Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


Arhiva vesti 2016. godine


PROF. DR MIHAIL HANEVIČ ODRŽAO PREDAVANJE
''HIRURGIJA PANKREASA''

Jedan od vodećih svetskih onkologa i nosilac počasnih zvanja Zasluženi doktor Ruske Ruske Federacije i Zasluženi naučni radnik, prof. dr Mihail Dimitrijevič Hanevič održao je na Fakultetu medicinskih nauka predavanje na temu ''Hirurgija pankreasa''. Pored studenata i nastavnika našeg fakulteta predavanju je prisustvovao i prof. dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji se ovog puta našao u ulozi prevodioca. Prof. Džodić prevodio je predavanje prof. Hanjeviča, kao i diskusija koja je usledila a u kojoj su učešće uzeli i predavači FMN kao i naši studenti.


Prof. dr Mihail Dimitrijevič Hanevič ima više od 300 štampanih naučnih radova o aktuelnim problemima planske i urgentne hirurgije, onkologije, patofiziologije i kliničke transfuziologije. Pod njegovim rukovodstvom razgrađeni su i uvedeni u kliničku praksu novi domaći infuzioni rastvori- antihipoksanti i veštački prenosioci kiseonika. Prof. Hanevič nagrađen je zlatnom medaljom Međunarodnog kriohiruškog društva iz Beča, zlatnom medaljom I. I. Mečnikov Ruske akademije prirodnih nauka ''Za jačanje zdravlja nacije'' i srebrnom medaljom Pirogov za doprinos razvoju hirurgije.

Pre predavanja na Fakultetu medicinskih nauka prof. dr Mihail Dimitrijevič Hanevič i prof. dr Radan Džodić razgovarali su sa rektorom Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nebojšom Arsenijevićem o saradnji našeg Univerziteta i Državnog medicinskog univerziteta Pavlov Prvi u Sant Peterburgu.

  


POSETA PROFESORA ŽARKA FINDERLEA
KOMORA NA DAR

Direktor Instituta za fiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i gostujući profesor Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Žarko Finderle bio je početkom januara 2017. godine u poseti Kragujevcu.

Tom prilikom prof. Finderle je Katedri za fiziologiju FMN uručio poklon u vidu male hiperbarične komore za eksperimentalne životinje koja će dodatno unaprediti rad ove katedre, jednog od produktivnijih naučnoistraživačkih punktova Fakulteta medicinskih nauka.

Poseta je u potpunosti iskorišćena za više korisnih stvari pa je tako prof. Finderle bio i deo komisije za odbranu doktorske disertacije asistenta sa Katedre za fiziologiju FMN, Ivana Srejovića.





HUMANITARNA NEDELJA STUDENATA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Studentski parlament Univerziteta u Kragujevcu u saradnji sa studentskim parlamentima fakulteta Univerziteta 19. decembra 2016. godine započeo je dobrotvornu manifestaciju "Humanitarna nedelja studenata Univerziteta u Kragujevcu''. Cilj manifestacije je prikupljanje pomoći za 30 najugroženijih porodica na teritoriji grada Kragujevca, kao i podela novogodišnjih paketića domovima za materijalno ugroženu decu i decu bez roditeljskog staranja na teritoriji Centralne Srbije. Planirano je da akcije traju do 28. decembra, a cela manifestacija ima više vidova i događaja:

- Humanitarna predstava "Sanatorijum'' - Svečana sala PMF-a u izvođenju glumaca SKC-a (21. 12. 2016. )
- Izložba i književno veče u prostorijama galerije SKC-a (22. 12. 2016. )
- Koncert studenata FILUM-a 23. 12. 2016. u Univerzitetskoj galeriji
- Humanitarni turnir u basketu 3 na 3 u hali "Park'' (25. 12. 2016. )
- Predavanje u sali A11 na PMF-u na temu zaštite životne sredine i podizanja svesti o ekološkom zagađenju planete (26. 12. 2016. )

Takođe je bitno reći da će tokom trajanja akcije, na Ekonomskom, Prirodno-matematičkom i Pravnom fakultetu i Fakultetima medicinskih i inženjerskih nauka studenti prikupljati donacije za novogodišnje paketiće za decu. U holu (Galeriji) Fakulteta medicinskih nauka još od 19. decembra postavljena je kutija za prikupljanje priloga koji mogu postati deo paketića, a svakako je dobrodošla i novčana pomoć. Studenti će na tom mestu dežurati svakog radnog dana od 11 do 13 sati do 26. decembra.

  


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


PROMOVISANI NOVI DOKTORI MEDICINE,
STOMATOLOGIJE I SPECIJALISTI FMN

Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 11. decembra 2016. godine održane su svečane promocije novih doktora medicine i stomatologije, najboljih studenata ovih studijskih programa i novih specijalista ovog fakulteta. Zbog broja studijskih programa i studenata program je u tom danu podeljen u dve svečanosti u amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić'', a već ranije, 2. decembra predstavljeni su novi magistri farmacije i novi strukovni fizioterapeuti, medicinske sestre i tehničari FMN. Ove svečanosti tradicionalno su deo višednevne proslave Dana i Krsne slave Fakulteta medicinskih nauka koji je 9. decembra zaokružio punih 39 godina postojanja.

Na prvoj ceremoniji prisutne je pozdravio dekan, prof. dr Predrag Čanović nakon čega su pročitana imena novih doktora medicine iz prve grupe (ukupno u ovoj generaciji njih 250) i 24 nova doktora stomatologije. Zatim su nagrađeni najbolji studenti ovih studijskih programa po godinama, nosioci najboljih proseka (svi od 9,40 do 10).

Posebna pohvala na ovoj svečanosti uručena je Lazaru Filipoviću, apsolventu Osnovnih strukovnih studija i državnom reprezentativcu i rekorderu Srbije u paratriatlonu i drugim sportovima za - ovoga puta, tri zlatne medalje u plivanju na Evropskim univerzitetskim igrama 2016. u Rijeci. Zatim su svi prisutni diplomci položili Hipokratovu zakletvu koju je pročitala Jelena Jakovljević, najbolji diplomac IAS medicine sa prosekom 9,89.



  


Na drugoj svečanosti, nakon pozdravnog govora dekana predstavljena je druga grupa novih doktora medicine, koja je takođe vođena svojim najboljim diplomcem, Jelenom Jakovljević položila zakletvu. Nove specijaliste i uže specijaliste FMN kao i sve prisutne potom je pozdravio doc. dr Goran Davidović, prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije posle čega je predstavljeno dvadeset dvoje novih specijalista i troje novih užih specijalista.

Program obe svečanosti ukrasili su Vanja Marković i Milica Lorens izvodeći na violini i klaviru klasičnu i filmsku muziku. Svetkovina je završena tradicionalnim koktelom i druženjem u fakultetskom restoranu uz uzbuđenje zbog postignutog uspeha i puta koji se otvara u budućnost.

Ovim ceremonijama Fakultet medicinskih nauka svečano je kompletirao proslavu 39 godina postojanja i rada.






Galeriju slika pogledajte ovde


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


TRADICIONALNO SAĐENJE DRVEĆA NOVE GENERACIJE DIPLOMIRANIH DOKTORA STOMATOLOGIJE



U dvorištu Rektorata Univerziteta u Kragujevcu 11. decembra 2016. godine nova generacija doktora stomatologije Fakulteta medicinskih nauka zasadila je 24 mladice drveća koliko ima i diplomaca u ovoj generaciji. Ovaj običaj započet je prošle godine sa prvom generacijom diplomaca Integrisanih akademskih studija stomatologije koje na Fakultetu medicinskih nauka postoje od 2010. godine.

