Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


Arhiva vesti 2009. godine


UGOVOR SA ANTIDOPING AGENCIJOM

Medicinski fakultet u Kragujevcu 12.01. 2009. godine potpisao je ugovor o naučnoj i poslovno- tehničkoj saradnji sa Antidoping agenciom Republike Srbije (ADAS).
Cilj ugovora je razmena iskustava i znanja iz oblasti borbe protiv dopinga u sportu, zaštite zdravlja sportista i drugih povezanih oblasti medicinskih nauka.
U ime Medicinskog fakulteta u Kragujevcu ugovor je potpisao dekan, prof. dr Nebojša Arsenijević a u ime ADAS- a direktor, dr Nenad Dikić koji je istakao da je za tu ustanovu ovo prva saradnja te vrste.
Dekan Arsenijević je rekao da su katedre za sportsku medicinu, fiziologiju, farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu odličan preduslov za plodotvornu saradnju ove dve kuće. ADAS kao glavna republička ustanova u toj oblasti organizuje, uređuje i sprovodi borbu protiv dopinga starajući se o praktičnoj, informativnoj i edukativnoj strani poslova koji su joj povereni.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su i rektor kragujevačkog Univerziteta prof. dr Slobodan Arsenijević i profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, dr Nenad Đurđević koji je značajno doprineo uspostavljanju ove saradnje.

    



PREDAVANJA PROFESORA SA KOROLINSKA INSTITUTA

U sklopu međunarodne saradnje, 23 decembra sa početkom u 12 sati u zgradi Dekanata Medicinskog fakulteta u Kragujevcu predavanja će održati:
1. Aleksandra Antović MD, PhD, Karolinska Insitutet, Danderyd Hospital: "Polni hormoni i hemostaza"
    Prezentaciju Aleksandre Antović možete preuzeti ovde

2. Jovan Antović MD, PhD, Karolinska Institutet & Hospital: "Laboratorijska dijagnostika trombofilija - pristup venskom tromboembolizmu"
Predavanja će biti održana na srpskom jeziku. Pozivam Vas da prisustvujete predavanjima i da uzmete učešća u diskusiji o ovim veoma zanimljivim temama, koje se ne odnose samo na predklinička istraživanja, već su od velikog značaja i za svakodnevnu kliničku praksu.
    Prezentaciju Jovana Antovića možete preuzeti ovde

PROSLAVA SLAVE I DANA FAKULTETA

                Dodeljene diplome i nagrade najboljim studentima i diplomcima

                6. decembra 2009. godine u Amfiteatru "Prof. dr Milosav Kostić" svečano su dodeljene diplome i nagrade studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu koji su diplomirali tokom prethodne godine. Tom prilikom diplomu doktora medicine primio je 151 student, diplomu strukovnog terapeuta i strukovne medicinske sestre 67 studenata, a diplomu diplomiranog farmaceuta 13 studenata prve generacije diplomaca odseka Farmacije koja je na Medicinski fakultet u Kragujevcu upisana školske 2005/2006. godine.
                Dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Nebojša Arsenijević poručio je u svom obraćanju novopečenim diplomcima da ih čeka put pun iskušenja na kome valja čuvati vrlinu i pratiti nit istine i izrazio zadovoljstvo što su novi studijski programi izašli na svoj put uprkos neodobravanju šire sredine. Svečano su proglašeni najbolji studenti po godinama kao i najbolji predavači i asistenti. Najbolji diplomac studija Medicine je Marko Petrović sa prosečnom ocenom 9,87. Najbolji diplomac studija Farmacije je Olivera Milovanović, prosečna ocena 9,40. Na Osnovnim strukovnim studijama najbolji diplomac je Ana Nedeljković sa prosečnom ocenom 9,85. Svečanost je zaokružena prijemom diploma od strane troje magistara, 19 studenata koji su završili specijalističke studije i troje studenata sa užom specijalizacijom.


ELEKTRONSKO OMETANJE SVIH NEDOZVOLJENIH UREĐAJA

                 Medicinski fakultet je nabavio opremu za elektronsko ometanje svih nedozvoljenih uređaja na ispitima.
              Korišćenje ove opreme je obavezno za sve nastavnike prilikom održavanja ispita, a za njeno korišćenje blagovremeno se obratiti rukovodiocu Sektora za organizaciju nastave i NIR, Ljiljani Damljanović.


