Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


Arhiva vesti 2012. godine


YOUTH LEADERSHIP CONFERENCE "DA MLADI OSTANU U SRBIJI!"

Međunarodna studentska organizacija AIESEC u periodu od 20. do 22. marta realizuje projekat "Youth Leadership Conference" sa ciljem da probudi liderstvo i želju za pokretanjem sopstvenog biznisa kod mladih u Srbiji, kako bi se sprečio masovni odlazak mladih ljudi iz zemlje.

Projekat sadrži niz edukativnih događaja u vidu predavanja, radionica i panel diskusija radi unapređenja razumevanja značaja liderstva i liderskih veština među mladima u Kragujevcu, kao i da je put do uspeha moguć i ostankom u Srbiji.

Opširnije pogledajte ovde.


AKCIJA ,,OSMEH NA DAR''


            Tradicionalna novogodišnja akcija prikupljanja pomoći za najugroženiju decu sa teritorije Srbije ove godine trajala je na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu od 12. 12. do 24. 12. 2012. Ovo je već sedma akcija po redu i sprovodi je prvi studentski humanitarni fond ,,Osmeh na dar'' koji je i osnovan 2009. godine kao formalni nastavak te akcije i to od strane Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i grupe studenata tog fakulteta. U radu fonda učestvuju studenti svih većih fakulteta Univerziteta u Beogradu kao i univerziteta u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

            U akciji su prikupljani slatkiši, igračke, nastavni materijal i druge stvari od kojih mogu nastati paketići namenjeni ugroženim porodicama i institucijama koje brinu o siromašnoj, bolesnoj i deci sa invaliditetom i posebnim potrebama širom Srbije, a moglo se pomoći i kupovinom prazničnih čestitki. Aktivisti sa kutijama u kojima se ostavljaju prilozi dežurali su u holu (galeriji) Fakulteta medicinskih nauka u intervalu od 10 do 14 sati i planirano je bilo da akcija traje do 21. decembra, ali je zbog povećanog interesovanja produžena do 24. 12. Uprkos tome učinak akcije je nešto manji nego prethodnih godina iako joj se jesu odazvali studenti, nastavni kadar i zaposleni na fakultetu.

   

 

            Ova akcija postala je jedna od lepih tradicija Fakulteta čija se simbolika pojačava njenim odvijanjem u atmosferi dolazećih praznika što predstavlja pravu priliku da se makar malo ulepša stvarnost onima koji su imali manje sreće. 


POGLAVLJE NASIH HIRURGA OBJAVLJENO U MEĐUNARODNOM UDŹBENIKU


U knjizi ,,Aktuelni koncepti u generalnoj grudnoj hirurgiji'' (,,Current Concepts in General Thoracic Surgery'') urednika Lucija Kađinija objavljeno je poglavlje ,,Torakalna trauma'' čiji su autori nastavnici i saradnici Fakulteta medicinskih nauka sa katedre za hirurgiju.

U pitanju su prof. dr Slobodan Milisavljević, šef katedre i saradnici u nastavi na predmetu hirurgija dr Marko Spasić i dr Miloš Arsenijević.

Poglavlje je već dostupno u internet izdanju knjige, na linku www.intechopen.com/articles/show/title/thoracic-trauma i brzo je zabeležen veliki broj pregleda i skidanja sadržaja od strane mnogih korisnika i specijalizovanih portala i blogova.

 


SLAVA I DAN FAKULTETA 2012.

PROSLAVLJENA KRSNA SLAVA I DAN FAKULTETA


            Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 09.12.2012. svečano je proslavio Dan fakulteta i Krsnu slavu, Svetog Alimpija Stolpnika. Toga dana navršilo se tačno 35 godina od osnivanja fakulteta 1977. godine. U prostoru dekanata goste su dočekivali dekan, prof. dr Predrag Čanović i domaćin slave doc. dr Ivan Jovanović. Dan FMN i ove godine je okupio prijatelje kuće iz mnogih sfera društvenog života, od akademskih, privrednih i crkvenih krugova, do plejade penzionisanih profesora i radnika fakulteta. Sečenje slavskog kolača obavio je Episkop šumadijski gospodin Jovan uz sasluživanje sveštenstva Saborne crkve u Kragujevcu i pojanje Katedralnog okteta ,,Sveti Roman Melod''. Nakon toga doc. dr Ivan Jovanović predao je, prema običaju, deo kolača narednom domaćinu doc. dr Srđanu Stefanoviću.

   

 

            Svečanom akademijom Fakultet medicinskih nauka se još jednom se potrudio da donese živost u okvirima akademizma. Tako je, nakon što je prisutne pozdravio dekan, prof. dr Predrag Čanović, na ovogodišnjoj svečanosti nastupila Etno grupa ,,Zavet'' iz Kragujevca koja u svom radu neguje muzičko i kulturno nasleđe Stare Srbije. Na starim instrumentima poput tapana, tarabuka, tambura i okarine uz dva ženska glasa, oni su prisutnima predstavili muziku iz davno zaboravljenih zapisa.

            Slavlje je tradicionalno završeno koktelom u restoranu fakulteta uz opušteno druženje i najbolju staru gradsku muziku Kragujevca.

 


SLAVA I DAN FAKULTETA 2012.

SVEČANA DODELA DIPLOMA I NAGRADA


            Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 08.12.2012. svečano su dodeljene diplome i nagrade studentima svih programa fakulteta. Ova ceremonija tradicionalno se održava u delu proslave Dana fakulteta 09. decembra i Krsne slave, Svetog Alimpija Stolpnika. Svečanost je prema običaju održana u dva termina u amfiteatru ,,Prof. dr Milosav Kostić''.
            U prvom delu, nakon pozdravne reči dekana prof. dr Predraga Čanovića promovisano je 156 diplomaca integrisanih akademskih studija medicine koji su diplomiranjem stekli zvanje doktora medicine. Oni su prema tradiciji položili Hipokratovu zakletvu koju je pročitao najbolji diplomac generacije Jovan Jovanović (prosečna ocena 9,71). Zatim su dodeljene nagrade najboljim studentima svih godina i studijskih programa. Zlatnik u jabuci na dar najboljima još uvek je jedan od simbola Fakulteta medicinskih nauka. Tradicionalno je dodeljena i stipendija iz Fonda ,,Prof. dr Ilija Rosić'' najboljem studentu FMN.
             Ove godine to je Željko Todorović, student šeste godine sa prosečnom ocenom 9,91, a nagradu je dodelio prof. dr Petar Veselinović sa Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, član UO Fonda.

 

 

            U drugoj grupi prisutne je pozdravio prof. dr Slobodan Janković nakon čega je predstavljeno 60 novih diplomaca integrisanih akademskih studija farmacije koji su diplomiranjem stekli zvanje magistra farmacije. Po prvi put u istoriji fakulteta oni su položili zakletvu farmaceuta, koja je međunarodno prihvaćena, a pročitao ju je prof. dr Slobodan Janković. Nakon toga predstavljen je i 41 strukovni terapeut i 41 strukovna medicinska sestra i tehničar uz jednog strukovnog farmaceutskog tehničara. Toga dana promovisano je i tri nova magistra Fakulteta medicinskih nauka i dvadeset dvoje novih specijalista, od kojih je jedan sa užom specijalizacijom.
            Ceo dan obeležila je veoma svečana atmosfera i izuzetna posećenost događaja. Kompletne ceremonije muzikom su proželi mladi umetnici, Vanja Marković na violini i Igor Petrović na harmonici zvucima klasike, filmske muzike i tanga. Druženje na koktelu u restoranu fakulteta bilo je tradicionalno lep završetak celodnevne svetkovine.