Vedro vreme upotpunilo je ovaj događaj kome su pored 24 nova doktora stomatologije i njihovih kolega, profesora i tutora prisustvovali i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević i dekan Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predrag Čanović. Prisutne na ovom simboličnom događaju pozdravila je prof. dr Tatjana Kanjevac, prodekan za nastavu na IAS Stomatologije koja je podsetivši na zajednički trud na pređenom putu i istakavši vezanost za ovu generaciju, poželela sreću novim doktorima stomatologije FMN.

Galeriju slika pogledajte ovde


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


PROSLAVLJENA KRSNA SLAVA I DAN FAKULTETA

Najsvečaniji dan u životu Fakulteta medicinskih nauka, Krsna slava Sveti Alimpije Stolpnik i Dan fakulteta proslavljeni su 9. decembra 2016. godine. Na taj dan 1977. godine ova visokoškolska ustanova počela je sa radom prošavši od tada mnoge etape svog razvoja.

Taj svečarski dan je i neradan na Fakultetu i podrazumeva tradicionalna okupljanja fakultetske zajednice od prepodneva do večeri. U popodnevnim satima, pre glavnih svečanosti - rezanja slavskog kolača i svečane akademije, goste su dočekivali dekan Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predrag Čanović i domaćin slave, prof. dr Marko Folić. Slava FMN i ove godine je okupila prijatelje iz visokoškolske zajednice, ministarstava, privrede, crkve itd.

Čin rezanja slavskog kolača obavio je Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski gospodin Jovan uz sasluživanje sveštenstva Sabornog Svetouspenjskog hrama u Kragujevcu. Nakon molitve Episkop je blagoslovio prisutne posle čega je domaćin slave, prof. dr Marko Folić održao nadahnut govor i prema tradiciji, deo slavskog kolača predao novom domaćinu, doc. dr Dragčetu Radovanoviću.

Svečanost se zatim preselila u amfiteatar "Prof. dr Milosav Kostić'' gde je na početku svečane akademije prisutne govorom pozdravio dekan, prof. dr Predrag Čanović nakon čega je usledio umetnički program. Kombinacija muzike i izgovorene reči u mešavini tradicionalnih i zabavnih nota okupila je između ostalih ansambl "Arhangeli'' i vokalnog solistu Danicu Krstić koji su izazvali vedro raspoloženje u gledalištu. Slavlje je prema običaju kompletirano druženjem na svečanom koktelu u restoranu FMN uz starogradsku muziku i praznično posluženje.

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu na taj način je zaokružio čitavih 39 godina postojanja i otvorio 40. jubilarnu stranicu svog puta.

  
  
  

Galeriju slika možete pogledati ovde


DONACIJA STUDENTSKOG PARLAMENTA KLINICI ZA PEDIJATRIJU

Studentski parlament Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu zajedno sa poznatim kragujevačkim fudbalerom Nemanjom Pejčinovićem uručio je 8. decembra 2016. godine četiri računara Klinici za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac. Sredstva za kupovinu računara u iznosu od oko 140 000 dinara prikupljena su najvećim delom u akciji studenata Fakulteta medicinskih nauka kupovinom ulaznica za Veče medicinara, a nedostajući deo dodao je Nemanja Pejčinović koji trenutno igra za za moskovsku Lokomotivu.

Ovom donacijom studenti FMN i Pejčinović priključili su se donatorskoj akciji Klinike za pedijatriju čija direktorka, prof. dr Jasmina Knežević je prilikom uručivanja poklona istakla - „Veoma smo zahvalni našim studentima - budućim lekarima i njihovim prijateljima, koji su izrazili želju da učestvuju u našoj donatorskoj akciji i realizovali je na obostrano zadovoljstvo. Nadamo se da će njihovo angažovanje biti podsticaj i primer i drugima u gradu i regionu kako bi naša akcija bila što uspešnija. Želja nam je da najmlađim pacijentima Kliničkog centra Kragujevac pružimo što je moguće više, uz kvalitetnije uslove i lečenje na našoj Klinici za pedijatriju“.

Na Klinici za pedijatriju KC Kragujevac godišnje se obavi 25 000 ambulantnih pregleda, 7000 ultrazvučnih pregleda i hospitalizuje oko 5000 dece iz šest okruga Srbije (Sumadijski, Pomoravski, Rasinski, Moravički, Raški i deo Kosova i Metohije). Predstavnici Studentskog parlamenta FMN naglasili su da je ovo samo jedna u nizu humanitarnih akcija planiranih za naredni period.

  


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


ODRŽAN DRUGI MEMORIJAL "PROF. DR MIROSLAV MADŹARAC''

Slaveći 39 godina postojanja Fakultet medicinskih nauka je 4. decembra 2016. održao drugi sportski "Memorijal prof. dr Miroslav Madžarac''. Fakultet medicinskih nauka već godinama proslavlja svoje godišnjice i manifestacijom Sportski dan tokom koje se studenti ovog fakulteta takmiče kolegama sa drugih fakulteta. Od prošle godine ova manifestacija nosi ime "Memorijal prof. dr Miroslav Madžarac'' po čuvenom profesoru Fakulteta medicinskih nauka i sportskom radniku.

Gosti takmičenja ove godine bili su studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu, a takmičenja su održana u sali Druge kragujevačke gimnazije. Medicinari iz Kragujevca i Beograda takmičili su se u futsalu, odbojci, stonom tenisu i šahu sa prilično izjednačenim rezultatima u ukupnom skoru, a sve u vrlo prijateljskoj i svečarskoj atmosferi. Nakon takmičenja, celodnevno druženje je naravno završeno koktelom u restoranu Fakulteta medicinskih nauka.

Prof. dr Miroslav Madžarac rođen je 1946. godine u Kragujevcu i ceo svoj život posvetio je fizičkoj kulturi, vaspitanju mladih i unapređenju sporta u Srbiji. Za više od 30 godina nastavnog i sportskog rada na Fakultetu medicinskih nauka, od sporta je napravio važan segment života fakulteta i kroz Fakultetsko sportsko društvo "Medicinar'' studentima omogućio natprosečne uslove za bavljenje sportom. Obavljajući tokom decenija više važnih društveno-sportskih funkcija predano je radio na boljoj organizaciji sporta u Srbiji, zbog čega je dobio i "Majsku nagradu'' SOFK-e 1990. godine. Prof. Madžarac preminuo je krajem decembra 2014. godine u Kragujevcu.

Rezultati takmičenja:
Futsal (m): FMN Kragujevac – Medicinski fakultet Beograd 6:1
Odbojka (ž): FMN Kragujevac – Medicinski fakultet Beograd 0:2
Odbojka (m): FMN Kragujevac – Medicinski fakultet Beograd 1:1
Sah (mž): FMN Kragujevac – Medicinski fakultet Beograd 2:2

Stoni tenis (m):
1) Deni Ardeljan MFBG
2) Miloš Mirović FMN, Janko Petrović FMN

  
  


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


PREDSTAVLJENA KNJIGA "SPORTSKA MEDICINA''

U nastavku revije radova "Publikovali smo'' 2. decembra u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu održana je promocija knjige "Sportska medicina''. U pitanju je udžbenik grupe autora i urednika prof. dr Vladimira Jakovljevića i doc. dr Nenada Dikića u izdanju Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i Fakulteta za fizičku kulturu i menadžment u sportu Univerziteta Singidunum.