OTVORENA "VIRTUELNA APOTEKA"

                 U okviru studijskog programa Integrisanih akademskih studija Farmacije Medicinskog fakulteta u Kragujevcu 23. novembra 2009. godine otvorena je vežbaonica pod nazivom ,,Virtuelna apoteka''. Ova nastavna novina omogućiće akademcima Integrisanih akademskih studija Farmacije vežbanje svih procesa vezanih za lekove koji se odvijaju u pravim apotekama poput nabavke, prijema i čuvanja, ali i savetovanja pacijenata i izrade galenskih preparata. Otvaranjem ,,Virtuelne apoteke'' prekida se zavisnost studentske farmaceutske prakse od apotekarskih ustanova i omogućava prolazak studenata kroz situacije koje ih očekuju u realnom životu. Kao što sam naziv "Virtuelna apoteka" kaže, ona neće funkcionisati za stvarne pacijente već će uloge pacijenata i farmaceuta simulirati sami studenti.

    

                 Formiranje virtuelnih apoteka je već utvđena praksa na mnogim univerzitetima razvijenih zemalja pre svega u Britaniji i SAD. Jedina virtuelna apoteka u Srbiji do sada je bila ona nedavno otvorena na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.


ODRŽANA KONFERENCIJA O MENTALNOM ZDRAVLJU

                 Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu 20. novembra 2009. godine održana je Konferencija na kojoj su saopšteni preliminarni rezultati istraživanja zadovoljstva korisnika usluga u zaštiti mentalnog zdravlja u Srbiji. Konferencija je deo projekta Promocije mentalnog zdravlja Ministarstva zdravlja Republike Srbije koji sprovodi ,,Caritas'' Srbije i Crne Gore u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Kragujevcu i Zdravstvenim centrom iz Valjeva.
                 Jedan od učesnika Konferencije bio je i prof. dr Paolo Sera, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Sijeni i gostujući profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. U svom izlaganju na temu ,,The long and winding road from ,,patient'' to ,,citizen'' prof. Sera se bavio traženjem novog i adekvatnog naziva za korisnike usluga u oblasti zaštite mentalnog zdravlja.
                 Ostali učesnici u Konferenciji izneli su svoja iskustva iz ugla dužnosti koje obavljaju u medicinskoj praksi zaključivši da su permanentna istraživanja neophodna u cilju poboljšanja kvaliteta usluga u oblasti zaštite mentalnog zdravlja u Srbiji.

    



PREPORUKE SA SUZBIJANJE GRIPA A(H1N1) NA FAKULTETU

                 Preporuke sa suzbijanje gripa A(H1N1) na fakultetu možete pogledati ovde


PROF. DR DRAGAN SVRAKIĆ ODRŽAO PRISTUPNO PREDAVANJE

                 11. novembra 2009. godine prof. dr Dragan Svrakić. održao je pristupno predavanje na temu "Biološke osnove psihoterapije". Nakon teoretskog dela predavanja koje je organizovano u saradnji sa Centrom za bolesti zavisnosti iz Kragujevca, diplomu o imenovanju u zvanje gostujućeg profesora prof. dr Draganu Svrakiću uručila je prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, redovni profesor i šef katedre za psihijatrijue. Drugi deo predavanja činila su pitanja slušalaca i stručna diskusija.
                 Prof. dr Dragan Svrakić je profesor psihijatrije na Univerzitetu u Vašingtonu (Washington University School of Medicine, Department of Psychiatry, St Louis, MO, USA) i ubraja se u vodeće svetske stručnjake na polju psihijatrije. Diplomirao je i doktorirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu gde je 1988. proglašen za predavača godine. Kao Fulbrajtov stipendista karijeru u Americi počeo je da gradi na Univerzitetu u Vašingtonu. Aktivnu praksu ostvaruje u Barns- Džuiš bolnici u Sent Luisu (Barnes-Jewish Hospital). Uvršten je na prestižnu listu ,,Najbolji doktori u Americi, 2003- 2008.”(Best Doctors, Inc.) Član je Srpske akademije nauka i umetnosti van radnog sastava.

    


PREDAVANJE ZA BEOGRADSKE AKADEMCE

                 Profesori i asistenti Medicinskog fakulteta u Kragujevcu održali su vežbe iz oblasti anatomije ruke studenatima prve klase Visoke škole Vojnomedicinske akademije iz Beograda.
                Tom prilikom je korišćen plastinirani kadaver Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, trenutno jedini u Srbiji. Studenti iz Beograda kojima je upriličen organizovan obilazak Medicinskog fakulteta u Kragujevcu pozitivno su reagovali na uslove koje nudi i način na koji je organizovana ova visokoškolska ustanova.


