Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


Arhiva vesti 2010. godine


POSETA MINISTRA ZA NAUKU I PODPREDSENIKA VLADE SRBIJE
BOŽIDARA ĐELIĆA

          

U okviru radne posete Univerzitetu u Kragujevcu, ministar za nauku i tehnološki razvoj i podpredsednik Vlade Republike Srbije, Božidar Đelić, u sredu, 15. decembra 2010. godine, posetio je Medicinski fakultet.

Prof dr Nebojša Arsenijević, dekan upoznao je ministra sa dosadašnjim naučno-istraživačkim dostignućima ali i planovima u narednom periodu.

Ministar Božidar Đelić potvrdio je punu podršku Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj u otvaranju Instituta za biologiju matičnih ćelija kao i podršku u razvoju naučno-istraživačkog rada fakulteta.


 

 


SESTO KOLO UNIVERZITETSKE LIGE


Sesto, poslednje kolo ligaškog takmičenja u malom fudbalu je odigrano u sali   Druge kragujevačke gimnazije u subotu 11.12.2010. godine sa početkom u 20.00.
Ekipa Medicinskog fakulteta se sastala sa ekipom Mašinskog fakulteta u utakmici koja je odlučivala o četvrtom učesniku završnog turnira u fudbalu.
Medicinski fakultet je imao vođstvo sve do same završnice, ali po ko zna koji put, nije uspeo da privede utakmicu kraju i osvoji nova tri boda.
U veoma otvorenoj i bespoštednoj borbi, u utakmici se moglo uživati. Maltene se igralo bez odbrana i na gol više. Utakmica je završena bez pobednika, a ovo je i najrealniji rezultat, jer su obe ekipe propustile po nekoliko šansi.

U polufinalu će se sastati ekipe 1-4 i 2-3:

(1-4) Ekonomski fakultet - Medicinski fakultet,

(2-3) Mašinski fakultet - P M F.


PRVO KOLO UNIVERZITETSKE LIGE U RUKOMETU ZA DEVOJKE


U nedelju, 12.12.2010. godine, odigrano je prvo kolo Univerzitetske lige za rukometašice. Obzirom da se ekipa Pravnog fakulteta nije pojavila, Medicinski fakultet je dobio utakmicu službenim rezultatom, 10:0.
Osim Medicinskog i Pravnog fakulteta, za univerzitetsko takmičenje u rukometu prijavljeno je još 5 ekipa: Filum, PMF, Ekonomski fakultet, Mašinski fakultet iz Kragujevca i Mašinski fakultet iz Kraljeva.
U sledećem kolu Medicinski fakultet je slobodan, a potom sledi derbi Univerzitetske lige u rukometu za devojke - Medicinski fakultet : Ekonomski fakultet.


SLAVA I DAN FAKULTETA 2010.
ČETVRTAK, 9. DECEMBAR 2010.

SLAVA
SVEČANA AKADEMIJA

 

Dan Sv. Alimpija Stolpnika, zaštitnika Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, i ove godine uz prisustvo velikog broja prijatelja fakulteta, obeležen je svečanim činom rezanja slavskog kolača u holu dekanata. Rezanje slavskog kolača obavio je Njegovo preosveštenstvo Episkop šumadijski gospodin Jovan,  uz prisustvo visokog sveštenstva Eparhije šumadijske. Uz prigodne reči čestitke povodom fakultetske Slave, Episkop Jovan je studentima i zaposlenima poželeo božansku mudrost u obavljanju svete dužnosti u učenju medicinskoj nauci.

Domaćin slave, Milivoje Arsić, pozdravio je prisutne, a zatim prema tradiciji predao deo slavskog kolača narednom domaćinu fakultetske slave, prof. dr Vladimiru Jakovljeviću.

Nakon pomena u čast Sv. Alimpija Stolpnika, u amfiteatru „prof. dr Milosav Kostić“ održana je svečana akademija obeležena jednostavnošću i posvećena onome što je 100% Srbija.

Film prof. Vidana Papića predstavio je Medicinski fakultet kao moderan srpski fakultet.

Na kraju, uz prigodnu zdravicu, goste je pozdravio prof. dr Nebojša Arsenijević, dekan, poželevši još veći uspeh u narednom periodu.


  

Video prezentaciju Medicinskog fakulteta možete pogledati ovde


SLAVA I DAN FAKULTETA 2010.

ČESTITKE POVODOM DANA FAKULTETA

Povodom slave i Dana Vašeg fakulteta, iskrene čestitke sa željom da Vas prati lična i poslovna sreća.
Dekan Farmaceutskog fakulteta Nada Kovačević

Poštovani dekane, drage kolege, u ime dekanskog kolegijuma svih nastavnika i saradnika Stomatološkog fakulteta u Beogradu i u svoje lično ime, iskreno Vam čestitam Dan medicinskog fakulteta i želim Vam još puno uspeha u životu i radu. Mi na Stomatološkom fakultetu u Beogradu smo ponosni na saradnju i prijateljstvo naša dva fakulteta.
Prof. dr Dragoslav Stamenković, dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu

Srećnu slavu i puno uspeha u životu i radu kolegama i prijateljima sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu želi
Prof. dr Dejan Marković, prodekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu 

Poštovani,
Zahvaljujem na pozivu da prisustvujem i zajedno sa Vama proslavim slavu i 33 jubilarne godine koje označavaju Vašu predanost i uspeh u radu fakulteta. Žao mi je što zbog unapred dogovorenih obaveza nisam u mogućnosti da prisustvujem ovom značajnom događaju.
Sigurna sam da će fakultet u svim segmentima svoga rada pokazati najveći kvalitet kao što je i činio u prethodne 33 godine.
Srdačni pozdravi,
Mr. ph spec. Tatjana Sipetić, direktor ALIMS-a

Univerzitet Singidunum
Cenjeni kolega Arsenijeviću, zahvaljujem se na pozivu da budem Vaš gost na obeležavanju slave i dana Vašeg fakulteta. U nemogućnosti da prisustvujem ovoj značajnoj svečanosti koristim ovu priliku da Vam čestitam značajan jubilej Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.
Mnogo sreće i uspeha članovima Vašeg kolektiva i studentima, želi Vaš prof. dr Slobodan Unković

Povodom slave i dana Medicinskog fakulteta primite moje iskrene čestitke sa željom da i dalje sa uspjehom edukujete buduće ljekare i unapređujete medicinsku nauku neizmerno žalim što zbog neodložnih obaveza nisam u mogućnosti da lično prisustvujem proslavi ovog značajnog datuma vašeg fakulteta
direktorka kliničkog centra Crne Gore
prim dr sci Olivera Miljanović

Medicinskom fakultetu
Dekanu, prof. dr Nebojši Arsenijeviću,
Poštovani profesore,
Zahvalna sam na pozivu da prisustvujem proslavi povodom obeležavanja slave Svetog Alimpija Stolpnika i Dana Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.
Sa žaljenjem Vas obaveštavam da zbog unapred preuzetih službenih obaveza nisam u mogućnosti da prihvatim Vaš poziv na kome se najlepše zahvaljujem, ali ovom prilikom koristim priliku da
ČESTITAM 33 JUBILARNE GODINE MEDICINSKOG FAKULTETA U KRAGUJEVCU, KAO I SLAVU SVETOG ALIMPIJA STOLPNIKA I POŽELIM PUNO USPEHA U DALJEM RADU.
S poštovanjem,
V.F. predsednika apelacionog suda
Vesna Petrović

Poštovani dr. Arsenijević, povodom obilježavanja dana medicinskog fakulteta, čestitamo vam na jubilarnih 33 godina postojanja, kao i na proslavi slave fakulteta. Želimo vam mnogo uspeha ubuduće uz želju da se nastavi naša usješna saradnja. Žao mi je što danas nisam u mogućnosti da budem sa vama zbog obaveza u crnogorskom parlamentu.
Srdačan pozdrav, dr. sci med Zoran Srzentić

Poštovani profesore Arsenijeviću, Vi i Vaš fakultet svojim radom i dostignućima činite čast ovom gradu. Iskrene česitke povodom Dana i slave fakulteta.
Nevenka Đelić, urednik dopisništva RTS u Kragujevcu


SLAVA I DAN FAKULTETA 2010.
UTORAK, 7. DECEMBAR 2010.