Na promociji je istaknuto da činjenica da je Srbija zemlja sporta zahteva da pored dobrih sportista postoji veliki broj dobrih trenera, ali i lekara, koji treba da znaju sve o sportu, ali istovremeno i o sportskomedicinskom testiranju, bolestima srca, dopingu, prevenciji sportskih povreda i naposletku - sportskoj psihologiji. U situaciji kada je stručna literatura iz ove oblasti u Srbiji više nego oskudna na ovoj knjizi radilo je 30 autora koji su oslanjajući se sa poštovanjem na izdanja i znanja prethodnih generacija stručnjaka napravili nov i savremen udžbenik. Na njemu su pored kadrova fakulteta izdavača radili i stručnjaci sa Medicinskog i Farmaceutskog fakulteta u Beogradu kao i sa Vojnomedicinske akademije.

Urednici knjige, prof. dr Vladimir Jakovljević i doc. dr Nenad Dikić izrazili su zadovoljstvo zbog dovršetka velikog i značajnog posla, a pored ostalog i zbog kurioziteta da je jedno ovakvo štivo konačno dobilo srpsko i ćirilično izdanje.



  


39 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

REVIJA RADOVA "PUBLIKOVALI SMO''

Nastavljajući proslavu 39 godina postojanja Fakultet medicinskih nauka je 2. decembra 2016. imao još dva bitna događaja - reviju radova "Publikovali smo'' i promociju knjige "Sportska medicina'' koji su održani u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu pred znatnim brojem nastavnika i saradnika FMN i gostiju.

Revija radova "Publikovali smo'' tradicionalni je godišnji pregled naučnih aktivnosti predavača i celokupne naučne zajednice Fakulteta medicinskih nauka, suma objavljenih radova, njihovog kvaliteta i rangiranja po međunarodnim standardima. Predstavljajući rezultate FMN za ovu godinu prodekan prof. dr Vladimir Jakovljević izneo je egzaktne podatke o učinku i pružio dublju analizu. Broj objavljenih radova na SCI listi za 2016. godinu je 142, što je blizu proseka prethodnih godina, ali je zato ukupan IF (impact factor) 484,901 više nego duplo veći nego prethodne godine. Između ostalog za to su posebno istaknute zasluge prof. dr Mihajla Jakovljevića koji je kao jedan od vodećih autora objavio više radova u prestižnom časopisu "Lanset'' (The Lancet).

Do kraja revije kao pozitivno je konstatovano i da je prepolovljen broj nastavnika i saradnika koji nisu doprinosili publikacijski tokom prethodne godine, istaknute su katedre koje imaju najbolji učinak, one koje imaju konstantan doprinos i pomenuti brojni mogući načini da se učinak suštinski, a ne samo statistički unapredi.

  

Prezentaciju radova "Publikovali smo'' pogledajte ovde


39 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU


PROMOVISANI NOVI DIPLOMCI
FARMACIJE I STRUKOVNIH STUDIJA

Svečana promocija novih diplomaca i najboljih studenata Integrisanih akademskih studija farmacije i Osnovnih strukovnih studija održana je na Fakultetu medicinskih nauka 2. decembra 2016. Svečanost koja je jedan od najvažnijih događaja u životu svakog fakulteta održana je u amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić''.

Na samom početku prisutne je pozdravio prof. dr Vladimir Jakovljević, prodekan za nastavu na IAS Farmacije, nakon čega su predstavljena 84 nova magistra farmacije. Usledilo je polaganje Zakletve farmaceuta koju je kolegama pročitala najbolji diplomac Marija Đurović dok su oni ponavljali za njom. Nakon toga nagrađeni su najbolji studenti ovog studijskog programa po godinama.

Spisak studenata sa najvećom prosečnom ocenom studija i najboljih diplomaca na integrisanim akademskim studijama farmacije pogledajte ovde

Prisutne je zatim pozdravila prof. dr Marina Petrović, prodekan za nastavu na Osnovnim strukovnim studijama nakon čega su pročitana imena 32 nova strukovna fizioterapeta i 41 nove strukovne medicinske sestre i tehničara. Posle toga nagrađeni su najbolji i na ovom studijskom programu.

Celokupan program muzikom su ukrasili umetnici Vanja Marković i Milica Lorens izvodeći na violini i klaviru probranu klasičnu i filmsku muziku i tango. Ceremonija je je završena uobičajenim slikanjem diplomaca i najboljih studenata sa dekanom i prodekanima nakon čega je svečarski dan zaokružen druženjem na koktelu u restoranu fakulteta.

Spisak studenata sa najvećom prosečnom ocenom studija i najboljih diplomaca na osnovnim strukovnim studijama pogledajte ovde



  


39 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

OTVORENA IZLOŽBA RADOVA VERICE RAKITE

U Galeriji Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu 1. decembra 2016. godine otvorena je izložba slika, duboreza i ikonopisa Verice Rakite pod nazivom "Snoviđenje''. Ovom izložbom Fakultet medicinskih nauka počeo je proslavu 39 godina postojanja.

Verica Rakita rođena je 1960. godine u Kraljevu, a od ranog detinjstva živi i radi u Kragujevcu. Duborezom se bavi petnaestak godina, a ikonopis je učila u školi Bogoslovije „Sveti Jovan Zlatousti“. U svet slikarstva (ulje na platnu i akvarel) ušla je pre nekoliko godina. Imala je dve samostalne izložbe i mnoštvo kolektivnih, gde je nagrađivana za svoje radove. Njeni radovi nalaze se u mnogim domovima kako u Srbiji tako i širom sveta. Otvaranje je obeležila odlična posećenost, sa delom Verice Rakite publiku je bliže upoznala istoričar umetnosti Aleksandra Stolić, a nakon same umetnice publiku je ispred Fakulteta medicinskih nauka pozdravio prodekan, prof. dr Vladimir Jakovljević koji je istakao značaj umetnosti, kulture i duhovnosti za ovaj fakultet i društvo u celini. Nakon toga posetioci su živo komentarisali izložene radove među sobom ali i sa samom umetnicom. Izložba Verice Rakite ostaje u Galeriji Fakulteta medicinskih nauka u narednom periodu.

  

Katalog uzložbe u pdf formatu pogledajte ovde


39 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

SNOVIĐENJE
Izložba slika, duboreza i ikonopisa Verice Rakite
1. 12. 2016. u 18. 00. časova

