, glavobolje: patofiziologija, klasifikacija, klinička slika i lečenje neke su od tema o kojima je bilo reči na današnjem seminaru a predavači su bili: Prof. dr Predrag Stevanović, Prof. dr Jasna Jevđić ,Prof. dr Nebojša Lađević ,Prof. dr Dejan Nešić, Prof. dr Svetlana Miletić Drakulić Nešić ,Prof. dr Darko Golić, Doc dr Jasmina Smajić, Doc. dr Renata Hodžić i Doc. dr Nenad Zornić.

Seminar o hroničnom nekancerskom bolu okupio je veliki broj učesnika, pre svega lekara Doma zdravlja Kragujevac, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć iz Kragujevca i Kliničkog centra. Program je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srije, pod akreditacionim rojem 153-02-2167/2019-01, kao nacionalni seminar 1. kategorije - 6 odova za slušaoce, 12 za predavače.




 

FMN NA SAJMU ''INDEKS 2020''

U organizaciji TO Čačak i u saradnji sa Skolskom upravom u ovom gradu , Nacionalnom službom za zapošljavanje i srednjim školama u Domu kulture održan je sajam obrazvanja ''INDEKS 2020''.

Ovo je petnaesti put da TO Čačak organizuje manifestaciju na kojoj se predstavljaju Unverziteti, fakulteti, akademije i visoke škole iz Srbije s ciljem da se maturanima saovog područja omogući da što stručniji, kvalitetniji i lakši izbor budućeg zanimanja. Sajam je zvanično otvorio dr Vladan Milić pomoćnik gradonačelnka Čačka zadužen za oblast društvenih delatnosti kojije istakao da ova manifestacija ove godine beleži rekordan broj učesnika-čak 42 fakulteta i viskoe škole ali i izuzetno veliku posećenost.

Učenici srednjih škola iz Čačka ali isusednhopština-Lučani, Gornji mIlanovac, Požega i Ivanjica pokazali su veliko interesovanje za studijske programe našeg Fakulteta, najviše za IAS medicine. Nije izostalo ni interesovanje prisutnih medija pa je o našim studijskim programima za njih govorila Irena Ognjanović, član PR tima Fakulteta. Pored FMN na sajmu u Čačku svoje studijske programe maturantima su predstavili i ostali Fakulteti Univerziteta u Kragujevcu kao i predstavnici fakulteta ostalih Univerziteta u Srbiji.






 

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SA ''MENSOM''

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević i predsednica Udruženja građana ''Mensa Srbije'' Aleksandra Borović potpisali su danas sprazum o saradnji. Ovim dokumentom utvrđeni su principi buduće saradnje koja će seogledati i razmeni iskustava i sprovođenju zajedničkih aktivnosti edukacije i realizacije projekata.

Potpisivanje sporazuma o saradnji sa FMN predsednica ''Mense'' Aleksandra Borović okarakterisala je kao prvi korak u revitalizaciji ovog Udruženja u Kragujevcu i dodala da od saradnje očekuje zajedničko učešće i realizaciju projekata. ''Glavni cilj ''MENSE'' je da usmeri korišćenje inteligencije na dobrobit društva i veujem da smo se sa Fakultetom medicinskih nauka našli na zajedničkom zadatk'', rekla je Aleksandra Borović.

Zahvaljujući članovima ''Mense'' koji su studenti FMN uspostavljeni su kontakti a zatim napravljen dogovor o saradnji, rekao je dekan prof. Jakovljević. ''Potpuno je prirdno da jedna ovakva organizacija koja za svoj glavni alat ima pamet ima utemeljenje na Univerzitetu i verujem da će tako biti i na ostalim fakultetima.Počećemo sa serijom predavanja koja će ''Mensa'' organizovati na našem Fakultetu a zatim i testiranjem za prijem novih članova.U perspektivi postoji ozbiljna namera da zajednički konkurišemo za međunarodne projekte'', istakao je Jakovljević.

Ove godine će Mensa povodom Nedelje svesti o mozgu imati niz aktivnosti, a deo programa u Kragujevcu čini i predavanje Borisa Projovića „Upotreba celog mozga u procesu učenja i pamćenja“ o tehnikama učenja i pamćenja u mnemonici. Planirano je da se predavanje realizuje u subotu 21. marta sa početkom u 17 časovau e amfiteataru Fakulteta. U okviru aktivnosti koje ''Mensa'' sprovodi u martu, planirano je i prolećno testiranje Inteligencije, u nedelju 22. marta sa početkom u 11 časova u Plavoj sali FMN .