 

REVIJA RADOVA "PUBLIKOVALI SMO"       

Razvoj Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, otvaranje novih studijskih programa, podmlađivanje kadrova, velika ulaganja sopstvenih sredstava u naučno-istraživački rad a posebno u interne (junior) projekte fakulteta, glavni su preduslovi što se iz godine u godinu Medicinski fakultet u Kragujevcu može pohvaliti sve većim brojem naučnih radova koji su objavljeni na SCI listi.

U odnosu na 2005. godinu u kojoj je bilo objavljeno 7 radova, u toku 2010. godine na SCI listi našlo se 119 naučnih radova, a ovaj broj beleži rast od preko 50% u odnosu na 2009. godinu.


Najvažnije naučne radove (u časopisima sa najvišim IF) ove godine objavili su nastavnici i saradnici sa katedri humane genetike, imunologije, farmakologije i farmacije.

Medicinski fakultet u Kragujevcu objavio je u toku 2010. godine i 10 udžbenika za nastavu.

Planovi naših naučnika su da se i u narednom periodu održi ovakav kontinuitet istraživanja i publikacija, ali i da u što kraćem periodu on bude i značajno premašen. 

Kompletnu prezentaciju publikovanih radova u 2010. godini možete pogledati ovde

  


SLAVA I DAN FAKULTETA 2010.
PONEDELJAK, 6. DECEMBAR 2010.

STUDENTSKI KVIZ

 

U okviru proslave Dana fakulteta, u ponedeljak 6. decembra 2010. godine, u Amfitetaru „Dr Milosav Kostić“ sa početkom u 20.00 časova, održan je mini kviz studenata našeg fakulteta.

Ukupno je bilo prijavljeno šesnaest ekipa koje su brojale po četiri člana , po izboru samih učesnika.

Kviz je organizovan kao kviz opšte informisanosti, a pitanja su svrstavana u igre: tabla i skriveni lik.

U polufinale su se plasirale četiri ekipe i to:

- ekipa broj 4 u sastavu : Dalibor Petrović, Miloš Filipović, Dušan Novčić, Dušan Bogojević
- ekipa broj 8 u sastavu : Ivica Jegarac, Predrag Todić, Jovan Veljković, Milan Bošnjović
- ekipa broj 12 u sastavu : Miloš Pagadić, Jelena Siljković, Danijela Miloradović, Aleksandar Milošević i
- ekipa broj 16 u sastavu: Tokalić Saša, Stevanović Miroslav, Radojičić Marko, Milićević Uroš.


Ekipe 8 i 16 odmeravale su svoje znanje u finalu i u toj  neizvesnoj borbi, krajnje izjednačenih ekipa, pobedu je odnela ekipa broj 16 .

Pobednička ekipa je nagrađena sa po 3.000 dinara po učesniku, a poražena ekipa u finalu je dobila utešne nagrade.

Veliku zahvalnost za pomoć pri organizaciji kviza dugujemo bivšim studentima: Nemanji Jovičić, Mariji Đajić-Pljakić i Nataši Čanak.

  

Ostale fotografije možete pogledati u galeriji slika ovde

 


SLAVA I DAN FAKULTETA 2010.

ČESTITKE POVODOM DANA FAKULTETA

Dekanu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Kolegijumu Medicinskog fakulteta čestitam Slavu i Dan Fakulteta,
uz najiskrenije želje da ih i ove godine obeležite uspešno, kao što ste to činili do sada.
S poštovanjem,
generalni sekretar Univerziteta, Zorica Avramović

Prof. dr Nebojši Arsenijeviću, dekanu medicinskog fakulteta u Kragujevcu
Gospodinu Milivoju Arsiću, domaćinu slave
Poštovane kolege,
Uvek mi je zadovoljstvo kad mogu svojim kolegama i saradnicima da čestitam neki jubilej.
Ovog puta je to 33 godine izuzetno uspešnog rada Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.
Izuzetno mi je žao što nisam u mogućnosti zbog ranije preuzetih obaveza da budem sa Vama ali vam od srca čestitam dan osnivanja i želim vam srećnu slavu.
S toplim pozdravima i poštovanjem,
Predsednik SLD-a Akademik Radoje Čolović

Poštovani koega,
Velika mi ja čast, a bilo bi mi i zadovoljstvo da prisustvujem vašem slavlju.
To mislim, pre svega, zbog toga što zaista imate šta da slavite.
Napredak vašeg fakulteta na svim poljima je očigledan i prepoznatljiv.
Iako sam zbog službenih obveza sprečen da dođem na vaše slavlje, želim da tako nastavite sa radom i napretkom kao i do sada
Sve najbolje i srećna slava
prof Zvonko Magić


SLAVA I DAN FAKULTETA 2010.
NEDELJA, 5. DECEMBAR 2010.

SVEČANA DODELA DIPLOMA

          

5. decembra 2010. godine u Amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić" svečano su dodeljene diplome i nagrade studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu koji su diplomirali tokom prethodne godine.

Tom prilikom diplomu doktora medicine primilo je 152 studenta, diplomu strukovnog fizioterapeuta i strukovne medicinske sestre 113 studenta, diplomu diplomiranog farmaceuta 11 studenata.

Svečanost je zaokružena dodelom magistarskih, specijalističkih i užespecijalističkih diploma.

Uspešno završene studije i uspešno dalje usavršavanje poželeli su dekan fakulteta prof. dr Nebojša Arsenijević, prof. dr Slobodan Janković i prof. dr Milorad Jevtić.

Obraćanje studentima dekana prof. dr Nebojše Arsenijevića možete pogledati ovde

 Prilikom ove svečanosti dodeljeni su zlatnici najboljim nastavnicima i saradnicima koje su studenti izabrali kao i najboljim diplomcima i najboljim studentima po godinama an svim studijskim programima.


  


Ostale fotografije možete pogledati u galeriji slika ovde

 


SLAVA I DAN FAKULTETA 2010.
NEDELJA, 5. DECEMBAR 2010.