 

Slike sa svečane dodele diploma i nagrada možete pogledati ovde


SLAVA I DAN FAKULTETA 2012.

OTVORENA IZLOŽBA GRAFIKA IVANA MILADINOVIĆA


            Izložbe u galeriji Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu postale su tradicionalni deo obeležavanja Dana fakulteta 9. decembra. Ove 2012. godine kada Fakultet beleži i 35 godina postojanja proslavu je uveličala izložba grafika Ivana Miladinovića, akademskog umetnika iz Beograda koja je otvorena 7. decembra. On je rođen 1971. u Leskovcu, a diplomirao je 1998. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjena grafika, atelje Grafika i knjiga (nagrada za najuspešniji diplomski rad svoje generacije). Bavi se grafikom na tradicionalan način radeći u klasičnim tehnikama duboke štampe. Iza njega su brojne samostalne izložbe i nagrade u zemlji i inostranstvu.
            Izložba u galeriji Fakulteta medicinskih nauka u potpunosti predstavlja malu grafičku formu ekslibris. U pitanju su crteži malog formata koji su u početku služili tome da vlasnik na otmen način obeleži vlasnišvo nad svojim knjigama (na unutrašnjim stranicama), a vremenom se to pretvorilo u zaseban umetnički pravac i predmet pažnje kolekcionara (,,Ex libris'', lat. bukvalno- ,,iz knjiga'', odnosno ,,iz knjiga vlasnika tog i tog'').

 

 

            Umetnički svet Ivana Miladinovića spaja motive iz mašte, mitologije i literature tehnikama starih gravera i okom modernog umetnika. Detalje koji se po praksi te grafičke tehnike rade pod lupom on crta bez nje, mameći gledaoca da se približi i udubi u bogatstvo njegovog sveta. Publika u galeriji Fakulteta medicinskih nauka sada može pažljivo da posmatra jednu novu estetiku na 15 izloženih radova koji su na svoj način promenili atmosferu prostora. Stručna javnost dala je odlične kritike izložbi Ivana Miladinovića primećujući izuzetnu retkost prilika za susret sa tom umetničkom formom koja se još pojavila u takvom autorskom dometu. Time je galerija Fakulteta medicinskih nauka dala svoj mali doprinos upotpunjivanju likovne ponude grada Kragujevca istovremeno proslavljajući 35 godina Fakulteta.

 

Kompletan katalog izložbe možete pogledati ovde


SLAVA I DAN FAKULTETA 2012.

REVIJA RADOVA PUBLIKOVALI SMO


Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 07.12.2012. održana je revija radova ,,Publikovali smo'' koja predstavlja sumiranje i analizu naučnih aktivnosti u prethodnoj godini.

Na reviji je konstatovan nastavak pozitivnog trenda unapređenja naučno-istraživačkih aktivnosti i predstavljeni su podaci koji govore o rezultatima u prethodnom periodu.

Učešće na projektima

92 nastavnika i saradnika Fakulteta medicinskih nauka je angažovano na projektima Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije u periodu 2011-2014.

Trenutno se na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu realizuje 32 junior projekta.

44 nastavnika i saradnika Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je bilo angažovano na projektima Ministarstva za nauku Republike Srbije u periodu 2006-2010.

Kompletnu prezentaciju publikovanih radova u 2012. godini možete pogledati ovde

 

 
 

 


SLAVA I DAN FAKULTETA 2012.

ODRŽANO SUPERFINALE MEDICINIJADE 2012. I PRVENSTVO FMN


Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu i Fakultetsko sportsko društvo ,,Medicinar'' organizovali su 02.12.2012. ,,Superfinale Medicinijade 2012.'' i  Prvenstvo FMN u stonom tenisu i šahu povodom Dana fakulteta i 35 godina od njegovog osnivanja.

,,Superfinale Medicinijade 2012.'' bilo je kruna ovogodišnje 36. Medicinijade održane u Budvi od 9. do 14. maja na kojoj je učestvovalo 14 fakulteta. U Superfinalu su učestvovala tri prvoplasirana fakulteta sa tog takmičenja tako da je Fakultet medicinskih nauka ugostio Medicinske fakultete iz Beograda i Novog Sada. Takmičenja su održana u  futsalu, košarci, basketu, rukometu i odbojci u muškoj i ženskoj konkurenciji. To je bila prilika za konačno odmeravanje snaga i dobijanje krajnjih šampiona.

Na Prvenstvu Fakulteta medicinskih nauka u stonom tenisu i šahu učestvovale su ekipe fakulteta Kragujevačkog univerziteta koje su imale priliku da pokažu svoje znanje u ovim plemenitim disciplinama.

Sva takmičenja održana su u sportskoj sali Druge kragujevačke gimnazije i balon sali ,,Artem''.

  
  
  

Na ,,Superfinalu Medicinijade 2012.'' postignuti su sledeći rezultati:

Druga kragujevačka gimnazija

Sport

Utakmica

 

Rukomet (ž)

FMN Kg - MF Bg

14:12

Rukomet (m)

FMN Kg - MF Bg

13:12

Futsal (m)

FMN Kg - MF Bg

2:6

Futsal (ž)

FMN Kg - MF Bg

2:1

 

Balon sala Artem

Sport

Utakmica

 

Košarka (ž)

FMN Kg - MF NS

32:28

Basket (m)

MF NS 1 - MF Bg 1  (pretkolo)
MF NS 2 - MF Bg 2  (pretkolo)
MF NS 2 - FMN Kg 2  (polufinale)
MF Bg 1 - FMN Kg 1  (polufinale)
MF NS 2 - FMN Kg 1  (finale)

7:13
13:9
12:6
12:18
15:9

Odbojka (ž)

FMN Kg - MF NS

0:2 (21:25, 21:25)

Odbojka (m)

FMN Kg - MF NS

2:0 (25:18, 25:19)

 

Prvo mesto u šahu osvojio je Fakultet medicinskih nauka, dok je u stonom tenisu prva bila ekipa Fakulteta inženjerskih nauka.

Rezultate njihovih mečeva možete pogledati ovde

Na svečanom otvaranju u Drugoj gimnaziji na parketu su se okupili svi sportisti fakulteta učesnika a ceremoniju je obeležio nastup folklorne sekcije studenata Fakulteta medicinskih nauka koja je u saradnji sa ansamblom Studentskog kulturnog centra Kragujevac izvela koreografiju ,,Igre iz Stare Srbije''. Svojim prisustvom otvaranje je uveličao Miloš Srejović, član UO Sportskog saveza Srbije, legenda srpskog sporta kao evropski prvak u troskoku 1978. godine.

Manifestaciju je zvanično otvorio prof. dr Predrag Čanović, dekan Fakulteta Medicinskih nauka u Kragujevcu.

Takmičenja su protekla u dobroj borbi i odličnoj atmosferi, kako na terenu tako i na tribinama. Posle takmičenja druženje je prema tradiciji završeno koktelom u restoranu Fakulteta.

Sve to dalo je ideju učesnicima da ovakva okupljanja budu češća i da se realizuju uzvratnim posetama.

 


 


SLAVA I DAN FAKULTETA 2012.


PROGRAM PROSLAVE DANA FAKULTETA 2012.


 

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu i ove godine sa radošću proslavlja Krsnu slavu i Dan fakulteta kroz više dana i mnoge vidove svog delovanja, sabirajući svoja dostignuća i nadajući se prijateljima.