 

USPESAN NASTUP STUDENATA STOMATOLOGIJE NA KONGRESU U SARAJEVU

Studenti završne godine IAS stomatologije FMN učestvovali su na nedavno održanom Svetskom kongresu studenata stomatologije u Sarajevo, a studentkinja Irena Ognjanović osvojila je drugo mesto za kvalitet i interpretaciju naučno-istraživačkog rada.

Naši studenti su u okviru Kongresa prisustvovali inovativnim radionicama i predavanjima koje su održali internacionalni predvači.Naš Fakultet na Kongresu studenata stomatologije u Sarajevu predstavljali su studenti: Andrea Jović, Kristina Jovanović, Pavle Milanović, Dušan Nikolić, Dragana Kočović, Dušan Ivanović, Milica Marić, Irena Ognjanović i dr stomatologije Jovana Milenković.





 

INTENZIVIRANJE SARADNJE SA MEDICINSKIM FAKULTETOM U NOVOM SADU

Na poziv rukovodstva Medicinskog fakulteta u Novom Sadu dekan FMN prof.dr Vladimir Jakovljević i dekan tog Fakulteta prof. dr Snežana Brkić sa saradnicima razgovarali su o mogućnostima za saradnju naše dve ustanove i zajedničkom učešću na projektima. Sastanak je upriličen kako bi se konkretizovao Protokol o međusobnoj saradnji naša dva fakulteta koji je potpisan 9. decembra na Dan Fakulteta medicinskih nauka.

Prof. dr Snežana Brkić rekla je da naša saradnja treba da ide u pravcu razmene studenata i nastavnika, zajedničkom apliciranju na projektima ali i uključivanjem mentora sa oba fakulteta u izradu doktorskih disertacija studenata postdiplomskih studija. ''Današnji sastanak je prilika da i jedni i drugi pokažemo čime raspolažemo i sagledamo mogućnosti za zajedničko delovanje u narednom periodu. To što vi radite u oblasti u doktorskih studija i činjenica da je Univerzitet u Kragujevcu uvršten na Sangajsku listu za oblast klinička medicina zahvaljujući FMN nam daje prostora da razmišljamo o zajedničkim projektima u budućnosti'', rekla je prof. Brkić.

Dekan našeg Fakulteta prof. dr Vladimir Jakovljević istakao je da je cilj da oba fakulteta ojačaju svoje pojedinačne ali i zajedničku poziciju što će doprineti većoj vidljivosti i prepoznatljivosti naših obrazovno-naučnih ustanova. ''U proteklom periodu dosta smo radili i uradili u istraživanjima u oblasti srca i predkliničkim predmeima čime je napravljen veliki korak u oblasti istraživanja na FMN. Ukoliko povećamo taj korpus, a siguran sam da posebno zajedničkim snagama to možemo, nema prepreka da napravimo dosta dobrih stvari zajedno. Svako ćete u nama imati dobrog partnera'', rekao je dekan Jakovljević. Na sastanku su predstavnici novosadskog Medicinskog fakulteta predstavili svoje zavode za anatomiju, histologiju i embriologiju, fiziologiju , farmakologiju i farmaciju dok je naš fakultet predstavio laboratoriju za kardiovaskularnu fiziologiju, katedru za farmaceutsku tehnologiju, kliničku i eksperimentalnu hirurgiju i klinički rad. O radu u ovim oblastima govorili su: prof.dr Vladimir Živković, prof.dr Marina Tomović, doc. dr Jovana Bradić, doc. dr Aleksandar Cvetković i doc. dr Mirjana Veselinović. Na sastanku je dogovoreno da novosadski zavodi uspostave kontakt sa našim katederama, kao i da se naredni sastanak održi u martu mesecu u Kragujevcu.