POTPISAN SPORAZUM SA ZAVODOM ,,MALE PČELICE''

                 Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu i Zavod za zbrinjavanje odraslih ,,Male pčelice'' potpisali su 6. novembra 2009. godine Sporazum o saradnji u oblastima nastave, naučno-istraživačkog rada, zdravstvene delatnosti i radnih odnosa. Sporazum bi trebalo da omugući nastavnu praksu za studente svih nivoa studija, kao i unapređenje statusa korisnika zavoda. Sporazum su potpisali direktorka Zavoda za zbrinjavanje odraslih ,,Male pčelice'', dr Suzana Perović i dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Nebojša Arsenijević. Svečanosti potpisivanja prisustvovala je i prof. dr Slavica Đukić- Dejanović, šef katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta kao i nastavnici i saradnici sa te katedre.


PREDAVANJE PROF. DR DRAGANA SVRAKIĆA

                 U sredu, 11. novembra 2009. godine u 12 sati u Amfiteatru Medicinskog fakulteta predavanje na temu ,,Biološke osnove psihijatrije“ održaće prof. dr Dragan Svrakić, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Vašingtonu i gostujući profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu (Washington University School of Medicine, Department of Psychiatry, St Louis, MO, USA).
                 Prof. dr Dragan Svrakić spada u vodeće svetske stručnjake na polju psihijatrije. Diplomirao je i doktorirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu gde je 1988. proglašen za predavača godine. Kao Fulbrajtov stipendista karijeru u Americi počeo je da gradi na Univerzitetu u Vašingtonu. Aktivnu praksu ostvaruje u Barns- Džuiš bolnici u Sent Luisu (Barnes-Jewish Hospital). U svom radu naročitu pažnju je posvetio medicini adolescenata, depresiji, depresiji otpornoj na tretman, poremećajima ličnosti i šizofreniji. Uvršten je na prestižnu listu ,,Najbolji doktori u Americi, 2003- 2008.``(Best Doctors, Inc.) Član je Srpske akademije nauka i umetnosti van radnog sastava.



ORGANIZOVANA POSETA STUDENATA SAJMU KNJIGA

                 Medicinski fakultet u Kragujevcu je i ove godine obezbedio prevoz za svoje studente do Sajma u Beogradu na kome se održao 54. beogradski sajam knjiga. Poseta naših studenata organizovana je u subotu 31. oktobra, a prevoz sa dva autobusa je bio obezbeđen za 100 studenata. za koji su studenti mogli po povlašćenoj ceni od 150 dinara da kupe karte u prostorijama studentskog parlamenta.                 
Ovo je bila jedinstvena prilika za naše studente da po cenama nižim i do 20% kupe ponuđenu medicinsku literaturu.


SAJAM MEDICINE, MEDICINSKE OPREME I FARMACIJE

                 Na „Sumadija Sajmu“ u periodu od 15 do 17. oktobra 2009. godine, održan je prvi Sajam medicine, medicinske opreme i farmacije, na kome je učestvovao i Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu. Prvi dan sajma bio je posvećen urgentnim stanjima i pružanju prve pomoći, kada je održano predavanje: „ Zbrinjavanje kritično ugroženih pacijenata. Nova dimenzija u spašavanju života“.
                 Drugog dana održani su 34. Oktobarski zdravstveni dani, u okviru kojih je govoreno o cerebrovaskularnim bolestima, respiratornim infektivnim bolestima i pravima lekara u sistemu zdravstvene zaštite. Predavači su bili profesori i asistenti Medicinskog fakulteta.
                 Poslednjeg sajamskog dana održan je Seminar kontinuirane medicinske edukacije „Alergijske bolesti“, koji je prisutnim lekarima, stomatolozima i farmaceutima održala je prof. dr Snežana Živančević – Simonović. U pratećem delu ovog Sajma bio je upriličen Simpozijum „Farmakologija i farmacija u kliničkoj medicini“, kao i berza zdravlja, na kojoj su zainteresovani posetioci i učesnici mogli uraditi neka od besplatnih testiranja.



POSETA PROF. DR DANIJELA LUVARA, DIREKTORA ISTRAŽIVAČKOG CENTRA INSTITUTA KIRI

                Medicinski fakultet u Kragujevcu je u četvrtak 15. oktobra 2009. godine bio domaćin delegacije koju su činili prof. dr Danijel Luvar, direktor istraživačkog centra instituta Kiri, prof. dr Dimitros Kuvelas, prodekan na Medicinskom fakultetu u Solunu i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Skoplju prof. dr Đoka Kungulovski. Povod posete bio je predstavljanje radova istraživača na Drugoj radionici za predkliničko testiranje aktivnih supstanci, a u okviru saradnje na FP7 projektu EU za istraživanje u biomedicinskim naukama. Na ovom sastanku razmenjena su dosadašnja znanja i iskustva u radu i predloženi su dalji vidovi saradnje naših istraživača.