Pozivamo Vas da nam se u proslavi pridružite i tako nam ulepšate dane slavlja.

Posebnu radost bi nam pričinilo ukoliko biste nam se 9. decembra u 17 sati pridružili u molitvi Svetom Alimpiju Stolpniku tokom rezanja slavskog kolača,nakon čega će u amfiteatru„Prof. dr Milosav Kostić“ biti održana Svečana akademija.

Unapred se radujemo ponovnom susretu,

Domaćin Slave Doc. dr Ivan Jovanović

Dekan Prof. dr Predrag Čanović

 

Program proslave pogledajte ovde

 

 


ODLIČAN ODZIV ZA DOBROVOLJNO DAVANJE KRVI


Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 26.11.2012. održana je redovna novembarska akcija dobrovoljnog davanja krvi. Ovoga puta sakupljene su 74 jedinice krvi uz osam kandidata koji su odbijeni iz medicinskih razloga. Već je uobičajeno da Fakultet medicinskih nauka ima najveći broj davalaca među fakultetima Kragujevačkog univerziteta s tim što je ovaj fakultet sada popravio sopstveni dosadašnji najveći broj koji je bio 64. Sa odbijenim kandidatima, akciji se odazvalo ukupno 82 davaoca.
Akcija je prema običaju održana u Kabinetu za urgentnu medicinu od 10 do 14 sati, a studenti su dolazili i znatno ranije raspitujući se za početak akcije u nastojanju da dolazak usklade sa svojim redovnim nastavnim obavezama. Sve vreme akcije u dekanatu na prvom spratu i ispred samog Kabineta vladala je pozitivna gužva. Kuriozitet je da je odziv bio toliki da je pri kraju akcije osoblje Službe za transfuziju krvi potpuno neočekivano moralo da vraća kandidate koji su dolazili jer ta Služba sa ljudstvom i tehničkim resursima kojima raspolaže može da obradi ograničen broj jedinica krvi u jednom danu.
Studenti Fakulteta medicinskih nauka tako su tako su još jednom pokazali visoku svest o značaju dobrovoljnog davanja krvi, potvrđujući da humanost nema i ne treba da ima granica, istovremeno stavljajući ,,problem'' nove vrste pred Crveni krst Kragujevca, Službu za transfuziju krvi KC Kragujevac i sam Fakultet. A to je - kako obezbediti prostorne i vremenske kapacitete koji će odgovoriti odzivu studenata ovog fakulteta.

 

  

 


JAVNA RASPRAVA NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA


Prva od četiri javne rasprave o radnim verzijama nacrta Zakona o zaštiti prava pacijenata i Zakona o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama održana je na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 23.11.2012. godine. Veliki broj stručnjaka, medija i zainteresovanih potvrdio je značaj skupa održanog u amfiteatru ,,Prof. dr Milosav Kostić''.

Pozdravljajući prisutne u ime zdravstvene zajednice Kragujevca i samog Grada, prof. dr Nebojša Arsenijević, direktor KC Kragujevac, i prof. dr Aleksandar Živanović, član Gradskog veća zadužen za zdravstvenu zaštitu, izrazili su nadu da će novi zakon doprineti rešavanju problema i uređenju odnosa u specifičnim oblastima zdravstva. Prisutnima se obratila i Nataša Novaković, predstavnik OEBS-a, konstatujući da još uvek ne postoje adekvatni zakoni u datim oblastima, istovremeno pozdravljajući brzu akciju Ministarstva zdravlja na njihovom donošenju uz akcenat na punu podršku OEBS-a u tom smeru.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije, prof. dr Slavica Đukić-Dejanović prva je ispred Ministarstva predlagača govorila o značaju i cilju donošenja zakona, najavivši plan aktivnosti. Istakla je da su u pitanju zakoni koji će po prvi put regulisati pojedine oblasti u zdravstvu i izrazila nadu da će svi učesnici u javnoj raspravi doprineti njegovom kvalitetu.

Nakon izlaganja ministra zdravlja nacrte zakona predstavile su savetnik i pomoćnik ministra posle čega je usledila diskusija

 

 

 


SVETSKO SREBRO ZA LAZARA FILIPOVIĆA


Apsolvent osnovnih strukovnih studija (smer fizioterapeut) Fakulteta medicinskih nauka Lazar Filipović osvojio je srebrnu medalju u paratriatlonu na Svetskom prvenstvu u triatlonu održanom na Novom Zelandu od 20. do 22. oktobra 2012. Zbog oštećenja vida Filipović je medalju osvojio zajedno sa svojim pilotom i trenerom Markom Pavlovićem, kolegom iz Kluba ekstremnih sportova.

Prvo mesto osvojila je Velika Britanija, a treće Brazil, čije takmičare su Filipović i Pavlović pretekli u poslednjih 100 metara trčanja, finalne etape triatlona koja je usledila nakon plivanja i vožnje bicikla. U najmasovnijoj trci do sada učestvovalo je 108 paratriatlonaca iz čitavog sveta.

Podvig Filipovića tim je veći jer se tokom priprema za takmičenje ozbiljno povredio u saobraćajnom udesu, pa je na sopstvenu odgovornost nastupio na takmičenju. Značajnu ulogu u njegovom nastupu na Svetskom prvenstu imao je i Fakultet medicinskih nauka, kako u obezbeđivanju uslova za put, tako i u pripremama i oporavku od povrede. Nastup na Svetskom prvenstvu pomogli su i Grad Kragujevac sa svojim ustanovama i drugi donatori.

Da podsetimo, Lazar Filipović je u februaru ove godine zajedno sa Goranom Nikolićem kolegom iz paraolimpijskog kluba ,,Junior'' napravio nesvakidašnji podvig pretrčavši deset maratona za deset dana na relaciji Kragujevac-Mostar (421km), u uslovima ekstremno hladnog vremena i velikih snežnih padavina.

 


NASTUP NA ,,MEDIEXPO'' 2012.


Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu predstavio se i na četvrtom po redu Sajmu medicine, stomatologije i farmacije ,,MEDIEXPO'' održanom od 25. do 27. oktobra 2012. na ,,Sumadija sajmu'' u Kragujevcu. Ova manifestacija održava se paralelno sa tradicionalnim Oktobarskim zdravstvenim danima Kragujevca koji su ove godine imali svoje 37. izdanje. Fakultet medicinskih nauka kao pokrovitelj oba skupa daje svoj značajan doprinos učešćem svojih naučnih radnika i predstavljanjem svojih aktivnosti na sajamskom štandu.

Oktobarski zdravstveni dani Kragujevca već decenijama okupljaju članove Srpskog lekarskog društva i druge zdravstvene radnike u cilju unapređenja znanja, veština i stavova u skladu sa najnovijim saznanjima u medicini. Akreditovani su kod Zdravstvenog saveta Srbije kao Domaći kongras 1. kategorije. Centralna tema ovogodišnjeg skupa bila je ,,Medicina u kriznim situacijama''.

Na sajamskom štandu studenti integrisanih akademskih studija upoznavali su posetioce bliže sa studijskim programima, izdavačkom i drugim delatnostima Fakulteta medicinskih nauka učestvujući u uvek dobrodošlim susretima sa ljudima iz struke i radoznalim građanstvom.

 


POSETA SAJMU KNJIGA U BEOGRADU


Fakultet medicinskih nauka organizovao je i ove godine odlazak svojih studenata na Beogradski sajam knjiga. Iz ekonomskih razloga poseta je bila nešto manjeg obima nego ranijih godina pa su za Beograd krenula dva autobusa, ali lepa tradicija je održana.