 

ISPITIVANJE STETNOSTI EFEKATA DUVANSKOG DIMA NA ĆELIJE BRONHIJALNOG EPITELA PLUĆA

U laboratoriji FMN, koja se bavi ispitivanjem štetnih efekata duvanskog dima , koja je jedinstvena u Srbiji, nalazi se najsavremenija oprema, po najvećim međunarodnim standardima- roboti koji imitriraju pušače kako običnih tako i elektronskih cigareta i ostalih, kao što su produkti duvana. '' Ispitujemo štetnost efekata duvanskog dima i dima koji izlazi iz elektronskih cigareta na ćelijama bronhijalnog epitela pluća'', rekao je prof. dr Vladislav Volarević sa FMN u Kragujevcu. To je rezultat međunarodnog projekta u koji je uključeno šest zemalja-SAD, Rusija, Indonezija, Oman, Grčka i Srbija, dok projektom kordinara Italija, odnosno Univerzitet u Katanji. Projekat se bavi ispitivanjem štetnosti duvanskog dima a partneri su birani na osnovnu naučnih kapaciteta ali i procenta pušača u tim zemljama. ''Danas kada smo testirali pilot eksperimente i može se videti razlika između filtera koji je bio izložen običnim cigaretama i filtera koji je bio izložen elektronskim cigaretama. Ispituju se četiri elektronskih uređaja koji koriste duvan kao i obične cigarete pri čemu to nisu komercijalne cigarete već one koje se dobijaju iz SAD koje su isključivo za eksperimentalni rad. Studija se radi u 6 centara u šest različitih zemalja u svetu u potpuno identičnim uslovima. Na kraju ćemo objediniti i publikovati sve rezultate. Očekuje se da ta publikacija bude dostupna javnosti za godinu do dve dana'', rekao je prof. Volarević. Tim povodom u poseti FMN borave profesori sa Univerziteta u Katanji- Đovani Drolti i Masimo Karuso, sa kojima se danas sastao i dekan prof. dr Vladimir Jakovljević.

Prema njihovim rečima poslednjih nekoliko godina određen broj farmaceutskih kuća i deo kompanija koje se bave proizvodnjom duvana publikovali su nekoliko rezultata u međunarodnim časopsima koji ukazuju na određeni nivo štetnosti duvanskog dima. U cilju da se provere rezultati tih istraživanja formiran je iskusni tim međunarodnih istraživača iz molekularne medicine koji treba da potvrdi ili odbaci te rezultate i sugeriše stanovništu u kojoj meri je štetan duvanski dim i proizvodi koji se od duvana prave. '' Mi ćemo objaviti rezultate kojima će moći da se uporede štetni efekte jednih, drugih i trećih proizvoda koji koriste duvan'', rekli su profesori iz Italije. Kako ističu, u planu je da se projekat nastavi ispitivanjem štetnosti nekih drugih noksi.




 

POČELO OBELEŽAVANJE VELIKOG JUBILEJA MEDICINSKOG FAKULTETA U BEOGRADU

U Velikoj sali Ruskog doma u Beogradu održano je kulturno-naučno veče posvećeno stogodišnjici Medicinskog fakulteta i Anatomskog Institituta u Beogradu.Na skupu su govorili- prof. dr Tanja Jovanović, prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, dekan FMN u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević, prof. dr Milan Milisavljević i prof. dr Valentina Nikolić sa Anatomskog instituta i Predrag Obradović predsednik društva Srpsko-Ruskog prijateljstva. Bila je ovo prilika da se učesnici i okuljeni gosti podsete sa nastankom i razvojem visokog školstva u Srbiji, sa posebnim osvrtom na nastanak i razvoj Medicinskog fakulteta u Beogradu i Antomskog Instituta.Od 1899.godine, kada je Milan Jovanović Batut iskazao prvu potrebu za osnivanjem medicinskog fakulteta u Srbiji, preko donošenja prvog Zakona o Univerzitetu 1905.godine do osnivanja Medicinskog fakulteta i Anatomskog instituta 9.decembra 1920.godine prošle su godine.Medicinski fakultet u Beogradu, iz koga su nastajali i razvijali se medicinski fakulteti u zemlji, uključujući i naš Fakultet, je danas najveća i najrazvijenija obrazovno-naučna ustanova tog tipa u regionu.Prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Tanja Jovanović istakla je da za sve ove godine fakultet iznedrio preko 40 hiljada doktora medicine i da je kao rezultat svega onoga što Fakultet radi ove godine stiglo priznanje u vidu Sretenjskog ordena prvog reda.