Eksperimentišući tehnikama, i ostavljajući značajan trag u duborezačkoj umetnosti, gospođa Verica Rakita odlučuje da svoj taletan oproba i u tehnici ulja na platnu, kao i u tehnici akvarela. Izučavajući vedute i mrtvu prirodu, Verica materijalni aspekt stvari predstavlja više naturalistički. Za njen likovni pristup se može reći da je vrsna sinteza formi i sadržine koncipirana u specifičan opus. Veričina likovna dikcija se može okarakterisati kao nivelacija hladnog i toplog, čime se postiže neka vrsta nove likovne poetike, u kombinaciji sa Veričinom željom da iza nje ostane kvalitetan umetnički trag.
Slikajući po modelu, ona istražuje čistotu boje, razmatra i razlaže na platnu segmente realne atmosfere, kojom opet na neki način stvara mali svet lirske interpretacije sveta. Njen slikarski pristup oslikava načelo piktoralne poetike naturalizna, koji ne opterećuje posmatrača, i ne počiva ni na kakvoj filozofskoj konotaciji. Vraćanje iskonskom, zadržavanje na čistoj likovnosti, osnovni su kanoni po kojima umetnica stvara. Pejzaži bez ljudi, šumarci, jezero ili reka, kao i beskrajno nebo, izranjaju sa platna. Jedno slikarstvo potpuno oslobođeno velikih i obavezujućih ideala, kao početak rada starih majstora. Za ovakav ideal čistog slikarstva kakav su Veričini pejzaži, kao i mrtve prirode, nije od odlučujućeg značaja prisustvo određenog predmetnog motiva, koji bi mogao ometati ovu pikturalnu logiku slike. Veričin naturalistički pristup nije u potpunosti ostvaren, što njen opus čini još zanimljivijim, jer ona na taj način kombinuje artificijelnost slikanog iskaza i emotivni naboj. Verica na ovaj način, svojim krajolicima i mrtvom prirodom, superiorno brani svoj predlog jednog eskapizma. Njeno zadovoljstvo slikanja ogleda se i u postizanju snažnog i sirovog emotivnog naboja, koji joj predstavlja ujedno i jedini i najveći motiv. Idealizovani krajloci mira, ukazuju na harmoniju uhvaćenog trenutka, i stoje kao putokazi današnjim generacijama, usred sveopšteg haotičnog funkcionisanja.
Sa druge strane, organizacija duboreza, kojom se Verica takođe bavi, podseća na dobro uravnotežene arabeske, koje obiluju simbolizmom i sakralnošću. Kao dobar poznavalac ikonopisa i verske simbolike, njena duborezba se odlikuje uzvišenošću, i idealizacijom pročelja raja i sakralne topografije. Simbolika njenih duboreza podrazumeva formiranje reprezentativne konstrukcije, koja bi svojom monumentalnošću i svojim sjajem, trebalo da naglasi oltari nišu za ikone, kao najsvetiji prostor u crkvama ili u domovima. Ova talentovana umetnica svojim širokim dijapazonom radova dostiže jedan viši nivo istraživanja i beleženja trenutaka, kojim dokazuje da vrsan umetnički izraz ne zavisi samo od društvenih i ideoloških okolnosti, već umnogome i od ličnog razvoja i interesovanja.

MA istorije umetnosti
Aleksandra Stolić


Katalog uzložbe u pdf formatu pogledajte ovde


39 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

 

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 9. decembra tradicionalno proslavlja svoju Krsnu slavu Svetog Alimpija Stolpnika i Dan fakulteta višednevnim svečanostima zaokružujući 39 godina postojanja.

Pozivamo Vas da nam se u proslavi pridružite i tako nam ulepšate dane slavlja.



  Domaćin Slave
Prof. dr Marko Folić
Dekan
Prof. dr Predrag Čanović

PROGRAM PROSLAVE


  Četvrtak 1. 12. 2016.

18. 00    Galerija Fakulteta medicinskih nauka
              Otvaranje izložbe slika i duboreza Verice Rakite

  Petak 02. 12. 2016.

12. 00    Amfiteatar Prof. dr Milosav Kostić
              Promocija diplomaca i najboljih studenata
              (IAS farmacije, Osnovne strukovne studije)
              Koktel

15. 00    Svečana sala Rektorata
              Revija radova Publikovali smo
              Promocija knjige Sportska medicina grupe autora
              - urednici prof. dr Vladimir Jakovljević i dr Nenad Dikić


  Nedelja 04. 12. 2016.

12. 00    Sala Druge kragujevačke gimnazije
              Sportski dan - Memorijal prof. dr Miroslav Madžarac
              Restoran Fakulteta medicinskih nauka
              Koktel

  Petak 09. 12. 2016.

17. 00    Fakultet medicinskih nauka
              REZANJE SLAVSKOG KOLAČA
              SVEČANA AKADEMIJA
              Restoran Fakulteta medicinskih nauka
              Koktel

  Nedelja 11. 12. 2016.

10. 00    Dvorište Rektorata
              Tradicionalno sađenje drveća nove generacije
              diplomiranih doktora stomatologije

12. 00    Amfiteatar Prof. dr Milosav Kostić
              Promocija diplomaca i najboljih studenata
              (IAS medicine 1 i IAS stomatologije)
              Koktel

15. 00    Amfiteatar Prof. dr Milosav Kostić
              Promocija diplomaca i najboljih studenata
              (IAS medicine 2i specijalističke studije )
              Koktel

1 diplomci medicine od A do M
2 diplomci medicine od N do S


Program proslave u pdf formatu pogledajte ovde


REKORDAN UČINAK U DVE AKCIJE DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

U drugoj novembarskoj akciji dobrovoljnog davanja krvi održanoj na Fakultetu medicinskih nauka 30. novembra 2016. sakupljeno je 39 jedinica krvi dok je 13 davalaca odbijeno iz medicinskih razloga. U obe akcije ukupno je sakupljeno 80 jedinica krvi što je nikad veći broj, a ako se imaju u vidu i oni koji su u obe akcije odbijeni iz medicinskih razloga, akciji se odazvalo preko 100 ljudi.

Ovo je bio prvi put da je organizovana druga akcija nakon što je u redovnoj jesenjoj akciji održanoj 16. novembra odziv bio toliki da je odmah zakazana još jedna. I druga akcija je prema običaju održana u Kabinetu za urgentnu medicinu, a pored konstantog priliva studenata celim tokom događaja, akciji su se odazvali i pojedini zaposleni sa Fakulteta. Sve čestitke učesnicima na do sada jedinstvenom učinku.

  


PREDAVANJA NA MEDICINSKOM UNIVERZITETU U KRAJOVI

Koristeći dan pauze od nastavnih obaveza, dvojica nastavnika Fakulteta medicinskih nauka sa Katedre fiziologiju, Prof. dr Vladimir Jakovljević i Doc. dr Vladimir Živković su 11. 11. 2016, godine, na poziv studenstke organizacije Medicinskog univerziteta u Krajovi, Rumunija, održali predavanja na međunarodnom studentskom kongresu, koji je organizovala tamošnja studentska organizacija za naučno istraživački rad. Predsednik te organizacije je, inače, kolega Ionele Clauidiu, student 4. godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Krajovi, koji je pre tri godine bio na letnjoj praksi upravo u Laboratoriji za kardiovaskularnu fiziologiju našeg Fakulteta.

Prof. Jakovljevića i Doc. Živkovića je primio i prodekan Medicinskog fakulteta, Prof. dr Adrian Balseanu, fiziolog, koji im je pokazao sav potencijal koji ova institucija ima. Ono što su naši nastavnici videli je bilo zaista impresivno, jer ovaj univerzitet ima potpuno novu zgradu u kojoj se nalaze laboratorije sa najsavremenijom opremom. U toku posete su započeti razgovori o budućoj saradnji naših institucija, koja će, nadamo se, uslediti ubrzo.

U ranim poslepodnevnim satima Prof. Jakovljević i Doc. Živković su održali svoja predavanja pred skoro punim amfiteatrom Medicinskog fakulteta ovog Medicinskog univerziteta, koje je bilo propraćeno i veoma živom diskusijom sa mladim kolegama.

  
  
  


15. KONGRES STOMATOLOGA SRBIJE SA MEĐUNARODNIM UČESĆEM

Nastavnici i saradnici Fakulteta medicinskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu učestvovali su na 15. Kongresu stomatologa Srbije sa međunarodnim učešćem, održanom od 17. do 19. novembra 2016. godine u beogradskom Sava Centru .

Program Kongresa sadržao je niz stručnih predavanja na temu “Savremena stremljenja u stomatologiji“.

Prof. dr Tatjana Kanjevac učestvovala je i kao predsedavajući za oralne prezentacije stručnih i naučnih radova.

Saradnici u nastavi sa Integrisanih akademskih studija stomatologije, dr Miona Sekulić i dr Miloš Papić, sa prof. dr Aleksandrom Lukić, doc. dr. Milicom Popović aktivno su učestvovali na Kongresu izvođenjem oralnih prezentacija naučnih radova, pored ostalih kolega koji su doprineli afirmaciji naše ustanove.