POHVALE NASTAVNICIMA I SARADNICIMA

POHVALE ZA NAJBOLJE NASTAVNIKE I SARADNIKE


Povodom dana i slave fakulteta dodeljene su pohvale za najbolje nastavnike i saradnike Medicinskog fakultete po izboru studenata:

Prof. dr Nebojši Arsenijeviću,
za najboljeg nastavnika pretkliničkih predmeta na integrisanim akademskim studijama medicine

dr Olgici Vrndić,
za najboljeg saradnika pretkliničkih predmeta na integrisanim akademskim studijama medicine

Doc. dr Janku Đuriću,
za najboljeg nastavnika kliničkih predmeta na integrisanim akademskim studijama medicine

Ass. dr Aleksandri Dimitrijević,
za najboljeg saradnika kliničkih predmeta na integrisanim akademskim studijama medicine

Prof. dr Slobodanu Jankoviću,
za najboljeg nastavnika na integrisanim akademskim studijama farmacije

Prof. dr Dejanu Baskiću,
za najboljeg nastavnika na integrisanim akademskim studijama farmacije

Ass. dr Srđanu Stefanoviću,
za najboljeg saradnika na integrisanim akademskim studijama farmacije

Doc. dr Predragu Sazdanoviću,
za najboljeg nastavnika na osnovnim strukovnim studijama

Ass. dr Milici Borovčanin,
za najboljeg saradnika na osnovni strukovnim studijama


SLAVA I DAN FAKULTETA 2010.
NEDELJA, 5. DECEMBAR 2010.

 

SVEČANA DODELA DIPLOMA I NAGRADA

SPISAK NAGRAĐENIH STUDENATA
NA INTEGRISANIM AKADEMSKIM STUDIJAMA MEDICINE U 2010. GODINI


II GODINA III GODINA
1. Ilić Irena 1. Opančina Valentina
2. Grujić Uroš 2. Janićijević Katarina
3. Nešić Miljana 3. Grujić Miloš
IV GODINA V GODINA
1. Todorović Željko 1. Jovanović Jovan
2. Golubović Jelena 2. Puzović Andrijana
3. Aleksić Miloš 3. Stojanović Bojana
4. Vasić Marko  
VI GODINA NAJBOLJI DIPLOMAC
1. Radunović Milica Opančina Valentina
2. Ćurčić Nataša  
3. Ignjatović Mladen  


SLAVA I DAN FAKULTETA 2010.
NEDELJA, 5. DECEMBAR 2010.

SVEČANA DODELA DIPLOMA I NAGRADA

SPISAK NAGRAĐENIH STUDENATA
NA INTEGRISANIM AKADEMSKIM STUDIJAMA FARMACIJE U 2010. GODINI


II GODINA III GODINA
1. Ćirović Tijana 1. Pavlović Nebojša
2. Despotović Andrea  
3. Canković Marija  
3. Vranić Aleksandra  
IV GODINA V GODINA
1. Vulović Kristina 1. Milovanović Milica
2. Tomović Dušan 2. Mijajlović Marina
3. Bukonjić Andriana 3. Mihajlović Katarina
NAJBOLJI DIPLOMAC  
Dragana Ljubiše Vučković  


SLAVA I DAN FAKULTETA 2010.
NEDELJA, 5. DECEMBAR 2010.

SVEČANA DODELA DIPLOMA I NAGRADA

SPISAK NAGRAĐENIH STUDENATA
NA OSNOVNIM STRUKOVNIM STUDIJAMA U 2010. GODINI


STRUKOVNI TERAPEUT STRUKOVNA MEDICINSKA SESTRA/TEHNIČAR
II GODINA II GODINA
1. Biljana Stevanović 1. Nevena Ljubisavljević
2. Snežana Lazović 2. Suzana Stefanović
3. Snežana Đurić 3. Tanja Stefanović
III GODINA III GODINA
1. Marija Stolić 1. Danijela Rakić
2. Milica Peulić 2. Marija Veselinović
3. Danijela Rakić  
NAJBOLJI DIPLOMAC NAJBOLJI DIPLOMAC
Maja Ćirović Danijela Petrović


SLAVA I DAN FAKULTETA 2010.
NEDELJA, 5. DECEMBAR 2010.

SPORTSKA DESAVANJA

IZVESTAJ SA SPORTSKIH DESAVANJA POVODOM DANA FAKULTETA


Povodom Dana Medicinskog fakulteta, 05.12.2010. godine, u hali „Jezero“ održan je Sportski dan. Gost sportskog društva „Medicinar“ bilo je sportsko društvo Medicinskog fakulteta iz Beograda sa svoje 4 ekipe, kao i jedna ekipa Pravnog fakulteta iz Kragujevca. Utakmice su imale revijalni karakter, a završene su sledećim rezultatima:

Odbojka, devojke
Medicinski fakultet Kg – Medicinski fakultet Bg 0:2

Futsal, muškarci:
Medicinski fakultet Kg - Medicinski fakultet Bg 1:1

Rukomet, muškarci:
Medicinski fakultet Kg - Medicinski fakultet Bg 15:12

Košarka, devojke
Medicinski fakultet Kg - Medicinski fakultet Bg 39:30

Košarka, muškarci
Medicinski fakultet Kg – Pravni fakultet Kg 28:24

Nakon sportskih dešavanja usledio je koktel za učesnike, a potom su studenti beogradskog Medicinskog fakulteta obišli naš fakultet i dobili osnovne informacije o organizaciji studija. Gosti iz Beograda bili su i više nego prijatno iznenađeni gostoprimstvom organizatora i svih učesnika Sportskog dana, kao i samom zgradom fakulteta i pogodnostima koje on nudi studentima.



  


Ostale slike sa dešavanja pogledajte u galeriji slika ovde


 

SLAVA I DAN FAKULTETA 2010.


I ove godine od 5. do 9. decembra Medicinski fakultet u Kragujevcu obeležiće Slavu i Dan fakulteta.


Program proslave pogledajte ovde.

 

 

 

 

 

 



 


PETO I SESTO KOLO UNIVERZITETSKE LIGE


Utakmica petog, poslednjeg kola ligaškog dela košarkaške univerzitetske lige za košarkaše između Medicinskog i Pravnog fakulteta je odigrana u nedelju 28.11.2010 od 17.30č u hali Park. Završena je pobedom Medicinskog fakulteta, rezultatom 45-37. Peta uzastopna pobeda Medicinskog fakulteta i zasluženo osvojeno prvo mesto bez izgubljene utakmice, sa koga će startovati u završnici ovog takmičenja. Svi igrači Medicinskog fakulteta su pokazali jedinstvo u igri, kao i način na koji se bori za svoj fakultet.

Sesto kolo ligaškog takmičenja u malom fudbalu je odigrano u sali Druge kragujevačke gimnazije u subotu 27.11.2010. godine sa početkom u 21.00č. Ekipa Medicinskog fakulteta se sastala sa ekipom PMF-a i utakmica je završena nerešeno rezultatom 2:2. Totalna dominacija Medicinskog fakulteta nije krunisana još jednom pobedom, već samo podelom bodova. I pored vodstva od 2:0 Medicinski fakultet nije uspeo da privede utakmicu kraju i osvoji važne bodove. Nažalost golove za izjednačenje PMF je postigao u finišu utakmice, u poslednja 3 minuta, igrajući sa dva igrača više u polju, od kojih je jedan golman zamenjen igračem.


ČETVRTO KOLO UNIVERZITETSKE LIGE


Utakmica četvrtog kola košarkaške univerzitetske lige za košarkaše između Medicinskog i Mašinskog fakulteta je odigrana u nedelju od 23.00č u sali Druge kragujevačke gimnazije. Završena je pobedom

Medicinskog fakulteta, rezultatom 42-37. Ekipe oba fakulteta su prikazale izuzetno borbenu i požrtvovanu igru, iz koje je Medicinski fakultet zasluženo izašao kao pobednik.