Poseta je organizovana 27.10.2012, prema običaju, poslednje subote tokom trajanja Sajma, a 102 putnika iz Kragujevca skoro od samog otvaranja zaronila su u more štandova sa izdanjima kojima je teško odoleti. ,,Na meti'' su bila izdanja najšireg spektra, od beletristike do stručne medicinske literature, a sajamski popusti bili su dodatno ohrabrenje za dobro proučavanje ponude. Bilo da se u potragu krenulo sa jasnim planom ili opštom čitalačkom radoznalošću, većina je pronašla nešto za sebe.

57. međunarodni Beogradski sajam knjiga trajao je od 21. do 28.10.2012. okupivši blizu 150 000 posetilaca, a među njima i kragujevačke medicinare koji su zahvaljujući svom Fakultetu imali još jednu priliku da prošire akademske vidike. Povratak u večernjim satima dao je dovoljan okvir za podrobno upoznavanje sa ovogodišnjim izdanjem Sajma ali i za opuštanje u prestonici. Neki su se tako izgubili u carstvu knjiga, a neki u carstvu mode preko reke pa su imali problema sa povratkom u dogovoreno vreme, no poseta je naposletku završena uspešno i u dobrom raspoloženju.

 


SVEČANO OTVORENE NOVE KLINIČKE PROSTORIJE STUDIJA STOMATOLOGIJE


Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 19. oktobra 2012. godine svečano je otvorio nove kliničke prostorije svojih Integrisanih akademskih studija stomatologije koje se nalaze na poslednjem spratu objekta u Zmaj Jovinoj ulici 32. Nove nastavne i zdravstvene kapacitete zvanično je otvorila ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić-Dejanović uz prisustvo najviših čelnika grada, Kragujevačkog univerziteta i velikog broja gostiju.
Nove, savremeno opremljene prostorije obezbeđuju optimalne uslovi za kvalitetno studiranje, tako da na vežbama, svaki student tokom treće, četvrte i pete godine ima svoje radno mesto odnosno sopstvenu stomatološku stolicu za rad. Izgrađene su i opremljene sale za predavanja i vežbanje na fantomima. Sve ovo omogućava  da se sa studentima radi individualno. U ovoj potpuno novoj organizacionoj jedinici Fakulteta medicinskih nauka pružaće se i zdravstvene usluge koje do sada nisu bile na raspolaganju pacijentima u Sumadiji.

 

 
 

Integrisane akademske studije stomatologije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu akreditovane su 2010. godine i već su se afirmisale kao moderan program potpuno posvećen formiranju kompetentnih stručnjaka u oblasti stomatologije. Studije svake godine upisuje po 24 studenta, što je u skladu sa strateškim opredeljenjem Fakulteta da smanjenjem broja povećava kvalitet diplomiranih stručnjaka. Ovako mali broj studenata omogućava da nastavnici i saradnici  mogu u potpunosti da posvete pažnju svakom studentu ponaosob. To zajedno sa novim metodama nastave, ocenjivanja i tutorskim sistemom daje izvanredne rezultate. Sa studentima rade nastavnici sa vrhunskom reputacijom u domaćoj i međunarodnoj stomatološkoj javnosti. Pored toga intenzivna naučna saradnja sa istraživačima Centra za molekulsku medicinu i istraživanje matičnih ćelija i drugih istraživačkih centara Univerziteta omogućava brzo i kvalitetno formiranje sopstvenog kadra. Treba pomenuti i da se svi studenti integrisanih studija upisuju bez plaćanja školarina.
Ukupna vrednost investicije je oko 20 miliona dinara a sredstva je skoro u potpunosti obezbedio Fakultet medicinskih nauka. Projekat je realizovan uz svesrdnu pomoć Grada i Univerziteta u Kragujevcu. Radovi su završeni velikom dinamikom za samo nekoliko meseci uz ogromne napore tehničke službe i ostalih zaposlenih na Fakultetu koji su skoro sve, izuzev najfinijih zanatskih radova, uradili sami.

Galerije slika novih prostorija, radova koji su prethodili i samog otvaranja:
Radovi
Nove prostorije
Otvaranje

 


POČELA NOVA SKOLSKA GODINA


Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 17. septembar 2012. označio je početak nove školske godine za studente Integrisanih akademskih studija. Studenti viših godina, već dobro upoznati sa sistemom rada i standardima fakulteta iskusno su dočekali svoja prva predavanja u novoj školskoj godini. Najuzbudljivije je naravno bilo na početku rada brucoša, prve godine.
Pozdravljajući studente prve godine Integrisanih akademskih studija medicine, farmacije i stomatologije na njihovim prvim predavanjima dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Predrag Čanović istakao je da su došli na pravo mesto, prestižnu ustanovu za studiranje, prvi fakultet u zemlji koji je dobio i domaću i međunarodnu akreditaciju. Rekao im je da ih očekuje intenzivan rad u savremenom sistemu studiranja u kome se boduje svaki vid nastavne aktivnosti gde i jedan propušten dan može značiti izgubljen korak.
Studenti su svečano dobili svoje indekse i odštampane semestralne vodiče a tom prilikom upoznati su i sa dobrim delom nastavnog kadra kao i sa mentorskim sistemom rada koji se sa uspehom primenjuje na fakultetu.
Fakultet medicinskih nauka u školsku 2012/2013. upisao je 96 studenata Integrisanih akademskih studija medicine, 84 studenta Farmacije i 24 Stomatologije. Svi upisani studenti školuju se o trošku budžeta, a pažljiva upisna politika fakulteta u pogledu redukovanog broja upisanih studenata kao i savremene metode nastave poput rada u manjim grupama i mentorskog sistema već godinama rezultiraju odličnim rezultatima studenata i izuzetnom prolaznošću.

 


POČETAK RADA U NOVIM NASTAVNIM PROSTORIJAMA NA INSTITUTU ZA STOMATOLOGIJU


Prve radne aktivnosti u novim nastavnim prostorijama Fakulteta medicinskih nauka na Institutu za stomatologiju zabeležene su 18.09.2012. Izložene fotografije predstavljaju snimke sa prvih predavanja, i to na predmetu Oralna medicina koje je održala prof. dr Milica Nedić. Studenti Integrisanih akademskih studija stomatologije odmah su izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti i uslova koje pružaju nove nastavne prostorije.

 


POTPISAN POSEBNI SPORAZUM O SARADNJI SA MEDICINSKIM FAKULTETOM IZ FOČE


Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu u Medicinski fakultet Foča Univerziteta u Istočnom Sarajevu potpisali su 20.09.2012. godine Posebni sporazum o saradnji. Dokument je potpisan u dekanatu Fakulteta medicinskih nauka i nastao je u skladu sa Opštim sporazumom o međuuniverzitetskoj saradnji iz 2008. godine između Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu i željom obe institucije za razvijanjem partnerskih odnosa. Sporazum su u ime dve ustanove potpisali dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Predrag Čanović i dekan Medicinskog fakulteta Foča prof. dr Milan Kulić.

Posebni sporazum ima za cilj uspostavljenje, nastavak i unapređenje naučne i nastavne saradnje u oblastima zajedničkih delatnosti. Neki od vidova saradnje su međusobne posete, studijska putovanja, konsultacije i razmena nastavnika i saradnika. Zatim razmena studenata, publikacija i naučnih informacija, zajednički rad na naučno-istraživačkim projektima, izrada naučnih, magistarskih i doktorskih radova kod drugog potpisnika sporazuma itd. Susret dekana dva fakulteta protekao je u uobičajeno srdačnoj atmosferi i efikasnoj komunikaciji, sada poslovičnim u odnosima dve ustanove.