Dekan FMN u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević najpre je izrazio zadovoljstvo što obeležavanje velikog jubileja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu počinje upravo u Ruskom domu, i podsetio da je on od pre tri godine praktično stalni profesor Univerziteta Sečenov u Moskvi koji je prvi državni medicinski Univerzitet, sa najvećom tradicijom u ruskoj federaciji. ''Ono što je beogradski medicinski fakultet u Srbiji to je ''Sečenov'' u Rusiji, po tradiciji ali i po značaju. Saradnja našeg Univerziteta i Univerziteta ''Sečenov'' počela je posredstvom prof. dr Sergeja Boljeviča što je rezultiralo mojim angažovanjem u naučno-istraživačkom radu 2015.godine. Njihov cilj je, a podršku imaju i od predsednika Putina, je da se angažovanjem svih raspoloživih kapciteta nađu među prvih 100 Univerziteta na Sangajskoj listi'', rekao je Jakovljević. On je dodao i da predaje na katedri za patološku fizioloziju, da je posvećen radu sa postdiplomcima i specijalizantima. ''Oni imaju veliki broj stranih studenata a ono što je karakteristično, i što može da svima bude tema za razmišljanje za početak su tkz.programi naprednih kurseva za najbolje studente. Sučeljavanja sa njima su vrlo interesantna, predstavljaju pravi izazov i za svako od tih predavanja, iako sam više od 20 godina u edukativnom procesu, moram posebno da se pripremim. Saradnja sa Univerzitetom ''Sečenov'' je interaktivna, njihovi postdiplomci dolaze kod nas, rade svoje teze u našoj laboratoriji što je rezultiralo da smo moji saradnici i ja bili u par tih teza bili mentori. U radovima koje je moja istraživačka grupa objavila u prethodnoj godini, a bilo ih je preko 20 na SCI listi, dobar deo tih radova urađen je u saradnji sa kolegama iz Moskve'', istakao je Jakovljević.

Anatomski institut predstavili su prof. dr Milan Milisavljević i prof. dr Valentina Nikolić.Ovo je bio samo početak niza aktivnosti i manifestacija kojima će biti obeležen jubilej najstarije i najznačajnije medicinske škole u Srbiji- Medicinskog fakulteta u Beogradu, čulo se na svečanosti koja je upriličena u Ruskom domu u Beogradu.





 

PREDSTAVLJENI STUDIJSKI PROGRAMI FMN NA KONFERENCIJI U SOKOBANJI

Na tradicionalnoj manifestaciji ''Hoću-neću baš taj fakultet'', koja je proteklog vikenda održana u Sokobanji maturantima srednjih škola iz čitave Srbije predstavljeni su studijski programi našeg Fakulteta. FMN uzeo je aktivno učešće i u organizaciji konferencije koju su trinaesti put za redom organizovali Udruženje mladih entuzijasta i Đački paralment Prve kragujevačke gimnazije a koja je movog puta okupila oko 500 maturanata.Svi oni bili su u prilici da čuju i vide promociju kako državnih tako i privatnih fakulteta i na taj način potvrde svoj izbor fakulteta ili donesu konačnu odluku šta će studirati.

Prezentacija Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu izazvala je veliku pažnju maturanata iz cele Srbije koji su se najviše interesovali za studije medicine na našem Fakultetu, ali i IAS farmacije, stomatologije i osnovne strukovne studije. Pored prezentacije samog Fakulteta i promo filma u kome su predstavljeni najznačajniji rezultati koje je naša ustanova ostvarila u 2019.godini, maturantima su predstavljene i ovogodišnje upisne kvote, koje ostaju na nivou ranijih godina-88 studenata medicine, 84 studenata farmacije, 24 stomatologije i 88 brucoša naosnovnim strukovnim studijama. Prisutni su dobili i informacije o zbirkama zadataka koje izdaje FMN, i koje su u fazi štampe jer su u odnosu na ranije godine izmenjene, kao i o načinu polaganja prijemnog ispita. Bilo je reči ali i pitanja načinu studiranja na našem Fakultetu, tkz. ''tutorskom sistemu'' koji smo prvi uveli u Srbiji i po čemu je Fakultet prepoznatljiv na našim prostorima.




 

TENDER ZA NOVOG IZVOĐAČA RADOVA CENTRA IZVRSNOSTI U FEBRUARU

Dnevni list ''Politika'' u izdanju od utorka 28. januara 2020. godine (pogledajte ovde), na naslovnoj strani, donosi vest da će u februaru biti raspisan tender za novog izvođača radova Centra izvrsnosti sa nacinalnom bankom matičnih ćelija.