Četvrto kolo ligaškog takmičenja u malom fudbalu je odigrano u sali Druge kragujevačke gimnazije u subotu 20.11.2010. godine sa početkom u 21.00č. Ekipa Medicinskog fakulteta se sastala sa ekipom Mašinskog fakulteta iz Kraljeva i utakmica je završena pobedom Medicinskog fakulteta rezultatom 5:4. Iako znatno oslabljeni, studenti u ekipi Medicinskog fakulteta su zasluženo došli do prve ligaške pobede, koja je mogla biti i ubedljivija, da su pojedini igrači bili prisebniji u mnoštvu prilika koje nažalost nisu iskorišćene.


OBAVESTENJE SVIM STUDENTIMA


Odlukom Saveta Medicinskog fakulteta u Kragujevcu br. 01-7959/2 od 02.11. 2010. godine, utvrđena je naknada za podnošenje molbi studenata, radi ostvarivanja prava iz oblasti studija, u sledećim iznosima:

- Za studente integrisanih akademskih i osnovnih strukovnih studija - 1.500 dinara (na račun Fakulteta br. 840-1226666-19, sa pozivom na broj 6110 – broj indeksa)

- Za studente postdiplomskih studija - 3.000 dinara (na račun Fakulteta br. 840-1226666-19, sa pozivom na broj 6210 – broj indeksa)


ZAVRSNI TURNIR UNIVERZITETSKE LIGE U KOSARCI


U nedelju, 14.11.2010. godine, u hali „Park“ odigran je završni turnir Univerzitetske lige u košarci za devojke.

U polufinalnoj utakmici košarkašice Medicinskog fakulteta savladale su Filum rezultatom 42 : 12, dok su u finalnoj utakmici bile još ubedljivije – savladan je PMF rezultatom 60 : 20.

Time su košarkašice Medicinskog fakulteta odbranile titulu šampiona Univerzitetske lige.




S leva na desno:
Vuk Trifunović, Marijana Jovanović, Dženana Zekić, Tamara Damjanović, Dušica Đorđević, Aleksandra Račić, Prof. Dr Marina Petrović, Jelena Jasika, Milica Petrović, Dragana Pečeničić, Željko Drašković


INFO DAN U KRAGUJEVCU – 17. novembar


Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije organizuje INFO DAN o otvorenim pozivima Evropske unije u 7. Okvirnom programu Evropske unije (FP7) u Kragujevcu 17. novembra 2010. godine.

Info dan se održava u Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu (Jovana Cvijića 6, 34000 Kragujevac), u Svečanoj sali, sa početkom u 12,00 časova.

Opširnije pogledajte ovde.


4. KOLO UNIVERZITETSKE LIGE


Utakmice četvrtog, kola košarkaške Univerzitetske lige je odložena.

Četvrto kolo ligaškog takmičenja u malom fudbalu je odigrano u sali Druge kragujevačke gimnazije u subotu 13.11.2010. godine sa početkom u 20.00č. Ekipa Medicinskog fakulteta se sastala sa ekipom Filuma i ova utakmica je završena rezultatom 3:6.

Ekipa Filuma je više želela pobedu i bolje odigrala poslednjih 10 minuta utakmice kada se i prelomio rezultat.


 

 

TABELA KOSARKASKE LIGE


  ime fakulteta odigrano kolo skor bodovi odnos koševa koš razlika
1  Medicinski fakultet
3
3:0
6
151:99
+52
2  Pravni fakultet
3
2:1
5
153:123
+30
3  Ekonomski fakultet
3
1:2
4
121:138
-17
4  Mašinski fakultet
3
1:1
3
83:60
+23
5  P M F
3
1:1
3
79:83
-4
6  Filum
3
0:3
3
80:164
-84


Mašinski fakultet i PMF, nisu se pojavili i nisu odigrali utakmicu, tako da po propozicijama obe ekipe ostaju bez ijednog boda.


REZULTATI TREĆEG KOLA UNIVERZITETSKE LIGE


Utakmica trećeg kola košarkaške Univerzitetske lige odigrana je u subotu 06.11.2010. godine, između Medicinskog fakulteta i Ekonomskog fakulteta u sali Druge kragujevačke gimnazije sa početkom u 20.00 č. Završena je pobedom medicinskog fakulteta rezultatom 47-35.

Ekipa Medicinskog fakulteta, iako oslabljena, pokazala je kvalitet i jedinstvo u igri, kao i mogućnost da kontroliše tok utakmice tokom celog meča, nedozvolivši protivniku ni u jednom trenutku da pokuša da napravi iznenađenje.

Treće kolo ligaškog takmičenja u malom fudbalu je odigrano u sali Druge kragujevačke gimnazije u nedelju 07.11.2010. godine sa početkom u 23.00 č. Ekipa Medicinskog fakulteta se sastala sa ekipom Ekonomskog fakulteta i ova utakmica je završena rezultatom 1:1.

Maksimalno angažovanje i požrtvovanost, su osobine koje su krasile igrače Medicinskog fakulteta tokom cele utakmice


SARADNJA MEDICINSKOG FAKULTETA I KLINIČKOG CENTRA KRAGUJEVAC

Od osnivanja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, traje neprekidna saradnja ove naučno-obrazovne ustanove i Kliničkog centra Kragujevac.

U cilju unapređenja nastavnog i istraživačkog rada Fakultet je za potrebe studenata finansirao adaptaciju i opremanje prostorija u iznosu od oko 3,5 miliona dinara.

Novi Sporazum o saradnji koji danas, 08.novembra 2010.godine, potpisuju ove dve ustanove je posledica čvršćeg i kvalitetnijeg povezivanja po svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Ovom prilikom rešena su i sporna pitanja oko prostorija u zgradi Instituta koje Medicinski fakultet,koristi od osnivanja, i to prekidanjem višegodišnjeg sudskog postupka vansudskim poravnanjem.

U cilju osavremenjivanja svoje delatnosti i usklaćivanja sa svetskim standardima i dostignućima, Fakultet će urediti postojeću saradnju sa ostalim zdravstvenim ustanovama koje su naučno- nastavna baza, potpisivanjem Sporazuma čiji je sadržaj u skladu sa savremenim tokovima obrazovanja i nauke.



  



REUZULTATI SA TURNIRA ODRŽANOM POVODOM DANA MASINSKOG FAKULTETA


Ligaška košarkaška utakmica je odigrana u subotu između Medicinskog fakulteta i PMF-a u hali kod gradskih bazena sa početkom u 20.00 č. i završena je pobedom medicinskog fakulteta rezultatom 48-37.
Mašinski fakultet je u nedelju slavio 50 godina postojanja. Ovom prilikom je organizovan turnir u košarci u sali Druge kragujevačke gimnazije, na kome je učestvovalo 6 ekipa, računajući i ekipu Medicinskog fakulteta sa Univerziteta u Kragujevcu. Ekipa Medicinskog fakulteta je osvojila prvo mesto, pokazujući još jednom superiornost.
Prvo mesto je osvojeno u grupi rezultatima:

Medicinski fakultet-PMF 46-31
Medicinski fakultet-Pravni fakultet 35-31

U finalu je uz čvrstu i nadahnutu igru cele ekipe, došao do još jednog trijumfa nad Mašinskim fakultetom rezultatom:
Mašinski fakultet-Medicinski fakultet 29-42


ECPD MEĐUNARODNI SEMINAR


ECPD međunarodni seminar: Menadžment efikasnog rada i razvoja javnih zdravstvenih ustanova u uslovima ekonomske krize. Opširnije pogledajte ovde.