    


PROF DR PAOLO SERA, IZABRAN ZA GOSTUJUĆEG PROFESORA MEDICINSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

                

                Na 179. sednici Nastavno-naučnog veća, održanoj 20. maja 2009. godine u zvanje gostujućeg profesora Medicinskog fakulteta u Kragujevcu izabran je prof. dr Paolo Sera, profesor psihijatrije na Univerzitetu u Sijeni. Nakon održanog pristupnog predavanja 12. oktobra 2009. godine na temu:„Organizacija psihijatrijske zdravstvene zaštite u otvorenoj socijalnoj sredini.Psihijatrija u zajednici“, prof. dr Seri uručena je diploma o imenovanju u  gostujućeg profesora na našem fakultetu.
                Glavni cilj, pristupnog predavanja je reforma psihijatrijske službe u Srbiji. Kako je prof. dr Sera istakao, članovima zajednice potrebne su službe koje su dostupne i prijateljski raspoložene prema korisnicima, jer Svetska zdravstvena organizacija preporučuje stvaranje službi koje će pružati potrebnu negu u skladu sa potrebama zajednice. Službe mentalnog zdravlja treba obezbediti u okviru zajednice korišćenjem svih raspoloživih sredstava i kapaciteta, jer poreklo mentalnih oboljenja je bio-psiho-socijalno i javlja se potreba za multiprofesionalnim timom koji sačinjavaju lekari, psihijatri, psiholozi, medicinske sestre i socijalni radnici.

  


DRUGI KONGRES FIZIOLOSKIH NAUKA

                Od 17 – 20. septembra 2009 god. u Kragujevcu je održan Drugi kongres fizioloških nauka sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Društva fiziologa Republike Srbije.
                Ovakva manifestacija veoma je značajna za grad Kragujevac, Univerzitet i fakultet, ali i za razvoj nauke i praćenje najnovijih dostignuća u oblasti medicine, istaknuto je na svečanom prijemu u Skupštini grada.
                Na ovogodišnjem kongresu bilo je preko 150 učesnika iz 15 zemalja sveta, a među njima bili su vrhunski stručnjaci u oblasti fizioloških nauka kao što su potpredsednik Britanske kraljevske akademije nauka, Prof. dr Ole Petersen iz Liverpula, kao i osnivač i dugogodišnji direktor Instituta za kardiovaskularna istraživanja u Vinipegu, Kanada, prof. dr Naranjana Dalu.
Kongres je otpočeo Satelitskim simpozijumom o matičnim ćelijama, a prvi predavač bio je Prof. dr Miodrag Stojković, profesor našeg fakulteta.
                U okviru ovogodišnjeg kongresa, pored predavanja u amfiteatru „Prof. dr Milosav Kostić“ održane su i poster sesije na kojima je bilo iloženo 90 bio–istraživačkih radova. 
                Za Drugi kongres fizioloških nauka od posebnog značaja je i činjenica da je akreditovan sa 21 poenom kod  European Council for Medical Education in Internal Medicine, što ima nemerljiv značaj za sve učesnike u svetlu novih zakonskih normi i posebno Zakona o lekarskim komorama.
                U okviru kongresa održane su i izložbe slika Prof. Tomislava Đokića, profesora univerziteta u Prištini i Prof. dr Srećka Divljana, dekana Pedagoškog fakulteta u Jagodini.

  


MEDICINIJADA 2009

Sportska nadmetanja studentata medicinskih i biomedicinskih nauka, poznatije kao Medicinijada ove godine se održala u Budvi od 13. do 18. maja. Na ovom 32. takmičenju u konkurenciji od preko 1000 takmičara za medalju se borilo 50 studenata Medicinskig fakulteta u Kragujevcu.
Naš fakultet je po ukupnom plasmanu takmičara ove godine bio četvrti čime se možemo pohvaliti, pošto se za naš fakultet takmičilo sedam ekipa. Zlatne medalje osvojili su rukometaši, rukometašice i teniserke. Stevan Krunić je opet bio najbrži na krosu. Košarkašice su donele srebrne medalje, a šahistkinje su osvojile treće mesto u mešovitoj konkurenciji. Bronzanu medalju donele su i stonoteniserke.