U tekstu pod naslovom ''Nacionalna banka matičnih ćelija čeka graditelja'' navodi se Univerziteta u Kragujevcu i Fakulteta medicinskih nauka stižu dobre vesti. Naime, kako prenosi ''Politika'' rektor prof.dr Nenad Filipović i dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević u razgovoru za ovaj list rekli su da će tender za novog izvođača radova biti raspisan u februaru, kao i da bi nastavak gradnje trebalo očekivati na jesen. U tekstu se dalje navodi da , finansijer projekta vrednog 14 miliona evra Evropska investiciona banka je dala poslednji rok za završetak radova, a to je kraj ove godine.

"Jedinica za upravljanje projektima Vlade Srbije raskinula je ugovor sa građevinskom firmom ''Banković'' koja nije mogla da okonča gradnju. Tender za novog izvođača radova biće raspisan u februaru, a radovi bi mogli da počnu na jesen. Nadamo se da će objekat biti završen u rokovima koje je postavio finansijer", rekao je za ''Politiku'' rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović.

Kamen temeljac za naučni Centar u Kragujevcu, gde treba da bude smešten i Fakultet medicinskin nauka, Centar izvrsnosti i prva banka matičnih ćelija, postavljen je u januaru 2016. godine. Za nešto više od godinu dana izgrađeno je skoro 40 % objekta, ali početkom 2017. godine firma ''Banković'' zapada u probleme i radovi bivaju obustavljeni. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Sarčević je u avgustu prošle godine rekao da očekuje skori nastavak gradnje Centra u Kragujevcu, s tim da će objekat, kako je naglasio , morati da pretrpi izmene. ''Loše je isprojektovan, tu je na stotine kvadrata nekorisnih terasa'' rekao je tada Sarčević i najavio tender za novog izvođača radova.


NOVI MEĐUNARODNI PROJEKAT
U OKVIRU PROGRAMA SARADNJE „PAVLE SAVIĆ”

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu (centar za funkcionalna istraživanja) i Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" (centar za citološka istraživanja) su u okviru programa saradnje „Pavle Savić” koji postoji između Republike Srbije i Republike Francuske u oblasti naučnih i tehničkih istraživanja uspešno prošli konkurs i time stekli mogućnost sprovođenja zajedničkog projekta tokom 2020. i 2021. godine sa svojim francuskim partnerom (Francuski nacionalni institut za istraživanja u nutriciji (Unit of Human Nutrition, French National Institute for Agricultural Research, Clermont-Ferrand/Theix)).

Nosilac programa u Republici Srbiji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja a u Republici Francuskoj je to Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove (MEAE i Ministarstvo visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija (MESRI), a sprovodi ga agencija Kampus Franc (Campus France) uz podršku Francuskog instituta u Srbiji.

Glavni cilj sadašnjeg projekta je da doprinese identifikaciji efekata polifenola biljnog porekla na zdravlje i rasvetljavanju mehanizama njihovog dejstva u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Primaran je bioinformatički pristup, korišćenjem naprednih bioinformatičkih studija genomskih podataka. Pored toga, priroda ćelijskih i molekularnih ciljeva polifenola, identifikovanih bioinformatičkim studijama, bila bi potvrđena i dodatno elaborirana na nivou srca, u in vivo i ex vivo studijama. Na ovaj način projekat bi trebalo da pruži nova saznanja o uticaju bioaktivnih supstanci na zdravlje, koja bi trebalo da omoguće razvoj i proizvodnju funkcionalne hrane koja može da spreči ili ograniči napredovanje kardiovaskularnih bolesti, ali i da formuliše preporuke za ishranu. Inače, svrha celokupnog programa saradnje između dve zemlje je da olakša i razvija naučnu i tehničku razmenu na visokom nivou u obe zemlje sa posebnim naglaskom na uspostavljanju novih partnerstava. Osim toga, cilj ovog programa je da omogući aktivno učešće i mobilnost mladih istraživača, naročito doktoranata i post-doktoranata, objavljivanje zajedničkih publikacija i patenata, kao i razvoj već postojeće saradnje i uključivanje u programe finansirane od strane Evropske unije.


 

PROMOVISANA KNJIGA ''OPEKOTINA-OSNOVNI PRINCIPI LEČENJA''

U amifiteatru Fakulteta medicinskih nauka održana je promocija knjige ''Opekotine-osnovni princioi lečenja'' autora prof. dr Dejana Vulovića, specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, profesora našeg Fakulteta.