 


POSETA SLOVAČKIH FIZIOLOGA


U radnoj poseti Fakultetu medicinskih nauka od 20.08. do 23.08.2012. boravile su dve naučnice sa Instituta za fiziologiju i patofiziologiju Slovačke akademije nauka – prof. dr Iveta Bernatova i prof. dr Ima Dovinova. Prvo su 21.08. učestvovale u eksperimentima Laboratorije za kardio-vaskularnu fiziologiju Instituta Fakulteta medicinskih nauka a 22.08. prof. dr Iveta Bernatova održala je u Kabinetu za urgentnu medicinu predavanje iz oblasti svog istraživanja.

Njihova poseta deo je bilateralnog projekta Fakulteta medicinskih nauka i Instituta za fiziologiju i patofiziologiju Slovačke akademije nauka pod nazivom ,,Efekat inhibicije reninskih i (pro)reninskih receptora na kardiovaskularni sistem sa posebnim fokusom na gasne transmitere''. Cilj projekta je ispitivanje novih supstanci koje utiču na sistem Rengin–angiotenzin- aldosterona (RAAS) koji je jedan od glavnih mehanizama za regulaciju arterijskog krvnog pritiska. Tokom projekta čije je planirano vreme izvođenja 01.01.2012 - 31.12.2013. već je bilo više uzajamnih poseta naučnika obe ustanove i one će se nastaviti do njegovog kraja. Projekat uključuje zajedničke eksperimente u Kragujevcu i Bratislavi koji će rezultirati zajedničkim publikacijama a u pripremi je i veliki naučni skup 2013. godine u organizaciji dve ustanove. Uz jednog od rukovodilaca projekta prof. dr Vladimira Jakovljevića učesnici sa Fakulteta medicinskih nauka su i doc. dr Dušica Đorđević i saradnici u nastavi dr Vladimir Živković i dr Milena Vuletić.

Tokom svog četvorodnevnog boravka u Srbiji dve gošće posetile su Kovačicu, varoš u Južnobanatskom okrugu naseljenu pretežno slovačkim stanovništvom, poznatu u svetu po koloniji slikara naivaca a upoznale su se i sa lepotama i osobenostima Sumadije i Beograda.

 


NOVI DEKAN FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA


Na sednici Saveta Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu održanoj 13.09.2012. za dekana je izabran prof. dr Predrag Čanović, redovni profesor za užu naučnu oblast Infektivne bolesti. Izbor je održan po redovnoj zakonskoj proceduri, a prof. Čanović na dužnost će stupiti 17.09.2012. godine na mandatni period od tri godine.


RAZMENA STUDENATA SA MEDICINSKOM AKADEMIJOM U SMOLENSKU


U delu redovne saradnje Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu sa Državnom medicinskom akademijom u Smolensku, u Kragujevcu je od 16. do 27. jula 2012. godine boravilo devet studenata ove ruske visokoškolske ustanove. Oni su bili na letnjoj praksi u Kliničkom centru Kragujevac na klinikama za pedijatriju, internu medicinu i hirurgiju. Grupu studenata kao šef delegacije predvodila je prof. dr Tatjana Legonkova sa katedre za pedijatriju Smolenske akademije.

U istom terminu šest studenata Fakulteta medicinskih nauka bilo je na praksi u Smolensku na klinikama za farmakologiju, imunologiju i internu medicinu. Studente iz Rusije prvog dana posete primio je dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević. Oni su pored isplaniranog stručnog programa imali priliku da se upoznaju i sa kulturno-istorijskim specifičnostima Srbije pa su pored Kragujevca, za vreme svog boravka obišli i manastir Studenicu, Zadužbinu na Oplencu i Beograd.

 


SARADNJA SA STOMATOLOSKIM FAKULTETOM U PANČEVU


Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu ozvaničio je 20.07.2012. saradnju sa Stomatološkim fakultetom Univerziteta ,,Privredna akademija'' u Pančevu u oblastima obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti. Saradnja između ostalog podrazumeva zajedničke aktivnosti na projektima, istraživanjima, razvoju i unapređenju nastavnog kadra, organizaciji stručnih i naučnih skupova.

Memorandumom o razumevanju potpisanim u dekanatu Fakulteta medicinskih nauka obuhvaćeni su i učešće nastavnika i saradnika u akreditovanim nastavnim programima na svim nivoima studija, kontinuirana edukacija i mobilnost studenata i nastavnika. U ime Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu memorandum je potpisao dekan, prof. dr Nebojša Arsenijević a u ime Stomatološkog fakulteta Univerziteta ,,Privredna akademija'' u Pančevu dekan, prof. dr Mihajlo Gajić.

 


PREDAVANJE PROF. DR JANKA NIKOLIĆA ŽUGIĆA


Prof. dr Janko Nikolić Žugić održao je 11.06. 2012. na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu predavanje ,,Aberantno održavanje naivnih prekursora T limfocita tokom poslednjih decenija života''. Prof. Nikolić šef je katedre za imunobiologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta Arizona i kodirektor Arizona centra za istraživanje starenja. Fokus njegovog predavanja bio je na ulozi starenja u fenotipskim i funkcionalnim promenama T limfocita.

Predavanju u Plavoj sali prisutvovali su studenti, nastavnici i saradnici Fakulteta medicinskih nauka. Prof. dr Janko Nikolić Žugić diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu gde je i doktorirao na Katedri za imunologiju i važi za jednog od najuspešnijih Srba u svetu u oblasti biomedicinskoh nauka. Predavanje ,,Aberantno održavanje naivnih prekursora T limfocita tokom poslednjih decenija života'' bilo je i pristupno u procesu izbora prof. Nikolića za viziting profesora Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

 

Biografiju (CV) Janka Nikolić Žugića pogledajte ovde

USPESNA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI


Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 29.05.2012. održana je još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi. Bilo je predviđeno da akcija traje od 9 do 13 sati u Kabinetu za urgentnu medicinu ali je aktivnost nastavljena i posle predviđenog vremena zbog velikog interesovanja. Sakupljeno je 45 jedinica krvi a za davanje se prijavilo ukupno 60 davalaca(!), s tim što je njih 15 moralo da bude odbijeno iz medicinskih razloga. Statistički kurioziteti ovog naleta akcije su 22 ženska davaoca i njih 10 koji su krv dali prvi put. Fakultet medicinskih nauka je i u kampanji maj 2012. imao najveći broj davalaca među fakultetima Kragujevačkog univerziteta.

U službi pripreme akcije 28.05. na fakultetu je prikazan igrani film ,,Beli anđeo'' u produkciji Crvenog krsta Užice, koji je proglašen za volonterski poduhvat godine. Film kroz dramsku formu govori o problematici dobrovoljnog davalaštva krvi, scenario i režija delo su Vladimira Kurćubića, a u glavnim ulogama su Slobodan Ljubičić, Marija Petronijević, Slobodan Filipović i drugi.

 

 

Celokupnu akciju dobrovoljnog davanja krvi partnerski su kao i uvek realizovali kragujevački Crveni krst, Služba za transfuziju krvi Kliničkog centra Kragujevac i Fakultet medicinskih nauka. S obzirom na kontinuiranu uspešnost akcija već se razmatraju novi načini potpunijeg iskorišćenja humanih resursa Fakulteta medicinskih nauka.