 

    
    
    


Predavanje "LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA HEPARIN INDUKOVANE TROMBOCITOPENIJE (HIT)"

Prof.dr Jovan Antović (Section for Hematology/Coagulation/Proteins, Karolinska University Laboratory Karolinska University Hospital Solna, Stockholm, Sweden) održaće 14.05.2009. y 11.00 časova u Amfiteatru Medicinskog fakulteta "prof.dr Milosav Kostić" pristupno predavanje pod nazivom "Laboratorijska dijagnostika heparin indukovane trombocitopenije (HIT)".

POSETA AMBASADORA RUSKE FEDERACIJE NJ.E. ALEKSANDRA KONUZINA

U četvrtak, 16. aprila 2009. godine u poseti Univerzitetu u Kragujevcu boraviće NJ.E. Ambasador Ruske federacije u Republici Srbiji, Aleksandar Konuzin.
U sklopu ove posete NJ.E. Ambasador Aleksandar Konuzin održaće predavanje za studente i profesore našeg Univeriteta sa početkom u 10.45 časova u Svečanoj sali Univeriteta u Kragujevcu.

SESTI MEĐUNARODNI SAJAM OBRAZOVANJA

U okviru promotivnih aktivnosti Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, PR tim je ove godine predstavio fakultet srednjoškolcima na šestom Međunarodnom sajmu obrazovanja, koji je održan u Beogradu, u hotelu Inter-Kontinental, od 12. do 14. marta 2009. godine, pod sloganom "A šta ćeš TI da studiraš?"
Na ovogodišnjem Sajmu obrazovanja predstavilo se oko 35 državnih i privatnih visokoškolskih ustanova iz Srbije, Evrope i Kanade. Naš fakultet je bio jedini predstavnik kragujevačkog Univerziteta i jedini medicinski fakultet koji se samostalno predstavio.
Interesovanje srednjoškolaca za ovu manifestaciju iz godine u godinu je sve veće, i sve je više đaka drugog i trećeg razreda koji žele na vreme da se informišu o uslovima studiranja na željenom fakultetu. Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu , kao i prethodnih godina, privukao je veliku pažnju i interesovanje svih posetilaca.

    


PRELAZAK NA RS INTERNET DOMEN

Zbog tranzicije na novi nacionalni internet domen RS menja se i domen Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, pa će ubuduće naš internet domen biti www.medf.kg.ac.rs umesto www.medf.kg.ac.yu, a kontakt adrese na fakultetu biće ime_korisnika@medf.kg.ac.rs umesto dosadašnjih ime_korisnika@medf.kg.ac.yu .

Stari YU domen biće paralelno aktivan do isteka roka za tranziciju (30.9.2009).
Ukoliko imate korespodenciju sa nekim na Medicinskom fakultetu, molimo Vas da na vreme izmenite odgovarajuće adrese u svom adresaru.


DOPUNSKI RAD U PRIVATNOJ LEKARSKOJ PRAKSI

Kriterijume za davanje saglasnosti o dopunskom radu u privatnoj lekarskoj praksi saradnicima i nastavnicima Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. pogledajte ovde



REALIZACIJA FP7 PROJEKTA EU

      FP 7, projekat Evropske Unije, potpisan je prošle godine, a u realizaciji učestvuju Institut "Kiri" iz Pariza, Medicinski fakultet Univerziteta Aristotel iz Soluna, PMF iz Skoplja, Medicinski fakultet i PMF iz Kragujevca. Ugovor je potpisan na tri godine i predviđa formiranje Centra za pretkliničko aktivno testiranje biohemijskih supstanci.
      U periodu od 16. do 20. februara 2009. godine, predstavnici Instituta "Kiri" boraviće u Kragujevcu, gde će u sklopu posete obići fakultete i održati naučna predavanja.
      Medicinski fakultet bio je domaćin delegaciji iz Pariza 17. februara.2009. godine i tom prilikom posetili su laboratorije za imunologiju, eksperimentalnu onkologiju, genetiku i farmakologiju na Institutu u Kragujevcu. Istog dana, predstavljeni su projekti koji se trenutno realizuju na Medicinskom fakultetu. Pored naučnih dostignuća, gosti su imali prilike da se uvere i u tehnički napredak našeg fakulteta. Prezentaciju su pratili u novoj, "plavoj" sali, a kasnije su obišli ostale prostorije u renoviranom delu zgrade.



MEDICINSKI FAKULTET DOBIO DOZVOLU ZA RAD

       Medicinski fakultet je posle uspešnog akreditovanja fakulteta i svih studijskih programa, prvi u Srbiji od Ministarstva prosvete dobio i dozvolu za rad. Opširnije ovde    



Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.