ODRŽANA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI, ZAKAZANA JOS JEDNA

Redovna jesenja akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je na Fakultetu medicinskih nauka 16. novembra 2016, a zbog velikog interesovanja odmah je zakazana još jedna za 30. novembar.

Akcija je tradicionalno održana u Kabinetu za urgentnu medicinu i odziv je bio toliki da Služba za transfuziju krvi KC Kragujevac nije mogla u jednom danu da obradi toliki broj jedinica krvi, pa je tako zahvaljujuću humanosti i entuzijazmu studenata FMN odmah zakazana još jedna akcija. Ovoga puta 41 osoba je dala krv, njih 17 odbijeno je iz medicinskih razloga, a nekoliko njih poslato je i direktno u Službu za transfuziju da istog dana tamo daju krv, takođe naravno kao studenti Fakulteta medicinskih nauka. Međutim broj onih koji nisu došli u priliku da daju krv iz pomenutih razloga bio je toliki da je upravo to "zakazalo'' novu akciju.

Ona će biti održana 30. novembra u 10 sati, naravno u Kabinetu za urgentnu medicinu, dakle isto sreda, isto mesto i isto vreme – za dve nedelje. Ovakav ishod akcije veoma je obradovao organizatore – Crveni krst Kragujevca, Službu za transfuziju krvi KC Kragujevac i naravno sam Fakultet medicinskih nauka, te oni od srca zahvaljuju svima koji su se odazvali akciji i zakazuju novo druženje u plemenitu svrhu za pomenuti 30. novembar.

  


TRADICIONALNA POSETA SAJMU KNJIGA

Lepu praksu da svoje studente i zaposlene organizovano vodi na beogradski Sajam knjiga Fakultet medicinskih nauka nastavio je i ove godine, a poseta se odigrala 29. oktobra 2016, prema tradiciji, pretposlednjeg dana Sajma. Ponovo je autobus na sprat bio potreban da poveze sve zainteresovane sa FMN, a put je počeo rano ujutru da bi se stiglo na vreme za otvaranje Sajma.

Beogradski Sajam knjiga, po mnogima najznačajnija kulturna manifestacija u regionu, svojim 61. izdanjem, od 23. do 30. oktobra, ispunio je očekivanja i nadmašio prethodne godine. Pošto je povratak ekspedicije sa Fakulteta medicinskih nauka bio zakazan za rane večernje sate, bilo je dovoljno vremena i za iskorišćavanje sadržaja Sajma i za uživanje u lepom danu u Beogradu. Plan je ispunjen, pa se delegacija vratila u Kragujevac na kraju još jedne tradicionalne mini-turneje motivisane kulturom.

  


FMN NA SAJMU OBRAZOVANJA "ZVONCE 2016''

Na Beogradskom sajmu je 26. oktobra 2016. godine otvoren deveti po redu Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava "Zvonce''. Fakultet medicinskih nauka predstavio se na njemu u okviru štanda Univerziteta u Kragujevcu na kome se prezentuju i ostali fakulteti Kragujevačkog univerziteta. Ovaj sajam je odlična prilika za predstavljanje sopstvenih nastavnih programa, odlika, komparativnih prednosti u odnosu na druge visokoškolske ustanove, sopstvene izdavačke delatnosti, udžbenika itd.

Sajam obrazovanja "Zvonce'' tradicionalno se održava u okviru beogradskog Sajma knjiga i završava se zajedno sa njim (ovoga puta 30. oktobra), a slogan ovogodišnje manifestacije je "Obrazovana Srbija - uspešna Srbija''.



PRISTUPNO PREDAVANJE PROF. SURESH C. TYAGI-A
6. 10. 2016. godine, Plava sala Dekanata

U Plavoj sali Fakulteta medicinskih nauka 6. oktobra 2016. godine pristupno predavanje održao je prof. dr Sureš C. Tjagi sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Luivilu, SAD.

Prof. dr Sureš C. Tjagi (Suresh C. Tyagi) rođen je 1955. godine, diplomirao je hemiju na Univerzitetu u Mirutu u Indiji, a doktorirao iz oblasti biofizike na takođe indijskom Univerzitetu u Aligrahu. Postdiplomske studije iz bioneorganske hemije završio je na Univerzitetu u Korku u Republici Irskoj, a postdoktorske na Državnom univerzitetu Stoni Bruk u Njujorku. Predavao je na Misuri univerzitetu u gradu Kolumbiji (Misuri, SAD) i Univerzitetu Misisipi u Džeksonu (Misisipi, SAD). Od 2003. godine predaje na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Luivilu (Kentaki, SAD).

Profesora Tjagija je pred znatnim brojem nastavnika i saradnika FMN predstavio i najavio prodekan, prof. dr Vladimir Jakovljević. Predavanjem pod nazivom "Mechanism of Cardiovascular Remodeling'' prof. dr Sureš C. Tjagi postao je viziting profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

  


ZA SREĆNIJE DETINJSTVO - HUMANITARNO - REKREATIVNA AKCIJA

U nedelju 02. 10. 2016. godine održana je humanitarno - rekreativna akcija "Za srećnije detinjstvo".

Pored humanitarnog aspekta, ova akcija ima i važan zdravstveno-vaspitni karakter, kao i cilj, promociju zdravog načina života.

Saradnici u nastavi, facilitatori, bivši i sadašnji studenti IASS su deci pregledali zube, pokazivali pravilnu tehniku pranja zuba, edukovali ih o oralnom zdravlju i delili promotivni materijal.

  
  
     


POČELA NASTAVA NA DOKTORSKIM STUDIJAMA

Studenti nove generacije Doktorskih akademskih studija Fakulteta medicinskih nauka dobili su svoje indekse i nastava im je počela 1. oktobra 2016. godine. Na prvom susretu u amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić'' njih je pozdravio dekan Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predrag Čanović koji im je ukazao na ono što ih čeka u novoj fazi njihovog naučnog razvitka.

Buduće doktore nauka zatim je pozdravio i prof. dr Nebojša Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu koji je potom održao i prvo predavanje „Nauka: definicija, elementi, istorija, klasifikacija“ iz predmeta Istraživanja u biomedicinskim naukama. Fakultet medicinskih nauka posebno je ponosan na svoje Doktorske akademske studije kako zbog prestiža stvaranja novih naučnih kadrova i samog razvoja nauke, tako i zbog činjenice da je prvi fakultet u Srbiji koji je uspostavio doktorske akademske studije u oblasti medicine.

 

  


POČELA NOVA SKOLSKA GODINA
ČETRDESETA GENERACIJA STUDENATA

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 12. septembra 2016. godine počela je nova školska 2016/2017. godina čime je studiranje započela 40. jubilarna generacija studenata ovog fakulteta. Nastava je krenula punim kapacitetom od prvog dana, a indeksi se svečano dodeljuju studentima svih studijskih programa iz dana u dan.

U ponedeljak 12. septembra studente prve godine Integrisanih akademskih studija farmacije pozdravili su njihovi predavači na čelu sa prof. dr Vladimirom Jakovljevićem, prodekanom ovog studijskog programa. Sledećeg dana indekse su svečano dobili brucoši IAS medicine koje su pozdravili dekan FMN, prof. dr Predrag Čanović i prodekan ovog studijskog programa, doc. dr Ivan Jovanović. Studentima oba studijska programa skrenuta je pažnja na ozbiljnost i specifičnosti studiranja na FMN,  a podeljeni su im i odštampani semestralni vodiči.

Na IAS medicine upisano je 88 studenata, na IAS farmacije 84, a na IAS stomatologije 24, svi na školovanje o trošku budžeta. Studenti Osnovnih strukovnih studija indekse će dobiti u sredu, a brucoši IAS stomatologije u četvrtak.