PRIJEM ZA SPORTISTE


Povodom rezultata ostvarenih na 36. Medicinijadi dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Nebojša Arsenijević održao je 28.05.2012. tradicionalni prijem za članove Fakultetskog sportskog društva ,,Medicinar''.

36. Medicinijada održana je u Budvi 9-13. maja 2012. a ekipe ,,MEDICINARA'' osvojile su četiri zlatne i po pet srebrnih i bronzanih medalja. Slavljenički susret bio je prilika za sumiranje rezultata i izlaganje medalja i trofeja a aktivnosti sportista Fakulteta medicinskih nauka privukle su pažnju i lokalnih TV kuća. Na koktelu u Klubu studenata okupljene je prvo pozdravio dekan Arsenijević a druženje je zatim nastavljeno uz kovanje planova za nove uspehe.

 

 



GOSTOVANJE SLOVAČKIH PREDAVAČA


Dvoje gostujućih predavača iz Slovačke održali su 24.05.2012. predavanja na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu kao gosti katedre za fiziologiju. Prvo predavanje ,,Protective effects of polyphenoly compounds in experimental hypertension and metabolic syndrome'' održala je prof.dr Olga Pehanova, direktor Instituta za fiziologiju i patofiziologiju Slovačke akademije nauka. U svom predavanju istakla je da su eksperimenti na životinjama pokazali da polifenoli koji su sastojci crnog vina mogu biti izuzetno korisni u prevenciji hipertenzije.

Drugo predavanje - ,,The difference between the neurobehavioural (or psychosomathic) and neurobiological aspects of approaches to the basic knowledge about the etiopathogenesis of some diseases from civilization'' održao je prof. dr Fedor Jagla sa Instituta za fiziologiju i patofiziologiju Slovačke akademije nauka, gostujući profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu. Prof. Jagla skrenuo je pažnju na razlike i komplementarnosti psihosomatskog i neurobiološkog pristupa bolestima civilizacije''. Predavanju u Plavoj sali Fakulteta medicinskih nauka prisustvovali su studenti poslediplomskih studija, nastavnici i saradnici Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

 

 



NOĆ MUZEJA 2012.
NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA


Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu bio je deo još jedne, devete po redu Noći muzeja održane 19.05.2012. našavši se tako među 40 programa na 25 lokacija u Kragujevcu, a sve ukupno u društvu 65 gradova u Srbiji.
Izložba Fakulteta medicinskih nauka sastojala se od tri celine – u Galeriji fakulteta priređene su IZLOŽBA MEDICINSKIH UČILA i IZLOŽBA SKULPTURA ,,ČEŽNJA'' ŽIVOTE DENIĆA dok su u krugu ustanove, na otvorenom prikazivane KREATIVNE VIDEO-PREZENTACIJE FAKULTETA iz prethodnih godina.

Izložba MEDICINSKIH UČILA predstavila je neka od osnovnih nastavnih sredstava iz prošlosti i sadašnjosti Fakulteta poput mikroskopa, modela skeleta i lutaka za kardiopulmonalnu reanimaciju. Centralni eksponat cele izložbe bio je naravno PLASTINIRANI KADAVER, ljudsko telo obrađeno metodom plastinacije sa očuvanim i jasno vidljivim tkivima, nezamenljiv u nastavi anatomije. Eksponat koji je Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu nabavio prvi u Srbiji.
Drugi deo izložbe u Galeriji fakulteta pripao je Životi Deniću, skulptoru naivcu iz Lapova koji se izražava na više materijala a koji se ovoga puta predstavio skulpturama u drvetu, celinom ,,ČEŽNJA''. Komadi koje je sama priroda ponudila sugerisali su umetniku rešenja i najčešće ga podsticali na nastanak imaginarnih likova iz srpskog praiskona.

Na velikom video-zidu na zgradi fakulteta prikazani su kreativni filmovi o fakultetu iz prethodnih godina koji su nekad bili šaljivo-zabavnog karaktera a nekad setno-retrospektivnog.
Od samog otvaranja u 18 sati do zatvaranja u 2 sata posle ponoći posetioci su u velikom broju kružili zgradom fakulteta detaljno se upoznajući sa eksponatima, neko sa bojažljivožću, neko sa radoznalošću a mnogi u dobrom raspoloženju fotografišući se za uspomenu. Sve ukupno nekoliko stotina hiljada posetilaca u čitavoj zemlji potvrdilo je reputaciju Srbije kao jedne od zemalja sa najvećim brojem posetilaca ove osobene priredbe.
Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu tako je ostavio svoj trag u Noći muzeja 2012. nastavljajući da bude deo manifestacije koja je postala kulturni fenomen čitave Evrope time što se se makar u jednoj noći ljudi vraćaju starom dobrom neposrednom kontaktu sa kulturnim dobrima.

 

 



ODRŽANA RADIONICA ,,KAKO DO STIPENDIJE ZA TVOJU RAZMENU?''


Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine – Srbija (IFMSA) održao je u subotu 19.05.2012. na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu radionicu pod nazivom ,,Kako do stipendije ta tvoju razmenu?''. Na radionici je bilo reči o načinima na koje studenti mogu doći do sredstava za pokrivanje troškova razmene, odnosno kotizacije, puta i putnog osiguranja. Takođe, bile su predstavljene ideje gde, kome i na koji način se studenti mogu obratiti (npr. kako napisati molbu). Predložene su najpovoljnije osiguravajuće kuće za studente (putno zdravstveno osiguranje) kao i najpovoljnije avio-kompanije (pretraga letova).

U radionici je učestvovalo 15 studenata Fakulteta medicinskih nauka koji su imali prilike da se upoznaju i sa organizacijom IFMSA-Serbia kao i da dobiju dodatne informacije od studenata koji su ranije učestvovali u razmenama organizovanim od strane ovog Komiteta. Kao vrlo pozitivno ocenjeno je to što su u radionici učestvovali pretežno mlađi studenti što ostavlja mogućnost njihovog kasnijeg uključivanja u rad kragujevačkog Komiteta IFMSA-Serbia. Potreba za organizovanjem ove vrste radionica konstatovana je na osnovu zapaženog trenda koji pokazuje je svake godine sve veći broj studenata Fakulteta medicinskih nauka koji učestvuju međunarodnim razmenama.

 

 



NOĆ MUZEJA 2012. U GALERIJI FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA


Dobro došli na Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu,

U ovoj posebnoj noći predstavljamo Vam se sa dve izložbe

- izložbom MEDICINSKIH UČILA

- i izložbom SKULPTURA "ČEŽNJA" Živote Denića

IZLOŽBA MEDICINSKIH UČILA

Pred Vama su neka od osnovnih medicinskih učila, koja čine deo istorije ove visokoškolske ustanove. Bez njih je bilo nezamislivo formiranje budućih stručnjaka iz oblasti medicinskih nauka kao i usavršavanje afirmisanih profesionalaca i naučnika. Pored ovih tradicionalnih nastavnih sredstava, dobro poznatih široj javnosti, za ovu priliku izdvajamo jedno vrlo aktuelno učilo po kome se, između ostalog, poslednjih godina prepoznaje naš fakultet.

PLASTINIRANI KADAVER

U pitanju je ljudsko telo obrađeno metodom plastinacije (ne plastifikacije) koju je patentirao poznati, i za neke, kontroverzni nemački naučnik Ginter fon Hagens. Iz izloženog tela izvučeni su voda i masti koji su zamenjeni acetonom, prirodnim smolama i drugim supstancama. Na taj način dobijen je trajan nastavni eksponat sa očuvanim i jasno vidljivim tkivima, delovima skeleta i muskulature, što ga čini superiornim u odnosu na nekada korišćene leševe čuvane u formalinskim rastvorima, koji su bili vrlo neprijatni za korišćenje, potencijalno kancerogeni, skupi za održavanje i imali su rok trajanja.