Okupljenim gostima najpre se obratio dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji je najpre rekao da je izdavacka delatnost je jedna od primarnih delatnosti naseg fakulteta, pored obrazovane i naučne. ''Meni je veliko zadovoljstvo da jedna ovakva knjiga započne, nadam se seriju izdanja koju ćemo imati u ovoj kalendarskoj ali i narednoj školskoj godini. Jedan od naših imerativa u ovoj godini je da poboljšamo ovu vrstu izdavačke delatnosti na fakultetu jer je broj publikacija, monografija i knjiga relativno mali za jednu ustanovu kao što je FMN'', rekao je dekan. Prof. Jakovljević dodao je i da se knjiga autora prof. dr Dejana Vulovica pripremala oko godinu dana, da se u pisanju islo do najsitnijih detalja , da je od izuzetnog stručnog značaja koji treba da ima za studente medicine, mlade lekare,i specijalizante i specijaliste plastične i estetske hirurgije. ''Nadam se da će ova knjiga naći svoje mesto i čitalačku publiku'', zaključio je Jakovljević.

Knjigu ''Opekotina-osnovni principi lečenja'' izdao je FMN a recenzenti su specijalisti plastične, reknstruktivne i estetske hirurgije-pukovnik prof. dr Života Hadžić i general prof. dr marjan Novaković i prof. dr Slobodan Janković sa našeg Fakulteta, specijalista opše hirurgije i specijalista farmakologije. U ime recenzenata na promociji je govorio prof. dr Života Hadžić koji je rekao da je prof. Vulović napisao knjigu koja je koncizna, sadrži sva neophodna znanja i stavove u lečenju opekotina, i da treba da bude dobra polazna osnova za teotetsku edukaciju secijalizanata plastične hirurgije koji će se tokom svog budućeg rada neprestano susretati sa opekotinama. ''Prof. dr Dejan Vulovic je djak VMA koja je bila i ostala vrhunska ustanova na Balkanu u lečenju najtežih opekotina, gde je stekao izvandredno početno iskustvo i znanje koje je kasnije usavršavao, a dokaz za to je i ova knjiga, zbog čega sam na njega posebno ponosan'', rekao je prof. Hadžić.

Autor knjige prof. dr Dejan Vulović rekao je da su opekotine jedne od najčešćih a nekada i najtežih povreda sa velikim medicinskim ali i mnogim drugim značajima . '' Knjiga je nastala kao rezultat dogogodišnjeg rada i analize mnogobrojnih slučajeva a uz veliku pomoć mojih kolega iz Kragujevca i eograda, Fakulteta medicinskih nauka. Prevashodno je knjiga namenjena studentima medicine alise nadam da će od nje imati koristi i lekari'', rekao je prof. dr Dejan Vulović.




 

ODRŽAN SEMINAR ''TERAPIJA BOLA''

U organizaciji Fakulteta medicinskih nauka i Kliničkog centra, u okviru realizacije ERAZMUS + projekta ''Jačanje kapaciteta visokog obrazovanja u zemljama zapadnog Balkana u oblasti terapije bola'' u amfiteatru našeg Fakulteta održan je seminar posvećen terapiji bola. Rukovodilac HEPMP za Kragujevac prof. dr Jasna Jevđić najpre je istakla da je današnji seminar drugi po redu koji se održava u okviru Erazmus + projekta, prvi je održan prošle godine a naredna dva će se održati do kraja aprila. ''Cilj je da pre svega lekari primarne zdravstvene zaštite ali i lekari Kliničkog centra prošire svoja znanja iz oblasti terapije bola, poboljšaju svoje veštine što će doprineti boljem lečenju bolesnika koji imaju bol'', rekla je prof. Jevđić. Edukacija o bolu nije sistematizovana na našim medicinskim fakultetima, ne stiče se dovoljno znanja tokom studiranja zbog čega će na FMN u narednom upisnom roku, u aprilu, biti raspisan konkurs za upis na subspecijalizaciju iz terapije bola. Prof. dr Jasna Jevđić, koja rukovodi i katedrama za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu terapiju i katederom za urgentnu medicinu naglašava da je subspecijalizacija iz terapije bola namenjena svim lekarima koji se susreću sa pacijentima u bolu- anesteziolozima, neurolozima, onkolozima, specijalistima opšte medicine što će doprineti boljem lečenju pacijenata. Plan i program nove subspecijalizacije na našem Fakultetu je već usvojen i očekuje se upis prve generacije subspecijalista iz terapije bola.