 

 
     


POČELA NOVA SKOLSKA GODINA
ČETRDESETA GENERACIJA STUDENATA

Svečana dodela indeksa studentima prve godine Integrisanih akademskih studija stomatologije održana je u Zelenoj sali Fakulteta medicinskih nauka 15. 09. 2016. godine u 14:30 časova, u prisustvu Dekana Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predraga Čanovića, tutora i dela kolektiva za nastavu studijskog programa IASS, sa prodekanom prof. dr Tatjanom Kanjevac.

  
  
  

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 12. septembra 2016. godine počela je nova školska 2016/2017. godina čime je studiranje započela 40. jubilarna generacija studenata ovog fakulteta. Nastava je krenula punim kapacitetom od prvog dana, a indeksi se svečano dodeljuju studentima svih studijskih programa iz dana u dan.

U ponedeljak 12. septembra studente prve godine Integrisanih akademskih studija farmacije pozdravili su njihovi predavači na čelu sa prof. dr Vladimirom Jakovljevićem, prodekanom ovog studijskog programa. Sledećeg dana indekse su svečano dobili brucoši IAS medicine koje su pozdravili dekan FMN, prof. dr Predrag Čanović i prodekan ovog studijskog programa, doc. dr Ivan Jovanović. Studentima oba studijska programa skrenuta je pažnja na ozbiljnost i specifičnosti studiranja na FMN,  a podeljeni su im i odštampani semestralni vodiči.

Na IAS medicine upisano je 88 studenata, na IAS farmacije 84, a na IAS stomatologije 24, svi na školovanje o trošku budžeta. Studenti Osnovnih strukovnih studija indekse će dobiti u sredu, a brucoši IAS stomatologije u četvrtak.

 

 
     



LAZAR FILIPOVIĆ, STUDENT FMN-A, TROSTRUKI STUDENTKI PRVAK EVROPE

Student osnovnih strukovnih studija za fizioterapeute, Lazar Filipović, učestvovao je na do sada najvećim Evropskim univerzitetskim igrama održanim u Rijeci i Zagrebu, na kojima je nastupilo oko 5500 sportista sa 450 fakulteta iz 41 države. Po prvi put na Evropskim univerzitetskim igrama organizovano je i takmičenje za parasportiste, gde je nastupao i Lazar, u konkurenciji 29 paraplivača, podeljenih u svoje kategorije.

Lazar je za Fakultet medicinskih nauka doneo tri zlatne medalje pobedivši u sledećim disciplinama: 50, 100 i 400 metara slobodnim stilom. Obzirom da su se svi paraplivači takmičili zajedno, Lazar je sa tri osvojena zlata bio najuspešniji plivač i u „apsolutnoj kategoriji“, a postavio je i nove državne rekorde u svojim disciplinama. Sa tri osvojene medalje Lazar je bio i jedan od najuspešnijih učesnika Evropskih univerzitetskih igara.

Nakon dolaska u Srbiju, Lazaru i ostalim osvajačima medalja prijem je upriličio i ministar sporta Vanja Udovičić, koji je iskazao poštovanje i veliku zahvalnost srpskim studentima na postignutom uspehu.

 

 
     



FMN DOBITNIK PLAKETE "SIROKO SRCE''

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juna, Crveni krst Srbije tradicionalno dodeljuje priznanja pojedincima i ustanovama za doprinos u oblasti dobrovoljnog davanja krvi. Na nivou Kragujevca, za najbolje rezultate u 2015. godini u kategoriji fakulteta Fakultet medicinskih nauka dobio je priznanje „Siroko srce“ i tako se našao u dobrom društvu drugih ustanova iz raznih oblasti i brojnih pojedinaca koji su krv davali i po 100, 200 i više puta. Za grad Kragujevac priznanja su uručena 14. juna 2016, na sam Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, na svečanosti održanoj u Skupštinskoj sali Gradske uprave Kragujevac. Bio je to još jedan susret starih prijatelja i saradnika na istom zadatku – Crvenog krsta Kragujevac, Službe za transfuziju krvi KC Kragujevac, Skupštine grada Kragujevca i brojnih pojedinaca i ustanova u koje spada i FMN. Treba napomenuti i da se grad Kragujevac nalazi među tri ovogodišnja dobitnika priznanja "Najhumaniji grad'' koje Crveni krst Srbije dodeljuje istim povodom za gradove koji su imali najveći broj davalaca po glavi stanovnika.


ODRŽAN SASTANAK VISOKIH FARMACEUTSKIH SKOLA NA FMN

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 26. maja 2016. održan je treći po redu sastanak predstavnika Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i odseka za farmaciju svih ostalih medicinskih fakulteta u Srbiji. Glavna tema sastanka bila je dalji rad na utvrđivanju minimalnih kriterijuma za obavljanje studentske stručne prakse, što je jedna od polaznih osnova za dalje međusobno usaglašavanje programa koji se bave obrazovanjem magistara farmacije u našoj zemlji. Nakon konstruktivne diskusije, tekst dokumenta je u potpunosti usaglašen i dogovoreno je njegovo potpisivanje do kraja juna u Novom Sadu.

Inače, na ovaj način se ostvaruje i jedan od glavnih ciljeva ERASMUS+ projekta pod nazivom "Reinforcement of the Framework for Experiential Education in Healthcare in Serbia", u kome Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu ima značajno učešće.

 


 

Stručni sastanak "Metini dani" održaće se u Amfiteatru, 02. 06. 2016. godine u 14. 00 časova.

Tematske jedinice:

1. Fulminantni hepatitis sa povoljnim ishodom - prikaz bolesnika: dr Jagoda Gavrilović, specijalista infektologije

2. Iskustva sa tropskim bolestima u poslednjih 40 godina: Prof. dr Milorad Pavlović, specijalista infektologije i interne medicine.


ODRŽANA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 25. maja 2016. održana je redovna majska akcija dobrovoljnog davanja krvi. Tom prilikom sakupljena je 31 jedinica krvi dok je 13 davalaca odbijeno iz zdravstvenih razloga, što su rezultati koji još jednom potvrđuju privrženost humanosti na ovom fakultetu.
Akcija je održana uobičajeno u Kabinetu za urgentnu medicinu u atmosferi dobre volje i entuzijazma stalnih organizatora akcije (Crvenog krsta Kragujevca, Službe za transfuziju krvi KC Kragujevac i Fakulteta medicinskih nauka) i svih davalaca koji su se odazvali akciji, bilo da su dobili "zeleno svetlo'' za davanje krvi ili im je ovoga puta preporučeno da iz zdravstvenih razloga preskoče ovo davanje.
Primetno je da su se još jednom u akciji istakli studenti mlađih godina, a među dobrovoljcima je bilo i zaposlenih. Organizatori akcije izražavaju veliku zahvalnost svima koji su se odazvali akciji uz nadu da će svest na FMN uvek ostati ovakva uz još bolje rezultate.

 


TRINAESTA NOĆ MUZEJA 2016. GODINE

Povodom četrdeset godina Univerziteta u Kragujevcu u Galeriji fakulteta medicinskih nauka otvorena je izložba slika i skluptura "Svetlost zdravoumlja" KT Centra "Stefan Nemanja" iz Lapova.