Iako je za neke metoda dr Hagensa kontroverzna kao i njegove izložbe plastinata širom sveta (Body Worlds), plastinirani kadaveri, kao i ovaj koji je na Fakultet medicinskih nauka uvezen iz Nemačke, u svetu se ubrajaju u vrlo savremena nastavno-naučna sredstva, nezamenljiva u nastavi anatomije ili recimo konstantnom usavršavanju specijalista hirurgije.

Radoznale duhove možda će zanimati da je osoba čije je telo obrađeno plastinacijom, prema postojećim saznanjima bila poreklom iz Indije. Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu prvi je fakultet u Srbiji koji je nabavio ovo nastavno sredstvo.

IZLOŽBA SKULPTURA "ČEŽNJA" Živote Denića

Rođen 03.10.1960. godine u Donjim Komaricama - Opština Kragujevac.
Po zanimanju - čuvar na železnici. Vajarstvom se bavi od 1992. god. iz hobija.
Član je UŽU-a od 1999. god. Izlagao na Osmom Međunarodnom bijenalu naivne umetnosti u Jagodini 1995. god.
Član je likovnog kluba "Svetlost" Lapovo - KTC" Stefan Nemanja".
Izlagao je na više od 30 zajedničkih izložbi, učestvovao na osam likovnih kolonija širom Srbije.
Dobitnik je opštinske povelje za razvijanje likovne kulture Lapova i niza drugih priznanja.

Katalog izložbe možete pogledati ovde.

 


,,BIOACTIVE PEPTIDES'' - PREDAVANJE PROF. DR DŹONA MAJKLA KONLONA


Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 11.05.2012. predavanje ,,Bioactive peptides'' održao je prof. dr Džon Majkl Konlon, šef katedre ľa biohemiju Fakulteta medicine i zdravstvenih nauka Univerziteta Ujedinjenih Arapskih Emirata. Profesor Konlon, jedan od vodećih svetskih naučnika u svojoj oblasti i autor oko 500 radova objavljenih u časopisima sa SCI liste, predavanje je održao kao gost Katedre za mikrobiologiju i imunologiju. Tokom predavanja prezentovao je svoje najnovije rezultate koji ukazuju na antimikrobnu i imunomodulatornu aktivnost bioaktivnih peptida izolovanih iz kože pojedinih vrsta žaba. Posebno značajno je da su ovi peptidi efikasni i protiv multi i panrezistentnih bakterija (bakterija rezistentnih na sve antibiotike).

Nakon predavanja prof. dr Džon Majkl Konlon postao je viziting profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu. Predavanju u Plavoj sali prisustvovali su studenti, postdiplomci, nastavnici i saradnici Fakulteta medicinskih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta iz Kragujevca.



PREDAVANJE PROF. DR VLADIMIR STRBAKA


Prof. dr Vladimir Strbak održao je 28.04.2012. na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu predavanje na temu ,,Cell volume regulation – pathophysiological implications''. Predavanje iz njegove ekspertske oblasti – endokrinologija i metabolizam održao je kao gost katedre za fiziologiju a bilo je namenjeno studentima postdiplomskih studija. Prof. dr Vladimir Strbak šef je Laboratorije za neurohumoralnu regulaciju Instituta za eksperimentalnu endokrinologiju Slovačke akademije nauka i šef Instituta za fiziologiju i patofiziologiju Medicinskog univerziteta Slovačke.

Kao viziting profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu prof. Strbak je dan ranije održao predavanje i studentima integrisanih akademskih studija farmacije u delu redovne nastave.



lecture
CELL VOLUME REGULATION – PATHOPHYSIOLOGICAL IMPLICATIONS

University in Kragujevac, Faculty of Medical Sciences organizes the lecture CELL VOLUME REGULATION – PATHOPHYSIOLOGICAL IMPLICATIONS by

Prof. Vladimir Strbak, MD, PhD
Institute of Experimental Endocrinology,
Slovak Academy of Sciences
Centre of Excellence acknowledged by European Commission

Head
Deapartment of Pathological Physiology
Medical Faculty
Slovak Medical University
Bratislava, Slovakia

Visiting professor, department of physiology,
Faculty of medical sciences, University of Kragujevac


April 28th, 2012 at 11 a.m.
Green Hall, Faculty of Medical Sciences

All are invited.


STRUČNI SKUP ,,NOVOSTI U PRIMENI MATIČNIH ĆELIJA''


U četvrtak 26.04. 2012. u amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu održan je stručni skup ,,NOVOSTI U PRIMENI MATIČNIH ĆELIJA'' na kome su izlagane aktuelnosti iz ove naučne oblasti i nekih njenih važnih delova. Domaćin skupa i voditelj diskusije bio je prof. dr Miodrag Stojković, redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.
Nakon njegove uvodne reči prvo predavanje održala je prof. dr Majlinda Lako, profesor Univerziteta u Njukaslu i viziting profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu. Tema njenog predavanja bila je ,,KORISĆENJEM MATIČNIH ĆELIJA DO POVRATKA VIDA''. Predstavljene su mogućnosti primene matičnih ćelija u lečenju bolesti oka gde su u prvom planu bile povrede rožnjače i korišćenje limbalnih matičnih ćelija.

Drugo predavanje na temu ,,ČUVANJE I ZAMRZAVANJE MATIČNIH ĆELIJA'' održao je Đuzep Fernandez (Spanija), menadžer za krioprezervaciju kompanije ,,Chart Biomedical''. On je predstavio tehnološku stranu čuvanja matičnih ćelija bez koje cela nauka može biti tek pola posla. Ova tehnologija nudi mogućnosti koje se tek naslućuju jer jednom zamrznuta ćelija ne stari i može se po potrebi odmrznuti u željenom trenutku. Gospodin Fernandez dao je uvid u najnovija dostignuća, prednosti i nedostatke, aktuelne i specifične sisteme čuvanja matičnih ćelija.

Na ovom stručnom skupu još jednom je konstantovan vrlo dinamičan razvoj nauke matičnih ćelija zbog koje je ona u konstantnom fokusu svetske javnosti. Nagoveštaj mogućnosti njihovog korišćenja u lečenju velikog broja bolesti i regeneraciji oštećenih ili izgubljenih tkiva daje veliku nadu. Sa druge strane, iznet je podatak da Srbija zbog čuvanja matičnih ćelija u inostranstu godišnje gubi milione zbog čega sve više zabrinjava nedefinisano odlaganje realizacije projekta Centra za istraživanje i Banke matičnih ćelija u Kragujevcu.


  


stručni skup
NOVOSTI U PRIMENI MATIČNIH ĆELIJA

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu u četvrtak 26.04.2012. u 10.00 sati organizuje stručni skup "Novosti u primeni matičnih ćelija"

Uvodna reč
Prof. dr Miodrag Stojković
redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu

,,Korišćenjem matičnih ćelija do povratka vida''
Prof. dr Majlinda Lako
profesor Univerziteta u Njukaslu
viziting profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu

,,Čuvanje i zamrzavanje matičnih ćelija''
Hoze Fernandez
Cryo-Bio Manager
Chart Biomedical Ltd.

Skup je otvoren za sve nastavnike, saradnike, studente, stručnu i širu javnost.