REZULTATI UNIVERZITETSKE LIGE ZA MUSKU KOSARKASKU I FUDBALSKU EKIPU


U nedelju 24.10.2010. godine održano je takmičenje u malom fudbalu (brucošijada). Istoga dana je pocela i Univerzitetska liga za mušku košarkašku i fudbalsku ekipu.

Na brucošijadi su postignuti sledeći rezultati:

polufinale
Medicinski fakultet – PMF 4:4 (2:0)

finale
Medicinski fakultet – Pravni fakultet 3:1

Osvojen je pehar namenjen pobedniku brucošijade po treći put zaredom.

Ligaška košarkaška utakmica je odigrana u nedelju između Medicinskog fakulteta i Filuma u hali kod gradskih bazena sa početkom u 13.40č i završena je pobedom medicinskog fakulteta sa dvadesetdevet poena razlike, u utakmici u kojoj je medicinski fakultet dominirao tokom celog meča i bio superioran u svim segmentima igre.

Ekipa medicinskog fakulteta u malom fudbalu je u nedelju u 23.00č. u sali Druge kragujevačke gimnazije je remizirala rezultatom 3:3 sa ekipom Pravnog fakulteta.


NAJNOVIJA IZDANJA MEDICINSKOG FAKULTETA


Naziv knjige: GLOSAR-Definicije termina, pojmova i stavovi iz zdravstvene zaštite i menadžmenta zdravstvenog sistema.

Autor: Predrag M. Mićović

Izdavači: Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Evropski centar za mir i razvoj, Beograd

Recenziju knjige pogledajte ovde.


Predavanje "ORGANIZACIJA STUDIJA STOMATOLOGIJE I ASPEKTI STOMATOLOSKE PROTETIKE"


Pozivamo vas da prisustvujete predavanju Prof. dr Nikolaja Abolmasova a Fakulteta za stomatologiju Medicinske akademije u Smolensku (Rusija) na temu Organizacija studija stomatologije i aspekti stomatološke protetike.

Predavanje će se održati u sredu, 20. oktobra 2010. godine sa početkom u 17:00 časova, u Plavoj sali Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.


Simpozijum "REGENERATIVNA MEDICINA - EVROPSKE TENDENCIJE"


Simpozijum "REGENERATIVNA MEDICINA - EVROPSKE TENDENCIJE" koji će se održati 20. oktobra 2010. godine u Beogradu, hotel "Hyatt", Milentija Popovića 5, u procesu je akreditacije za kontinuiranu edukaciju kod Lekarske komore Srbije i Zdravstvenog saveta Srbije.

Zainteresovani lekari-doktori medicine za učešće na ovom simpozijumu mogu da se obrate ko-organizatoru događaja "Nacionalnoj asocijaciji za unapređenje i razvoj regenerativne medicine", Dr Petra Markovića 8, Zemun, Beograd.

Kotizacija za učešće na ovom simpozijumu je 10.000,00 dinara.

Uplata na račun Nacionalne asocijacije (račun broj 160-342346-74 Banka Intesa) ili na licu mesta.

Kontakt osoba:
Milica Halilović, radnim danima 09-17 časova
Tel:011-3139-753
Mob.: 062-217-131

Opširnije pogledajte ovde.


NOVA SKOLSKA GODINA U NOVOM RUHU

Letnji raspust na Fakultetu iskorišćen je za radove na uređenju učionica, slušaonica, sala, ali i za opremanje novih prostorija koji će od ove školske godine biti stavljeni studentima na korišćenje.

U zgradi Dekanata medicinskog fakulteta uređen je hol na spratu, preuređene mala i velika sala za predavanja, a na Institutu medicinskog fakulteta otvorena je nova internet sala. Sala za predavanja na 8. spratu KC Kragujevac, potpuno je renovirana, postavljeni su novi video-bimovi, plazme, računari, klupe i pomoćni nastavno-naučni materijal.

Uvođenjem karantinske nastave iz hirurgije, na studijskom programu integrisanih akademskih studija medicine, preuređene su prostorije KC Kragujevac, i kompletno opremljene svim potrebnim sredstvima neophodnim za sedmodnevni boravak studenata. A za studente pete i šeste godine, fakultet je, takođe u prostorijama KC Kragujevac, obezbedio salu za presvlačenje, opremljenu ormarima.

  



POČETAK NOVE SKOLSKE GODINE

Nova školska godina na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu za studente svih godina i za brucoše počela je u ponedeljak 4. oktobra 2010. godine.

Brucošima, novim kolegama, na studijskim programima integrisanih akademskih studija medicine, stomatologije, farmacije i osnovnim strukovnim studijama, organizovan je svečani doček i dodela indeksa, u amfiteatru "Prof. dr Milosav Miša Kostić", a studentima su uspešan početak školovanja na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu poželeli rektor Univerziteta, prof. dr Slobodan Arsenijević, dekan, prof. dr Nebojša Arsenijević, kao i prodekani za nastavu .

U novu školsku godinu na vrata Medicinskog fakulteta zakoračilo je ukupno 296 brucoša, na četiri studijska programa:
-na integrisanim akademskim studijama medicine 96 brucoša na budžetu
-na integrisanim akademskim studijama stomatologije ukupno 28 brucoša, 24 budžetska i 4 samofinansirajuća studenta,
-na integrisanim akademskim studijama farmacije 84 budžetska studenta,
-na strukovnim studijama ukupno 88 brucoša, na dva smera, strukovni terapeut i strukovna medeicinska sestra/tehničar, od toga 30 na budžetu i 58 samofinansirajućih.

Iznos školarina i u novoj školskoj godini, za studente koji plaćaju školovanje, ostali su nepromenjeni u odnosu na prethodne godine, i iznose 90.000,00 dinara na integrisanim akademskim studijama stomatologije, 80.000,00 na osnovnim strukovnim studijama.

Zimski semestar školske 2010/2011. godine trajaće do petka 21. januara 2011. godine. U toku zimskog semestra studenti će imati raspust za novogodišnje i božićne praznike i to od 31. decembra 2010. do 10. januara 2011. godine, kada će biti i prvi dan nastave u nastavku zimskog semestra.

  



PRELIMINARNA RANG LISTA KANDIDATA ZA UPIS U PRVU GODINU STUDIJA


Preliminarnu rang lista kandidata prijavljenih na konkurs za upis u prvu godinu doktorskih akademskih studija školske 2010/2011. godine možete pogledati ovde.


NAPOMENA:

Upis kandidata u prvu godinu studija na studijskom programu doktorskih akademskih studija obaviće se u prostorijama Odseka za postdiplomske studije Medicinskog fakulteta u Kragujevcu (Svetozara Markovića br. 69), 07 i 08.10.2010. godine u vremenu od 8:00 do 15:00 časova.


KONKURS ZA UPIS NA SPECIJALISTIČKE STUDIJE


Medicinski fakultet raspisao je KONKURS ZA UPIS NA SPECIJALISTIČKE STUDIJE
u školskoj 2010 / 2011. godini.
Opširnije pogledajte ovde.