Jedan od najčešćih razloga dolaska pacijenata kod izabranog lekara je bol i zato i ne čudi veliko interesovanje upravo lekara iz primarne zdravstvene zaštite za edukaciju iz ove oblasti. Zaposleni u Domu zdravlja Kragujevac , Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za stomatologiju ali i lekari iz domova zdravlja iz regiona Sumadije i Pomoravlja pokazali su veliko interesovanje za terapiju bola. Dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja, rekao je da je ova edukacija veoma važna jer na studijama medicine ne postoji predmet koji se bavi ovom tematikom. ''Za naše lekare je ova edukacija veoma važna pogotovo jer imamo Službu kućnog lečenja koja upravo tretira pacijente sa bolom u kućnim uslovima.Drugi značajan aspekt je i optimizacija terapije kod svih drugih pacijenata koji i najčešće dolaze kod naših lekara zbog bola'', rekao je Antić.

Svi učesnici seminara bili su u prilici da steknu znanja o patofiziologiji bola, proceni bola, interventnim metodama u lečenju bola, osnovama homeopatije i ulozi akupunkture u lečenju bola kao i osnovnim farmakološkim i nefarmakoločkim načinima lečenja. Program je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije, kao nacionalni seminar 1.kategorije, sa 6 bodova za učesnike i 12 bodova za predavače.





 

POPISANI UGOVORI SA MLADIM ISTRAŽIVAČIMA

Dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević potpisao je danas ugovor o radu sa 11 novih istraživača –pripravnika, studenata doktorskih studija koji su posao obezbedili na naučnim projektima našeg Fakulteta, a na osnovu konkursa ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je bio namenjen najboljim mladim naučnicima u Srbiji.

Ministarstvo je raspisalo novi konkurs za mlade istraživače koji su doktorandi, sa prosečnom ocenom sa osnovnih studija iznad 9,41 , državljani su Republike Srbije i mlađi su od 30 godina.Do sada je, realizacijom ovog projekta minisatrstva, a ovo je druga godina realizacije, posao na našem Fakultetu obezbedilo 23 mladih istraživača. Ugovore o radu sa dekanom prof. dr Vladimirom Jakovljevićem danas su potpisali :Vladimir Marković, Dejana Rakić, Jana Desnica, Milena Stojković, Nebojša Igrutinović, Ivana Miloradović, Jovana Milosavljević, Miloš Marinković, Nikola Nedeljković, Sara Mijailović i Miljan Opančina. Svi oni istakli su da im učešće na projektima na kojima su izabrani , kao i ugovor sa FMN, mnogo znače kako u daljem radu u oblasti nauke tako i u oblasti stručnog usavršavanja.

FMN ima tendenciju da i bez inicijative šire društvene zajednice zapošljava mlade kadrove i na taj način poboljšava svoj rad, rekao je dekan prof. dr Vladimir Jakovljević. '' Zahvaljujući projektima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja smo u mogućnosti da naše najbolje studente, sada već doktorande,zaposlimo kao saradnike na projektima do kraja trajanja projektnog ciklusa. Mi smo sve te mlade ljude uključili i u nastavu i time ih ih pripremamo da budu i nastavni kadar našeg Fakulteta a ne samo naučni. Mislim da je to dobar put jer na taj način mi imamo mogućnost da budu pod našim okriljem i nadzorom par godina i da za to vreme procenimo da li su oni dobri za nastavni kadar u perspektivi. To nama omogućava da obnovimo kadar, a u razvoju svake institucije. pa tako i FMN najbitniji su kadrovi a ne bilo šta drugo'', rekao je jakovljević. On je novoj grupih mladih istraživača poželeo puno uspeha u daljem radu i pozvao ih da nastave dosadašnjim tempom kako u oblasti naučno-istraživačkog rada tako i na novim poslovima u nastavi na Fakultetu.




 

OTVORENA IZLOŽBA ''MELEM ZA DUSU''

U Galeriji Fakulteta medicinskih nauka otvorena je izložba slika i skulptura pod nazivom "MELEM ZA DUSU".Reč je o kolektivnoj izložbi 16 umetnika iz Lapova, članova likovnog kluba ''Svetlost''. Izložbu je otvorio savetnik dekana FMN za kadrove, finansije i prof. dr Nebojša Zdravković.

Master vajarstva Sanja Mikić, predsednica Likovnog kluba "Svetlost", autor predgovora u katalogu koji je posvećen izložbi ''Melem za dušu'' govoreći na otvaranju izložbe rekla je da su izloženi radovi svedoci ozbiljnog i zrelog umetničkog stadijuma. ''Umetnici uspostavljaju blizak odnos sa prirodom, tradicijom i verom i prenose nam snažnu poruku i na videlo dana izvlače čudan sjaj savremenog vremena u kome žive,svetlost naizgled neugasivu, njihovo trajanje'', rekla je, između ostalog, Sanja Mikić.