 
 



Likovni klub ''Svetlost'' Kulturno-turističkog centra ''Stefan Nemanja'' iz Lapova osnovan je 2002. godine u ovoj šumadijskoj varošici.
Okuplja 30-ak slikara i skulptora (akademskih i samoukih). Ono po čemu se razlikuju od drugih, jeste njihova originalnost i prduzimljivost.
Počeli su da slikaju iz ljubavi, bez velikih pretenzija i očekivanja. Učesnici su više samostalnih i kolektivnih izložbi i slikarskih kolonija.
Svaka slika i skulptura je priča za sebe i neodoljivo mame svojom lepotom. Mnoga platna naših slikara nalaze se u SAD, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Norveškoj.
Pojedini slikari su više puta nagrađivani za svoje izložene radove.

Spisak umetnika koji su izložili svoje radove:

1. Života Denić, Lapovo
2. Jovica Nikolić, Lapovo
3. Ana Pantić, Brzan
4. Radomir Petković, Lapovo
5. Rade Pavlović, Brzan
6. Miroslav Pavlović, Lapovo
7. Radomir Petrović, Lapovo
8. Nebojša Bugarčić, Lapovo
9. Danijel Stanojlović, Lapovo
10. Tanja Krstić, Ćuprija
11. Dragica Đorđević, Lapovo
12. Zoran Milošević, Lapovo
13. Zoran Stojanović, Batočina
14. Đorđe Marinković, Pirot
15. Vinko Dimitrijević, Babušnica
16. Milovanka Antić, Pirot
17. Valentina Nikolić Radivojev, Babušnica
18. Dragan Kojanić, Lapovo
19. Dejan Živanović, Jagodina
20. Željko Stojičević, Kostolac
21. Žika Ilić Lozovički, Kostolac
22. Gordana Marković, Jagodina
23. Verica Rakita, Kragujevac
24. Mirko Rusić, Kragujevac

Katalog izložbe pogledajte ovde




 

.

Katalog izložbe pogledajte ovde

 

PROFESSIONAL TRAINING IN THE FIELD OF TRANSLATIONAL MEDICINE

 

Dear Colleagues!
We are pleased to announce the Professional Training in the field of Translational Medicine for Early Career Researchers, provided by C-COMEND.
C-COMEND is a two-year European training project developed by the consortium of institutions from Germany, Sweden, Austria and Netherlands, and supported by the Erasmus+ programme 
We are sure that the idea of organizing Courses on Translational Medicine is of great importance, mainly for Young Scientists tending for best practices in research, education and innovations for further medicine development.
Detailed information is in the attached and available online at: http://www. eatris. eu/c-comend. html

Best Regards,
General Secretary of ORPHEUS
Oksana Sulaieva


NAGRADE SRPSKOG LEKARSKOG DRUSTVA
NASTAVNICIMA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA



Nagrađeni nastavnici FMN:


- Nagrada SLD za životno delo prof. dr Ljiljani Vučković Dekić


- Nagrada SLD za naučno-istraživački rad prof. dr Slobodanu Jankoviću

    


REZULTATI 40. MEDICINIJADE
DRUGO MESTO FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA
U GENERALNOM PLASMANU

40. Medicinijada održana je 7-12. 5. 2016. na Kopaoniku. Studenti FMN-a osvojili su drugo mesto u generalnom plasmanu,

Konačni plasman fakulteta 
1. Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu45
2. Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu30
3. Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu21
4. Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu9
5. Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu 5
6. Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini3
7. Veterinarski fakultet Univerziteta u Beogradu1



REZULTATI PO SPORTOVIMA

RUKOMET (M)
1. Fakultet medicinskih nauka
2. Medicina Niš
3. Farmacija Beograd

RUKOMET (Ž)
1. Fakultet medicinskih nauka
2. Medicina Novi Sad
3. Farmacija Beograd

KOSARKA (M)
1. Medicina Beograd
2. Medicina Novi Sad
3. Fakultet medicinskih nauka

KOSARKA (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Beograd
3. Fakultet medicinskih nauka

ODBOJKA (M)
1. Medicina Priština
2. Medicina Novi Sad
3. Medicina Beograd

ODBOJKA (Ž)
1. Fakultet medicinskih nauka
2. Medicina Novi Sad
3. Farmacija Beograd

FUTSAL (M)
1. Medicina Beograd
2. Medicina Novi Sad
3. Fakultet medicinskih nauka

FUTSAL (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Farmacija Beograd
3. Fakultet medicinskih nauka

STONI TENIS (M)
1. Medicina Niš
2. Medicina Novi Sad
3. Fakultet medicinskih nauka

STONI TENIS (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Beograd
3. Medicina Niš

TENIS (M)
1. Medicina Novi Sad
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Medicina Beograd

TENIS (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Beograd
3. Fakultet medicinskih nauka

STRELJASTVO (M)
1. Medicina Novi Sad
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Veterina Beograd

STRELJASTVO (Ž)
1. Fakultet medicinskih nauka
2. Medicina Novi Sad
3. Medicina Beograd

PLIVANJE (M)
1. Medicina Novi Sad
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Medicina Beograd

PLIVANJE (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Niš
3. Fakultet medicinskih nauka

KROS (M)
1. Medicina Beograd
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Medicina Novi Sad

KROS (Ž)
1. Medicina Novi Sad
2. Medicina Beograd
3. Fakultet medicinskih nauka

SAH (MŽ)
1. Medicina Novi Sad
2. Fakultet medicinskih nauka
3. Medicina Niš


FMN OSVOJIO KUP REKTORA 2016.

Fakultet medicinskih nauka pobednik je Kupa rektora, tradicionalnog i najmasovnijeg studentskog sportskog takmičenja Univerziteta u Kragujevcu. Kup rektora 2016. održan je u Jagodini 10. aprila 2016. godine, a FMN je zauzeo prvo mesto više nego ubedljivo (sa 27 bodova, drugoplasirani – 11). Sampioni su između ostalih postali rukometaši, odbojkašice, košarkašice, igrači futsala. . .

Na Kupu rektora 2016. učestvovalo je 11 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, ukupno 119 ekipa, i to 49 ekipa u ženskoj konkurenciji i 70 ekipa u muškoj konkurenciji. Ovom pobedom Fakultet medicinskih nauka se nakon pet godina vratio takmičenjima sa drugim fakultetima matičnog univerziteta, a kurioziteti ovog uspeha npr. su da je FMN sam osvojio 27 poena, dok su svi ostali fakulteti čije je sedište u Kragujevcu (Ekonomski, Pravni, PMF, FIN) osvojili ukupno 28, a fakulteti iz Čačka, Jagodine, Kraljeva i Užica ukupno 23 poena.

 
 



GENERALNI PLASMAN

1. Fakultet medicinskih nauka 27
2. Fakultet inženjerskih nauka 11
3. Ekonomski fakultet 10



PLASMAN FMN PO SPORTOVIMA

Rukomet (m) 1. mesto
Rukomet (ž) 3. mesto

Futsal (m) 1. mesto

Odbojka (m) 2. mesto
Odbojka (ž) 1. mesto

Košarka (ž) 1. mesto
Košarka (m) – bez plasmana (izgubili u četvrtfinalu od pobednika turnira u košarci)

Streljaštvo (m) 1. mesto
Streljaštvo (ž) 1. mesto

Sah (m) 2. mesto
Sah (ž) 1. mesto

Stoni tenis (m) 3. mesto
Stoni tenis (ž) – bez plasmana (izgubili u četvrtfinalu od pobednika turnira u stonom tenisu)


ODRŽAN MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM U ORGANIZACIJI FMN

ReFEEHS simpozijum „Aktuelna praksa i izazovi u obrazovanju zdravstvenih radnika” održan je 1. aprila 2016. u zgradi Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Ovaj međunarodni skup u organizaciji Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu i ReFEEHS programa okupio je ugledne predavače iz Srbije, Portugala, Republike Irske, Mađarske i Bugarske.