OBAVESTENJE ZA STUDENTE SPECIJALISTIČKIH STUDIJA


Na osnovu sugestije Ministarstva zdravlje kandidati koji se prijavljuju na konkurs za specijalističke studije, specijalistički staž obaviće po starom Pravilniku o specijalizacijama i užim specijalizacijama zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika („Sl glasnik RS od 111/93, 46/97).

Studenti specijalističkih studija koji polažu specijalistički ispit do 01.01. 2011. godine polagaće ispit na način i pod uslovima koji je propisan starim Pravilnikom o specijalizacijama i užim specijalizacijama zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika („Sl glasnik RS od 111/93, 46/97).


KONKURS ZA UPIS NA DOKTORSKE AKADEMSKE STUDIJE


Medicinski fakultet raspisao je KONKURS ZA UPIS NA DOKTORSKE AKADEMSKE STUDIJE
u školskoj 2010 / 2011. godini za sledeća izborna područja:

  1. Eksperimentalna i primenjena fiziologija sa sportskom medicinom

  2. Molekulska medicina sa podpodručjima:
          - klinička i eksperimentalna farmakologija
          - imunologija, inflamacija i infekcija

  3. Klinička i eksperimentalna interna medicina sa podpodručjima:
          - endokrinologija
          - kardiologija
          - hematologija
          - nefrologija

  4. Onkologija

  5. Neuronauke

  6. Humana reprodukcija i razvoj

  7. Klinička i eksperimentalna hirurgija

  8. Menadžment ljudskim resursima


Opširnije pogledajte ovde.

konkurs
"ZA ŽENE U NAUCI "

"L'OREAL" Srbija organizuje konkurs pod nazivom "ZA ŽENE U NAUCI" za dodelu nacionalnih stipendija.
Opširnije pogledajte ovde.

predavanje
"EMERGENCE AND EXPLOSIVE SPREAD OF WEST NILE VIRUS IN EUROPE – A MATTER OF BOTH PUBLIC HEALTH AND VETERINARY CONCERN "

U amfiteatru Medicinskog fakulteta u Kragujevcu dana 14.9.2010 godine održano je predavanje pod nazivom "EMERGENCE AND EXPLOSIVE SPREAD OF WEST NILE VIRUS IN EUROPE – A MATTER OF BOTH PUBLIC HEALTH AND VETERINARY CONCERN ". Predavanje je održao Prof.Norbert Nowotny sa univerziteta u Beču.

Predavanje možete preuzeti ovde.

Emergence and explosive spread of West Nile virus in Europe – a matter of both public health and veterinary concern

Prof. Norbert Nowotny sa univerziteta u Beču, održaće predavanje "Emergence and explosive spread of West Nile virus in Europe – a matter of both public health and veterinary concern". na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu,

Predavanje je planirano za utorak 14.09. 2010. u 16 časova.



Profesor Richard Tester sa Glasgow Caledonian University posetio Medicinski fakulet

Profesor Richard Tester sa Glasgow Caledonian University boravio je u poseti Medicinskom fakuletu od 1-3.09.2010. gde se upoznao sa procesom nastave i naučno istraživačkim radom na integrisanim akademskim studijama farmacije .

  



Promocija knjige "FARMACEUTSKA MEDICINA"

Dana 31.05.2010. godine održana je vrlo uspešna promocija knjige "FARMACEUTSKA MEDICINA" u prepunoj svečanoj sali dekanata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Posle reči urednika, prof. dr Milice Prostran (Medicinski fakultet u Beogradu), prof. dr Milana Stanulovića (Medicinski fakultet u Novom Sadu), prof. dr Dragomira Marisavljevića (Medicinski fakultet u Beogradu), doc. dr Dušana Đurića (Medicinski fakultet u Kragujevcu), o knjizi je govorio akademik prof. dr Ljubisav Rakić, potpredsednik SANU.

Recezenti, akademik prof dr Vladimir Bumbaširević, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof dr Nada Kovačević, dekan Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof dr Branko Maričić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u recenziji su ukazali da "Rukopis je kapitalno delo, ne samo u našoj zemlji. Prvi put, na našem jeziku su napisana odabrana poglavlja iz farmaceutske medicine, što nije bio jednostavan zadatak. Interdisciplinarni pristup dosledno je poštovan, pre svega pažljivim odabirom tekstova koji pokrivaju širok raspon tema, od pretkliničkih studija do kliničkih ispitivanja, i od medicine i farmacije do zakonske regulative, primenjene statistike i farmakoekonomije. Tekstovi obuhvaćeni rukopisom odgovaraju planu i programu nastave akademske specijalizacije iz Farmaceutske medicine, što potvrdjuje i medjunarodna akreditacija. Međutim, rukopis prevazilazi ove okvire i može se koristiti i za druge oblike poslediplomskih studija na medicinskom fakultetu (specijalističke, akademske kao i doktorske). Rukopis se pre svega može klasifikovati kao udžbenik za poslediplomsku nastavu, ali veliki broj autocitata u pojedinim poglavljima daje tekstu monografski karakter."

Nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta u Kragujevcu su uzeli aktivno učešće u pripremi ovog udžbenika. Pored urednika, doc. Dr Dušana Đurića, autori poglavlja su i prof. dr Slobodan Janković, prof. dr Dragan Milovanović, asist. dr Dejana Ružić Zečević i saradnik u nastavi mr sc. med. dr Danijela Jovanović Radojević. Promociji su prisustvovali i studenti integrisanih akademskih studija farmacije našeg fakulteta, u okviru stručne prakse predmeta klinička farmacija i srodnih oblasti. Posle oficijalnog dela promocije, učesnici su, uz prigodan koktel, imali lepu priliku za međusobnu interakciju.



Fotografija u prilogu: doc dr Dušan Đurić (urednik), prof. dr Dragan Milovanović (koautor), sa studentima 4. godine Integrisanih akademskih studija - magistar farmacije, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, koji su prisustvovali promociji.


predavanje i radionicu sa temom
"PRINCIPI IZRADE TESTOVA ZA STRUČNE I DRUGE ISPITE U POLJU MEDICINSKIH NAUKA"

U amfiteatru Medicinskog fakulteta u Kragujevcu će 18.9.2010 godine od 10.00 do 15.00 prof. dr Slobodan Janković održati predavanje i radionicu sa temom "PRINCIPI IZRADE TESTOVA ZA STRUČNE I DRUGE ISPITE U POLJU MEDICINSKIH NAUKA".
Pristup je slobodan i besplatan.
Pre dolaska na predavanje pročitati sledeći tekst koji možete preuzeti ovde.

NAUČNO-ISTRAŽIVAČKI PROJEKAT "SOKOLSKE PLANINE 2010"

Projekat "Ispitivanje antioksidantnog potencijala samonikle flore Sokolske planine", započet 2004. godine, uspešno je nastavljen kroz istraživanje pod nazivom "Sokolske planine 2010".
Istraživanje je osmislio prof. dr Zoran Maksimović, katedra za farmakognoziju, Farmaceutski fakultet - Univerzitet u Beogradu, a organizovana su u okviru "Centra za naučno-istraživački rad studenata". Ove godine pozvani su nastavnici i studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu sa studijskog programa integrisanih akademskih studija farmacije. Opširnije pogledajte ovde.