U umetničkom delu programa nastupili su: crkveni hor "Sveti Jovan Damaskin" iz Lapova, - pesnici Slađana Dilić iz Lapova, Vesna Maksimović iz Kragujevca i Nenad Krstić iz Kragujevca koji su kazivali svoje stihove dok je Jovica Nikolić, koji je izložio svoje skulpture iz Liparskog potoka i Velike Morave. pričao i stihove iz svoje knjige "Od A do S.Svoje rdaove izložili su umetnici: Dobrica Vučković, Borivoje Jelenković, Života Denić, Ivana Andrejević, Goran Mikić, Sanja Mikić, Jovica Nikolić, Radiša Petković Sica, Radomir Petrović, Dragan Krstić, Dobrivoje Nikolić, Zoran Milošević, Zoran Stojanović, Dragan Milojević, Srđan Petrović i Života Blagojević.






 

DEKAN OGRANIZOVAO KOKTEL ZA ZAPOSLENE I PREDSTAVNIKE MEDIJA

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević organizovao je, povodom Novogodišnjih i Božićnih praznika, koktel za zaposlene, nastavnike i saradnike, nenastovno osoblje i predstavnike medija. Bila je to prilika da se, uz čestitike povodom praznika koji su iza nas , sumiraju rezultati prošle godine i predstave planovi za 2020. godinu.

Prof. Jakovljević podsetio je da je vest broj jedan, kako je rekao, u 2019. godini bila je pozicioniranje kragujevačkog Univerziteta na šangajskoj listi iz oblasti kliničke medicine, i to vrlo visoko za startnu poziciju između 201 i 300 otog mesta. ''To je, kao što smo pričali i krajem juna kada se to desilo, rezultat dugogogodišnjeg rada ali i stvar koja obavezuje jer taj rezultat moramo da održimo. Mi ćemo preuzeti sve mere da se što više nastavnika i saradnika, jer ovo je jedna velika intelektualan snaga, aktivno uključi u naučno istraživači rad Fakulteta. Uspeli smo da se u prethodnoj godini vratimo radu i da iz nekih tubrulentnih struja uplovimo u neke mirne vode. To nas obavezuje da ova godina bude nastavak svega onoga što je u 2019. godini bilo dobro ali i početak nekih novih aktivnost'', rekao je Jakovljević. U tom smislu prof. Jakovljević naglasio je da je krajem prošle godine Fakultet predao dokumentaciju za akreditaciju tri nova studijska programa –jednog programa na doktorskim studijama i dva master programa. ''Kada je reč o master programima u procesu akreditacije su master iz regenerativne medicine, koji je obaveza Fakulteta u okviru Erazmus programa, a drugi je ishrana i suplementacija, za koji postoji veliko interesovanje i van granica naše zemlje jer je atraktivan kako za lekare tako i za farmaceute, profesore fizičke kulture, fizioterapeute i ljude koji rade u sportu. To je prilično neistraženo područje i niko do sada nije napravio program i diplomu koja će nekome verifikovati da može da se bavi ovom problematikom. U oblasti doktorskih studija radimo na uvođenju zajedničkog programa sa Ekonomsim fakultetom u Kragujevcu za menadžment u sistemu zdravstvene zaštite. Inicijalna kapisla je uspešana realizacija programa master menadžment u sistemu zdravstvene zaštite koji se već dve godine realizuje na našem Fakuletu i koji je dobro prihvaćen i posećen'', rekao je dekan.

Atraktivni smo, kako je rekao prof. Jakovljević, za studente iz inostranstva,pre svega za studente postdiplomskih studija a u planu je uvođenje studija na engleskom jeziku na osnovnim studijama, pre svega medicine jer je interesovanje stranih studenata veliko. Dekan je, u razgovoru sa predstavnicima medija, podsetio da FMN ima 9 studijskih programa i još 3 u procesu akreditacije, i da je sa dve hiljade studenata na osnovnim studijama, preko 500 uspešno odbranjenih doktorskih disertacija , prepoznat kao lider u oblasti doktorskih studija. ''FMN je institucija koja se prilagodila novim trendovima u evropskom obrazovanju i nadam se da će tako i ostati'', zaključio je Jakovljević.



Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.