Program naučnog skupa možete pogledati ovde

SVETSKI DAN IMUNOLOGIJE - 2012


  

Povodom svetskog dana imunologije Srpska akademija nauka i umetnosti (Odeljenje medicinskih nauka - Odbor za imunologiju i alergologiju i Društvo imunologa Srbije) organizuje naučni skup "Imunski mehanizmi u očuvanju zdravlja i u bolesti" u utorak 24. aprila 2012. u 9:00 časova (Svečana sala Akademije).

Program naučnog skupa možete pogledati ovde


MEDICINSKI FAKULTET U KRAGUJEVCU
promenio naziv u FAKULTET MEDICINSKIH NAUKA




Na osnovu člana 47. stav 10. Zakona o visokom obrazovanju („Službeni glasnik RS", br. 76/05,100/07 - autentično tumačenje, 97/08 i 44/10) i člana 43. stav 1. Zakona o Vladi („Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07, 65/08 i 16/11), Vlada Republike Srbije donela je ODLUKU o promeni naziva Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

1. Naziv Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, visokoškolske ustanove sa svojstvom pravnog lica u sastavu Univerziteta u Kragujevcu, sa sedištem u Kragujevcu, Svetozara Markovića 69, čiji je osnivač Republika Srbija, menja se i glasi: „Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu".

2. Fakultet iz stava 1. ove odluke uskladiće Statut i druge opšte akte sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

3. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije". 05 broj 612-2387/2012 U Beogradu, 30. marta 2012. godine

Vlada
Predsednik, dr Mirko Cvetković, s.r.


POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI
OPSTINE VRNJAČKA BANJA I MEDICINSKOG FAKULTETA KRAGUJEVCU


            U Vrnjačkoj Banji je 22.03.2012. potpisan protokol o saradnji Opštine Vrnjačka Banja i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Protokol predviđa otvaranje odeljenja osnovnih strukovnih studija Medicinskog fakulteta u Kragujevcu u Vrnjačkoj Banji. Ovaj sporazum procenjen je kao značajan zajednički interes Vrnjačke Banje kao turističkog centra Srbije i Medicinskog fakulteta u Kragujevcu kao nosioca obrazovnog, naučnog i stručnog razvoja makroregije Sumadije i Zapadne Srbije. Obrazovanje nedostajućih visokostručnih kadrova obrazovnih profila osnovnih strukovnih studija (strukovni fizioterapeut) neophodno je za razvoj zdravstvenog turizma i unapređenje standarda zdravstvene zaštite ne samo Vrnjačke Banje već i čitave Srbije. Protokol su potpisali predsednik Opštine Vrnjačka Banja Zoran Seizović i dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević.

            Sa strane Opštine Vrnjačka Banja primarne obaveze su obezbeđivanje prostora, opreme i pratećeg osoblja, a sa strane Medicinskog Fakulteta u Kragujevcu sprovođenje stručnih i pravnih poslova na osnivanju i akreditaciji odeljenja kao i pomoć u obezbeđivanju neophodnog nastavnog osoblja i literature za biblioteku. U planu potpisnika je i otvaranje drugih visokokoškolskih programa koji će doprineti razvoju i afirmaciji kako Opštine tako i Fakulteta, što će se realizovati na osnovu godišnjih ugovora.

Kompletan tekst protokola možete pogledati ovde.


  


SEMINAR ,,KARDIO-RENALNI SINDROM: ETIOPATOGENEZA, DIJAGNOSTIKA I LEČENJE''


            Na Medicinskom fakuletu u Kragujevcu 09.03.2012. održan je seminar ,,Kardio-renalni sindrom: etiopatogeneza, dijagnostika i lečenje''. Seminar su organizovali Katedra za nefrologiju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu i Klinika za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Kragujevac u delu redovnih aktivnosti Centra za kontiunuiranu Medicinsku edukaciju Medicinskog fakulteta. Predavači su bili nastavnici i saradnici Medicinskih fakulteta u Kragujevcu i Beogradu. Program seminara akreditovan je od strane Zdravstvenog saveta Srbije i nosio je 6 bodova za slušaoce i 12 za predavače.
            Uz primarni cilj temeljnijeg i sveobuhvatnijeg ulaženja u problematiku kardio-renalnih bolesti seminar je i samim datumom održavanja sa sobom nosio i prateće motive. Jedan od njih je i skretanje veće pažnje na Svetski dan bubrega koji se obeležava drugog četvrtka u mesecu martu (ove godine 8. marta) sa ciljem povećanja svesti i znanja stanovništva o važnosti bubrega. Drugi je izlazak monografije ,,Kardiovaskularne bolesti kod bolesnika na hemodijalizi'' autora doc. dr Dejana Petrovića koji je i rukovodilac seminara, u izdanju Medicinskog fakuleta u Kragujevcu. Seminar je sa sobom doneo i bolji uvid u mogućnosti kragujevačkih nefrologa i delovanje postdiplomskih studija iz oblasti nefrologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Program se uz veliku posećenost odvijao u amfiteatru ,,Prof. dr Milosav Kostić'' Medicinskog fakulteta.


  


DESET MARATONA UZ MEDICINSKI FAKULTET


            Dva člana paraolimpijskog kluba ,,Junior'' ostvarila su podvig kakav se ne pamti pretrčavši deset maratona za deset dana, tačnije relaciju od Kragujevca do Mostara dugu 421 km, trčeći u dnevnim deonicama od 42 km što je dužina klasičnog maratona. U pitanju su slabovidi sportisti Goran Nikolić (44), predsednik kluba ,,Junior'' i Lazar Filipović (22), student Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Podvig je tim veći jer se odvijao u periodu 15-24. februara u zimskim uslovima u rangu elementarne nepogode u celom regionu. Oni su se odlučili na ovaj poduhvat motivisani sportskim izazovom ali i željom da celokupnu javnost nadahnu zdravim životom, posebno populaciju osoba sa invaliditetom.
            Svoju ulogu u nesvakidašnjoj misiji imao je i Medicinski fakultet u Kragujevcu koji je svakodnevno pratio zdravstveno stanje sportista i obezbezbeđivao suplemente u ishrani. Zadatak je obavila Laboratorija za kardiovaskularnu fiziologiju i sportsku medicinu pod rukovodstvom prof. dr Vladimira Jakovljevića a sportiste je na terenu pratio Đorđe Stefanović, apsolvent Medicinskog fakulteta i član tima Laboratorije. Prof. Jakovljević i Stefanović fascinirani su podvigom dvojice atleta i rezultatima merenja njihovih zdravstenih parametara. Oni su naime svoju epopeju od deset maratona završili sa tek zanemarljivim zdravstevenim problemima, tako da će rezultati ispitivanja biti dragocen materijal za buduća istraživanja i naučne radove. Inicijativa o saradnji potekla je naravno od Lazara Filipovića, studenta III godine osnovnih strukovnih studija Medicinskog fakulteta, a sam fakultet ju je prihvatio sa oduševljenjem i malim pribojavanjem od ekstremne zahtevnosti poduhvata.
            Cela akcija je izvedena pod pokroviteljstvom Skupštine grada Kragujevca i uz veliku mobilizaciju raznih gradskih i državnih službi i preduzeća jer je trebalo obezbediti legalno i praktično odvijanje ovakvog maratona na putevima dve zemlje što je učinjeno uz podršku MUP-a Srbije i ambasade BIH u Srbiji. Uspešan završetak akcije obeležen je na opšte zadovoljstvo prijemom u Skupštini grada Kragujevca za učesnike i medije.


  


Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.