  



PISMA PODRSKE OTVARANJU NACIONALNOG CENTRA ZA RAZVOJ MATIČNOH ĆELIJA NA MEDICINSKOM FAKULETU U KRAGUJEVCU

Dr Lyle Armstrong,
Senior Lecturer in Stem Cell Biology, Institute of Human Genetics, Newcastle University, The International Centre for Life, Central Parkway, Newcastle upon Tyne. NE1 3BZ, United Kingdom

Dr Wendy Dean,
Senior Research Scientist, Laboratory of Developmental Genetics and Imprinting, The Babraham Institute, Babraham Research Campus, Cambridge

Dusko ILIC, M.D., Ph.D.
Senior Lecturer in Stem Cell Sciences Division of Reproduction and Endocrinology School of Biomedical and Health Sciences, King`s College London, University of London

Slaven Erceg Senior Scientist,
Laboratory of Retinal Degeneration, Andalusian Molecular Biology and Regenerative Medicine Centre (CABIMER), Seville, Spain

Dr. Olga Genbacev
The Eli and Edythe Broad Center of Regeneration Medicine and Stem Cell Research at UCSF, Center for Reproductive Sciences, Dept. of Obstetrics, Gynecology & Reproductive Sciences, University of California, San Francisco

Prof. Dr. A. D. Ho, Arztlicher Direktor,
Medizinische Klinik (Krehl-Klinik), Abteilung Innere Medizin V, Hamatologie, Onkologie, Rheumatologie, Heidelberg

Juan Carlos Izpisua Belmonte, Ph.D.
Professor, Salk Institute for Biological Studies Director, Center of Regenerative Medicine in Barcelona

Dr. Majlinda Lako,
Prof. of Stem Cell Sciences Newcastle University, Institute of Human Genetics, International Centre for Life Central Parkway Newcastle upon Tyne

Ludovic Vallier, Ph.D.
MRC Senior non-Clinical Research Fellow, Laboratory for Regenerative Medicine, West Forvie Building, Robinson Way, Cambridge CB2 0SZ, United Kingdom

Aleksanara Jovanovic Poole, PhD
Senior Scientist, California Stem Cell Inc, Irvine, California, USA

Prof. Benjamin Reubinoff, M.D., PhD
Director, The Hadassah Human Embryonic Stem Cell Research Center Sidney Swartz Chair in Human Embryonic Stem Cell Research The Goldyn Savad Institute of Gene Therapy & The Department of Obstetrics & Gynecology, USA

Shom Shanker Bhattacharya,
Director, Avda. Americo Vespncio s/n – Edif, ABIMER Parque Cientifico y Tocnologico Cartuja 93 41092 Sevilla

Terzic, Andre, M.D., Ph.D.
Mayo Clinic, Minnesota, USA

Dr. William V. Nikolic
Visiting Sclentist Otto-von-Guericke-UnlversItat Magdeburg Medizinische Fakultät Leipziger Str. 44 39120 Magdeburg


SPISAK POTENCIJALNIH RUKOVODIOCA I UČESNIKA

Spisak potencijalnih rukovodioca i učesnika sa Medicinskog fakulteta prema dostupnim kriterijumima za utvrđivanje ocene istraživača po programu OI za ciklus istraživanja 2011-2014. Ministarstva za nauku i tehnoloski razvoj pogledajte ovde.

NOVI CIKLUS NAUČNIH PROJEKATA (2011-2014)

Obaveštenje u vezi novog ciklusa naučnih projekata (2011-2014) koji raspisuje Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj pogledajte ovde.

OBAVESTENJE U VEZI KATEGORIZACIJE ČASOPISA

Obaveštenje u vezi kategorizacije srpskog arhiva i vojnosanitetskog pregleda pogledajte ovde.

IZRADA DOKTORSKE DISERTACIJE

Obaveštenje u vezi potrebnih dokumenata u svim fazama izrade i odbrane doktorske disertacije pogledajte ovde.

STUDENTSKI KVIZ „INDEKS ZNANJA“ RADIJA 9

Studentski radio kviz, pod nazivom „Indeks znanja“, održan je po prvi put na radiju 9, a finalno veče, bilo je u sredu, 19. maja 2009. godine.
Na prvom kvizu učestvovali su studenti Mašinskog, Prirodno-matematičkog, Ekonomskog, Pravnog i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.
Sportske ekipe Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu činilo je 100 studenata, koji su i ove godine postigli veoma dobre rezultate.
Naš fakultet na prvom „Indeksu znanja“ radija 9 predstavljao je Saša Tokalić, student treće godine integrisanih akademskih studija medicine, i u veoma jakoj konkurenciji uspeo da sebi i fakultetu obezbedi drugo mesto.

  



OPROSTAJ OD DRESA “MEDICINARA“

Svečani prijem, koji je dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu priredio u čast studenata koji su postigli izuzetne rezultate na 34. Medicinijadi, održan je u četvrtak 20. maja 2010. godine u 16.00 časova u bifeu Medicinskog fakulteta. Ovom prilikom studenti, članovi sportskih ekipa, predali su osvojena ekipna odličja Medicinskom fakultetu.
Ovogodišnja Medicinijada, za jedan broj studenata, bilo je poslednje učešće na sportskim takmičenjima u dresu sportskog društva „Medicinar“ Medicinskog fakulteta. Na ovoj svečanosti od dresa „Medicinara“ oprostili su se: članovi rukometne ekipe Aleksandar Ilić, Igor Milošević, Marko Bidžić i Nikola Džo Radojičić, članovi košarkaške ekipe Jelena Cokić i Željko Drašković i član odbojkaške ekipe Borisav Rašović.
Dosadašnjim sportistima „Medicinara“ uručene su zahvalnice Medicinskog fakulteta za višegodišnji razvoj sporta i ostvarene uspehe u fakultetskom dresu.

  



OTPOČELE PRIPREME ZA IZGRADNJU NOVE ZGRADE MEDICINSKOG FAKULTETA

Otpočela su geostatička ispitivanja terena za dogradnju zgrade Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu koja će se finansirati sredstvima Nacinalnog investicionog plana.

  
  



34. MEDICINIJADA - BUDVA 2010.

34. Medicinijada održana je u Budvi od 07. do 12. maja 2010. godine, a domaćin ove sportsko-edukativne smotre bio je Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu.
Ovogodišnja Medicinijada okupila je preko 3000 studenata fakulteta zdravstvene struke iz Srbije, ali i veliki broj gostiju sa medicinskih i stomatoloških fakulteta iz bivših Jugoslovenski republika.
Sportske ekipe Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu činilo je 100 studenata, koji su i ove godine postigli veoma dobre rezultate.
Muška rukometna ekipa na ovogodišnjoj Medicinijadi osvojila je zlatnu medalju, kao i ženska fudbalska ekipa, srebrne medalje uzele su košarkašice, teniserke i stonoteniserke, sa bronzanim odličjima su se vratili košarkaši, atletičarke i atletičari, dok su četvrto mesto u takmičenjima osvojili su fudbaleri i šahisti.
Studenti, sportisti, našeg fakulteta na ovogodišnjoj Medicinijadi, u generalnom plasmanu zauzeli su 4. mesto, sa bodom manje od trećeplasiranog Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

  



51. KONGRES STUDENATA BIOMEDICINSKIH NAUKA

51. Kongres studenata biomedicinskih nauka sa internacionalnim učešćem, održan je na Ohridu od 23-27. aprila 2010. godine.
Prema rečima organizatora, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ovaj kongres okupio je do sada najveći broj učesnika i studentskih naučnih radova.
Na 51. Kongresu učestvovali su predstavnici svih 5 medicinskih fakulteta iz Srbije, ali i fakulteta iz Rusije, Bosne i Hercegovine, Crne gore i Makedonije, studenti Stomatološkog fakulteta u Beogradu i FASPER-a.
Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu predstavljalo je 80 studenata, a od tog broja nagrađeno je 11 radova, što je do sada najveći uspeh naših studenata na Kongresima.