Ciljevi ReFEEHS projekta odnose se na modernizaciju nastavnog programa za zdravstvene nauke i poboljšanje profesionalnih sposobnosti diplomiranih zdravstvenih radnika kroz savremeno iskustveno obrazovanje. Deo programa su i uvođenje interprofesionalnog obrazovanja i unapređenje nastavničkih kompetencija. ReFEEHS simpozijum „Aktuelna praksa i izazovi u obrazovanju zdravstvenih radnika” prva je prekretnica aktivnosti ReFEEHS projekta i od ključnog je značaja za naredne korake. Uz aktivnu saradnju sa kolegama iz Evropske unije koji poseduju bogato iskustvo koje rado prenose kolegama iz Srbije, biće omogućena primena savremene prakse u obrazovanju zdravstvenih radnika. Univerzitet u Kragujevcu kao domaćin i jedan od partnera u projektu teži da prihvati, usavrši i primeni savremeni sistem obrazovanja zdravstvenih radnika u cilju sticanja znanja i veština koje bi bile na istom nivou kao i u drugim savremenim univerzitetima u Evropi i svetu.

Otvarajući simpozijum prisutne su pozdravili prof. dr Vladimir Jakovljević prodekan Fakulteta medicinskih nauka i kopredsedavajući organizacionog i programskog odbora simpozijuma, prof. dr Predrag Čanović dekan FMN i prof. dr Ljiljana Tasić kopredsedavajući programskog odbora simpozijuma i koordinator Erasmus+ ReFEEHS projekta. U prvom danu ovog dvodnevnog skupa održana su predavanja u zgradi Rektorata Univerziteta u Kragujevcu dok je drugi dan bio rezervisan za sastanke ReFEEHS radnih grupa i Konzorcijuma u zgradi Fakulteta medicinskih nauka.

 
 


PREDSTAVNIK AMBASADE NR KINE U POSETI FMN

Univerzitet u Kragujevcu i Fakultet medicinskih nauka 25. marta 2016. godine posetio je dr Čen Jongning prvi sekretar za nauku i tehnologiju ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji. Tom prilikom dr Jongning upoznao se sa kapacitetima Univerziteta i Fakulteta, a glavna tema razgovora bili su naučna saradnja i mogući zajednički naučnoistraživački projekti Fakulteta medicinskih nauka i naučnih institucija iz Kine.

Gospodina sekretara primili su rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof, dr Nebojša Arsenijević i dekan Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predrag Čanović, a sastanku je prisustvovao i Nikola Tanić pomoćnik ministra za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


FMN NA SAJMU OBRAZOVANJA U BEOGRADU

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu predstavio se na 13. po redu Sajmu obrazovanja EDUfair u Beogradu koji je održan 11. i 12. marta 2016. u hotelu Kraun Plaza. Univerzitet u Kragujevcu obezbedio je za svoje fakultete jedan od centralnih štandova što je za sve njih bila odlična prilika za predstavljanje na možda najuticajnijoj manifestaciji ovog tipa u zemlji. Na samom štandu FMN je imao odličnu poziciju i vidljivost, a fakultet su predstavljali studenti integrisanih akademskih studija koji su sa sobom doneli mladost i entuzijazam, a zahvaljujući svom iskustvu i znanju imali su i odgovore na brojna pitanja zainteresovanih. Interesovanje za Fakultet medicinskih nauka bilo je primetno i nemalo, a interesantno je bilo zapaziti da je dolazilo iz svih krajeva zemlje. Posebnost ovog nastupa na Sajmu bila je i dobra atmosfera i solidarnost između predstavnika fakulteta Kragujevačkog univerziteta kao i naravno predstavnika samog Univerziteta koji su bili organizatori i domaćini ovog nastupa.

Sajam obrazovanja EDUfair 2016. pod sloganom "Sta upisuješ?'' prosečno poseti oko 5000 srednjoškolaca iz Srbije i regiona, a na njemu se ove godine predstavilo preko 80 fakulteta iz Srbije i inostranstva, kako državnih tako i privatnih.

    


FMN NA FESTIVALU NAUKE U PRVOJ GIMNAZIJI

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji 26. februara 2016. godine održan je četvrti po redu Festival nauke na kome je još jednom učestvovao i Fakultet medicinskih nauka. Manifestacija širokog i popularnog zahvata tema i publike prvenstveno ima za cilj približavanje nauke mladima svih uzrasta i odraslima, kao i upoznavanje učenika sa njihovim mogućim školama i fakultetima u budućnosti. Brojne obrazovne ustanove prezentovale su svoj rad tom prilikom kroz naučno popularne vidove, predavanja i eksperimente.

Tako je i Fakultet medicinskih nauka koncipirao svoje predstavljanje prateći duh manifestacije, pa su mladi svih uzrasta, od predškolaca do srednjoškolaca raširenih očiju gledali eksperimente, ranije zabeležene u laboratorijama FMN ili ozbiljno promatrali kako se njima i njihovim drugarima meri krvni pritisak. Mladi saradnici u nastavi i studenti FMN strpljivo su objašnjavali tok prikazanih eksperimenata i odgovarali na pitanja mladih i odraslih, uz neizbežne opšte medicinske i farmaceutske savete i iscrpne i savetodavne odgovore srednjoškolcima koje već hvata groznica dolazećeg prijemnog ispita.
Manifestacija pod sada već tradicionalnim sloganom, "Da(j)te se na znanje" tako je još jednom je opravdala svoje postojanje i učvrstila partnerstvo dve elementarne obrazovne ustanove Kragujevca.

    


POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA CENTRE IZVRSNOSTI I NOVU ZGRADU
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Dugo čekani dan polaganja kamena temeljca za Centre izvrsnosti i novu zgradu Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu dogodio se 25. januara 2016. godine. Na zvaničnoj lokaciji, između Rektorata Univerziteta u Kragujevcu i Klinike za pulmologiju KC Kragujevac (čuveno "Grudno odeljenje'') okupio se veliki broj građana kao i široka akademska i stručna zajednica Univerziteta u Kragujevcu, grada Kragujevca i cele Srbije. Brojne visoke zvaničnike predvodili su predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, Episkop šumadijski gospodin Jovan, rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević, gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, a tu je naravno bio i prof. dr Miodrag Stojković, jedan od ključnih nosilaca ovog projekta, svetski priznati genetičar i redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka.

Kamen temeljac svečano su položili predsednik Srbije, Tomislav Nikolić i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević sa doktorantima Kragujevačkog univerziteta i to simbolično, sa vremenskom kapsulom-spomenicom sa zapisom za buduća vremena. Samom polaganju kamena temeljca prethodila je molitva i čin osveštavanja koje je izvršio Episkop šumadijski gospodin Jovan sa sveštenstvom Sumadijske eparhije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u svom obraćanju rekao je da će Centri izvrsnosti sačuvati najlepše i najbitnije karakteristike srpskog naroda sa srpskim genetskim kodom i materijalom. Izgradnjom Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, i u okviru njega izgrađenim i opremljenim Centrom za istraživanja na matičnim ćelijama i Banke za matične ćelije, Republika Srbija po prvi put stvara uslove čuvanja, korišćenja i istraživanja matičnih ćelija svojih građana na svojoj teritoriji sa svojim kadrovima u ustanovi čiji je osnivač. To predstavlja strateški iskorak u očuvanju nacionalnog interesa, ne samo u razvoju nauke već i u očuvanju genoma sopstvene nacije. U okviru ovog kapitalnog nacionalnog projekta biće realizovana i nova zgrada Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu čiji naučni kadrovi su i nosioci celokupne ideje ovog poduhvata.

    
    
    

Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.