    



SAVREMENO SHVATANJE ADIKCIJE I FAKTORI LIČNOSTI U RAZVOJU ADIKCIJE - predavanje prof. dr Dragana Svrakića

                 Poštovani,

Pozivamo Vas da prisustvujete predavanju na temu: „Savremeno shvatanje adikcije i faktori ličnosti u razvoju adikcije“, koje će održati prof. dr Dragan Svrakić, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Sent Luisu i gostujući profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, (Washington University School of Medicine, Department of Psychiatry, St Louis, MO, USA).

                 Predavanje će biti održano u utorak, 04.maja 2010. godine u 12.30 sati u Amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Centar za bolesti zavisnosti
Klinika za psihijatriju
Klinički Centar Kragujevac

    



 

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI SA SPECIJALNOM BOLNICOM „DR LAZA LAZAREVIĆ“

                 U dekanatu Medicinskog fakulteta u Kragujevcu 13. aprila 2010. godine potpisan je Sporazum o osnovama međusobne saradnje u oblasti nastave, naučno-istraživačkog rada, zdravstvene delatnosti i radnih odnosa između Medicinskog fakulteta u Kragujevcu i Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“. Sporazum o saradnji potpisali su prof. dr Milutin Nenadović, direktor Specijalne bolnice i prof. dr Nebojša Arsenijević, dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.
                 Ovom radno-svečanom činu prisustvovli su i članovi Katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Potpisivanjem ovog Sporazuma najstarija i prva psihijatrijska bolnica na Balkanu postaje prostor u kome će studenti Medicinskog fakulteta u Kragujevcu sticati specifična znanja i veštine u domenima oštećenja mentalnog zdravlja. Kroz ovaj oblik saradnje naučno-istraživačka aktivnost i izdavačka delatnost dobiće nove podsticaje.

    



POSETA MINISTRA PROSVETE, DR ŽARKA OBRADOVIĆA, MEDICINSKOM FAKULTETU UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

                 U okviru radne posete Univerzitetu u Kragujevcu, u sredu, 31. marta 2010. godine, dr Žarko Obradović, ministar prosvete, posetio je Medicinski fakultet. Na sastanku sa prof. dr Nebojšom Arsenijevićem, dekanom Medicinskog fakulteta, Ministar je razgovarao o početku dogradnje zgrade Medicinskog fakulteta, gde će se nalaziti učionice, vežbaonice, laboratorije za studente, a koji će biti i sedište Centra za matične ćelije, kojim će rukovoditi prof. dr Miodrag Stojković.
                 Ministar je informisan i o dosadašnjem radu Fakulteta, planovima za predstojeći upis studenata na prvu godinu integrisanih akademskih studija, na četiri studijska programa, kao i o kriterijumima izvođenja nastave, seminarima kontinuirane medicinske edukacije, ali i o izvođenju nastave na doktorskim akademskim studijama, koje je naš fakultet prvi ustanovio u zemlji, a koje su velikom broju lekara iz zemlje i regiona omogućile nastavak naučnog usavršavanja. Na sastanku je istaknuto i to, da je u proteklim godinama značajno povećan i broj naučnih radova, naših profesora, saradnika i doktoranata, objavljenih na SCI listi.

    



MINI KONGRES

                 Na ovogodišnjem Mini kongresu, koji je održan 29. i 30. marta 2010. godine, pred tročlanom komisijom, studenti našeg fakulteta imali su priliku da prezentuju svoje radove, kojih je ovom prilikom bilo 93. Komisija je ocenjivala radove, na osnovu čega je urađena i rang lista, a uprava fakulteta odlučiće koliko će studenata otići na Kongres studenata biomedicinskih nauka, koji se ove godine održava na Ohridu.


KONGRES UDRUŽENJA NUKLEARNE MEDICINE - UNMS 2010

Kongres Udruženja nuklearne medicine Srbije sa međunarodnim učešćem (UNMS'10) održaće se 23-26 juna 2010 godine u Hotelu "Sumarice" u Kragujevcu.
Kongres se održava u organizaciji UNMS, Centra za nuklearnu medicinu KC Kragujevac i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.
Sva obaveštenja možete naći na zvaničnom sajtu kongresa www.unms.rs


SEDMI MEĐUNARODNI SAJAM OBRAZOVANJA EDUFAIR™ 2010

Sedmi Međunarodni sajam obrazovanja EDUfair™ 2010 održan je u periodu od 11. do 13. marta 2010. godine u hotelu Kontinental u Beogradu.
Među oko 40 izlagača, sa svojim studijskim programima predstavio se i Medicinski fakultet u Kragujevcu. Naš fakultet se po četvrti put predstavio kao jedini medicinski fakultet na Sajmu obrazovanja EDUfair.
Veliko interesovanje maturanata vladalo je za sve studijske programe na našem fakultetu, a posebnu pažnju su privukle Integrisane akademske studije medicine i farmacije, ali i Integrisane akademske studije stomatologoje koje su u postupku akreditacije.
I pored nešto slabije posećenosti ove godine, štand Medicinskog fakulteta u Kragujevcu je posetilo blizu 1000 ljudi.

    



SASTANAK SEKCIJE ZA KLINIČKU FARMAKOLOGIJU SLD

Edukativno-organizacioni sastanak Sekcije za kliničku farmakologiju Srpskog lekarskog društva održan je u petak, 29. januara 2010. godine u amfiteatru „Prof. dr Milosav Kostić“ na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Na sastanku je bilo reči o lečenju Stenotrophomonas Maltophilia infekcija kod pacijenata koji dugo borave u bolnici, predlozima zdravstvenih usluga koje mogu da pružaju klinički farmakolozi sa cenama, koji bi se uputili RZZO-u, a takođe je i diskutovano o problemima koje imaju klinički farmakolozi u svakodnevnom radu u zdravstvenim ustanovama.



ODRŽANA ZAJEDNICA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA

Sastanak Zajednice fakulteta medicinskih nauka Republike Srbije održan je u utorak, 26. januara 2010. godine na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.
Ovo je poslednji sastanak kojim je u dvogodišnjem mandatu predsedavao Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu. Sastanku su prisustvovali predstavnici članova Zajednice fakulteta medicinskih nauka Republike Srbije, kao i dekan Visoke škole Vojnomedicinske akademije iz Beograda, koja je pridruženi član Zajednice. Ovaj skup bio je prilika da predsedavajući Zajednicom, prof. dr Nebojša Arsenijević, dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, preda dužnost predsedavajućeg, prof. dr. Nikoli Grujiću, dekanu Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, koji će u narednom dvogodišnjem periodu predsedavati Zajednicom..

    




Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.